SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Pelson
rasowy masterfulowicz

Re: SATYRICON

05-09-2013, 14:19

Maria Konopnicka pisze:
Pelson pisze:Dyskusja jest ciekawsza niż sama płyta :). Ta jest jakaś taka letnia, już bez tej mocy i chłodu jaki miały poprzednie krążki, ale jeszcze bez tego rockowego ognia. Jakby ten przeskok na nowe terytoria był dokonywany z dużymi oporami i wątpliwościami, czy to dobry kierunek. I co chyba najgorsze- kilkanaście odsłuchów za mną, a mi się nie chce kompletnie do tej płyty wracać.
Jesteś niedojrzały :)
w końcu :)
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

Re: Odp: SATYRICON

05-09-2013, 14:24

Pelson pisze:Ta jest jakaś taka letnia
Jest ciepło więc płyta jest letnia, nie rozumiem skąd te pretensje. :)
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Maria Konopnicka

05-09-2013, 15:15

Riven pisze:W pewnym momencie przestałem czytać Wasza dyskusje bo mnie przerosła, ale podoba mi się ta myśl :).
Zapoznaj się koniecznie z moją analizą tego krążka - naprawdę warto. Będziesz wiedział czego w nim poszukiwać i jak go właściwie interpretować. Dziś rano dostałem e-maila od Satyra z podziękowaniem. Chce mój opis zamieścić za parę lat na reedycji tej płyty... Mała rzecz, a cieszy :)
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

05-09-2013, 15:19

Ja czytając Twoją analizę nie tylko zmieniłem swoje podejście do ostatniego Satyricon, ale do całego metalu w ogóle. Uzmysławiając sobie, że jesteś lasem wchodzi się na zupełnie inną płaszczyznę odbierania bodźców z otoczenia i postrzegania rzeczywistości. To tak jakby słuchanie metalu było metodą transkomunikacji - tyle, że zamiast osób ze świata zmarłych, mamy grzyby, maliny, poziomki, jagody, wiewiórki i kasztany.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
535

05-09-2013, 19:19

Kolejna garść refleksji. Więc tak. Phoenix jednak do wyjebania. Te wokale są mierne, a sam numer też po kilku obrotach, słaby. 100 razy lepiej robili to In The Woods.../Green Carnation. Nie ma o czym dyskutować. Swoją drogą ciekawe co o tych kapelach sądzą Panowie wypisujący o romantyzmie, dojrzałości, czy też nowej wizji artystycznej? Druga sprawa to ta "koślawa Metallica" w Nekrohaven. Ten numer to chyba przez pomyłkę dostał się na krążek. Do wyjebania. Strasznie słaby z wkurwiającym motywem gitarowym. I wreszcie sprawa najważniejsza. Na tej płycie Mister Sigurd zarejestrował jedne z najlepszych wokali w swej twórczości. Kto wie nawet, czy nie najlepsze. Dziwne, że Maria - stary lis, tego nie zauważył. Pewnie piana przytkała mu uszy. Numery drugi i dziewiąty są doskonałe. Natt zmodyfikowałbym lekko w stronę Fjelltronen, a może nawet The Devil's Songs.

Po tych niewielkich poprawkach wychodzi całkiem dobra płyta. O żadnej porażce nie może być mowy, a już płacz, że pop i zdrada (zdrada czego ja się kurwa pytam?), to naprawdę przedni żart. Oczywiście, żeby było wszystko do końca jasne. Przy Target Earth to nie stało, ale należy zauważyć, że Satyr i Frost nie załapaliby się nawet jako techniczni Kanadyjczyków, więc nic w tym dziwnego. Ja im wybaczam. To tyle. Czekam na oryginał.

edit
Jeszcze jedno. Wywaliłbym te żenujące chórki. Tylko surowe wokale Sigurda. Reszta wypierdalać!
Awatar użytkownika
Skaut

05-09-2013, 19:40

A ja im dłużej słucham tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to taki ichni "Paracletus", podsumowanie pewnego rozdziału. Nie potrafię tak analitycznie podejść do każdego utworu, bo od samego początku traktuje ten album jako całość. Nie rozumiem tych porównań do Voivod, tym bardziej że "Target Earth" to płyta na wskroś zachowawcza, z melodiami które już słyszeliśmy.
Coś tam było! Człowiek!
[V]

