GHOST - Swe
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: GHOST - Swe
Może jakieś przykłady tych "retrogówien" w stylistyce "Meliory", które są od tej płyty lepsze? Skoro "większość", to jak poproszę o 10 przykładów, to chyba nie będzie za dużo?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Gunman
- weteran forumowych bitew
Idę po popcorn.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Teraz już wiem, że to najlepsza płyta GHOST. Głównie dlatego, że nie jest nadmiernie przebojowa, co w ich przypadku oznacza ocieranie się o żenadę. Ujęli swoją muzykę w ramy, króre - z pewnym przymróżeniem oka - są dla mnie do przyjęcia.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Również jestem zaskoczony, bo nie kojarzę nic podobnego do nich w takim stopniu jak tutaj się sugeruje...Drone pisze:Może jakieś przykłady tych "retrogówien" w stylistyce "Meliory", które są od tej płyty lepsze? Skoro "większość", to jak poproszę o 10 przykładów, to chyba nie będzie za dużo?
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Szerokie spektrum wrażeń wywołuje ta Meliora; od "czołówki tego roku" i "fantastycznej płyty" po "szambo" i "retrogówno". Prawda zaś nie leży gdzieś pośrodku, ale tam gdzie leży. W tym przypadku trochę z boku. Fajna płyta i tyle.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
- Skaut
Drone pisze:Może jakieś przykłady tych "retrogówien" w stylistyce "Meliory", które są od tej płyty lepsze? Skoro "większość", to jak poproszę o 10 przykładów, to chyba nie będzie za dużo?
proszszszsz
35007
Pharaoh Overlord
Farflung
The Heads
The Devil's Blood
Graveyard
Blood Ceremony
Witchcraft
Jess And The Ancient Ones
Sabbath Assembly
Bigelf
Brant Bjork
Kadavar
Samsara Blues Experiment
Causa Sui
Coś tam było! Człowiek!
- Drone
I to są płyty w stylistyce "Meliory"? Weź mnie nie osłabiaj :)
-
- postuje jak opętany!
No nie wiem, dla mnie to jednak jak zestawienie miodu i świecy, bo jedno i drugie pochodzi od pszczół.
No ok, one są retro faktycznie, bo rżną ze starych kapel, ale żeby rżnęli z tych samych co Ghost, to na to bym nie wpadł (już nie mówiąc o wysyłaniu w zapomnienie, bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało).
- Drone
Dał listę z dupy wziętą, żeby pokazać, że ten GHOST to jednak taki słaby. Jak się nie ma argumentów, to się stosuje takie chwyty. A prawda jest taka, że tą płytą pokazali, że są zespołem wybitnym. Ta płyta to będzie klasyk.
- Skaut
a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej? Chyba tylko metalowców.Karkasonne pisze:bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało
Ta płyta jest fajna, przebojowa, zajebista produkcyjnie, w ogóle słodka, piękna i milusia, z ładnymi melodiami, bardzo rozrywkowa i... tyle. Można kilka razy posłuchać i sama idzie w zapomnienie.
Coś tam było! Człowiek!
- Skaut
to raczej Twoja domena. Nawet nie podjąłeś dyskusji. Tak łatwo zamknąć Ci usta.Drone pisze:Dał listę z dupy wziętą, żeby pokazać, że ten GHOST to jednak taki słaby. Jak się nie ma argumentów, to się stosuje takie chwyty.
co jest w takim razie wybitnego w tym zespole? Tylko mi nie mów, że stylistyka.Drone pisze:A prawda jest taka, że tą płytą pokazali, że są zespołem wybitnym. Ta płyta to będzie klasyk.
Coś tam było! Człowiek!
- Kurwaćukoglu
- postuje jak opętany!
Bardzo proszę o rozwinięcie tej myśli i stosowną argumentację.Drone pisze:Dał listę z dupy wziętą, żeby pokazać, że ten GHOST to jednak taki słaby. Jak się nie ma argumentów, to się stosuje takie chwyty. A prawda jest taka, że tą płytą pokazali, że są zespołem wybitnym. Ta płyta to będzie klasyk.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Baha Kurwaćukoglu
-
- postuje jak opętany!
Re:
Tu się zgodzę, że to żaden wyznacznik, ale oczywiście, że o Ghost słyszało więcej osób niż o wymienionych kapelach.Skaut pisze:a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej?Karkasonne pisze:bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało
- Skaut
ale tak jak zauważyłeś, to nie jest żaden argument.nan pisze:Tu się zgodzę, że to żaden wyznacznik, ale oczywiście, że o Ghost słyszało więcej osób niż o wymienionych kapelach.Skaut pisze:a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej?Karkasonne pisze:bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało
Coś tam było! Człowiek!
