The Chemical Brothers

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

The Chemical Brothers

04-11-2012, 01:30

Temat ten zakładam ze względu na jedną płytę, wiem, że to oczywiste, ale dla formalności napiszę: "Dig Your Own Hole". Kto słuchał, ten wie, że 100 x lepsza niż takie np. "Fat of the Land", kto zrozumiał, ten wie, że co najmniej dobra:) niezależnie od osobniczych preferencji.
Techniawa to zło, słuchajcie techniawy dla Szatana!
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

Re: The Chemical Brothers

04-11-2012, 19:17

Jedna z najlepszych płyt z szeroko pojętą elektroniką jaką wypluła z siebie ta smutna jak pizda planeta. Uwielbiam.

WHO IS THIS DOIN' THIS SYNTHETIC TYPE OF ALPHA BETA PSYCHODELIC FUNKIN'?!
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

05-11-2012, 11:29

Dobre w chuj. Mam wszystkie płyty, ale Dig Your Own Hole i Surrender wyróżniają się szczególnie.
W ogóle, druga polowa lat 90 to wysyp zajebiście dobrej elektronicznej muzy - Prodigy, Chemicale, Junkie XL, Fatboy Slim, pierwsze Apollo 440... Fajnie rozwijał się też trip hop - od dubu aż po jakieś psycho-odloty, wystarczy porównać ewolucję Masywnych od Blue Lines do Mezzenine...
No i zajebiste soundtracki wtedy wychodziły - "Wipeout", The Jackall", "Spawn", "Johny Mnemonic"...
Z takich klimatów niezłe też było Lunatic Calm -
A dziś? jakieś dubstepy i jeno wtórność....
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

05-11-2012, 17:59

Z klimatów Chemicznych to jeszcze fajne jest The Crystal Method, a konkretnie Legion of Boom. Dawnom w chuj nie słuchał, ale pamiętam, że było bdb.
Sgt. Barnes pisze:pierwsze Apollo 440
Też mega materiał, ale wydaje mi się, że to trochę niedoceniany zespół.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

05-11-2012, 23:46

Self pisze:Z klimatów Chemicznych to jeszcze fajne jest The Crystal Method, a konkretnie Legion of Boom. Dawnom w chuj nie słuchał, ale pamiętam, że było bdb.
Sgt. Barnes pisze:pierwsze Apollo 440
Też mega materiał, ale wydaje mi się, że to trochę niedoceniany zespół.
A440 to raczej zespól 1(ŚWIETNEJ) płyty. Zresztą, podobnie mam z Crystal Method: Vegas i wystarczy.
Co nie zmienia faktu, że Chemiczne Brajdaki do "Come with us" włącznie też kopali dupska metaluchom.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

06-11-2012, 18:57

Ja tam jeszcze i Push the Button lubię. Further też zresztą jest stosunkowo ciekawym materiałem, ale to już zupełnie inna muzyka.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

06-11-2012, 22:17

Znam bardzo wybiórczo, ale to dobra wixa zdaje się.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

09-11-2012, 00:00

Self pisze:Ja tam jeszcze i Push the Button lubię. Further też zresztą jest stosunkowo ciekawym materiałem, ale to już zupełnie inna muzyka.
"Przywal w guzika" to oprócz paru - ogranych zresztą patentów/nabranych petentów - juz raczej równia pochyła. A "Further" pomimo kilku odsłuchów (wytrwałem, choć "We are the night" to już rzadka kupa) nie zostawiło w głowie nic poza dennym, nie mogącym się skończyć się "intro".
Nerwowy pisze:Znam bardzo wybiórczo, ale to dobra wixa zdaje się.
Ty chyba pyra, bo tam się mówi "wixa" :)
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

09-11-2012, 00:46

EPD i DYOH to jedne z najlepszych pozycji big beatowych. Surrender i Come With Us bronią się częściowo, a dalej to już wioska.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

09-11-2012, 15:54

KreatoR pisze:"We are the night" to już rzadka kupa
Wiadomo, chujnia na resorach, nie ma co się z tym męczyć. Chyba trzeba będzie ogólnie trochę sobie odświeżyć dyskografię Braci. Kopanie Rowu juz za mną i ta płyta pomiata mną tak samo, jak parę ładnych lat temu, a Elektrobank to jebane mistrzostwo wszechświata i okolic. Mam nadzieję, że pozostałe się też nie zestarzały.
KreatoR pisze:Ty chyba pyra, bo tam się mówi "wixa" :)
Ja prawie Białorusin i też mówię wiksa. ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-11-2012, 12:14

83koper83 pisze:Temat ten zakładam ze względu na jedną płytę, wiem, że to oczywiste, ale dla formalności napiszę: "Dig Your Own Hole". Kto słuchał, ten wie, że 100 x lepsza niż takie np. "Fat of the Land", kto zrozumiał, ten wie, że co najmniej dobra:) niezależnie od osobniczych preferencji.
"Dig..." to zajebisty materiał, jak w zasadzie wszystkie trzy pierwsze albumy Chemicali, ale jednak do "Fat of the Land" trochę brakuje. Nie ma tylu bezwzględnych hitów zapadających w pamięć na całe życie. Trochę się rozpływają te dźwięki momentami, podczas gdy seria wystrzelona przez The Prodigy wali każdą kulką celnie między oczy.
KreatoR pisze:
Self pisze:Z klimatów Chemicznych to jeszcze fajne jest The Crystal Method, a konkretnie Legion of Boom.
[...] z Crystal Method: Vegas i wystarczy.
Mam tak samo. "Vegas" kosi resztę dyskografii.
Sgt. Barnes pisze: No i zajebiste soundtracki wtedy wychodziły - "Wipeout", The Jackall", "Spawn", "Johny Mnemonic"...
Zapomniałeś wspomnieć o wyśmienitym "Fight Club" zrobionym przez The Dust Brothers (którzy nota bene udzielali się też na soundtracku do "Spawn"). Chętnie bym łyknął jeszcze jakąś ich produkcję.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

