Po prostu JAZZ!

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

Re: Po prostu JAZZ!

08-10-2014, 11:22

Obrazek

Jutro w Pardon To Tu wystąpi Peter Evans Quintet, kto żyw niech wpada. Jak dla mnie płyta Ghosts to jedno z ciekawszych wydawnictw z jazzowego świata z ostatnich lat. Akustyczny skład, pełen remiksów i manipulacji, ktoś ładnie o tym napisał, że jest to „free-bebop wielokrotnie improwizowany”. Warto!

" onclick="window.open(this.href);return false;
kenediusze
weteran forumowych bitew

09-10-2014, 15:30

Tu ktoś wspominał o MIŁOŚCI? Kurwa! czemu nikt nie mówił, że takie fajne :<

Słucham sobie cały dzień ich pierwszej płyty - "Miłość" z 1993 roku - i jest całkiem zajebista! Taki przyjemnie płynąc jazzik, niby fajnie się sączy w tle, ale mnóstwo się tam dziwnych rzeczy dzieje, zespół odlatuje w kosmos free-rżnięcia, a potem wraca znów na bardziej utarte ścieżki. Wszystko jest takie strasznie przyjemne, kolorowe, geometryczne, fraktalne, spiralne i powyginane, nie potrafię tej muzyki inaczej opisać, przegina się i sprężynuje rytmicznie und regularnie jak łóżko wodne zajęte wspieraniem dwóch osoby płci przeciwnej.
Jest w tym jakaś dziwna, podskórna energia. Taka ogólnie pozytywna, ale niebezpieczna chęć żeby coś rozjebać z radości. Może chodzi o te przyczajone jak gotowy do skoku tygrys basowe pochody Tymona, a może o natchnioną pracę perkusji. A może o charakterystyczny sposób gry Możdżera, który zmusza fortepian do wylewania takich lekkich, dowcipnych, perlistych, wielobarwnych kaskad dźwięków. Jak nie znoszę brzmienia fortepianu, to tutaj robi mi rewelacyjne paparara, aż miło posłuchać. A może chodzi o wszystko naraz, o coś co powstaje z sumy elementów, a samo nie jest zawarte w żadnym z nich.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

09-10-2014, 15:47

Pierwsza płyta Miłości bdb, ale zdaniem ogółu "Taniec Smoka" najlepsza i tym razem ogół chyba ma rację.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

10-10-2014, 22:06

streetcleaner pisze:Obrazek

Jutro w Pardon To Tu wystąpi Peter Evans Quintet, kto żyw niech wpada. Jak dla mnie płyta Ghosts to jedno z ciekawszych wydawnictw z jazzowego świata z ostatnich lat. Akustyczny skład, pełen remiksów i manipulacji, ktoś ładnie o tym napisał, że jest to „free-bebop wielokrotnie improwizowany”. Warto!

Wczorajszy koncert był doskonały. Radzę wszystkim zapoznać się z wymienioną wyżej płytą.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Harlequin

10-10-2014, 22:17

Drone pisze:
streetcleaner pisze:Obrazek

Wczorajszy koncert był doskonały. Radzę wszystkim zapoznać się z wymienioną wyżej płytą.
Znaju. W sumie mam co do niej mieszane odczucia, albo ewentualnie takie nieco in plus. przede wszystkim jest za długa i momentami rozwleczona. Z drugiej strony zelektyfikowanie tego materiału, czasem jakby nałożenie kilku ścieżek sprawia wrążneie jakby była tu zupełnie nowa jakość współczesnego jazzu. Ja bym to skrócił gdzies o 1/4-1/3 i wtedy bym mógł mówic z czystym sercem jako o jednej z najlepszych jazzowych płyt ostatnich lat.

Edit: W sumie chyba i jest jedną z lepszych i przełomowych płyt ostatnich lat w jazzie. Ale i tak uważam, że jest za długa.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

11-10-2014, 10:26

Nie jest ;-)
Dzięki swojej długości, podobnie jak na koncercie udało im się stworzyć pewien rodzaj jazzowego transu.
Chyba lepszego występu w tym roku nie widziałem, wirtuoz i wspaniały, przebogaty skład zajebistych muzyków (Tom Blancarte/Jim Black!!!)
kenediusze
weteran forumowych bitew

11-10-2014, 11:36

Pytanie do kogoś kto sie zna. Jakie koncertówki Milesa Davisa są najciekawsze? Głownie mi chodzi o elektryczny okres, ktoś wie? Mad?
Interesują mnie tez nagrania wideło.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

11-10-2014, 11:46

kenediusze pisze:Pytanie do kogoś kto sie zna. Jakie koncertówki Milesa Davisa są najciekawsze? Głownie mi chodzi o elektryczny okres, ktoś wie? Mad?
Interesują mnie tez nagrania wideło.

