GÓRY

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

Re: GÓRY

29-10-2014, 16:52

Żółta Turnia od strony szlaku na Granaty akurat jest dosyć bezpieczna (chociaż przy tej niewielkiej ilości śniegu w pewnym miejscu najadłem się strachu - idąc po grani przecinałem wylot małego żlebu, nagle bach, jadę i ni chuja się nie mogę zatrzymać... co się okazało, stanąłem na 10-metrowej dobrze nachylonej płycie, no i miałem ślizgawkę ;-) na szczęście po tych 10 metrach było już gdzie wbić czekan i wyhamowałem)
bardziej się bałem że ktoś mnie zauważy i będzie 500 PLN za wycieczkę po rezerwacie ścisłym ;)
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
ImP
postuje jak opętany!

29-10-2014, 17:05

evildead pisze:tercet ;)
Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.
evildead pisze:czytałem kiedyś relację z któregoś z polskich ataków na wschodnią K2 - i z tego co pamiętam, to podobnie jak na południowej Lhotse, tam na >8k jest jakaś skurwysyńska bariera, ale nie aż tak skurwysyńska jak ta na Lhotse na 8300 ;) Denis chwali Adama jako super-technika, więc miejmy nadzieję że puści...
Tak, ale oni robią wariant tej trasy. Oby się udało, przede wszystkim wrócić.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

29-10-2014, 17:28

ImP pisze:
Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.
najbardziej mnie zastanawia jak się wymawia nazwisko tego trzeciego ;-)
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

29-10-2014, 18:03

evildead pisze:Żółta Turnia od strony szlaku na Granaty akurat jest dosyć bezpieczna (chociaż przy tej niewielkiej ilości śniegu w pewnym miejscu najadłem się strachu - idąc po grani przecinałem wylot małego żlebu, nagle bach, jadę i ni chuja się nie mogę zatrzymać... co się okazało, stanąłem na 10-metrowej dobrze nachylonej płycie, no i miałem ślizgawkę ;-) na szczęście po tych 10 metrach było już gdzie wbić czekan i wyhamowałem)
bardziej się bałem że ktoś mnie zauważy i będzie 500 PLN za wycieczkę po rezerwacie ścisłym ;)
A żebra CIę już nie bolą? Czy na jakichś "antybólach" jedziesz?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

29-10-2014, 18:11

bolą (jakże by inaczej, skoro jedno się połamało ;) ), ale w chodzeniu jakoś to nie przeszkadza - wbrew pozorom większym wyzwaniem od łażenia po górach jest leżenie :DD
ImP
postuje jak opętany!

29-10-2014, 20:39

evildead pisze:bolą (jakże by inaczej, skoro jedno się połamało ;) ), ale w chodzeniu jakoś to nie przeszkadza - wbrew pozorom większym wyzwaniem od łażenia po górach jest leżenie :DD
Byli i tacy co jeszcze większe cuda czynili po połamaniu :D
ImP pisze:
O, jakieś zaćmienie umysłu było. Wyprawa oczywiście jak ta wiosenna ma mieć 5 osobowy skład.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

29-10-2014, 23:08

ImP pisze:
evildead pisze:bolą (jakże by inaczej, skoro jedno się połamało ;) ), ale w chodzeniu jakoś to nie przeszkadza - wbrew pozorom większym wyzwaniem od łażenia po górach jest leżenie :DD
Byli i tacy co jeszcze większe cuda czynili po połamaniu :D
pierwsze co mi przychodzi na myśl to Krzysiek Wielicki z połamanym kręgosłupem i jego pierwsze zimowe na Lhotse :D
edit: żeby nie było, złamane żebro może brzmi jakoś strasznie ale absolutnie nie wyklucza z życia jak złamana noga (nawet lekarz mi mówił, że "generalnie to ma Pan się już na nie nie wywracać, i tyle")
ImP pisze:
O, jakieś zaćmienie umysłu było. Wyprawa oczywiście jak ta wiosenna ma mieć 5 osobowy skład.
wyprawa 5-osobowa, ale do ataku szczytowego raczej przystąpi zespół Urubko-Txikon-Bielecki (w całości lub w części), pozostała dwójka pewnie będzie od noszenia tobołów
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

30-10-2014, 12:10

[youtube][/youtube]

kwestię filmu roku uważam za rozstrzygniętą ;-)
ImP
postuje jak opętany!

30-10-2014, 16:30

evildead pisze:
ImP pisze:Byli i tacy co jeszcze większe cuda czynili po połamaniu :D
pierwsze co mi przychodzi na myśl to Krzysiek Wielicki z połamanym kręgosłupem i jego pierwsze zimowe na Lhotse :D
edit: żeby nie było, złamane żebro może brzmi jakoś strasznie ale absolutnie nie wyklucza z życia jak złamana noga (nawet lekarz mi mówił, że "generalnie to ma Pan się już na nie nie wywracać, i tyle")
Ano właśnie Wielickiego miałem na myśli.
evildead pisze:
ImP pisze:
ImP pisze: Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.
wyprawa 5-osobowa, ale do ataku szczytowego raczej przystąpi zespół Urubko-Txikon-Bielecki (w całości lub w części), pozostała dwójka pewnie będzie od noszenia tobołów
Zespół to zespół. I bez tych dwóch i wniesionych przez nich tobołów może być słabawo ;)

Swoją drogą Nanga tradycyjnie przez tych co zwykle atakowana będzie?
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

30-10-2014, 16:40

chyba tak, tzn. Mackiewicz tym razem jedzie sam ( i chyba od północy tym razem będzie działał), Moro też ma być, więc z grubsza po staremu
ImP
postuje jak opętany!

