Wasze sporty

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Wasze sporty

15-05-2013, 22:36

Jak cie kolana bola to przeczytaj Super Stawy, jego rady sa naprawde dobre jezeli sie je zastosuje.
woodpecker from space
Maria Konopnicka

15-05-2013, 22:40

A próbowałeś z tych rad korzystać? Rozciągasz się czy tylko budujesz suchą masę mięśniową ? :)
Awatar użytkownika
Triceratops

15-05-2013, 22:46

Masa miesniowa jako taka tez mnie nie interesuje :) To dobre dla pluszakow. Rozciaganie tak, stosuje i korzystam, choc tez myslalem, ze mnie niczym nie zaskocza po ilustamnastu latach. Ksiazki Caculina sa fajnie napisane, szybko sie czyta i jest sporo starych sposobow, z czasow kiedy jeszcze nie bylo tych wszystkich pluszowych maszyn dla kalek. Stare ruskie metody ruskich ciezarowcow, sportowcow, komunistow i kagbowcow :)
woodpecker from space
Maria Konopnicka

15-05-2013, 22:57

Poczytałem trochę i przyznam, że coraz bardziej mnie te jego książki interesują. Przeczytałem sporo literatury i bardziej specjalistycznej (robiąc jakieś kursy, papiery instruktorskie itp) i popularnonaukowej czy książek typu: "Możesz być tak zajebisty jak ja". Tyle, że zwykle niewiele z tego wynikało. Techniki rozciągania, które znam od lat, ćwiczenia oklepane do bólu na treningach, porady dla kompletnych laików itp.
Miałem jakąś niezłą książkę jakiegoś Szweda chyba o stretchingu, ćwiczyłem trochę według tych zaleceń, ale nie zauważyłem bym dzięki temu robił jakieś postępy. Ba, nawet czytałem książkę jakiegoś koszykarza o trenowaniu wyskoków, ale też nieszczególnie mi się to przydało przy kopnięciach. Tzn, wyskok miałem kiedyś dobry, ale cholera wie skąd mi to się wzięło - pewnie od oglądania filmów z Yuenem Biao :)
Maria Konopnicka

15-05-2013, 23:08

Triceratops pisze:Masa miesniowa jako taka tez mnie nie interesuje :)
To co Ty ćwiczysz? Fitness? :)
Triceratops pisze: Rozciaganie tak, stosuje i korzystam, choc tez myslalem, ze mnie niczym nie zaskocza po ilustamnastu latach.
śmigasz szpagaciki i sznureczki?
Awatar użytkownika
Triceratops

16-05-2013, 08:49

Maria Konopnicka pisze:
Triceratops pisze:Masa miesniowa jako taka tez mnie nie interesuje :)
To co Ty ćwiczysz? Fitness? :)
Tylko to pozostaje? :D Interesuje mnie sila funkcjonalna marian, ew wytrzymalosc silowa, to co potrafi zrobic cialo a nie to jak ono wyglada. Wyglad to efekt uboczny a nie cel sam w sobie :)
Maria Konopnicka pisze:
Triceratops pisze: Rozciaganie tak, stosuje i korzystam, choc tez myslalem, ze mnie niczym nie zaskocza po ilustamnastu latach.
śmigasz szpagaciki i sznureczki?
Kiedys smigalem, ale od dawna juz sie nie rozciagalem, teraz tylko wykroczny robie. Zarobiony jestem i czasu nie mam.
woodpecker from space
Maria Konopnicka

16-05-2013, 10:05

Triceratops pisze: Tylko to pozostaje? :D Interesuje mnie sila funkcjonalna marian, ew wytrzymalosc silowa, to co potrafi zrobic cialo a nie to jak ono wyglada.
Bardzo ogólnie odpowiadasz - to co potrafi zrobić ciało odnosi się właściwie do większości sportów. Rozumiem, że ćwiczysz pod kątek ogólnej sprawności.

