KRYPTS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

KRYPTS

26-05-2013, 06:35

Przeglądam forum, szukam tematu o fińskim Krypts, o którego debiutanckim długograju i wcześniejszych wydawnictwach parę osób w kilku miejscach na Masterfulu rozprawiało, żeby dorzucić swoje trzy grosze - i nie znajduję, dlatego też zakładam czym prędzej osobny wątek.
Znam wprawdzie tylko Unending Degradation, nie słyszałem ni sekundy EPki i demo, jednak pełnowymiarowy debiut zrobił na mnie całkiem spore wrażenie. Wprawdzie w mojej ocenie nie jest to kandydat do płyty roku, jednak może powalczyć w rankingu na najlepszy debiut 2013. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że moja ocena może być trochę na wyrost, jednak siła rażenia Unending Degradation jest spora, aczkolwiek - jak już wspomniałem - nie wiem, jak się ma zawartość albumu do Open the Crypts czy do EPki zatytułowanej, niespodzianka, Krypts. Tu i ówdzie słychać jednak głosy, że na długograju Finowie częściowo zawiedli - choć skala ocen, jak to często bywa, jest rozpięta.
Jak zatem zapatrujecie się Wy, Drodzy Użytkownicy, na twórczość tego młodego bądź co bądź bandu? Na stronie Hellthrashera widać, że parę osób zainteresowało się tym zespołem.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Paysage d'Hiver
w mackach Zła

Re: KRYPTS

26-05-2013, 07:39

Aktualnie to czołówka z Finladnii, owszem demo było może trochę bardziej "intensywne" ale zespół jako całość gra rewelacyjnie. Ja się cieszę, że po latach zastoju w tym kraju Powstały takie zespoły jak Swallowed, Stench of Decay czy Krypts bo ciekawie nawiązują do swoich straszych kolegów z latch 90-tych. Polecam bo z pewnością ich twórczość wybija się ponad przeciętną, która zalewa słuchacza.
Awatar użytkownika
Sybir

26-05-2013, 08:19

Jakoś Finlandię omijałem - w zasadzie nigdy nie było mi po drodze z tamtejszą gałęzią metalu - jednak ostatnio takie Krypts, czy w mniejszym stopniu Desolate Shrine, zachęcają do dokładniejszego zbadania tamtejszej sceny, a przy okazji do nadrobienia zaległości, które w temacie śFińskiego metalu posiadam.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Harlequin

26-05-2013, 09:32

Poki co "Unending Degradation' jest dla mnie rozczarowaniem roku. O ile "Open ten Crypt" było materiałem szalenie energicznym, zagranim z werwą i pasją, a przede wszystkim zagranym troche nie po fińsku, tak pewnowymiarowy debiut to Finlandia pełna gębą. Jak dla mnie przez to zbasowane i przeciążone brzmienie muzy straciła na pazurze i dynamice. Mam ogromny niedosyt po tej płycie.
NorbiB
zaczyna szaleć

26-05-2013, 15:42

A mi z tych młodych fińskich zespołów wydawanych przez Dark Descent to właśnie Krypts najbardziej podpasowali, Desolate Shrine już mniej a najmniej Maveth, Krypts chyba sobie i na winylu trzasnę. Chyba to zbasowane i przeciążone brzmienie mi odpowiada:-)
Awatar użytkownika
Lykantrop

26-05-2013, 16:03

NorbiB pisze:A mi z tych młodych fińskich zespołów wydawanych przez Dark Descent to właśnie Krypts najbardziej podpasowali, Desolate Shrine już mniej a najmniej Maveth, Krypts chyba sobie i na winylu trzasnę. Chyba to zbasowane i przeciążone brzmienie mi odpowiada:-)
Ale który Maveth? Nie powiesz mi chyba, że debiut to nie jest lepsza siekierezada niż średni Desolate Shrine?
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Sybir