30-10-2014, 17:32

Doczytałem w tak zwanym międzyczasie. Jest kawał wariata.

Obrazek
W zeszłym sezonie była chyba próba tą drogą? I to dość szybko zakończona... Ogólnie średnio to widzę, ale tradycyjnie trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

30-10-2014, 18:24

ImP pisze:Doczytałem w tak zwanym międzyczasie. Jest kawał wariata.

Obrazek
W zeszłym sezonie była chyba próba tą drogą? I to dość szybko zakończona... Ogólnie średnio to widzę, ale tradycyjnie trzymam kciuki.
była, nawet po części polska :) i faktycznie - przyjechali, pokręcili się trochę, zobaczyli że seraki ledwo się trzymają i nie było sensu się tam pchać
oby tej zimy były stabilniejsze
ImP
postuje jak opętany!

30-10-2014, 20:50

A, czyli z pamięcią nie jest jeszcze tak źle.

Swoją drogą się zakupy znów szykują:
Obrazek
Dwutomowy wywiad-rzeka Piotra Drożdża z jednym z najwybitniejszych polskich himalaistów. Premiera pierwszej odsłony jesienią 2014!
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

30-10-2014, 20:59

ta, pierwszy termin premiery to był marzec ;) potem miało wyjść przed wakacjami, potem we wrześniu, teraz to już sami nie wiedzą kiedy ale "w tym roku" :)))
tym niemniej pozycja obowiązkowa - i ktoś powinien porządnie też przepytać Kurtykę, bo to skandal żeby z najbardziej utytułowanej trójki tylko Kukuczka miał solidną biografię (a i tam są luki, np. wyprawa na Annapurnę Wschodnią - o tyle dziwna że w sprawdzonym gronie, bo z Wareckim i Hajzerem, zakończona sukcesem czyli nową drogą po alpejsku na dziewiczy wierzchołek 8K, a Hajzer wspominał o niej że to była straszna chujówka i celowo została przemilczana i w "Moim Pionowym Świecie" i w "Ataku Rozpaczy")
ImP
postuje jak opętany!

30-10-2014, 21:14

Pełna zgoda. W sumie to aż dziwne, że tyle lat nic nie wyszło...

Co do Annapurny Wschodniej to coś tam jednak jest we wznowionym 'Ataku Rozpaczy'.
Sineater
postuje jak opętany!

31-10-2014, 01:50

evildead pisze:tym niemniej pozycja obowiązkowa - i ktoś powinien porządnie też przepytać Kurtykę, bo to skandal żeby z najbardziej utytułowanej trójki tylko Kukuczka miał solidną biografię)
za 2-3 numery "Gór" będzie dość długi artykuł opracowujący pisarskie dokonania Zwierza od pierwszych bujdałek, przez głośne artykuły filozoficzno-teoretyczne ("Sztuka cierpienia", "Ścieżka góry"), arcydziela krótkiej formy jak "Łamaniec" i "Losar" po "Chińskiego Maharadżę". Na bezrybiu i rak ryba.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

31-10-2014, 06:42

hehe, Kurtyka w wersji pisarsko-gawędziarsko-filozoficznej jest dla mnie "too extreme" ;))) (chociaż nie powiem, jak się słucha jego opowieści o biwaku podczas załamania pogody na Świetlistej Ścianie, kiedy śmierć już zaglądała im w oczy, jak tym swoim zblazowano-znudzonym głosem mówi "no tak, mogłem się załamać... ale załamanie nie rozwiązywało żadnego z problemów, załamanie oznaczało po prostu podjęcie decyzji o śmierci" to robi wrażenie ;) ). Powiem tak - chętnie bym przeczytał sytą biografię Kurtyki... napisaną nie przez Kurtykę ;-) <najlepiej przez Jagodę Mytych z goryksiazek.pl - ale ona póki co do dłuższych form się nie pali>
[V]
mistrz forumowej ceremonii

31-10-2014, 07:28

ImP pisze:A, czyli z pamięcią nie jest jeszcze tak źle.

Swoją drogą się zakupy znów szykują:
Obrazek
Dwutomowy wywiad-rzeka Piotra Drożdża z jednym z najwybitniejszych polskich himalaistów. Premiera pierwszej odsłony jesienią 2014!
bdb.czekam
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

04-11-2014, 22:24

z premierą mają się wyrobić do festiwalu w Krakowie, czyli na przedsprzedaż można chyba jeszcze liczyć w tym miesiącu

w temacie: Hala Krzysie vel Surówka - znaju? 30-40 minut z Lubonia Wielkiego (albo mniej niż godzinka z parkingu w Naprawie, ale tu już nie sprawdzałem), dla mieszkańców Krakowa i okolic chyba najszybciej dostępna (może obok Stumorgowej pod Mogielicą) polana widokowa z panoramą Tatr... jeśli wsiądziesz w auto w KRK i nie ma sezonu, to jest spora szansa że za dwie godziny z ogonkiem będziesz sobie patrzył na:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ImP
postuje jak opętany!

05-11-2014, 18:21

Nie znałem. Odnotowane. Dzięki.