GÓRY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- evildead
- weteran forumowych bitew
Re: GÓRY
Żółta Turnia od strony szlaku na Granaty akurat jest dosyć bezpieczna (chociaż przy tej niewielkiej ilości śniegu w pewnym miejscu najadłem się strachu - idąc po grani przecinałem wylot małego żlebu, nagle bach, jadę i ni chuja się nie mogę zatrzymać... co się okazało, stanąłem na 10-metrowej dobrze nachylonej płycie, no i miałem ślizgawkę ;-) na szczęście po tych 10 metrach było już gdzie wbić czekan i wyhamowałem)
bardziej się bałem że ktoś mnie zauważy i będzie 500 PLN za wycieczkę po rezerwacie ścisłym ;)
bardziej się bałem że ktoś mnie zauważy i będzie 500 PLN za wycieczkę po rezerwacie ścisłym ;)
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
-
- postuje jak opętany!
Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.evildead pisze:tercet ;)
Tak, ale oni robią wariant tej trasy. Oby się udało, przede wszystkim wrócić.evildead pisze:czytałem kiedyś relację z któregoś z polskich ataków na wschodnią K2 - i z tego co pamiętam, to podobnie jak na południowej Lhotse, tam na >8k jest jakaś skurwysyńska bariera, ale nie aż tak skurwysyńska jak ta na Lhotse na 8300 ;) Denis chwali Adama jako super-technika, więc miejmy nadzieję że puści...
- evildead
najbardziej mnie zastanawia jak się wymawia nazwisko tego trzeciego ;-)ImP pisze:Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.evildead pisze:tercet ;)
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
A żebra CIę już nie bolą? Czy na jakichś "antybólach" jedziesz?evildead pisze:Żółta Turnia od strony szlaku na Granaty akurat jest dosyć bezpieczna (chociaż przy tej niewielkiej ilości śniegu w pewnym miejscu najadłem się strachu - idąc po grani przecinałem wylot małego żlebu, nagle bach, jadę i ni chuja się nie mogę zatrzymać... co się okazało, stanąłem na 10-metrowej dobrze nachylonej płycie, no i miałem ślizgawkę ;-) na szczęście po tych 10 metrach było już gdzie wbić czekan i wyhamowałem)
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- evildead
bolą (jakże by inaczej, skoro jedno się połamało ;) ), ale w chodzeniu jakoś to nie przeszkadza - wbrew pozorom większym wyzwaniem od łażenia po górach jest leżenie :DD
-
- postuje jak opętany!
Byli i tacy co jeszcze większe cuda czynili po połamaniu :Devildead pisze:bolą (jakże by inaczej, skoro jedno się połamało ;) ), ale w chodzeniu jakoś to nie przeszkadza - wbrew pozorom większym wyzwaniem od łażenia po górach jest leżenie :DD
O, jakieś zaćmienie umysłu było. Wyprawa oczywiście jak ta wiosenna ma mieć 5 osobowy skład.ImP pisze:Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.evildead pisze:tercet ;)
- evildead
pierwsze co mi przychodzi na myśl to Krzysiek Wielicki z połamanym kręgosłupem i jego pierwsze zimowe na Lhotse :DImP pisze:Byli i tacy co jeszcze większe cuda czynili po połamaniu :Devildead pisze:bolą (jakże by inaczej, skoro jedno się połamało ;) ), ale w chodzeniu jakoś to nie przeszkadza - wbrew pozorom większym wyzwaniem od łażenia po górach jest leżenie :DD
edit: żeby nie było, złamane żebro może brzmi jakoś strasznie ale absolutnie nie wyklucza z życia jak złamana noga (nawet lekarz mi mówił, że "generalnie to ma Pan się już na nie nie wywracać, i tyle")
wyprawa 5-osobowa, ale do ataku szczytowego raczej przystąpi zespół Urubko-Txikon-Bielecki (w całości lub w części), pozostała dwójka pewnie będzie od noszenia tobołówO, jakieś zaćmienie umysłu było. Wyprawa oczywiście jak ta wiosenna ma mieć 5 osobowy skład.ImP pisze:Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.evildead pisze:tercet ;)
-
- postuje jak opętany!
Ano właśnie Wielickiego miałem na myśli.evildead pisze:pierwsze co mi przychodzi na myśl to Krzysiek Wielicki z połamanym kręgosłupem i jego pierwsze zimowe na Lhotse :DImP pisze:Byli i tacy co jeszcze większe cuda czynili po połamaniu :D
edit: żeby nie było, złamane żebro może brzmi jakoś strasznie ale absolutnie nie wyklucza z życia jak złamana noga (nawet lekarz mi mówił, że "generalnie to ma Pan się już na nie nie wywracać, i tyle")
Zespół to zespół. I bez tych dwóch i wniesionych przez nich tobołów może być słabawo ;)evildead pisze:wyprawa 5-osobowa, ale do ataku szczytowego raczej przystąpi zespół Urubko-Txikon-Bielecki (w całości lub w części), pozostała dwójka pewnie będzie od noszenia tobołówImP pisze:O, jakieś zaćmienie umysłu było. Wyprawa oczywiście jak ta wiosenna ma mieć 5 osobowy skład.ImP pisze: Wiem, wiem, ale po pierwsze w programie było ich dwóch, po drugie akurat kariery tych dwóch mnie mocniej interesują.
