GHOST - Swe

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: GHOST - Swe

25-08-2015, 17:31

Może jakieś przykłady tych "retrogówien" w stylistyce "Meliory", które są od tej płyty lepsze? Skoro "większość", to jak poproszę o 10 przykładów, to chyba nie będzie za dużo?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

25-08-2015, 17:38

Idę po popcorn.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

25-08-2015, 17:38

Teraz już wiem, że to najlepsza płyta GHOST. Głównie dlatego, że nie jest nadmiernie przebojowa, co w ich przypadku oznacza ocieranie się o żenadę. Ujęli swoją muzykę w ramy, króre - z pewnym przymróżeniem oka - są dla mnie do przyjęcia.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Karkasonne

25-08-2015, 17:57

Drone pisze:Może jakieś przykłady tych "retrogówien" w stylistyce "Meliory", które są od tej płyty lepsze? Skoro "większość", to jak poproszę o 10 przykładów, to chyba nie będzie za dużo?
Również jestem zaskoczony, bo nie kojarzę nic podobnego do nich w takim stopniu jak tutaj się sugeruje...
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

25-08-2015, 18:06

Szerokie spektrum wrażeń wywołuje ta Meliora; od "czołówki tego roku" i "fantastycznej płyty" po "szambo" i "retrogówno". Prawda zaś nie leży gdzieś pośrodku, ale tam gdzie leży. W tym przypadku trochę z boku. Fajna płyta i tyle.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Skaut

25-08-2015, 18:11

Drone pisze:Może jakieś przykłady tych "retrogówien" w stylistyce "Meliory", które są od tej płyty lepsze? Skoro "większość", to jak poproszę o 10 przykładów, to chyba nie będzie za dużo?

proszszszsz

35007
Pharaoh Overlord
Farflung
The Heads
The Devil's Blood
Graveyard
Blood Ceremony
Witchcraft
Jess And The Ancient Ones
Sabbath Assembly
Bigelf
Brant Bjork
Kadavar
Samsara Blues Experiment
Causa Sui
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Drone

25-08-2015, 18:31

I to są płyty w stylistyce "Meliory"? Weź mnie nie osłabiaj :)
Awatar użytkownika
Skaut

25-08-2015, 18:33

Phi, tak jakby sama stylistyka świadczyła o wybitności. Masz zbliżone klimaty, które spokojnie "Meliorę" odsyłają w zapomnienie.
Coś tam było! Człowiek!
nan
postuje jak opętany!

25-08-2015, 18:38

No nie wiem, dla mnie to jednak jak zestawienie miodu i świecy, bo jedno i drugie pochodzi od pszczół.
Karkasonne

25-08-2015, 18:44

No ok, one są retro faktycznie, bo rżną ze starych kapel, ale żeby rżnęli z tych samych co Ghost, to na to bym nie wpadł (już nie mówiąc o wysyłaniu w zapomnienie, bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało).
Awatar użytkownika
Drone

25-08-2015, 18:50

Dał listę z dupy wziętą, żeby pokazać, że ten GHOST to jednak taki słaby. Jak się nie ma argumentów, to się stosuje takie chwyty. A prawda jest taka, że tą płytą pokazali, że są zespołem wybitnym. Ta płyta to będzie klasyk.
Awatar użytkownika
Skaut

25-08-2015, 18:51

Karkasonne pisze:bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało
a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej? Chyba tylko metalowców.
Ta płyta jest fajna, przebojowa, zajebista produkcyjnie, w ogóle słodka, piękna i milusia, z ładnymi melodiami, bardzo rozrywkowa i... tyle. Można kilka razy posłuchać i sama idzie w zapomnienie.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

25-08-2015, 18:52

Drone pisze:Dał listę z dupy wziętą, żeby pokazać, że ten GHOST to jednak taki słaby. Jak się nie ma argumentów, to się stosuje takie chwyty.
to raczej Twoja domena. Nawet nie podjąłeś dyskusji. Tak łatwo zamknąć Ci usta.

Drone pisze:A prawda jest taka, że tą płytą pokazali, że są zespołem wybitnym. Ta płyta to będzie klasyk.
co jest w takim razie wybitnego w tym zespole? Tylko mi nie mów, że stylistyka.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

25-08-2015, 18:56

Drone pisze:Dał listę z dupy wziętą, żeby pokazać, że ten GHOST to jednak taki słaby. Jak się nie ma argumentów, to się stosuje takie chwyty. A prawda jest taka, że tą płytą pokazali, że są zespołem wybitnym. Ta płyta to będzie klasyk.
Bardzo proszę o rozwinięcie tej myśli i stosowną argumentację.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
nan
postuje jak opętany!

