Po prostu JAZZ!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- HSVV
- w mackach Zła
Re: Po prostu JAZZ!
nie wiem czy ktoś wrzucał, ale o mój boże
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Mmmmmmm.... mój ulubiony zabieg, kiedy spodziewam się jednego z modów durowych na tle septymowej dominanty, ale bach!... i kolo ogrywa ten akord alternacją w molowej melodycznej, zawsze się nabieram. Miodzio. O to ci chodziło, nie? Jak dżezmen z dżezmenem se pogadajmy.
Kerosene keeps me warm.
-
- postuje jak opętany!
Kamasi Washington "The Epic" Blisko 3 godziny muzycznej uczty.
Polecam, płyta na pewno będzie wysoko w tegorocznych podsumowaniach.
Polecam, płyta na pewno będzie wysoko w tegorocznych podsumowaniach.
I didn't hear voices. It was a conscious decision on my part.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
dlaczego ktoś jej jeszcze nie zabił?HSVV pisze:nie wiem czy ktoś wrzucał, ale o mój boże
[youtube][/youtube]
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Po prostu nie wiecie jak tego słuchać.
Polecam kolejno otworzyć w przynajmniej trzech nowych kartach, z odstępami kilku sekund :D
Polecam kolejno otworzyć w przynajmniej trzech nowych kartach, z odstępami kilku sekund :D
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Co tu się odjebało :D
[youtube][/youtube]
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
[youtube][/youtube]
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Artysta mówi o Pozaziemskich Cywilizacjach, Wibracji, Dźwięku i Muzyce w kontekście zbliżającej się do nas Wielkiej Zmiany. Wywiad kończy fragment minikoncertu na pianinie elektrycznym, który Leszek Możdżer wykonał dla zgromadzonej na Stacji Wolimierz publiczności.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- rozkręca się
Bo Chapmana jeszcze nie wypuścili i nie może zakończyć tego, co zaczął.Olo pisze:dlaczego ktoś jej jeszcze nie zabił?HSVV pisze:nie wiem czy ktoś wrzucał, ale o mój boże
[youtube][/youtube]
-
- rozkręca się
http://www.theguardian.com/music/2015/j ... es-aged-85" onclick="window.open(this.href);return false;
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Wielka strata, "The Shape Of Jazz To Come" to kamień milowy tej muzyki. Dwa lata temu miał grać we Wrocławiu, ale w końcu nie przyjechał ze względu na kłopoty z sercem, szkoda, szkoda.molibdenowy mateusz pisze:http://www.theguardian.com/music/2015/j ... es-aged-85
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- weteran forumowych bitew
Człowieka szkoda, jak zwykle w takich przypadkach, ale czy Ornette miał jeszcze cokolwiek do powiedzenia jako artysta? Shape of jazz to rzecz sprzed ponad czterdziestu lat jeżeli się nie mylęDrone pisze:Wielka strata, "The Shape Of Jazz To Come" to kamień milowy tej muzyki.molibdenowy mateusz pisze:http://www.theguardian.com/music/2015/j ... es-aged-85
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- Drone
Ostatnia nowa płyta jest z 2006. W latach 90 ciągle jeszcze nagrywał i do niedawna koncertował.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
no dobra, gość miał swoje lata to i zmarł. normalne. a dorobek zostawił po sobie taki, że czapki z głów. dla mnie Free Jazz najlepsza, zdecydowanie
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Tak, wbrew posądzeniom o pop-atonalność, Coleman miał metodę. Obniżone o półton w stosunku do dźwięku tonicznego akordy zerowe, którymi urozmaicał te akurat miejsca, gdzie wszyscy spodziewaliśmy się subdominanty dla najzwyklejszej skali durowej... Po prostu miodzio. Ta podchwytliwa płynność użycia arpeggio "półton-wielka tercja-mała tercja"... Poezja. Pogadajmy se jak najwięcej o dżezie, na którym wszyscy się tak skurwysyńsko znamy.
Kerosene keeps me warm.
- black_lava
- rasowy masterfulowicz
dobre panie Koper. ja na dżezie sie nie znam ale lubie czasami posluchac jqko totalny amator. pan widze zaawansowany w przeciwienstwie do tzw. znawcow.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
- mad
Czekałem na następcę naprawdę dobrego koncertowego albumu "Sound Grammar", ale z roku na rok nadzieje były coraz mniejsze. Z kolei moim ulubionym dziełem Ornette jest "Free Jazz". Potęga zbiorowej improwizacji podwójnego kwartetu ciągle robi wrażenie. Fajnie, że w wydaniu CD opublikowano ścieżkę odrzuconą z LP. Radość podwójna ze słuchania.Drone pisze:Ostatnia nowa płyta jest z 2006. W latach 90 ciągle jeszcze nagrywał i do niedawna koncertował.
-
http://merlin.pl/Giganci-jazzu-John-Col ... 69793.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ktokolwiek widział, cokolwiek wie?
Ktokolwiek widział, cokolwiek wie?
- mad
Sądzę, że lepiej kupić parę regularnych albumów niż taką składankę. W ogóle nie lubię jazzowych składanek. Ucieka klimat, rozwadniają się ekstrakty chemiczne zgromadzone na konkretnej sesji lub - jeszcze lepiej - na koncercie.
- megawat
Tym bardziej, że tych kilka kanonicznych albumów można kupić za grosze.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- WaszJudasz
http://dziwowisko.pl/john-coltrane-kosciol/" onclick="window.open(this.href);return false;
ja bym się w sumie mógł zapisać
ja bym się w sumie mógł zapisać
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Nie ma bardziej poronionego pomysłu, niż jazzowe kompilacje. Wrzucam takie twory do jednego worka z tym ;);mad pisze:Sądzę, że lepiej kupić parę regularnych albumów niż taką składankę. W ogóle nie lubię jazzowych składanek. Ucieka klimat, rozwadniają się ekstrakty chemiczne zgromadzone na konkretnej sesji lub - jeszcze lepiej - na koncercie.

Inna sprawa, że gros jazzowych składanek (przynajmniej tych o największym potencjale komercyjnym) obejmuje konfekcyjną twórczość muzyków pokroju Chrisa Botti lub Kenny'ego G., więc nie odbywa się to z krzywdą dla tej muzyki. Jazzowa "romantyczna kolacja we dwoje"? Dziękuję, postoję.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu