THE BANNER - GREYING (2014)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

THE BANNER - GREYING (2014)

15-01-2015, 08:51

Obrazek

Miał być temat, to byndzie. Kolega Ratlerhead z kresów wschodnich odkopał zacną rzecz i od wczoraj stałem się jej niewolnikiem i pewno tak zostanie przez najblizsze kilka dni. Mowa tu o pochodzącym z New Jersey THE BANNER i ich najnowszej płycie GREYING.

Nie znam poprzednich płyt Amerykańców, ale to co tutaj otrzymujemy to zmetalizowany hardcore (nie mylić z metalkorę i pedalskimi melodyjkami), ze sporą dawką potężnych i miażdżących zwolnień. Całość jest polana nieco mrockim i gotycznym sosę (ten klimat!!!), a i sporo odniesień do ambientu i zawaolowanego black metalu sie usłyszy (pożywka do Plastka i jego uwielbienia do pseudoreligijnego plumkania sie tu moze znaleźć). Dużo róznorodnych pogłosów, dość nowoczesne brzmienie (ach ten pedalski werbel - patrz casus ostatniej płyty Akierkoke).

Po przeczytaniu tego co napisałem zastanawiam się czy to oby na pewno zachęta, ale myślę, że mogę podpisać pod tym znak jakość Prosiaczka, bo GREYING to kawał naprawdę dobrej i pomysłowej muzyki. W sumie nie znam drugiej kapeli, która grałaby podobnie. Jutuba nie wklejam bo to nie gimbazjum i paniczom na tacy podawać nie trzeba ;)
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: THE BANNER - GREYING (2014)

15-01-2015, 14:11

Podczas jedynego odsłuchu włączyło się mi również światełko z napisem "sludge", ale muszę to jeszcze zweryfikować. Dobry album, więc kiepski odzew na forum.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
KAKAESIAK
rasowy masterfulowicz

15-01-2015, 14:15

ok, ale za mało dymu
In a world of compromise...some don't
Awatar użytkownika
Fixxed
postuje jak opętany!

15-01-2015, 14:25

Po zacnej rekomendacji zdecydowałem, że zapoznam się w tempie jak najszybszym. Śmiga to gdzieś w mpchujkach, żeby w ciemno nie brać?
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-01-2015, 15:05

Po opisie i podnieceniu Prosiaczka spodziewałem się jakiegoś niesamowitego mariażu dwóch zupełnie przeciwstawnych światów, a tu dostałem zaledwie przyzwoitą muzykę. Co więcej, chłopakom zdecydowanie lepiej wychodzą te spokojniejsze fragmenty. Są lepiej dopracowane, przykuwają uwagę i przede wszystkim zapadają w pamięć. Zupełnie odwrotnie niż ta sieka na jedno kopyto. Szkoda, że tych spokojnych fragmentów jest tak mało. Cała płyta taka powinna być. Nie mówię, że to zła muzyka. Jest ok, ale ogólnie to nie więcej niż 3/6 w porywach 3.5/6.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

15-01-2015, 16:01

Ja tam jeszcze słyszę sporo dobrego spod znaku Diabolus in Musica i God Hates Us All. Cholernie mnie to wkręciło, nie to żebym się zesrał z zachwytu, ale totalnie mnie to zaintrygowało. Kolega nicram słusznie zauważył, że te wolniejsze fragmenty świetnie im wypadły. Taki Sunlight zrobił mi miłą krzywdę.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Harlequin

16-01-2015, 11:07

Po tym jak wczoraj poleciała kilka razy mam wrazenie, ze nie chce juz jej kupic :) Dobra płyta, ale szybko mi emocje opadły. Niemniej nadal zachęcam do odsłuchu.
Awatar użytkownika
Fixxed
postuje jak opętany!

16-01-2015, 14:09

Sprawdziłem wczoraj i mnie się spodobało. No ale pod względem hardcore, to nie mam wysublimowanego gustu. Ważne, żeby riffy fajne były, i darcie pyska. Jeśli miałbym tu wyróżnić utwory, które najlepiej zapadły mi w pamięć, to wymieniłbym otwierający płytę "The Dying of the Light" oraz instrumentalny "Bones to Dust". Nie można po tym oczekiwać jakiejś wielkiej innowacyjności. Warto w każdym razie sprawdzić, bo fajnie się tego słucha.
est

17-01-2015, 22:41

Ja po paru odsłuchach skłaniam się ku przekonaniu, że hc to mylny trop. Ta płyta sięga głebiej i rozpycha się trochę po tych głębinach.
ODPOWIEDZ