Re:

25-08-2015, 19:01

Skaut pisze:
a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej?
Tu się zgodzę, że to żaden wyznacznik, ale oczywiście, że o Ghost słyszało więcej osób niż o wymienionych kapelach.
Awatar użytkownika
Skaut

25-08-2015, 19:06

nan pisze:
Skaut pisze:
a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej?
Tu się zgodzę, że to żaden wyznacznik, ale oczywiście, że o Ghost słyszało więcej osób niż o wymienionych kapelach.
ale tak jak zauważyłeś, to nie jest żaden argument.
Coś tam było! Człowiek!
Karkasonne

Re:

25-08-2015, 19:11

Skaut pisze:
Ta płyta jest fajna, przebojowa, zajebista produkcyjnie, w ogóle słodka, piękna i milusia, z ładnymi melodiami, bardzo rozrywkowa i... tyle. Można kilka razy posłuchać i sama idzie w zapomnienie.
Ad 1. Niby nie jest to wyznacznik, ale chodz mi o to, że trochę nie trafiasz w punkt tym tokiem myślenia, zaraz wyjaśnię. No tak, słyszało więcej. Można to bardzo łatwo zmierzyć liczbowo - sprzedażą płyt, odsłuchami last.fm, rate your music i tak dalej. Rzuciłem okiem na niektóre zespoły które podałeś i niestety, ale na last.fm niektóre nie mają nawet 10% odsłuchów i słuchaczy, których mają Ghost.

Ad 2. Według mnie to jest taki dream band - spełnione marzenie gościa z trzeciej ligi metalu, który postanowił zrobić coś zupełnie innego, złożył na to pomysł i niespodziewanie pykło - a teraz Ghost jest faktycznie bardzo popularnym zespołem, w którym tworzy lajtową muzykę, która faktycznie jest zadziorna na poziomie Bee Gees - ale przy tym słyszę tę radochę tworzenia i myślę, że to zespół który mimo sukcesu komercyjnego jest bardzo autentyczny. I podoba mi się to. I myślę, że nie, nie zostaną zapomniani tak szybko. Bo większość zespołu które podałeś niestety, ale nie będzie miało nawet szansy zostać zapamiętanymi, ponieważ nie przebiją się do tego stopnia. Lubię niektóre z nich, nawet bardzo - ale to właśnie są odbitki odbitek od Sabbathów i innych. Mógłbym dorzucić od siebie Bulbous Creation albo Witch Hazel - bardzo lubię. Ale jestem świadomy, że to właśnie oni zostaną zapomniani...
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

25-08-2015, 19:17

kurczę, włączyłem "From The Pinnacle To The Pit" i myślałem że słucham Good Charlotte :-(
Awatar użytkownika
Skaut

25-08-2015, 19:18

Karkasonne pisze:
Skaut pisze:
Ad 1. Niby nie jest to wyznacznik, ale chodz mi o to, że trochę nie trafiasz w punkt tym tokiem myślenia, zaraz wyjaśnię. No tak, słyszało więcej. Można to bardzo łatwo zmierzyć liczbowo - sprzedażą płyt, odsłuchami last.fm, rate your music i tak dalej. Rzuciłem okiem na niektóre zespoły które podałeś i niestety, ale na last.fm niektóre nie mają nawet 10% odsłuchów i słuchaczy, których mają Ghost.
No dobra, ale co to zmienia? O wielu zespołach lat 70tych też nikt nie słyszał, które powinny mieć szerszy rozgłos. To niczego przecież nie dowodzi.

Karkasonne pisze:Ad 2. Według mnie to jest taki dream band - spełnione marzenie gościa z trzeciej ligi metalu, który postanowił zrobić coś zupełnie innego, złożył na to pomysł i niespodziewanie pykło - a teraz Ghost jest faktycznie bardzo popularnym zespołem, w którym tworzy lajtową muzykę, która faktycznie jest zadziorna na poziomie Bee Gees - ale przy tym słyszę tę radochę tworzenia i myślę, że to zespół który mimo sukcesu komercyjnego jest bardzo autentyczny. I podoba mi się to. I myślę, że nie, nie zostaną zapomniani tak szybko. Bo większość zespołu które podałeś niestety, ale nie będzie miało nawet szansy zostać zapamiętanymi, ponieważ nie przebiją się do tego stopnia. Lubię niektóre z nich, nawet bardzo - ale to właśnie są odbitki odbitek od Sabbathów i innych. Mógłbym dorzucić od siebie Bulbous Creation albo Witch Hazel - bardzo lubię. Ale jestem świadomy, że to właśnie oni zostaną zapomniani...
No jak 35007 albo Pharaoh Overlord albo Farflung jest odbitkiem od Sabbathów, to aż się boję zapytać od których płyt konkretnie?

Poza tym sam rozgłos/sprzedaż płyt/popularność nie świadczy o jakości muzyki przecież. Już był tu taki jeden Kraft co twierdził, że Metallica jest lepsza od Slayer bo sprzedała wincej płyt ;] Nie idź tą drogą :D
Coś tam było! Człowiek!
Karkasonne

25-08-2015, 19:28

Napisałem "od Sabbathów i innych", nie wypaczaj moich słów, nie lubię tego.

Nie lansuję tezy jakoby sprzedaż była wyznacznikiem jakości, chociaż nie można też powiedzieć, ze nigdy tak nie jest. I myślę że tutaj tak właśnie jest - że Ghost jest popularniejszy nie bez powodu, a lista którą wkleiłeś nie jest listą lepszych zespołów w tej stylistyce, tylko tych, które bardziej Ci się podobają.
ODPOWIEDZ