Triceratops pisze: Wyglad to efekt uboczny a nie cel sam w sobie :)
To dla mnie oczywiste - ważenie się co drugi dzień i oglądanie się w lustrze również nie należy do mojego hobby. Choć oczywiście szanuję kulturystów bo wiem, że ten sport wymaga żelaznej dyscypliny i wielu wyrzeczeń.

Triceratops pisze: Kiedys smigalem, ale od dawna juz sie nie rozciagalem, teraz tylko wykroczny robie. Zarobiony jestem i czasu nie mam.
Myślę, że umiejętność zrobienia szpagatu w dużej mierze jest podyktowana uwarunkowaniami fizycznymi. Jednym przychodzi to samo- robią z miejsca nigdy wcześniej nie ćwicząc, innym łatwo - po kilku miesiącach, a jeszcze inni ćwiczą całe życie i pewnej granicy nie potrafią przekroczyć. Mam kumpla, który rozciąga się regularnie kilkanaście lat - owszem jest rozciągnięty lepiej ode mnie, ale do tego sznurka wciąż mu brakuje, w zależności od formy 30-10 centymetrów. Z drugiej strony, żeby zrobić poprawnie wysokie kopnięcie musi się z 5-10 minut porozciągać, ja kopię z miejsca bez żadnej rozgrzewki (chyba, że poprzedniego dnia się rozciągałem i ścięgna mnie tak bolą, że ledwo chodzę) :)
Awatar użytkownika
Triceratops

16-05-2013, 10:25

Maria Konopnicka pisze: Bardzo ogólnie odpowiadasz - to co potrafi zrobić ciało odnosi się właściwie do większości sportów. Rozumiem, że ćwiczysz pod kątek ogólnej sprawności.
No przeciez odpowiedzialem, ze sila i ew wytrzymalosc :D To nie jest wlasciwie do wiekszosci sportow, bo kulturysci cwicza miesnie a cala reszta silacze, ciezarowcy, fighterzy etc cwicza ruchy. Wiec zatem cwicze ruchy, teraz lepiej ? :D

Pewnie widziales kulturystow ktorzy chcieli cwiczyc karate, ja widzialem jak do klubu bokserskiego przyszly karki co gardy nie mogly dobrze trzymac bo im klata przeszkadzala i chcieli boksowac. Trener wskazal im drazek i kazal po 15 razy sie podciagnac, no i odeslal ich z kwitkiem. Jeden jeszcze nalegal to trener zawolal jakiegos dlugopisa poczatkujacego i kazal im sie sparowac, no i dlugopis nawkladal temu karku. Zbedna masa miesniowa przeszkadza i ogranicza. Ale na plazy i dyskotece pewnie robili furore ;)
Maria Konopnicka pisze:To dla mnie oczywiste - ważenie się co drugi dzień i oglądanie się w lustrze również nie należy do mojego hobby. Choć oczywiście szanuję kulturystów bo wiem, że ten sport wymaga żelaznej dyscypliny i wielu wyrzeczeń.
No co kto lubi, mnie tez to nie interesi. Jak poczytasz Caculina to nieraz sie zasmiejesz, on co chwila mowi o pluszakach z pakerni :D Najlepiej wygladac tak, zeby cie nikt nie nie posadzil o to co potrafisz ;)
woodpecker from space
Maria Konopnicka

16-05-2013, 11:41

Triceratops pisze: No przeciez odpowiedzialem, ze sila i ew wytrzymalosc :D To nie jest wlasciwie do wiekszosci sportow, bo kulturysci cwicza miesnie a cala reszta silacze, ciezarowcy, fighterzy etc cwicza ruchy. Wiec zatem cwicze ruchy, teraz lepiej ? :D
Ojek, rozumiem, ale myślę, że trochę nie doceniasz siły kulturystów :) To nie do końca jest tak, że to napompowany pluszaczki :) Oni też ćwiczą ruchy, dzięki którym rozwijają masę mięśniową. Wiadomo, że kulturysta, który ćwiczy całe ciało będzie ustępował sportowcowi, który się w czymś specjalizuje, niemniej jednak nie umniejszałbym tych kulturystów.

