GÓRY

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
ImP
postuje jak opętany!

Re: GÓRY

29-04-2016, 21:11

[V] pisze:kolego Imp,to jeszcze wiele lektur przed Tobą;) Co nie zmienia faktu,że Rysiu to łojant jak sam skurwysyn;)
Z tych górskich? To ja poproszę o tytuły.

Ogólnie w tej książce Szafirskiego, podobnie jak u Hajzera, cholernie podobała mi się ta lekkość. I dzięki temu stawiam wyżej niż np 'Mój pionowy świat'.
[V]
mistrz forumowej ceremonii

29-04-2016, 21:16

ImP pisze:
[V] pisze:kolego Imp,to jeszcze wiele lektur przed Tobą;) Co nie zmienia faktu,że Rysiu to łojant jak sam skurwysyn;)
Drogi kolego, z największą radością;

Walter Bonatti - Moje Góry
Lionell Terray - Niepotrzebne zwycięstwa
Heinrich Harrer - Biały Pająk
Kurt Diemberger - Gory I partnerzy
Chris Bonnington - Everest -najtrudniejsza droga
Maurice Herzog - Annapurna

przepiękne książki..a jest tego f chuj więcej.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
ImP
postuje jak opętany!

29-04-2016, 21:29

[V] pisze:
ImP pisze:
Drogi kolego, z największą radością;

Walter Bonatti - Moje Góry
Lionell Terray - Niepotrzebne zwycięstwa
Heinrich Harrer - Biały Pająk
Kurt Diemberger - Gory I partnerzy
Chris Bonnington - Everest -najtrudniejsza droga
Maurice Herzog - Annapurna

przepiękne książki..a jest tego f chuj więcej.
Dzięki. Wrzucam na listę.

Zagranicznych znam akurat mało. 'Dotknięcie pustki' rewelacja, Moro bdb, ale już przez Urubko nie mogę przebrnąć.
[V]

29-04-2016, 21:34

Urubko WYBITNY himalaista ale słabo pisze,cenna uwaga.

gdzie kupujesz?ja na wspinanie.pl. Od zajebania dobrych ksiązek tam się pojawia.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
ImP
postuje jak opętany!

29-04-2016, 21:44

[V] pisze:Urubko WYBITNY himalaista ale słabo pisze,cenna uwaga.

gdzie kupujesz?ja na wspinanie.pl. Od zajebania dobrych ksiązek tam się pojawia.
Aros - rewelacyjne ceny i poziom. Niestety z Twojej listy aktualnie nic nie mają.

Swoją drogą z tych tytułów od jakiegoś czasu przymierzałem się do Harrera. Niesamowita postać.

Btw., 'Koronę Ziemi' Hajzera czytałeś?
[V]

29-04-2016, 21:47

ImP pisze:
[V] pisze:Urubko WYBITNY himalaista ale słabo pisze,cenna uwaga.

Aros - rewelacyjne ceny i poziom. Niestety z Twojej listy aktualnie nic nie mają.

Swoją drogą z tych tytułów od jakiegoś czasu przymierzałem się do Harrera. Niesamowita postać.

Btw., 'Koronę Ziemi' Hajzera czytałeś?
Oczywiście.Fajne.Kupuję na bieżaco praktycznie wszystko co się pojawia.

Obadaj sobie też Zwyciężyć znaczy przeżyć Alka Lwowa..biografię Alexa Hubera,U.Stecka, Poza górą Steva House'a...
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

29-04-2016, 22:02

[V] pisze:Obrazek

Właśnie skończylem drugi tom wywiadu rzeki z Wielickim i książkę Szafirskiego: obie pozycje są wprost wspaniałe: Absolutny mus dla maniaków gór i historii polskiego wspinania.Przytłaczająca ilość anegdot, ciekawostek,naprawdę fantastyczna lektura..
Biore się teraz za biografię Edurne..

obie mam na dosyć krótkiej wishliście - Wielickiego pewnie na urlop zabiorę, coby mieć co czytać w drodze
To mają tam czekolady? :D
mają, z prażonym jęczmieniem, liofilizowanymi owocami i amerykańskim chmielem - odradzam próbowanie, szczególnie białej, bo jest potwornie droga a potem człowiek chce dokupić jeszcze jedną :DD
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
ImP
postuje jak opętany!