Re: Odp: KRYPTS

26-05-2013, 16:31

Jak dla mnie, Maveth plasuje się gdzieś pośrodku, między Krypts a DS. Dobry materiał jest na długograju ichnim, imo, ale na Unending... jest jednak lepszy.
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

26-05-2013, 22:12

Maveth to ta sama pólka co Krypts. Ale, ale powiedzcie dobrzy ludzie co sie dzieje z debiutem Swallowed, bo był zapowiadany razem z debiutem Krypts, (tak mi się przynajmniej wydaje) a tu cisza.
@ Sybir sięgnij do źródeł i obadaj sobie też dokonania starych pirdzieli z Finlandii, nie zwiedziesz się.
Awatar użytkownika
Harlequin

26-05-2013, 22:15

Przy okazji obadajcie EPke Ascended, sporo tam mulistego doomu.
Awatar użytkownika
Sybir

26-05-2013, 22:23

@Jimmy - ze starszej Finlandii znam tylko Amorphis, Purtenance, Demilich i Funebre, więc jest jeszcze co odkrywać ;)
NorbiB
zaczyna szaleć

26-05-2013, 22:42

Lykantrop pisze: Ale który Maveth? Nie powiesz mi chyba, że debiut to nie jest lepsza siekierezada niż średni Desolate Shrine?
Debiutu (jeszcze) nie znam, słyszałem tylko Coils....A Dark Descent już chyba kolejne fińskie kapele szykuje do wydania?
Awatar użytkownika
Lykantrop

26-05-2013, 23:14

"Coils..." przy debiucie to jak "Art of War" przy "De Profundis".
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

26-05-2013, 23:26

Sybir pisze:@Jimmy - ze starszej Finlandii znam tylko Amorphis, Purtenance, Demilich i Funebre, więc jest jeszcze co odkrywać ;)
To dorzuć do tego jeszcze Xysma, Convulse, Demigod, Sentenced, a z nieco inne beczki Unholy, to na razie powinno wystarczyć, coby Ci się nie przejadło ;)
Awatar użytkownika
Lykantrop

26-05-2013, 23:27

Krzyżma koniecznie, chociaż nie jest to stricte fińskie grzanie. Nawet te wesołkowate rockowe płyty dobrze im wychodziły :)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

27-05-2013, 08:58

Harlequin pisze:zbasowane i przeciążone brzmienie
w przypadku tej plyty to jak najbardziej atut, ladnie dociaza calosc :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Harlequin

27-05-2013, 10:52

Mol pisze:
Harlequin pisze:zbasowane i przeciążone brzmienie
w przypadku tej plyty to jak najbardziej atut, ladnie dociaza calosc :)
No własnie mi to brzmienie totalnie niepodeszło. Zabiło mi w Krypts dynamike, zamuliło ją. Moze gdybym najpierw słyszał :Unending..." a potem "Open the crypt' to miałbym inne zdanie. A tak niestety...
Awatar użytkownika
Sybir

27-05-2013, 12:10

Tak teraz mnie naszło, że brzmieniowo Krypts przypomina mi trochę (z niedawnych wydawnictw) Towards the Megalith, podobna dynamika i wpierdol.
Harlequin, w sumie trudno mi się odnieść do Twoich słów, bo przecież nie znam poprzednich materiałów, ale może nadrobię to jakoś niedługo i wpiszę jakiś komentarz - bo Unending... ładnie mnie bujało, nie powiem, natomiast Twoja opinia stała się dla mnie swego rodzaju znakiem zapytania, który muszę sobie wyjaśnić ;)
Deathmaniac
zaczyna szaleć

21-01-2015, 20:01

minęły 2 lata od debiutu przydałby się kolejny krążek
Awatar użytkownika
Sybir

12-02-2015, 23:37

Krypts 17 kwietnia w Stettin.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Lurtz
postuje jak opętany!

13-02-2015, 11:07

daaalekooo :/
ODPOWIEDZ