Re:
Ad 1. Niby nie jest to wyznacznik, ale chodz mi o to, że trochę nie trafiasz w punkt tym tokiem myślenia, zaraz wyjaśnię. No tak, słyszało więcej. Można to bardzo łatwo zmierzyć liczbowo - sprzedażą płyt, odsłuchami last.fm, rate your music i tak dalej. Rzuciłem okiem na niektóre zespoły które podałeś i niestety, ale na last.fm niektóre nie mają nawet 10% odsłuchów i słuchaczy, których mają Ghost.Skaut pisze:a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej? Chyba tylko metalowców.Karkasonne pisze:bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało
Ta płyta jest fajna, przebojowa, zajebista produkcyjnie, w ogóle słodka, piękna i milusia, z ładnymi melodiami, bardzo rozrywkowa i... tyle. Można kilka razy posłuchać i sama idzie w zapomnienie.
Ad 2. Według mnie to jest taki dream band - spełnione marzenie gościa z trzeciej ligi metalu, który postanowił zrobić coś zupełnie innego, złożył na to pomysł i niespodziewanie pykło - a teraz Ghost jest faktycznie bardzo popularnym zespołem, w którym tworzy lajtową muzykę, która faktycznie jest zadziorna na poziomie Bee Gees - ale przy tym słyszę tę radochę tworzenia i myślę, że to zespół który mimo sukcesu komercyjnego jest bardzo autentyczny. I podoba mi się to. I myślę, że nie, nie zostaną zapomniani tak szybko. Bo większość zespołu które podałeś niestety, ale nie będzie miało nawet szansy zostać zapamiętanymi, ponieważ nie przebiją się do tego stopnia. Lubię niektóre z nich, nawet bardzo - ale to właśnie są odbitki odbitek od Sabbathów i innych. Mógłbym dorzucić od siebie Bulbous Creation albo Witch Hazel - bardzo lubię. Ale jestem świadomy, że to właśnie oni zostaną zapomniani...
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
kurczę, włączyłem "From The Pinnacle To The Pit" i myślałem że słucham Good Charlotte :-(
- Skaut
No dobra, ale co to zmienia? O wielu zespołach lat 70tych też nikt nie słyszał, które powinny mieć szerszy rozgłos. To niczego przecież nie dowodzi.Karkasonne pisze:Ad 1. Niby nie jest to wyznacznik, ale chodz mi o to, że trochę nie trafiasz w punkt tym tokiem myślenia, zaraz wyjaśnię. No tak, słyszało więcej. Można to bardzo łatwo zmierzyć liczbowo - sprzedażą płyt, odsłuchami last.fm, rate your music i tak dalej. Rzuciłem okiem na niektóre zespoły które podałeś i niestety, ale na last.fm niektóre nie mają nawet 10% odsłuchów i słuchaczy, których mają Ghost.Skaut pisze:a to jest jakiś wyznacznik? O Ghost słyszało więcej? Chyba tylko metalowców.Karkasonne pisze:bo o większości z nich w ogóle niewielu słyszało
No jak 35007 albo Pharaoh Overlord albo Farflung jest odbitkiem od Sabbathów, to aż się boję zapytać od których płyt konkretnie?Karkasonne pisze:Ad 2. Według mnie to jest taki dream band - spełnione marzenie gościa z trzeciej ligi metalu, który postanowił zrobić coś zupełnie innego, złożył na to pomysł i niespodziewanie pykło - a teraz Ghost jest faktycznie bardzo popularnym zespołem, w którym tworzy lajtową muzykę, która faktycznie jest zadziorna na poziomie Bee Gees - ale przy tym słyszę tę radochę tworzenia i myślę, że to zespół który mimo sukcesu komercyjnego jest bardzo autentyczny. I podoba mi się to. I myślę, że nie, nie zostaną zapomniani tak szybko. Bo większość zespołu które podałeś niestety, ale nie będzie miało nawet szansy zostać zapamiętanymi, ponieważ nie przebiją się do tego stopnia. Lubię niektóre z nich, nawet bardzo - ale to właśnie są odbitki odbitek od Sabbathów i innych. Mógłbym dorzucić od siebie Bulbous Creation albo Witch Hazel - bardzo lubię. Ale jestem świadomy, że to właśnie oni zostaną zapomniani...
Poza tym sam rozgłos/sprzedaż płyt/popularność nie świadczy o jakości muzyki przecież. Już był tu taki jeden Kraft co twierdził, że Metallica jest lepsza od Slayer bo sprzedała wincej płyt ;] Nie idź tą drogą :D
Coś tam było! Człowiek!
Napisałem "od Sabbathów i innych", nie wypaczaj moich słów, nie lubię tego.
Nie lansuję tezy jakoby sprzedaż była wyznacznikiem jakości, chociaż nie można też powiedzieć, ze nigdy tak nie jest. I myślę że tutaj tak właśnie jest - że Ghost jest popularniejszy nie bez powodu, a lista którą wkleiłeś nie jest listą lepszych zespołów w tej stylistyce, tylko tych, które bardziej Ci się podobają.
Nie lansuję tezy jakoby sprzedaż była wyznacznikiem jakości, chociaż nie można też powiedzieć, ze nigdy tak nie jest. I myślę że tutaj tak właśnie jest - że Ghost jest popularniejszy nie bez powodu, a lista którą wkleiłeś nie jest listą lepszych zespołów w tej stylistyce, tylko tych, które bardziej Ci się podobają.