EMPEROR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: EMPEROR

05-07-2013, 18:55

535 pisze: Przynajmniej nie utonęli w morzu przeciętnych , nikomu niepotrzebnych płyt, wzorem ...(tu wpisać ulubiony ciąg nazw zespołów).
I tak kiedyś wyjdzie piątka Emperora, jak nie za 2 lata to za 5 albo 10 ale wyjdzie.
535 pisze:
Lurtz pisze:
powinni dac sobie siana jeszcze zanim nagrali tego chujowego prometeusza
Może jednak powinieneś sobie to odświeżyć? Przecież to jest doskonała płyta.
Tech-black before DsO, ta płyta to wyższa szkoła jazdy.
Yare Yare Daze
535

05-07-2013, 19:01

hcpig pisze:
535 pisze: Przynajmniej nie utonęli w morzu przeciętnych , nikomu niepotrzebnych płyt, wzorem ...(tu wpisać ulubiony ciąg nazw zespołów).
I tak kiedyś wyjdzie piątka Emperora, jak nie za 2 lata to za 5 albo 10 ale wyjdzie.
Ty wiesz, że to może być już przyszły rok? Ihsahn po czwartej płycie straci rozpęd i chęci, by kontynuować karierę solową. Wtedy będzie najlepszy czas. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Nawiasem mówiąc, muszę zdobyć się na odwagę i przesłuchać gdzieś ostatnie dzieło, choć nie jestem pewien, czy mam jeszcze tyle czasu.
Maria Konopnicka

05-07-2013, 20:32

Szkoda, że zespół wielki rozmienił się na drobne. Solowe płyty Ihsahna to dla mnie przejaw czystej grafomani muzycznej. Ostatnio miałem okazję przesłuchać płytę The Wretched End - zespołu Samotha i niestety również straszna bieda. A może Emperor to też była bieda, tylko człowiek uległ magii czasów, w których nagrywali swoje najlepsze płyty (czyli pierwsze dwie)... tego się pewnie nie dowiem, bo jestem spaczony i wciąż lubię te krążki. Ciekaw jednak jestem co bym o nich powiedział, gdybym usłyszał je dziś po raz pierwszy...
Awatar użytkownika
Lykantrop

05-07-2013, 20:37

Jaka bieda, pojebało do reszty? Mnie mimo upływu lat nadal przechodzą ciary ilekroć słucham "Night of the Graveless Souls", "Cosmic Keys..." czy "Wrath of the Tyrant".
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
535

05-07-2013, 20:55

Maria Konopnicka pisze: A może Emperor to też była bieda, tylko człowiek uległ magii czasów, w których nagrywali swoje najlepsze płyty (czyli pierwsze dwie)... tego się pewnie nie dowiem, bo jestem spaczony i wciąż lubię te krążki. Ciekaw jednak jestem co bym o nich powiedział, gdybym usłyszał je dziś po raz pierwszy...
Bardzo interesujące, ale jak będziesz tak płoszył młodzież na tym forum, pytaniami o wiek, to tutaj się tego nie dowiemy. Właściwie to już jest po sprawie. Ostatnio nikt nie odważył się wypowiedzieć na jakikolwiek temat. Nie tylko muzyczny. Przesiałeś znacznie towarzystwo. Słabo ukształtowana psychika i brak wiary we własne możliwości, poległy w starciu z Żelazną Marią.

EDIT
Trzeba będzie coś wykombinować. Szwagier wyjechał na urlop, zostawił dwa komputery, może ja spróbuję? Choć czasu brak.
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

05-07-2013, 22:23

Jeśli już wywołujesz młodzież to wypowiem się, ponieważ wygląda na to, że mogę się do niej zaliczać. Otóż, o młodzież nie musisz się martwić. Za siebie mogę powiedzieć, że są jeszcze tacy kolesie, którzy na myśl o poczuciu klimatu z lat kiedy kultowe zespoły wydawały swoje klasyczne płyty mają ciary i konkretną zajawkę. Nie mam problemu ze starym brzmieniem, starą estetyką czy zupełnie innym podejściem do grania niż współcześnie - przeciwnie, ciekawi mnie ta inność. I różne komentarze ludzi, którzy w tym siedzieli przed laty, nawet takie wątpiące, tylko zachęcają mnie to sprawdzania tych płyt samodzielnie. Emperor przede mną.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
535

05-07-2013, 22:37

Ja nikogo nie wywołuję. To tamten Kolega cały czas ma z tym problem, więc pyta. Poważnie zaś, bardzo interesuje mnie jak, nie bójmy się tych słów, "bogów, tworzących sztukę", w pierwszej połowie lat 90-tych i później, odbiera się teraz.
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

05-07-2013, 22:51

Pewnie, to zawsze jest interesujące. Pewnie część kompletnie się na takie zespoły wypina, część szanuje i szanowała cały czas, a jeszcze inna część ma po prostu sentyment. Myślę, że prawdziwi fani raczej nie będą w tej pierwszej grupie. Z moich obserwacji po młodzieży, osoby które z pasją podchodzą do muzyki, zawsze mają respekt do starych kapel i z wielką ciekawością słuchają płyt wydawanych w latach, gdy walili jeszcze w pieluchy. Dajesz mi teraz do zrozumienia ile ten zespół znaczył w latach swojej świetności i zaraz mnie to jara bardziej niż mnóstwo współczesnych zespołów, ale to trzeba czuć. Tak jest po mojemu, a niech się wypowie ktoś z rocznika od 1980 w dół.
535