Swoją drogą Nanga tradycyjnie przez tych co zwykle atakowana będzie?
- evildead
chyba tak, tzn. Mackiewicz tym razem jedzie sam ( i chyba od północy tym razem będzie działał), Moro też ma być, więc z grubsza po staremu
- evildead
była, nawet po części polska :) i faktycznie - przyjechali, pokręcili się trochę, zobaczyli że seraki ledwo się trzymają i nie było sensu się tam pchaćImP pisze:Doczytałem w tak zwanym międzyczasie. Jest kawał wariata.
W zeszłym sezonie była chyba próba tą drogą? I to dość szybko zakończona... Ogólnie średnio to widzę, ale tradycyjnie trzymam kciuki.
oby tej zimy były stabilniejsze
- evildead
ta, pierwszy termin premiery to był marzec ;) potem miało wyjść przed wakacjami, potem we wrześniu, teraz to już sami nie wiedzą kiedy ale "w tym roku" :)))
tym niemniej pozycja obowiązkowa - i ktoś powinien porządnie też przepytać Kurtykę, bo to skandal żeby z najbardziej utytułowanej trójki tylko Kukuczka miał solidną biografię (a i tam są luki, np. wyprawa na Annapurnę Wschodnią - o tyle dziwna że w sprawdzonym gronie, bo z Wareckim i Hajzerem, zakończona sukcesem czyli nową drogą po alpejsku na dziewiczy wierzchołek 8K, a Hajzer wspominał o niej że to była straszna chujówka i celowo została przemilczana i w "Moim Pionowym Świecie" i w "Ataku Rozpaczy")
tym niemniej pozycja obowiązkowa - i ktoś powinien porządnie też przepytać Kurtykę, bo to skandal żeby z najbardziej utytułowanej trójki tylko Kukuczka miał solidną biografię (a i tam są luki, np. wyprawa na Annapurnę Wschodnią - o tyle dziwna że w sprawdzonym gronie, bo z Wareckim i Hajzerem, zakończona sukcesem czyli nową drogą po alpejsku na dziewiczy wierzchołek 8K, a Hajzer wspominał o niej że to była straszna chujówka i celowo została przemilczana i w "Moim Pionowym Świecie" i w "Ataku Rozpaczy")
-
- postuje jak opętany!
za 2-3 numery "Gór" będzie dość długi artykuł opracowujący pisarskie dokonania Zwierza od pierwszych bujdałek, przez głośne artykuły filozoficzno-teoretyczne ("Sztuka cierpienia", "Ścieżka góry"), arcydziela krótkiej formy jak "Łamaniec" i "Losar" po "Chińskiego Maharadżę". Na bezrybiu i rak ryba.evildead pisze:tym niemniej pozycja obowiązkowa - i ktoś powinien porządnie też przepytać Kurtykę, bo to skandal żeby z najbardziej utytułowanej trójki tylko Kukuczka miał solidną biografię)
- evildead
hehe, Kurtyka w wersji pisarsko-gawędziarsko-filozoficznej jest dla mnie "too extreme" ;))) (chociaż nie powiem, jak się słucha jego opowieści o biwaku podczas załamania pogody na Świetlistej Ścianie, kiedy śmierć już zaglądała im w oczy, jak tym swoim zblazowano-znudzonym głosem mówi "no tak, mogłem się załamać... ale załamanie nie rozwiązywało żadnego z problemów, załamanie oznaczało po prostu podjęcie decyzji o śmierci" to robi wrażenie ;) ). Powiem tak - chętnie bym przeczytał sytą biografię Kurtyki... napisaną nie przez Kurtykę ;-) <najlepiej przez Jagodę Mytych z goryksiazek.pl - ale ona póki co do dłuższych form się nie pali>
-
- mistrz forumowej ceremonii
bdb.czekamImP pisze:A, czyli z pamięcią nie jest jeszcze tak źle.
Swoją drogą się zakupy znów szykują:
Dwutomowy wywiad-rzeka Piotra Drożdża z jednym z najwybitniejszych polskich himalaistów. Premiera pierwszej odsłony jesienią 2014!
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- evildead
z premierą mają się wyrobić do festiwalu w Krakowie, czyli na przedsprzedaż można chyba jeszcze liczyć w tym miesiącu
w temacie: Hala Krzysie vel Surówka - znaju? 30-40 minut z Lubonia Wielkiego (albo mniej niż godzinka z parkingu w Naprawie, ale tu już nie sprawdzałem), dla mieszkańców Krakowa i okolic chyba najszybciej dostępna (może obok Stumorgowej pod Mogielicą) polana widokowa z panoramą Tatr... jeśli wsiądziesz w auto w KRK i nie ma sezonu, to jest spora szansa że za dwie godziny z ogonkiem będziesz sobie patrzył na:

w temacie: Hala Krzysie vel Surówka - znaju? 30-40 minut z Lubonia Wielkiego (albo mniej niż godzinka z parkingu w Naprawie, ale tu już nie sprawdzałem), dla mieszkańców Krakowa i okolic chyba najszybciej dostępna (może obok Stumorgowej pod Mogielicą) polana widokowa z panoramą Tatr... jeśli wsiądziesz w auto w KRK i nie ma sezonu, to jest spora szansa że za dwie godziny z ogonkiem będziesz sobie patrzył na: