CRADLE OF FILTH vs DIMMU BORGIR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

CoF vs DB

CRADLE OF FILTH
27
38%
DIMMU BORGIR
45
63%

Liczba głosów: 72
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

Re: CRADLE OF FILTH vs DIMMU BORGIR

05-02-2014, 11:30

wiadomix, że kredki - za demówki ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

05-02-2014, 12:50

Oddałem głos na Dimmu, bo znam ich jedną płytę "Enthrone..." i bardzo ją lubię, a Kredek nie znam wcale.

Przypomniała mi się klasyczna już wymiana poglądów na pl.rec.muzyka.rock lub pl.rec.muzyka.metal:

- "Masz coś do Dimmu?"
- "Ja tam wolę Kredki..."
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

05-02-2014, 12:57

atr pisze:
Biały pisze:Dimmu Borgir za bdb Stormblåst
ano, zajebista płyta
Zdecydowanie lepiej wypadali na żywo z gorszym tzn lepszym, bo surowszym brzmieniem:)

'Come the Blessed Madness'
Arisowicz
w mackach Zła

05-02-2014, 13:10

COFFIN pisze:
atr pisze:
Biały pisze:Dimmu Borgir za bdb Stormblåst
ano, zajebista płyta
Zdecydowanie lepiej wypadali na żywo z gorszym tzn lepszym, bo surowszym brzmieniem:)

w takiej wersji prawie da się tego słuchać.
Awatar użytkownika
COFFIN

05-02-2014, 13:13

Najlepiej wypadali bez ówczesnego parapeciarza, który lubił czasem nie dojechać na koncert:D
'Come the Blessed Madness'
atr
postuje jak opętany!

05-02-2014, 15:18

Stormblåst z 2005 roku też jest całkiem niezłe. jak na czasy, w których grali wesołkowate plastikowe przytupańce to udało im się wykręcić dobre brzmienie. takie Da Den Kristne Satte Livet Til broni się mocno
Hjertet mitt slår i mørket
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

05-02-2014, 15:39

temat a.d. 2003
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

05-02-2014, 16:21

CoF mieli przynajmniej pare fajnych teledysków i od czasu do czasu ujawniali punkowe podejście do rzeczy, dla Dimmu szczyty to nostalgiczne pitu pitu. Poza tym Dani poperował fajnym, oryginalmym, pasującym do tego całego wampirycznego konceptu wokalem.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Karkasonne

05-02-2014, 16:58

WaszJudasz pisze:CoF mieli przynajmniej pare fajnych teledysków i od czasu do czasu ujawniali punkowe podejście do rzeczy, dla Dimmu szczyty to nostalgiczne pitu pitu. Poza tym Dani poperował fajnym, oryginalmym, pasującym do tego całego wampirycznego konceptu wokalem.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

05-02-2014, 17:15

Chcialbym moc to odslyszec.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Slahvertsen
świeżak

05-02-2014, 17:53

Cradle of Filth - 4 pierwsze płyty są OK. Damnation and a Day jest słuchalne od biedy, kawałek tytułowy (i tylko ten) na Nymphetamine też w porządku. Cała reszta z tego i późniejszego okresu: wyjebać i zapomnieć (no i z pewnością nie jest to nawet okołoBM-owe).

Dimmu Borgir - Jedynka i dwójka na początku wydawały mi się nieco puste. Ale niedługo później je doceniłem. Jednak do strikte symphonic BM bym tego nie zaliczył, bardziej mi te miejscami wręcz ambientowe klawisze pasują do atmospheric BM. Zwłaszcza For All Tid, na Stormblast ta symfoniczność jest już bardziej odczuwalna. Obie płytki bardzo lubię, choć nie słucham zbyt często. Enthrone Darkness Triumphant mi się też podoba, coś ma w sobie ten CD, że się go fajnie słucha, choć słyszałem go mniej razy niż 2 pierwsze, więc może opinia mi się jeszcze bardziej wyrobi. Tutaj symfoniczność o której wspominałem jest już bez problemu czytelna. Lubię. SBD słyszałem tylko jakieś urywki na YouTub'ie także się nie wypowiadam, ale gorsze się to wydawało od poprzedniej (i nadmuchane jakieś). Puritanical Euphoric Misanthropia i Death Cult Armageddon w chuj lubię - jest co prawda na tych płytach kilka wkurwiających i nudnych momentów, jednakże jako całość prezentują się zajebiście. Wałkom takim jak Blessings upon the Throne of Tyranny, Kings of The Carnival Creation, Puritania, Progenies of The Great Apocalypse (orkiestra na początku zabija) nic nie brakuje. Stormblast MMV - po chuj to komu było? Wykurwisty Sorgens Kammer zastąpili jednym z gorszych kawałków w całej dyskografii. Do tego wyjebali te fajne klawisze na starcie. Można posłuchać, ale oryginał w każdym calu lepszy. In Sorte Diaboli - The Sacrilegious Scorn jest całkiem fajne, zwłaszcza na początku. Reszta może lecieć jako podkład do zmywania co najwyżej. Abrahadabra - trzymać się jak najdalej. Syf totalny.