11-11-2012, 12:42

longinus696 pisze:"Dig..." to zajebisty materiał, jak w zasadzie wszystkie trzy pierwsze albumy Chemicali, ale jednak do "Fat of the Land" trochę brakuje. Nie ma tylu bezwzględnych hitów zapadających w pamięć na całe życie. Trochę się rozpływają te dźwięki momentami,
Lubię Tłuszcz, ale nie uważam, że jest to album wielki, dlatego właśnie, że słyszę tam za dużo sformatowania pod Vivę i MTV drugiej połowy lat 90-tych. Ta "przebojowość" to po prostu zbieranina singli, z których każdy ma komuś innemu dogodzić, ten "mrok" to oswojone "niebezpieczeństwo" rodem z gier komputerowych.

"Dig Your Own..." rozpływa się momentami w mózgojebny trans - dokładnie tak - brakuje mu tej przebojowości, ale to jest właśnie (jeszcze!) autentycznie przećpana i chora płyta.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-11-2012, 22:40

83koper83 pisze: Lubię Tłuszcz, ale nie uważam, że jest to album wielki, dlatego właśnie, że słyszę tam za dużo sformatowania pod Vivę i MTV drugiej połowy lat 90-tych. Ta "przebojowość" to po prostu zbieranina singli, z których każdy ma komuś innemu dogodzić, ten "mrok" to oswojone "niebezpieczeństwo" rodem z gier komputerowych.
E tam... Właśnie trzeba na niego patrzeć przez pryzmat popowo-klubowej wrażliwości, bo to jest właściwy kontekst tej płyty. Wtedy dostrzeżesz, że nie ma tam żadnej komputerowej tandety, tylko punkowa zuchwałość nowoczesnego didżejowania. A że zbieranina singli - no trudno stawiać zarzut zespołowi, że każdy kawałek się udał i w rezultacie nagrali 10 wpadających w ucho petard pod rząd.
83koper83 pisze:"Dig Your Own..." rozpływa się momentami w mózgojebny trans - dokładnie tak - brakuje mu tej przebojowości, ale to jest właśnie (jeszcze!) autentycznie przećpana i chora płyta.
Nigdy nie odczułem (ale też nie szukałem) tam żadnego "przyćpania" ani "choroby". Mnie się wydaje, że w tej muzyce chodzi o dobry drive dla mózgu i ciała. Dla mnie, w którymś momencie ta płyta gubi właściwą konsystencję. Jak znajdę czas, to posłucham i powiem Ci nawet dokładnie, w którym.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

25-06-2015, 19:05

[youtube][/youtube]
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
rafalt.sobczak
rozkręca się

26-06-2015, 18:54

Sgt. Barnes pisze:Dobre w chuj. Mam wszystkie płyty, ale Dig Your Own Hole i Surrender wyróżniają się szczególnie.
W ogóle, druga polowa lat 90 to wysyp zajebiście dobrej elektronicznej muzy - Prodigy, Chemicale, Junkie XL, Fatboy Slim, pierwsze Apollo 440... Fajnie rozwijał się też trip hop - od dubu aż po jakieś psycho-odloty, wystarczy porównać ewolucję Masywnych od Blue Lines do Mezzenine...
No i zajebiste soundtracki wtedy wychodziły - "Wipeout", The Jackall", "Spawn", "Johny Mnemonic"...
Z takich klimatów niezłe też było Lunatic Calm - " onclick="window.open(this.href);return false;
A dziś? jakieś dubstepy i jeno wtórność....
Co do soundtracków, coś na czym się wychowałem: " onclick="window.open(this.href);return false;
Lunatic Calm jedyneczka zajebista rzecz, takie połaczenie Prodigy z NIN-em, dwójeczka utraciła swój magiczny klimat.

A co do zespołu o którym temat, pierwsze dwie płyty b.dobre, ale żeby powiedzieć że lepsze od "tłuszczu na lądzie"? Lekkie nadużycie
Jak mawiał Horacy "Gardzę nieoświeconym tłumem i trzymam się z dala"

Tylko, w takim razie co ja robię na masterfulu?
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-06-2015, 17:52

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

28-06-2015, 12:07

nie podobają mi się te nowe numery, takie statyczne i bez charakteru się wydają. tzn nie jest to aż tak tragiczne jak numer, który dla którejś części serii Hunger Games nagrali, bo to żałość była na miarę konspiracji smoleńskich, ale mimo wszystko.. no trudno, płytę sprawdzę tak czy tak, ale nie nastawiam się na zachwyt, podobnie jak w przypadku ostatnich Crystal Method. sprawdzę Leftfield, bo ten przynajmniej po jednym numerze zapowiadał się przyzwoicie.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

14-11-2016, 22:07

[youtube][/youtube]

gwóźdź do trumny i trumna do grobu.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

18-08-2018, 15:13

bracia przygotowują nowe bajery, może nie będzie to takie złe:

" onclick="window.open(this.href);return false; Mad As Hell Live

+ snippets (przekopiowane z Brainkiller):

FREE YOURSELF
" onclick="window.open(this.href);return false;

MAD AS HELL aka EBW12

GOT TO KEEP ON
#3 into HBHG

Bonus!
Let Forever Be into Chemical Beats
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
mothra
postuje jak opętany!

20-08-2018, 12:16

Może nie będzie takie złe? Lepiej się nastaw na najgorsze : )
ODPOWIEDZ