29-04-2016, 22:04

Lwow jet na półce ;) Nikt tak przekrojowo nie opisał lat 80 jak on. Z polskiej klasyki oczywiście niszczy 'Komin Pokutników'. Ale to na bank czytałeś.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

01-05-2016, 07:13

Z polskich łojantów polecam jeszcze Andrzeja Machnika "Dwa Światy" - nie jest to książka stricte górska (w sensie: opisuję swoje eskapady), bardziej długi felieton pt "co się stało że się zesrało" o zmianie charakteru Tatr, z przedwojennego przygodowego na restrykcyjno-opresyjny, w którym za szlajanie się poza szlakami czy nocowanie pod chmurką trzeba przyjąć na klatę fakt, że się jest tatrzańskim bandytą ganianym przez filanców.

no, a w temacie: wczoraj wybraliśmy się do Doliny Młynickej, teoretycznie celem był Hruby Wierch ale po ostatnich opadach niemożliwością było się na niego dostać w sensownym czasie. Każdy jeden żleb w dolinie wysypał, na naszej drodze podejścia na grań ślad po urwanej desce śnieżnej na jakieś 100 metrów szerokości - finalnie udało nam się wejść (na trzęsących nogach) na Bystrą Ławkę, przetrawersowałem kawałek w stronę Furkotu nad linią obrywu lawiny i stwierdziliśmy zgodnie, że koniec wrażeń na dzisiaj, graniówka w tamtych warunkach zajęłaby nam z pięć godzin. i prawdopodobnie na którymś z nawisów bym poleciał (na linie co prawda, ale wahadełko na 10 metrów też do miłych nie należy). Tak więc na Bystrej się skończyło - ale wycieczka zdecydowanie udana, pogoda dopisała, ludzi zero (jedną parkę tylko minęliśmy schodząc). No i zaliczyliśmy pierwszą akcję ratunkową - nad Wodospadem Skok kręcił się jakiś chłopaczek, ewidentnie nie mogąc zejść... z pobieżnej rozmowy wyszło, że ma stwardnienie rozsiane, zadzwonił już po HZS i usłyszał "że ma odpocząć i zejść po własnych śladach" (przyjść przyjdą, ale nie wiedzą kiedy bo mają akcję w Staroleśnej). No to żeśmy gościa sprowadzili do Szczyrbskiego, co mnie bardziej zmęczyło niż chyba to całe dymanie wysoko po śniegu ;p
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

01-05-2016, 21:17

kilka fot z wczoraj (z aparatu kolegi, mnie jakieś gówniane wyszły):

Strbskie Pleso i poranna inwersja
Obrazek

\m/ Szatan \m/
Obrazek

grań którą najpierw mieliśmy po skosie obejść, po obczajeniu obrywu deski (nad nim jeszcze ma co spaść) jednak przejść górą, a finalnie po obczajeniu nawisów w wysokości grani jednak dać se spokój ;)
Obrazek

święta góra Słowaków z innej perspektywy - kuźwa, Krywań z każdej strony jest faken osom
Obrazek

grań Solisk od góry, coś tam podziubałem ale na dłuższy spacer nie było szans
Obrazek

Szatan w adekwatnym makijażu
Obrazek
ImP
postuje jak opętany!

03-05-2016, 20:07

Elegancko! Mam nadzieję, że uda mi się w tym roku chociaż na kilka dni wybrać w Tatry.

A w temacie, było szwędane:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Powyżej Baranie i kawałek szlaku granicznego. Na koniec był zasłużony bonus:

Obrazek
Bdb browar.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

05-05-2016, 09:34

a ja mam nadzieję że ten śnieg wreszcie puści do poziomu firnu, bo mam już dość ciągłego analizowania "gdzie mnie zasypie"...

co to za browar?
ImP
postuje jak opętany!

05-05-2016, 16:04

Wojkówka (k. Krosna).
Awatar użytkownika
Bohdan
weteran forumowych bitew

05-05-2016, 18:38

Z zewnątrz robi wrażenie płatnego wucetu, ale pierwsze wrażenie może czasem mylić...
ImP
postuje jak opętany!

05-05-2016, 20:50

Bohdan pisze:Z zewnątrz robi wrażenie płatnego wucetu, ale pierwsze wrażenie może czasem mylić...
Budynek taki se (dawna szkoła). Ale grunt, że piwo smaczne. I w sympatycznych cenach.
tomaszm

09-05-2016, 19:24

Trochę połaziłem po pieninach.

Obrazek

Obrazek

Polacy-cebulacy trochę pogrzmi i biedni boją się wsiąść do kajaku. Na odcinku 27 kilometrów nie spotkałem nikogo poza dwiema łodziami pod wodzą flisów. Żadnego kajaka na Dunajcu a przeca była Niedziela!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda w kratkę, raz zerwanie chmury i wodę z kajaka musiałem wylewać bo najebało 20 centymetrów, wicher, burza ,trochę słońca:) Na nudę nie można było narzekać:)
535

10-05-2016, 07:52

Tymczasem w Norwegii.

" onclick="window.open(this.href);return false;
[V]

12-05-2016, 09:26

http://wspinanie.pl/2016/05/tragedia-na-makalu/" onclick="window.open(this.href);return false;

:(
ImP
postuje jak opętany!

22-05-2016, 21:09

Było szwędane:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-05-2016, 21:11

Jo Cie prosza...
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