SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: SATYRICON

29-11-2014, 12:42

[V] pisze:
Riven pisze:
[V] pisze:wszystko od Rebel Extravaganza jest zajebiste.
Ta jest!

A co sadzisz z perspektywy roku (bo chyba tyle czasu juz uplynelo?) o najnowszej? To jedna z najbardziej niezrozumianych plyt ostatniej dekady:D.
Myślę,że to jest właśnie taki METAL jakiego chce słuchać, oni robią co chcą,kolejna płyta może być łagodniejsza, bardziej bezpośrednia i oparta na chwytliwych aranżach, whatever, ważne ,że ta muzyka żyje gdzieś w słuchaczu i naprawdę wywołuje jakieś emocje o co w dzisiejszych czasach wcale nie tak łatwo a wiadomo,że głupie kuce chcą słuchać w kółko tego samego bo prawdziwy metal,bo skompresowany móżdżek bajobongo,maluch z naklejką marlborro itc itp. Jebać frajerów,for real.
Jeden z najlepszych zespołów metalowych ,rzekłem.
dzieki, ze mnie wyreczyles. AMEN. nie pamietalem juz czy w tej dyskusji nalezales do obozu posiadaczy gustu, czy tych mniej wyrobionych (w tym wypadku - ceniacych albumu po RE, ale narzekajacych na S/T, co jest po prostu nielogiczne) :DDD.

ale serio, kapitalny album, gdzie cale "mieso" jest gdzies miedzy wierszami, pod spodem. trzeba sie wgryzac i troche pomeczyc, ale satysfakcja dzieki temu wieksza. tylko takie plyty is real.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

29-11-2014, 13:11

Heretyk pisze:
Drone pisze:Chciałem z radością oznajmić zakończenie długotrwałych badań nad twórczością SATYRICON. Oto owoc tych dociekań:

The Age Of Nero > Satyricon > Now, Diabolical => Volcano > Rebel Extravaganza

Wcześniejsze płyty odrzucam jako nieistotne.
idź się leczyć
Tylko nie bardzo wiem, co mi dolega. Czuję się dobrze.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-11-2014, 13:13

Moim zdaniem nie doceniasz Volcano. Nie wiem co prawda jakiego rzedu sa odstepy miedzy tymi albumami - nie wiem, czy sa to doslownie pojedyncze ">", czy tylko wyraz hierarchii, bez uwzglednienia dystansu, czyli np.

">>>>>" vs ">>>>>>>"

albo ">>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>"

badz ">>>"

lub tez ">>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>"

albo ">" itd.

wiesz o co chodzi.

Tak wiec, Volcano jest doskonala plyta pelna zajebistych smaczkow, ktorych gawiedz zachwycona rocknrollowym Fuel for Hatred prawdopodobnie w ogole nie dostrzega.
Awatar użytkownika
Drone

29-11-2014, 13:21

Ależ doceniam - przecież umieściłem ją wysoko w klasyfikacji, dając znak niemalże równości z "Now, Diabolical". Bardzo lubię tę płytę, ale jednocześnie uważam, że na "The Age Of Nero" i s/t rozwinęli w pełni swe - oczywiście czarne - skrzydła.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-11-2014, 13:22

Ok, jesli sa to rzeczywiscie pojedyncze ">", to w porzadku, jestem w stanie zgodzic sie z taka diagnoza.
Awatar użytkownika
Drone

29-11-2014, 13:24

To znaki nierówności mają charakter w zasadzie kosmetyczny, bo wszystko od "Rebel Extravaganza" to najwyższa jakość.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

29-11-2014, 16:06

No dobra, przekonaliście mnie, żebym ponownie zmierzył się z ostatnią płytą. Ta jednak znowu sromotnie przegrała z wcześniej przesłuchanym podkładem w postaci Volcano i Now Diabolical.

Problemem wcale nie jest nawet ten znienawidzony Feniks. Ta płyta jest zwyczajnie niespójna. Z jednej strony melodyjny do porzygu Tro Og Kraft (o intrze i outrze nie wspominając, chociaż te akurat są ok), z drugiej blackmetalowy wręcz Walker Upon the Wind, z trzeciej rzewny ale całkiem sympatyczny Phoenix, z czwartej zaś rockandrollowy Nekrohaven, a jeszcze z piątej epicki The Infinity of Time and Space (trochę na wzór To the Mountains i Den Siste zamykających dwie ostatnie płyty). Ktoś stwierdzi, że to nie brak spójności, a różnorodność i eklektyzm, ale ja nie słyszę w tym wszystkim jakiejś wiodącej myśli przewodniej, która przyświecała każdej poprzedniej płycie i spajała każdą z tych płyt w samodzielne całości. Dla mnie ten album to luźny zbiór niepasujących do siebie piosenek. Można posłuchać, ale po co, skoro cztery poprzednie płyty wciąż pozostają daleko przed ostatnią? To nie jest jakaś tam zła płyta, ma parę dobrych strzałów (w zasadzie wszystkie numery od Our World It Rumbles Tonight aż do Nekrohaven są całkiem w dechę), ale patrz wyżej - poprzednie płyty to monumenty zajebiste od początku do końca, a tu tzo? Nitzo.