Obrazek

Triceratops pisze: Pewnie widziales kulturystow ktorzy chcieli cwiczyc karate, ja widzialem jak do klubu bokserskiego przyszly karki co gardy nie mogly dobrze trzymac bo im klata przeszkadzala i chcieli boksowac. Trener wskazal im drazek i kazal po 15 razy sie podciagnac, no i odeslal ich z kwitkiem. Jeden jeszcze nalegal to trener zawolal jakiegos dlugopisa poczatkujacego i kazal im sie sparowac, no i dlugopis nawkladal temu karku. Zbedna masa miesniowa przeszkadza i ogranicza. Ale na plazy i dyskotece pewnie robili furore ;)
No wiadomo, wystarczy spojrzeć na Pudzianowskiego - jak zaczynał ruszał się fatalnie, techniki nie miał żadnej. Teraz jest niedużo lepiej, ale jednak siła i masa robią swoje. Nie sądzę, żeby mu nawtykał jakiś długopis. Daleki jestem od bagatelizowania warunków fizycznych tzw. karków.
Triceratops pisze: No co kto lubi, mnie tez to nie interesi. Jak poczytasz Caculina to nieraz sie zasmiejesz, on co chwila mowi o pluszakach z pakerni :D
Przeczytam, przeczytam - bardzo zainteresowałeś mnie tym gościem.
Triceratops pisze: Najlepiej wygladac tak, zeby cie nikt nie nie posadzil o to co potrafisz ;)
[/quote]

...ale jednocześnie zachowywać się tak jakbyś potrafił wszystko :)
Awatar użytkownika
Foxhound
postuje jak opętany!

16-05-2013, 12:03

ciężar nie technika zrobi z ciebie zawodnika!

Awatar użytkownika
Triceratops

16-05-2013, 12:23

Maria Konopnicka pisze:Oni też ćwiczą ruchy, dzięki którym rozwijają masę mięśniową
To zdecyduj sie czy cwicza ruchy czy miesnie :D Ruch to przemiesczenie ciezaru z podlogi nad glowe, kulturysci rwan czy podrzutow nie cwicza, bo to nie daje efektow w postaci wielkich miesni. Oni cwicza kazdy miesien na kilka sposobow.aby on urosl ale czy to bedzie hipertrofia sarkoplazmatyczna czy mikrofibrylarna? Ktora daje sile a ktora jedynie wyglad?

Oczywiscie nie to, ze ich nie nie doceniam ale nie mowimy o zawodowcach w koncu :)
Ale jezeli musisz podskoczyc do wysokiego balkonu, podciagnac sie zrobic muscle upa i wejsc na niego to do tego potrzebna jest sila funkcjonalna. Silny czlowiek to zrobi, kulturysta raczej nie. O tym mowie.

Moje podstawowe urzadzenia w tej chwili to odwazniki, drazek i kolka. I podloze :D
Maria Konopnicka pisze: No wiadomo, wystarczy spojrzeć na Pudzianowskiego - jak zaczynał ruszał się fatalnie, techniki nie miał żadnej. Teraz jest niedużo lepiej, ale jednak siła i masa robią swoje. Nie sądzę, żeby mu nawtykał jakiś długopis. Daleki jestem od bagatelizowania warunków fizycznych tzw. karków.
Ee tam, a kto go leje? Byle kto, jacys przecietniacy (oczywiscie z kregow mma), jak mu dadza jakiegos chudego to tez go zrobi. Druga runda i juz sapie. Zreszta hardkorowy koxu pokazal ile warte te jego miesnie na ringu w okresie czasu :D
Maria Konopnicka pisze:
Triceratops pisze:Najlepiej wygladac tak, zeby cie nikt nie nie posadzil o to co potrafisz ;)
...ale jednocześnie zachowywać się tak jakbyś potrafił wszystko :)
No wlasnie....nie wiem czy tobie dalszy rozwoj jeszcze jest potrzebny :D Moze lepiej nie czytaj bo zostaniesz arcy-mistrzem
woodpecker from space
Maria Konopnicka