05-07-2013, 22:55

Daję Ci raczej do zrozumienia, jak bardzo bawi mnie to, ilu z tych, którzy daliby się pociąć za ten zespół "wtedy", sra nań, wyśmiewając damski makijaż i tandetne klawiszki.
535 pisze:
EDIT
Trzeba będzie coś wykombinować. Szwagier wyjechał na urlop, zostawił dwa komputery, może ja spróbuję? Choć czasu brak.
Perspektywa wystąpienia w TRZECH OSOBACH jest wielce kusząca...
Awatar użytkownika
Lykantrop

05-07-2013, 22:59

535 pisze:Daję Ci raczej do zrozumienia, jak bardzo bawi mnie to, ilu z tych, którzy daliby się pociąć za ten zespół "wtedy", sra nań, wyśmiewając damski makijaż i tandetne klawiszki.
No niby jak wielu? Nie znam ani jednego przypadku psychofana Emperor z lat 90, który by teraz z nich lał jak ze skeczów kabaretu TEY.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

05-07-2013, 23:02

535 pisze:Ja nikogo nie wywołuję. To tamten Kolega cały czas ma z tym problem, więc pyta. Poważnie zaś, bardzo interesuje mnie jak, nie bójmy się tych słów, "bogów, tworzących sztukę", w pierwszej połowie lat 90-tych i później, odbiera się teraz.
Inaczej odbierasz muzykę jak masz naście lat i dopiero twój gust się kształtuje, ciągle odkrywasz coś nowego, kupujesz miesięcznie 2-5 kaset, które chłoniesz od razu, a nie po dwóch miesiącach.
Ja wszystkich płyt Emperiora słucham bez cienia zażenowania, każdą uwielbiam, do każdej mam ogromny sentyment. Zdaję sobie sprawę z minusów (szczególnie płyt nr 1 i 2, czemu nie spalono Grieghallen?), ale słucham wiele płyt ze stwierdzonymi minusami. Nie wiem czy w temacie o hype'ach była mowa o Emperor, ale kiedyś w Polsce to uwielbienie dla Cesarza było wręcz przesadzone. Chociaż nie jestem tu obiektywny, bo pisałem magisterkę z technik manipulacji stosowanych przez Wardzałę i dogłębnie analizowałem Emperora, więc może zbyt mocno to mi się wryło w mózg.
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

05-07-2013, 23:03

535 pisze:Daję Ci raczej do zrozumienia, jak bardzo bawi mnie to, ilu z tych, którzy daliby się pociąć za ten zespół "wtedy", sra nań, wyśmiewając damski makijaż i tandetne klawiszki.
Jeśli tak, to tylko Ci ludzie mają ze sobą problem, pochrzaniło im się w głowach, brak szczerości i te sprawy. To nie problem zespołu ani minionego czasu, tacy są ludzie...
Ostatnio zmieniony 05-07-2013, 23:11 przez DeadButDreaming, łącznie zmieniany 2 razy.
535

05-07-2013, 23:03

@Lykantrop
Rozejrzyj się. Choć gwarancji nie daję, że to byli chorzowscy psychofani.
535

05-07-2013, 23:16

krz63 pisze:
535 pisze:Ja nikogo nie wywołuję. To tamten Kolega cały czas ma z tym problem, więc pyta. Poważnie zaś, bardzo interesuje mnie jak, nie bójmy się tych słów, "bogów, tworzących sztukę", w pierwszej połowie lat 90-tych i później, odbiera się teraz.
Inaczej odbierasz muzykę jak masz naście lat i dopiero twój gust się kształtuje, ciągle odkrywasz coś nowego, kupujesz miesięcznie 2-5 kaset, które chłoniesz od razu, a nie po dwóch miesiącach.
Z całym szacunkiem dla Wszechpotężnej Arachnophobii, ale my tu rozmawiamy o "dziewiątce" norweskiej, a nie o "dziewiątce" włoskiej...więc o kształtowaniu gustów, nie może być mowy.
[V]

05-07-2013, 23:18

Maria Konopnicka pisze:Szkoda, że zespół wielki rozmienił się na drobne. Solowe płyty Ihsahna to dla mnie przejaw czystej grafomani muzycznej. Ostatnio miałem okazję przesłuchać płytę The Wretched End - zespołu Samotha i niestety również straszna bieda.
this.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

05-07-2013, 23:24

535 pisze:
krz63 pisze:
Z całym szacunkiem dla Wszechpotężnej Arachnophobii, ale my tu rozmawiamy o "dziewiątce" norweskiej, a nie o "dziewiątce" włoskiej...więc o kształtowaniu gustów, nie może być mowy.
Nie czytałem wcześniejszych postów, z kontekstu wnioskowałem, że dyskutujecie o czasach debiutu Cesarza czyli tych, w których miałem 15 lat, ukształtowany nie byłem. Zresztą, z perspektywy czasu uważam, że nawet za czasów norweskiej dziewiątki (20 lat) też nie do końca.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

05-07-2013, 23:29

Wyjaśnijcie młodemu o co chodzi z tą "dziewiątką norweską", "dziewiątką włoską"
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

05-07-2013, 23:31

Chodzi o różnice geograficzne, im dalej od równika, to dziewiątki mocniej jebią frostem :-)

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

05-07-2013, 23:35

No wiadomo, że czym dalej od równika tym zimnej, ale kurwa mać ja nie rozumiem co to jest "dziewiątka" :DDD
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

05-07-2013, 23:41

Obrazek
Obrazek

Oremus - Popioły LP