Żeby nikt mnie nie posądził o złą wolę, to powtórzę jeszcze raz - uwielbiam dokonania Satyra od RE wzwyż (chociaż akurat RE znam najsłabiej) i podchodziłem niezwykle entuzjastycznie do ostatniego albumu. Niestety dobre chęci to nie wszystko.
[V]

29-11-2014, 16:08

mało wyrobiony słuchacz.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

29-11-2014, 16:10

Mało wyrobiony to jest Plastek.
[V]

29-11-2014, 16:20

przecie kpię bdb kolgo z internetuw
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-11-2014, 16:37

No to jedziemy.
Self pisze:. Z jednej strony melodyjny do porzygu Tro Og Kraft
Fantastyczny utwor. Melodia zajebista - piekna jesien i nostalgia - ale bez smęcenia- wszystko z klasą i kasą. Satyr jedzie swoim Porsche i kontempluje upadek wartosci Zachodu.
blackmetalowy wręcz Walker Upon the Wind
Zajebisty numer. Klimat jak chuj, 100% Satyricon w Satyricon.
trzeciej rzewny ale całkiem sympatyczny Phoenix,
Genialny numer z genialnym tekstem. Czysty wokal to strzal w dziesiatke.

z czwartej zaś rockandrollowy Nekrohaven,
Na kazdej plycie w ostatnich latach maja takie niemal radiowe hiciory. Na Volcano byl to "Fuel for Hatred", na N,D "KING", na Age of Nero "Black crow...". Tutaj jest Nekrohaven. Zajebisty stadionowy numer.

Ogolnie zgodze sie, ze jest mniej spojna niz monolityczna poprzedniczka, ale nie widze tu tez jakichs wielkich rozjazdow stylistycznych. Dla mnie ten album to swego rodzaju rekapitulacja - sa nawiazania do roznych okresow dzialalnosci (takze tych lesnych), jest podniosly, nostalgiczny klimat. Sa tez nieco slabsze momenty, ale ogolnie jest b. ale to bdb!!!:-)
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

29-11-2014, 17:09

[V] pisze:przecie kpię bdb kolgo z internetuw
Mój reakcjonizm to tak trochę z przekory. Bo nie udawajmy - gdyby było pite, to by poszedł post o tym, że słuchasz tej muzyki od 50 lat, a ja ledwo skończyłem gimnazjum i nie dorastam Ci do pięt gustem ani znajomością tematu. :D

@Rajwen: akurat te numery, które wymieniłem, to w większości lubię (poza Tro og kraft, melodie niby nie są złe, ale mnie zwyczajnie irytują). Rozjazdów stylistycznych rzeczywiście jakichś specjalnie dużych nie ma, ale jednak spoiwo, tak silne na czterech poprzednich albumach, czasami na chwilę puszcza i pojawia się dziwne uczucie dysonansu - że jakiś element nie do końca pasuje do układanki. A tego akurat w Satyricon tolerować nie mogę.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-11-2014, 17:12

Ale koncert był zajebisty i nowe numery wyszły super. Chociaż najlepiej wypadły, o dziwo, kawałki z Nero.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

29-11-2014, 17:17

Riven pisze:Ale koncert był zajebisty i nowe numery wyszły super. Chociaż najlepiej wypadły, o dziwo, kawałki z Nero.
Przecież numery z Now, Diabolica i The Age of Nero są wręcz stworzone do grania na żywo, co w tym dziwnego ;).
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-11-2014, 17:20

Bo z wszystkich plyt post-RE, TAON wydaje mi sie jednak najmniej koncertowa - spodziewalem sie, ze najwiekszy rozkurw bedzie przy hitach z Volcano badz N,D, a tu taka niespodzianka. Tektoniczne riffy sprawdzaja sie jak widac takze na żywo.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

29-11-2014, 17:22

Riven pisze:Bo z wszystkich plyt post-RE, TAON wydaje mi sie jednak najmniej koncertowa - spodziewalem sie, ze najwiekszy rozkurw bedzie przy hitach z Volcano badz N,D, a tu taka niespodzianka. Tektoniczne riffy sprawdzaja sie jak widac takze na żywo.
No właśnie, zresztą utwory takie jak The Wolfpack czy Commando to również niezłe hity.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone

29-11-2014, 17:23

Według mnie też TAON ma wybitny potencjał koncertowy. Tektonika, ciężar i monolityczny trans!
Awatar użytkownika
Sybir

29-11-2014, 17:34

Dobra, niech ktoś zadzwoni po Vitriola, on tu zaraz zrobi porządek. Przydałby się jeszcze Adrian696 dla ukrócenia herezji w temacie Bathory (odnośnie Divine Intervention) :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
[V]

29-11-2014, 17:35

pedoricon
Awatar użytkownika
Sybir

29-11-2014, 17:37

taki status praesens ;______;
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
ODPOWIEDZ