Teraz wracam do Immolation.
jestem zdania, że jedynie norweskie zespoły wiedzą jak dobrze użyć klawisza w takiej muzyce
Sugerujesz, że norweska służba więzienna jest skorumpowana?
Wyjebałem się na plecy ze śmiechu. :D
Ostatnio zmieniony 16-08-2014, 17:12 przez Slahvertsen, łącznie zmieniany 1 raz.
oh
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

05-02-2014, 18:06

Pomimo tego, że żadnego z wytypowanych do plebiscytu zespołów nie da się traktować inaczej niż w kategorii żartu, to jednak głos na Cradle of Filth. Kiedyś mocno zdzierałem "Principle of Evil Made Flesh" i chyba nawet do dzisiaj jakiś tam mały sentyment do tej płyty pozostał.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-02-2014, 18:06

a mie na phorume wyzywaja ze alcest slucham :'(
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

05-02-2014, 18:08

Luzuj. Przyjdzie Yossarian z dziewczynami i im pokaże.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
maciek z klanu

05-02-2014, 18:09

zdecydowanie dimmu za debiut
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
atr
postuje jak opętany!

05-02-2014, 18:55

Slahvertsen pisze:Jednak do strikte symphonic BM bym tego nie zaliczył, bardziej mi te miejscami wręcz ambientowe klawisze pasują do atmospheric BM. Zwłaszcza For All Tid, na Stormblast ta symfoniczność jest już bardziej odczuwalna.
uwielbiam takie szufladki. a jak orkiestra jest "atmospheric" to może być symphonic atmospheric svart metall?
jak szwagier pogrywał na casio to też było atmospheric
Hjertet mitt slår i mørket
Awatar użytkownika
hcpig

05-02-2014, 19:30

Harlequin pisze:Purititanical cośtam to jeden z najbardziej plastikowych i sztucznych gniotów jaki przychodzą mi na myśl.
Zawsze bardzo mnie dziwiły takie opinie, właśnie pomimo sporego natężenia symfonii i parapetów akurat na PEM punk ciężkości położony jest na gitarach i perce (blastach), plastik może pobrzmiewać co najwyżej z garów ale wiosła brzmią dosyć mięsiście, riffy są ciekawe podobnie jak solówki (przywodzą na myśl mistrzowsą robotę C.A. Tiedemanna z Arcturus) - ta muzyka jest na tyle ciekawa że doskonale obroniłaby się nawet po wykastorwaniu z orkiestry i klawiszy (nawet chciałbym żeby kiedyś wypuszczono taką wersję), czego nie można powiedzieć o 99% procentach zespołów które używają ich głównie dla 'zatapetowania' swojej gitarowej nędzy.

Zresztą na PEM nawet klawisze nie wkurwiają a ja na co dzień nie lubię takich patentów, jedynym negatywnym wyjatkiem jest podkład pod refren do Hybrid Stigmata.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

05-02-2014, 19:50

Karkasonne pisze:
WaszJudasz pisze:CoF mieli przynajmniej pare fajnych teledysków i od czasu do czasu ujawniali punkowe podejście do rzeczy, dla Dimmu szczyty to nostalgiczne pitu pitu. Poza tym Dani poperował fajnym, oryginalmym, pasującym do tego całego wampirycznego konceptu wokalem.
...co nie mówię, że CoF nie nagrali sumerycznie więcej gówna, bo jakby tak podliczyć, to pewnie by wyszło, że owszem.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

05-02-2014, 19:58

Pewnie już o tym pisałem, ale na Brutalu w 2008 CoF przedłużyło swój występ przed Neurosis przez co ci drudzy zaczęli z jakimś pięciominutowym opóźnieniem. Już nawet za samo to oprócz faktu, że grają chujową muzykę powinni zawisnąć.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

05-02-2014, 21:48

Głos na Dimmu Borgir.

Wolę parodię niż cyrk.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