16-05-2013, 12:54

Triceratops pisze: To zdecyduj sie czy cwicza ruchy czy miesnie :D
raczej nie wykonasz ruchu nie angażując przy tym mięśni :) Nie no, spox - wiem o co Ci chodzi.
Triceratops pisze: Oczywiscie nie to, ze ich nie nie doceniam ale nie mowimy o zawodowcach w koncu :)
Jeśli mówimy o karkach typu szeroki w barach, biceps ponad 50 cm, ale brzuch jak bęben, takich którzy sapią i pocą się jak buty zawiązują to pełna zgoda. Oni jednak nie mają nic wspólnego z kulturystyką.
Triceratops pisze: Ale jezeli musisz podskoczyc do wysokiego balkonu, podciagnac sie zrobic muscle upa i wejsc na niego to do tego potrzebna jest sila funkcjonalna. Silny czlowiek to zrobi, kulturysta raczej nie. O tym mowie.
Ja bym tego człowieka nazwał sprawnym a nie silnym, ale ok - jest silny w stosunku do masy swojego ciała. Pamiętam jak w liceum podciągaliśmy się na drążku, niektórzy bywalcy siłowni mieli naprawdę dość grube i wyrzeźbione łapy, a podciągali się po dwa, trzy razy. Ja miałem rączki niewiele grubsze od drążka, a wycisnąłem 21 powtórzeń (nie ćwicząc na co dzień i
nie przygotowując się do tego). Nie myślałem jednak o sobie jako o silniejszym - wszak miałem do podciągnięcia ponad 50 kg, a niektórzy nich ponad 100. Dziś jestem silniejszy, ale pewnie bym się nie podciągnął tyle razy.

Triceratops pisze: Moje podstawowe urzadzenia w tej chwili to odwazniki, drazek i kolka. I podloze :D.

czyli rozumiem, że jarają Cię takie klimaty:

Dla mnie to średnio zajmujące - ale szanuję, podobnie jak kulturystów :)

Triceratops pisze: Ee tam, a kto go leje? Byle kto, jacys przecietniacy (oczywiscie z kregow mma), jak mu dadza jakiegos chudego to tez go zrobi. Druga runda i juz sapie. Zreszta hardkorowy koxu pokazal ile warte te jego miesnie na ringu w okresie czasu :D
Powiem tak - nie bez przyczyny w sportach walki istnieje podział na kategorie wagowe :) Wiadomo, że masa i muskulatura to nie wszystko, ale niewątpliwie jest to jeden z atutów. No chyba, że mówimy o kimś kto jest kompletnym laikiem i w życiu nie walczył. Wtedy wiadomo, że dostanie obskok od mniejszego.
Mam kumpla, który nigdy nie ćwiczył żadnych sztuk walki, ma 175 cm wzrostu i waży jakieś 150 kilogramów. Jest cholernie gruby, ale nabity i dość sprawny. Zawsze śmieje się z moich treningów i mówi, że są nic nie warte bo i tak by mnie stłukł :) Zawsze odpowiadam, że walkę musielibyśmy rozegrać zamknięci w jego lodówce :)) To zabawne jak niektórzy ludzie z dużą masą przeceniają własne możliwości. Z drugiej strony wiem, że niektórzy mali wyćwiczeni przeceniają swoje nie doceniając masy i siły :)

Triceratops pisze: No wlasnie....nie wiem czy tobie dalszy rozwoj jeszcze jest potrzebny :D Moze lepiej nie czytaj bo zostaniesz arcy-mistrzem
Chodziło mi o sposób bycia, o to że gdy wyglądasz na leszcza to możesz prowokować kogoś do zaczepki :) To nie ma nic wspólnego z umiejętnościami - chodzi o pewność siebie, która też z czegoś się bierze :)
Maria Konopnicka