05-09-2013, 19:42

jeśli chodzi o metal,nic mnie tak w tym roku nie ucieszyło jak nowy Satyricon.wybornie mi sie tego słucha.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
535

Re:

05-09-2013, 19:50

Skaut pisze: Nie rozumiem tych porównań do Voivod, tym bardziej że "Target Earth" to płyta na wskroś zachowawcza, z melodiami które już słyszeliśmy.
Gdzie porównania do Voivod? Stwierdziłem tylko fakt. W 2013 roku Satyricon, to płyta zdecydowanie słabsza od Target Earth. Nawiasem mówiąc, Twoja wypowiedź sugeruje, że Satyr z Kolegą odkryli ciepłą wodę. Proszę o stosowną prelekcję. Czego jeszcze nie słyszeliśmy z tego, co znajduje się na tym krążku?
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

05-09-2013, 19:54

A ja Wam mówię, z autopsji wiem, że jak jebnie się 5 piw i trochę wina to Phoenix jest utworem genialnym. Najlepiej jakby pierdolnęli go 10 razy pod rząd.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Lykantrop

05-09-2013, 19:55

Rattlehead pisze:A ja Wam mówię, z autopsji wiem, że jak jebnie się 5 piw i trochę wina to Phoenix jest utworem genialnym. Najlepiej jakby pierdolnęli go 10 razy pod rząd.
W tym stanie to ja nawet Eleni polubię.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

05-09-2013, 20:02

Lykantrop pisze:
Rattlehead pisze:A ja Wam mówię, z autopsji wiem, że jak jebnie się 5 piw i trochę wina to Phoenix jest utworem genialnym. Najlepiej jakby pierdolnęli go 10 razy pod rząd.
A nie wiem, nie mam aż tyle alkoholu w domu.
[V]

05-09-2013, 20:06

Ihsahn,Drone,kampeki,jak wrażenia?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
535

05-09-2013, 20:08

Rattlehead pisze:
Lykantrop pisze:
A nie wiem, nie mam aż tyle alkoholu w domu.
Nie bluźnij. Eleni to (prawdopodobnie w większości przypadków) faworytka naszych Matek (wiem, wiem, jeszcze był Drupi), więc nie ma się nad czym zastanawiać. To się po prostu lubi.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

05-09-2013, 20:14

Ależ oczywiście lubię, cenię i poważam. Martwię się jedynie o to, czy wystarczy mi pozytywnego myślenia na dłużej, czy potrzebą jest już zbierać się z powolna do bufetu.
535

05-09-2013, 20:18

Rattlehead pisze:Ależ oczywiście lubię, cenię i poważam. Martwię się jedynie o to, czy wystarczy mi pozytywnego myślenia na dłużej, czy potrzebą jest już zbierać się z powolna do bufetu.
Ja zawsze proponuję Bufet.
Awatar użytkownika
Drone

05-09-2013, 20:20

Czy publiczność wychwyciła te liczne nawiązania do najlepszego okresu BATHORY?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

05-09-2013, 20:22

535 pisze:
Rattlehead pisze:Ależ oczywiście lubię, cenię i poważam. Martwię się jedynie o to, czy wystarczy mi pozytywnego myślenia na dłużej, czy potrzebą jest już zbierać się z powolna do bufetu.
Ja zawsze proponuję Bufet.
Idealnie dopasowując
535

05-09-2013, 20:23

Drone pisze:Czy publiczność wychwyciła te liczne nawiązania do najlepszego okresu BATHORY?
Taką słabą "kopią" dysponujesz? Usunęli te lepsze?
Awatar użytkownika
Drone

05-09-2013, 20:24

NIe rozumiem, o co Ci chodzi.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
[V]

05-09-2013, 20:29

moje dalekie skojarzenie to Vision Thing wiadomo kogo..O Bathory nie pomyśłałem nawet w kontekście tej płyty.
ODPOWIEDZ