Klimaty - sonda
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- olo1972
- postuje jak opętany!
Re: Klimaty - sonda
Parę dni temu doceniłem''Silent Enigma''Anathemy.Kiedyś troszkę ją lubiłem ale okazała się przezajebista:)
- the_bad
- rozkręca się
MDB za Angel and the dark river ex equo z Anathema - Silent Enigma. Palam mocnym sentymentem do obu plyt - zdarzylo sie widziec oba bandy na trasie w 96 - akurat wydali te albumy...moze to stad? :D
Niektórzy naukowcy twierdzą, że wodór, ponieważ jest go takie mnóstwo, jest głównym budulcem wszechświata. Nie zgadzam się z tym. Twierdzę, że głupoty jest więcej niż wodoru, i że ona jest głównym budulcem wszechświata.
— Frank Zappa
— Frank Zappa
- gelO
- rasowy masterfulowicz
Ja lubię kazda z tych kapel. Wczoraj nawet kupiłem Sin/Pecado. Nie pamiętam tej płyty, ale wiem że kiedys podobała mi się. Ktoś w tym temacie wspominał o Cemetary, zajebiste od pierwszej do ostatniej płyty. No i Sentenced, strasznie żałuję, że nigdy nie udało mi się ich zobaczyć. Dvd z tego pożegnalnego koncertu jest genialne.
-
- weteran forumowych bitew
Głos na PL za "Shades of god", "Icon" i "Draconian times".
Ogólnie rzecz ujmując, każda z tych kapel nagrała trochę muzyki, która trafia w mój gust. Ale brakuje też kilku nazw (np. Amorphis, czy choćby nasz Sirrah). Sporo tej muzy się totalnie zdezaktualizowało ale nadal z sentymentu lubię odpalić i posłuchać (np. Moonspell), zresztą, urok i magia tej całej sceny tkwi niezmiennie w pewnym charakterystycznym kiczu i takiej też cepelii. Można mieć na to uczulenie, jest też inny scenariusz - jeśli ktoś został zaszczepiony w dzieciństwie to organizm daje radę nawet po latach ;)
Ogólnie rzecz ujmując, każda z tych kapel nagrała trochę muzyki, która trafia w mój gust. Ale brakuje też kilku nazw (np. Amorphis, czy choćby nasz Sirrah). Sporo tej muzy się totalnie zdezaktualizowało ale nadal z sentymentu lubię odpalić i posłuchać (np. Moonspell), zresztą, urok i magia tej całej sceny tkwi niezmiennie w pewnym charakterystycznym kiczu i takiej też cepelii. Można mieć na to uczulenie, jest też inny scenariusz - jeśli ktoś został zaszczepiony w dzieciństwie to organizm daje radę nawet po latach ;)
Grrrówno!
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
z tego zestawienia chyba najlepsze PL. Za pierwsze kilka albumów, dalej MDB i Tiamat. Reszta do kibla.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Herezjarcha
- w mackach Zła
MDB za okres 91-93 przed PL 90-92 i A 92-93.
Co do reszty to raczej zawsze miałem mieszane odczucia. Tiamat swego czasu (The Astral Sleep) to był kult, ale jakoś się zdezaktualizował jak to się teraz ładnie mówi.
Do dziś nie mogę odżałować tego gothickiego doom metalu, tego że gatunek się rozwodnił i poszedł w romantyczne smuty dla panienek. A i jeszcze The Gathering mogłoby się tu znaleźć. Dawno nie słuchałem ale Always i Almost a Dance to były całkiem fajne rzeczy i chyba bardziej pasujące do sondy niż taki Moonspell z tym swoim koszmarnym wampirycznym pseudo black zacięciem.
Co do reszty to raczej zawsze miałem mieszane odczucia. Tiamat swego czasu (The Astral Sleep) to był kult, ale jakoś się zdezaktualizował jak to się teraz ładnie mówi.
Do dziś nie mogę odżałować tego gothickiego doom metalu, tego że gatunek się rozwodnił i poszedł w romantyczne smuty dla panienek. A i jeszcze The Gathering mogłoby się tu znaleźć. Dawno nie słuchałem ale Always i Almost a Dance to były całkiem fajne rzeczy i chyba bardziej pasujące do sondy niż taki Moonspell z tym swoim koszmarnym wampirycznym pseudo black zacięciem.
- hcpig
Teraz w sumie stwierdzilem że w sondzie powinny być też The Gathering, Third and The Mortal, Sentenced, Amorphis i Therion także nowe rozdanie sondy...
... ale do rzeczy, patrząc chronologicznie na genezę klimatycznego grania, 'na salony' klimaty wniósł Paradise Lost ale... kto był pierwszy?
Celtic Frost - > Into the Pandemonium -> Sorrows of the Moon? Może jeszcze coś innego?
... ale do rzeczy, patrząc chronologicznie na genezę klimatycznego grania, 'na salony' klimaty wniósł Paradise Lost ale... kto był pierwszy?
Celtic Frost - > Into the Pandemonium -> Sorrows of the Moon? Może jeszcze coś innego?
Yare Yare Daze
- Phantom
- zaczyna szaleć
+1Plasfodeur pisze:Głos na PL za "Shades of god", "Icon" i "Draconian times".
Jak do tej pory chyba nic sie nie zmienilo,Juz nie ten klimat,nie te czasy a jedynie "podrobki" i gdziez tam zaslyszane.