17-05-2013, 15:55

Przyszła dziś ta książka - przeczytałem kilka stron i zapowiada się bardzo ciekawie.
Awatar użytkownika
Triceratops

17-05-2013, 15:56

Wypralem cie :D
woodpecker from space
Maria Konopnicka

17-05-2013, 22:12

Przeczytałem - pierwsze strony zapowiadały rewolucje, w dalszej części szybko okazało się, że opisane techniki są mi znane od lat - tyle, że tu ponazywane i usystematyzowane. W zasadzie to nawet dowartościowałem się tą lekturą, bo uświadomiła mi jak dużo wiem już o rozciąganiu. Napisane prostym językiem, miejscami zabawna - choć ten antyamerykanizm i gloryfikacja radzieckiej myśli technologicznej... przepraszam... sportowej czasami sprawiają wrażenie wymuszonej i lekko żenującej. Ale ok - rozumiem, że książka powstała głównie na rynek amerykański i ta kontrowersyjność ma być jej atutem:)
Merytorycznie - dowiedziałem się z tej książki niewiele, ale cieszę się, że ją przeczytałem bo dała mi kopa i zagrzała mnie do walki :) Bardzo dobra lektura.
Awatar użytkownika
Triceratops

17-05-2013, 22:47

Szczerze mowiac Marian spodziewales sie czegos nowego i rewolucyjnego? Jezeli robisz to od 20 lat to wiesz, ze kola nikt nie wynajdzie, wiekszosc cwiczen to wariacje na temat nowego. Ale kopa dostales i to juz jest jakis plus. Ksiazki Caculina wlasnie takie sa, czytasz i ciezko skonczyc, bo az sie czlowiek grzeje zeby od razu sprawdzic sie w akcji. Szkola maretingu godna nergala i trockiego.

Co do poprzedniego postu, to tak blisko mi do SW ale nie do konca. Ta twoja "silownia" w planie to co to jest? Kulturystyka czy silowka?
woodpecker from space
535

17-05-2013, 23:17

Bardzo sympatyczna dyskusja. Siła, waga, osiągnięcia. Tak sobie dzisiaj w trakcie pracy pomyślałem: "wszyscy silni, sprawni i coś ćwiczą, a kilkunastu worków z wylewką, gipsem, klejem, tynkiem, to nie ma komu przenieść, bo to za ciężka robota i plecy bolą". Tu jeden Kolega wyciska 200 kg. Takiego zawodnika potrzebuję.
Maria Konopnicka

18-05-2013, 00:02

Triceratops pisze:Szczerze mowiac Marian spodziewales sie czegos nowego i rewolucyjnego? Jezeli robisz to od 20 lat to wiesz, ze kola nikt nie wynajdzie, wiekszosc cwiczen to wariacje na temat nowego. Ale kopa dostales i to juz jest jakis plus. Ksiazki Caculina wlasnie takie sa, czytasz i ciezko skonczyc, bo az sie czlowiek grzeje zeby od razu sprawdzic sie w akcji. Szkola maretingu godna nergala i trockiego.
dokładnie jest tak jak piszesz :)

Triceratops pisze: Co do poprzedniego postu, to tak blisko mi do SW ale nie do konca. Ta twoja "silownia" w planie to co to jest? Kulturystyka czy silowka?
Zdecydowanie siłówka - nie chcę iść w masę i tracić na szybkości. Zresztą rzeźbienie ciała dla samego rzeźbienia mnie nie interesuje.
Awatar użytkownika
Triceratops

19-05-2013, 15:06

No marian, jak nie pierdolisz kocopolow o The Cars i reszcie muzyki na ktorej sie nie znasz, to czasami nawet calkiem z sensem piszesz ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

19-05-2013, 22:10

Takie mam pytanie do forumowych szpecjalistów od biegania. Mianowicie, na co należy zwrócić uwagę przy doborze obuwia do biegania? Względnie, czy możecie polecić jakieś lektury do uzupełnienia braków w wiedzy?
The madness and the damage done.
ODPOWIEDZ