GHOST - Swe

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

Re: GHOST - Swe

20-08-2015, 10:16

atr pisze:He is miażdży wszystkie dotychczasowe dokonania
He Is jest po prostu inny. Wyróżnia się na tle pozostałych numerów. Może to właśnie w nim jest najwięcej delikatnej melodyki a la Abba. Aranżacja orkiestrowa subtelna, nie dominuje nad całością, a nadaje przestrzeni. Nie miałem żadnych oczekiwań w związku z Meliora, ale jak się już z nią wstępnie zapoznałem, to jednak trochę szkoda, że generalnie nie poszli w kierunku zaprezentowanym właśnie na He Is; mniej hardrocka, a więcej takich trochę niedookreślonych klimatów. Ale taki ruch byłby chyba jednak zbyt ryzykowny jak na nich.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
kenediusze
weteran forumowych bitew

20-08-2015, 10:30

To He is to brzmi jak, proszę wybaczyć dziwaczne porównania, nieślubne dziecko SPIRITUAL FRONT i BACKSTREET BOYS. Z ABBĄ w roli akuszerki.

Płyta ok, do słuchania w tle na jakichś popijawach - do czego zwykle się u mnie sprawdzają albumy GHOST - powinna się nadać. Nic ponadto raczej, ale też niczego więcej nie oczekiwałem.
Kurwaćukoglu pisze: trochę szkoda, że generalnie nie poszli w kierunku zaprezentowanym właśnie na He Is
Tak, bo to chyba najlepszy numer na płycie o dziwo :D
Sobie cicho marzę, że mogliby zrobić cover Eleanor Rigby. Tekst by się jakoś wpisywał w ich estetykę:

Eleanor Rigby, died in the church
And was buried along with her name
Nobody came
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

20-08-2015, 10:41

kenediusze pisze:
Kurwaćukoglu pisze: trochę szkoda, że generalnie nie poszli w kierunku zaprezentowanym właśnie na He Is
Tak, bo to chyba najlepszy numer na płycie o dziwo :D
Wyrasta o głowę ponad pozostałymi.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

20-08-2015, 18:13

atr pisze:Duszki akustycznie
[youtube][/youtube]
Dla mnie coś zajebistego. Od razu ugryzła mnie taka myśl: jak oni radzą sobie z zachowaniem swojej anonimowości, jakie chcą mieć do tego dalej podejście jeśli decydują się na takie "wyjście do ludzi", tak bliski kontakt z publiką. Kiedyś wydawałoby mi się, że to nie do pomyślenia.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
atr
postuje jak opętany!

21-08-2015, 08:32

W teledysku do Cirice już się ujawnili
Hjertet mitt slår i mørket
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

21-08-2015, 11:22

Czy masz na myśli plotki o tym, że członkowie GHOST pojawiają się gdzieś w tym teledysku w roli statystów?
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

21-08-2015, 18:53

Nowy album właśnie leci u mnie i stwierdzam, że bardzo fajnie się tego słucha. W kilku kawałkach nareszcie nieco cięższe riffy się pojawiają.
atr
postuje jak opętany!

21-08-2015, 21:16

DeadButDreaming pisze:Czy masz na myśli plotki o tym, że członkowie GHOST pojawiają się gdzieś w tym teledysku w roli statystów?
dokładnie tak
jeśli panowie na tym filmiku nie są podstawieni, to wnioski nasuwają się same

[youtube][/youtube]

szczególnie blondas rzuca się w oczy
Hjertet mitt slår i mørket
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

21-08-2015, 22:24

atr pisze:
DeadButDreaming pisze:Czy masz na myśli plotki o tym, że członkowie GHOST pojawiają się gdzieś w tym teledysku w roli statystów?
dokładnie tak
jeśli panowie na tym filmiku nie są podstawieni, to wnioski nasuwają się same

[youtube][/youtube]

szczególnie blondas rzuca się w oczy
Dzięki, przegryzę się z tym.
Thetoxicavenger
rozkręca się

22-08-2015, 16:53

bardzo przebojowa ta meliora i dobrze eksploatują hard rocka z lat 70 mimo wszystko nie kumam fenomenu i tego całego szału na ten band
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

22-08-2015, 21:40

Przede wszystkim jest to pod publike z USA,tam maja rzesze fanów.Maja łeb do marektingu jebańczycy,tego im odmówic nie można.
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Drone

22-08-2015, 23:37

Fantastyczna płyta i najlepszy GHOST. W tym swoim parodyzmie poszli bardzo daleko, tak daleko, że z tego wykształciła się zupełnie nowa jakość. Ten album ma w sobie niezaprzeczalną elegancję i szyk. Mocny kandydat do płyty roku.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Karkasonne