- harvestman
Głos na Paradise Lost za prawie całokształt. Pomijając Paradise Lost i In Requiem, których praktycznie nie znam, do wszystkich pozostałych lubię sobie raz na jakiś czas wrócić.
-
Sentenced. następnie Katatonia, a dalej nie wiem. nie chce mi sie myśleć
- maciek z klanu
therion za debiut :D
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
dla mnie osobiście
Tiamat Clouds i Wildhoney z naciskiem na Clouds
Tiamat Clouds i Wildhoney z naciskiem na Clouds
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
-
- w mackach Zła
Tiamat i The Gathering.
Cóż począć.
Cóż począć.
-
Zupełnie nie moje klimaty ale pamiętam swego czasu lat temu kilkanaście koncert Sentenced na Wacken i mi się podobał. A jeszcze bardziej podobała mi się grupa czeszek sprawiających wrażenia puszczenia kiśla w majty jak pan wokalista chwycił za mikrofona.
ale zaraz gdzie jest Green Carnation i zajebiste Light od day , day of darkness. Gańba!
ale zaraz gdzie jest Green Carnation i zajebiste Light od day , day of darkness. Gańba!
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
Katatonia za debiut, Anathema za "Pentecost...", MDB za "The angel...", Amorphis za "Tales..."
zdecydowanie brakuje tu SADNESS za całokształt oraz już mniej zdecydowanie, ale również brakuje OPETH za dwie pierwsze płyty....
zdecydowanie brakuje tu SADNESS za całokształt oraz już mniej zdecydowanie, ale również brakuje OPETH za dwie pierwsze płyty....
- moonfire
Głos oddaję na The 3rd and the Mortal. W odróżnieniu od pozostałych kapel nigdy nie nagrali niczego, co przyniosłoby im wstyd.
Popatrzmy zresztą.
Amorphis - liczy się jedynie debiut i dwa rockowe albumy (Tuonela, Am Universum).
The Gathering - w większości niezłe płyty, ze wskazaniem na Mandylion i kolejną, ale debiut dramatycznie tęczowy.
Katatonia - ostatnio w ogóle nie mam ochoty ich słuchać, no i zdarzyła im się koszmarna kaszanka w postaci Night is a New Day.
Moonspell - ktoś tu raczy żartować. Większość ich płyt jest asłuchalna.
MDB - tu się wahałem, ale The Lies I Sire czy Map of Your Failures to dość nudne krążki. Poza tym nie przepadam też za The Angel and the Dark River (regres po pierwszych dwóch i epkach) oraz kolejną, tą z motylkiem. Sporo mają średniaków.
Paradise Lost - też się wahałem. Słabych rzeczy mają mało, ale się zdarzyły, przede wszystkim PLX oraz In Requiem.
Sentenced - do Amok jest nieźle, ale nie szaleję za tą kapelą. Potem to granie dla nastolatek. Tych smutnych.
Therion - pierwsze trzy na tak. Później w większości asłuchalne.
Tiamat - koszmar. The Astral Sleep - tak, reszta - absolutne nie.
Głos może więc paść tylko na The 3rd and the Mortal.
Popatrzmy zresztą.
Amorphis - liczy się jedynie debiut i dwa rockowe albumy (Tuonela, Am Universum).
The Gathering - w większości niezłe płyty, ze wskazaniem na Mandylion i kolejną, ale debiut dramatycznie tęczowy.
Katatonia - ostatnio w ogóle nie mam ochoty ich słuchać, no i zdarzyła im się koszmarna kaszanka w postaci Night is a New Day.
Moonspell - ktoś tu raczy żartować. Większość ich płyt jest asłuchalna.
MDB - tu się wahałem, ale The Lies I Sire czy Map of Your Failures to dość nudne krążki. Poza tym nie przepadam też za The Angel and the Dark River (regres po pierwszych dwóch i epkach) oraz kolejną, tą z motylkiem. Sporo mają średniaków.
Paradise Lost - też się wahałem. Słabych rzeczy mają mało, ale się zdarzyły, przede wszystkim PLX oraz In Requiem.
Sentenced - do Amok jest nieźle, ale nie szaleję za tą kapelą. Potem to granie dla nastolatek. Tych smutnych.
Therion - pierwsze trzy na tak. Później w większości asłuchalne.
Tiamat - koszmar. The Astral Sleep - tak, reszta - absolutne nie.
Głos może więc paść tylko na The 3rd and the Mortal.
- hcpig
Nawet 'Sumerian Cry'? Przecież to jest siara jakich mało, obskurny wyziew z Sunlight. Zawsze mnie zastanawia, dlaczego ten album jest tak pomijany nawet wśród fanów Tiamat.moonfire pisze: Tiamat - koszmar. The Astral Sleep - tak, reszta - absolutne nie.
Yare Yare Daze
- Drone
Przesadzasz. Na tle im współczesnych ten album brzmi po prostu wątło. Zresztą ten zespół to i tak jedna wielka pomyłka.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Rattlehead
Jest to prawda!Drone pisze:Zresztą ten zespół to i tak jedna wielka pomyłka.
Głos idzie na Paradajs Lost za
" onclick="window.open(this.href);return false;
support music, not rumors
- Drone
Idź Pan w... ;)Rattlehead pisze:Jest to prawda!Drone pisze:Zresztą ten zespół to i tak jedna wielka pomyłka.
Głos idzie na Paradajs Lost za
" onclick="window.open(this.href);return false;
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.