Agharta (1975)

Obrazek

Trudno nie uwielbiać!
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

12-10-2014, 17:28

Black Beauty : Miles Davis At Fillmore West
Miles Davis At Fillmore
We Want Miles
Miles Davis in Europe
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

12-10-2014, 20:22

streetcleaner pisze:
Agharta (1975)

Obrazek

Trudno nie uwielbiać!
+111

Psychodela aż miło.

Live_Evil też zajebiste.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
kenediusze
weteran forumowych bitew

13-10-2014, 09:56

Podziękował. Dokładnie czegoś takiego jak Agharta było mi trzeba, buja aż miło
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Skaut

17-10-2014, 11:27

Fire! wczoraj zagrał bardzo dobry set w CeTA. Praktycznie całą nową płytę zagrali, plus pierwszy wałek z "Exit!". Jedyny minus to stroboskopowe światła, które napierdalały w publikę.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

Re:

17-10-2014, 12:06

Skaut pisze:Fire! wczoraj zagrał bardzo dobry set w CeTA. Praktycznie całą nową płytę zagrali, plus pierwszy wałek z "Exit!". Jedyny minus to stroboskopowe światła, które napierdalały w publikę.
Fakt faktem, że światła były upierdliwe, ale jak dla mnie koncert był genialny. Muzycznie podobało mi się tam dosłownie wszystko, zajebali jeszcze lepiej niż triem na Offie 2013. Szkoda, że miejsca siedzące, bo bujało konkretnie ;)
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Skaut

17-10-2014, 18:45

witchfinder pisze:
Skaut pisze:Fire! wczoraj zagrał bardzo dobry set w CeTA. Praktycznie całą nową płytę zagrali, plus pierwszy wałek z "Exit!". Jedyny minus to stroboskopowe światła, które napierdalały w publikę.
Fakt faktem, że światła były upierdliwe, ale jak dla mnie koncert był genialny. Muzycznie podobało mi się tam dosłownie wszystko, zajebali jeszcze lepiej niż triem na Offie 2013. Szkoda, że miejsca siedzące, bo bujało konkretnie ;)
Na Offie niestety nie byłem, ale znajomi stwierdzili, że wczoraj było dużo gorzej, choć wtedy ponoć nie było tego duetu wokalno perkusyjnego z Wildbirds & Peacedrums i było bardziej intensywnie. Mi muzycznie niczego nie brakowało, no może 30 osobowej orkiestry, ale w takiej miejscówce wyszła by z tego kakofonia.
Coś tam było! Człowiek!
Wuja
postuje jak opętany!

17-10-2014, 20:31

Fire! czy support-performance? ;)

Udany koncert, aczkolwiek spodziewałem się, że odrobinę bardziej mnie poruszy ten występ. Zrzucam to na karb zmęczenia. Wokalistka ujmująca.
I didn't hear voices. It was a conscious decision on my part.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

18-10-2014, 08:38

To nie był występ tria? cholera jasna!
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

Re:

18-10-2014, 08:54

Skaut pisze: choć wtedy ponoć nie było tego duetu wokalno perkusyjnego z Wildbirds & Peacedrums i było bardziej intensywnie.
Nie no, perkusista był ten sam, teraz w stosunku do regularnego tria doszedł wokal i klawiszowiec. Koncert na Offie miałem wrażenie był bardziej improwizowany, ale jednak wokal robi kapitalną robotę.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Wuja
postuje jak opętany!

31-10-2014, 14:24

5 listopada o godzinie 20 w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu wystąpi Nils Petter Molvær Ensemble.
Bilety jedyne 20 zł, żal nie wybrać się.
I didn't hear voices. It was a conscious decision on my part.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

01-11-2014, 09:58

Wuja pisze:5 listopada o godzinie 20 w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu wystąpi Nils Petter Molvær Ensemble.
Bilety jedyne 20 zł, żal nie wybrać się.
Świetna inicjatywa, szkoda, że w środku tygodnia i tak daleko. Ostatnie płyty: Switch i duby z Oswaldem na wybitnym poziomie.
Awatar użytkownika
Harlequin

01-11-2014, 21:15

Mam na sprzedaż Ballister - Mechanisms (stan idealny, digisleeve, Clean Feed 2012), 40zł z wysyłką wliczona. Chętni pisać na priv.

edit: Juz sprzedane.
ODPOWIEDZ