Bell Witch - Mirror Reaper (2017)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

Bell Witch - Mirror Reaper (2017)

01-11-2018, 22:28

Forum przeszukałem, ale, ku mojemu zdziwieniu, odrębnego na temat tej płyty (zepołu) nie znalazłem. Jest to dziwne, wszak na forum chyba znajdują się maniacy takich dźwięków?

Bell Witch - Mirror Reaper [2017 - Profound Lore]

Obrazek

Kto w dzisiejszych czasach nagrywa płyty w taki sposób? Jeden kawałek (choć w zamyśle podzielony na dwie części), trwający przeszło 80 minut? Toż to komercyjne samobójstwo! Jak do tego nagrać zapowiedź płyty, zapowiedź zapowiedzi teledysku, a co dopiero sam teledysk? Ale najwyraźniej autorom płyty nie zależy na jurkach czy innych szeklach.

Jeśli wierzyć ich zapewnieniom, Mirror Reaper powstało jako hołd dla zmarłego w 2016 roku członka zespołu - Adrian Guerra. Fakt ten miał mieć znaczący wpływ na to jak ostatecznie ta płyta brzmi. Nie wnikając w ich osobiste relacje, uczucie zdołowania i przytłoczenia jest wszechobecne na Mirror Reaper.

Płyta jest bowiem wolna i ciężka jak jasna cholera - jednakże ujawniąc szlachetną proweniencję diSEMBOWELMENT czy Esoteric (a nie nudnych, "natchnionych" kloców funeral doom metalowych). Na zasadzie kontrastów przeplatają się one z momentami bardziej przestrzennymi, dającymi pozorne wytchnienie (skojarzenia z Pallbearer jak najbardziej na miejscu).

Mirror Reaper daje się słuchać tylko jako całość - tutaj nie ma wyrywkowego sprawdzania piosenek. Każdy kolejny element kompozycji wynika z poprzedniej i chociaż całość może przytłaczać, to w tym szaleństwie jest metoda. Potrzeba tylko trochę skupienia, a płyta na pewno pozwoli się w nią zagłębić i poczuć jej elegijny charakter.

Okładka niewątpliwie nawiązuje do dzieł Beksińskiego, ale wykonana została przez Mariusza Lewandowskiego. Mirror Reaper zostało również zauważone w 2017 roku (chociażby Pitchfork czy Rolling Stone), ale chyba nie na tyle, na ile faktycznie zasługuje.

Bo to dobra płyta jest. Warta odrobiny poświęcenia i skupienia.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

Re: Bell Witch - Mirror Reaper (2017)

01-11-2018, 22:37

7 grudnia we Wrocławiu będzie można posłuchać tej płyty w całości. Jeśli tylko mi się uda (szanse rosną), to na pewno stawię się w Starym Klasztorze, mimo że w tym roku w Firleju nie do końca mnie przekonali. Zwalam jednak na to, że nie miałem wtedy najlepszego dnia.
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

01-11-2018, 22:41

No właśnie też się zastanawiam nad tym koncertem. Jak tylko terminy pozwolą to chętnie bym usłyszał całość na żywo.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

01-11-2018, 22:53

mnie kwietniowy koncert w Krakowie rozczarowal. ok, nie bylo zle, ale po takim materiale spodziewalem sie wiecej.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
smooker
w mackach Zła

02-11-2018, 09:12

Kurt pisze:Bo to dobra płyta jest. Warta odrobiny poświęcenia i skupienia.
Ta płyta to sztos totalny i tak, słuchać tylko w całości.
ODPOWIEDZ