23-08-2015, 00:14

Drone pisze:Fantastyczna płyta i najlepszy GHOST. W tym swoim parodyzmie poszli bardzo daleko, tak daleko, że z tego wykształciła się zupełnie nowa jakość. Ten album ma w sobie niezaprzeczalną elegancję i szyk. Mocny kandydat do płyty roku.
Z elegancją i szykiem bym nie przesadzał, ale jedno muszę przyznać. Często jak przeczytam najpierw opinie, to jestem już jakoś nastawiony do muzyki. A tutaj mimo że opinie są głównie złe - to płyta sprawia mi tak niezaprzeczalną przyjemność, że nie mają siły przebicia.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

23-08-2015, 11:18

Drone pisze:Fantastyczna płyta i najlepszy GHOST. W tym swoim parodyzmie poszli bardzo daleko, tak daleko, że z tego wykształciła się zupełnie nowa jakość. Ten album ma w sobie niezaprzeczalną elegancję i szyk. Mocny kandydat do płyty roku.
dokładnie tak :D
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

23-08-2015, 12:27

Pytanie na ile ta zdolność muzycznej mimikry obejmuje także inne gatunki. Obstawiam, że dobrymi parodystami są tylko w estetyce hard rockowej. Po prostu bardzo dobrze czują się w tej konwencji, dlatego z taką łatwością w niej się poruszają. Dodatkowo mają dobre ucho do brzmień z epoki (oni, albo ekipa producencka z którą współpracują; Meliorę wyprodukował cieszący się ostatnio dużym wzięciem wśród pierwszoligowych zespołów Nick Raskulinecz) i - last but not least - rozumieją jak ważny jest dzisiaj odpowiedni marketing, żeby sprzedać swoją muzykę.
Entuzjazmu co do Meliory mimo wszystko nie podzielam. To mocny kandydat do płyty roku jedynie w periodykach pokroju Classic Rock ;) .
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

23-08-2015, 16:03

Oczywiście bdb płyta, podobnie jak poprzednia zyskująca z każdym przesłuchaniem. Są nieprzyzwoicie przebojowe, natchnione refreny, jest moc. No i dawno nie słyszałem tak dobrze wyprodukowanej płyty z pogranicza rocka i metalu - można odkręcać głośność bez obaw o ból uszu, brzmienie jest ciepłe i miękkie, ale nie brakuje mu pierdonięcia, bo bas chodzi pięknie. Aha, ktokolwiek sądzi, że Ghost to prosta muzyka powinien natychmiast udać się do laryngologa ;), bo o ile kompozycyjnie faktycznie nie ma tu większych udziwnień (i dobrze) to to co grają ci goście to wyższa szkoła jazdy tylko trzeba to usłyszeć, bo nie dzieje się to na pierwszym planie tylko pobrzmiewa gdzieś w tle.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
IMP-|-OUS
weteran forumowych bitew

23-08-2015, 16:05

świetna płyta!!!
[V]

23-08-2015, 16:32

Nerwowy pisze:Oczywiście bdb płyta, podobnie jak poprzednia zyskująca z każdym przesłuchaniem. Są nieprzyzwoicie przebojowe, natchnione refreny, jest moc. No i dawno nie słyszałem tak dobrze wyprodukowanej płyty z pogranicza rocka i metalu - można odkręcać głośność bez obaw o ból uszu, brzmienie jest ciepłe i miękkie, ale nie brakuje mu pierdonięcia, bo bas chodzi pięknie. Aha, ktokolwiek sądzi, że Ghost to prosta muzyka powinien natychmiast udać się do laryngologa ;), bo o ile kompozycyjnie faktycznie nie ma tu większych udziwnień (i dobrze) to to co grają ci goście to wyższa szkoła jazdy tylko trzeba to usłyszeć, bo nie dzieje się to na pierwszym planie tylko pobrzmiewa gdzieś w tle.
pięknie napisane, zgadzam się w całej rozciagłości.Od siebie dodam tylko,że brzmienie w moim odczuciu stanowi idealne doszlifowanie formuły wypracowanej na...Dr Feelgood :) Takie tam luźne skojarzenie. Zdecydowanie czołówka tego roku póki co.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
nan
postuje jak opętany!

23-08-2015, 17:43

Kurwaćukoglu pisze: Meliorę wyprodukował cieszący się ostatnio dużym wzięciem wśród pierwszoligowych zespołów Nick Raskulinecz)
Nieprawda.
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

23-08-2015, 20:01

Andy Wallace - mixer

I wszystko jasne. Wszystko co robił brzmi fenomenalnie.
ODPOWIEDZ