Ślady podziemia,stare listy,flyers,wspomnienia...

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

Re: Ślady podziemia,stare listy,flyers,wspomnienia...

09-08-2016, 12:18

trup pisze:To co wklejasz pokazuje jak ... "obfite" były życie / korespondencja / działalność podziemia metalowego. NON PROFIT!!!
Ludziom się chciało! Korzyścią była możliwość słuchania muzyki z różnych zakątków świata i bujanie się z całą ferajną po różnych spędach.
z perspektywy,dość już odległego czasu od tych "papierowych" wydarzeń, widzę niesamowitą specyfikę, klimat, zaangażowanie ludzi, poświęcenie czasu,to chyba więcej było niż hobby....Siedzenie codziennie godzinami nad listami, pakowanie,wymiany,czekanie codziennie niecierpliwie na listonosza,kserowanie flyers,wycinanie ich,znaczki,smarowanie....Pamiętam,że gdy wyjeżdżałem na wakacje, po powrocie,
szedłem na pocztę (nie mam i nie miałem samochodu), z plecakiem,nawet po dwa kursy,żeby wszystko odebrać....kasety,paki z płytami,setki listów...W sumie nie wiem, jak czasami to wszystko ogarniałem,ogromny upór,maniactwo,teraz chyba nie miałbym tyle zapału.Ale wszystko inaczej wygląda , gdy ma się naście lat....
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-08-2016, 12:23

SODOMOUSE pisze:
trup pisze:To co wklejasz pokazuje jak ... "obfite" były życie / korespondencja / działalność podziemia metalowego. NON PROFIT!!!
Ludziom się chciało! Korzyścią była możliwość słuchania muzyki z różnych zakątków świata i bujanie się z całą ferajną po różnych spędach.
z perspektywy,dość już odległego czasu od tych "papierowych" wydarzeń, widzę niesamowitą specyfikę, klimat, zaangażowanie ludzi, poświęcenie czasu,to chyba więcej było niż hobby....Siedzenie codziennie godzinami nad listami, pakowanie,wymiany,czekanie codziennie niecierpliwie na listonosza,kserowanie flyers,wycinanie ich,znaczki,smarowanie....Pamiętam,że gdy wyjeżdżałem na wakacje, po powrocie,
szedłem na pocztę (nie mam i nie miałem samochodu), z plecakiem,nawet po dwa kursy,żeby wszystko odebrać....kasety,paki z płytami,setki listów...W sumie nie wiem, jak czasami to wszystko ogarniałem,ogromny upór,maniactwo,teraz chyba nie miałbym tyle zapału.Ale wszystko inaczej wygląda , gdy ma się naście lat....
Teraz dzięki sieci teoretycznie powinno być prościej i przede wszystkim SZYBCIEJ. Tyle, że taka łatwość i dostępność odbierają chyba ten zapał do działania. Paradoks. Ale i tak wiele osób działa. I to prężnie. Jest sporo podziemnych wytwórni, sporo zinów (nie tyle co kiedyś), kapel zatrzęsienie. Zmienił się charakter. Jest dużo bardziej.... profesjonalnie (???) Znak czasów.

Tamte już chyba nie wrócą choć niektórzy sentymentaliści próbują trochę wskrzesić tamten klimat robiąc kserowane ziny, wymieniając się taśmami. To było coś innego. "pakowanie,wymiany,czekanie codziennie niecierpliwie na listonosza" - to były magiczne odczucia. Ale za gówniarza to chyba każdy bardziej przeżywał takie rzeczzy. Niemniej bycie częścią tego "kręgu" było czymś zajebistym.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-08-2016, 12:38

trup wrote:
Teraz dzięki sieci teoretycznie powinno być prościej i przede wszystkim SZYBCIEJ. Tyle, że taka łatwość i dostępność odbierają chyba ten zapał do działania. Paradoks. Ale i tak wiele osób działa. I to prężnie. Jest sporo podziemnych wytwórni, sporo zinów (nie tyle co kiedyś), kapel zatrzęsienie. Zmienił się charakter. Jest dużo bardziej.... profesjonalnie (???) Znak czasów.[/quote]

SODOMOUSE wrote:
nie chcę się upierać,że mam coś przeciwko temu co się obecnie dzieje...sam wielokrotnie korzystam z cyfryzacji...jest wygodnie i szybko.Duch, idea zabita, ale wygoda nieporównywalna...na tamten czas robiłem to co było optymalne, teraz optymalne jest by coś mieć, tu i teraz...nie miałbym cierpliwości czekać na muzykę 3-4 tygodnie.Tylko jakby stosunek do koncertów się nie zmienił, nadal trzeba ruszyć dupsko,poświęcić czas, niewygody,poobijać się pod sceną,wypić piwko, to jest pierwotne i niezmienne....
Ostatnio zmieniony 09-08-2016, 13:36 przez SODOMOUSE, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

SHIVER Rec. (Belgia)

09-08-2016, 12:44

Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

SHIVER Rec. (Belgia)

09-08-2016, 12:54

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Exorcism zine (Spain)

09-08-2016, 13:28

hiszpański Exorcism zine + gość grał w kapeli Septic Vomit,nawet jakiegos reha mi przesłał
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Sacrophobia (Spain)

09-08-2016, 15:02

hiszpańska Sacrophobia , po dyskusji o meczu Lech Poznan - IFK Göteborg ,widzę,że był to rok 92....
" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

EMPEROR (Mozambik) Tomasz Haugen

09-08-2016, 16:26

użytkowniku Mayhem,mosz tutaj tej lettera od Emperora,cóż żem się kasetami srogo wymieniał z Samoth'em...nawet krew mam człowieka na liście podpisaną....z kryminalnych zagadek CSI , jeszcze DNA by wyodrębnili do klonowania.... W korespondencji mrocznej,black metalowej,nosiłem złowieszczy przydomek Culto Doom Spiritus....bo ja w ogóle to taki szatanista JESTE !
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

TRIFIXION (Italy)

09-08-2016, 17:05

italian death m TRIFIXION (ten z Piacenzy , był jeszcze z Padovy). Nagrali dwie demówki i CD95, interesujący, eksperymentalny styl tego death m na CD "Abschurfungepoch ", bo właściwy styl, który obrali to : Death/Gothic/Experimental Metal
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

CADAVEROUS CONDITION (Austria)

09-08-2016, 17:28

z Austriakami z Cadaverous Condition , miałem kontakt po wydaniu ich demo w 1990 roku, pierwsze trzy kasety , to było coś co mnie urzekło, prymitywny gore/grind...później na CD klimatycznie się zrobiło i grali jakieś syfy, które mi nie leżały za bardzo....szukam demówek po sieci, ale nie bardzo umiem znaleźć kurwa. Aha, wiem,że mieli jeszcze jakiś projekt MachineGod, muszę chyba do Nich napisać i odświeżyć szczegóły...a może demówki ktoś wyda ? może Roy Fox luju byś wydał na kompilacyjnym CD ? aaa teraz jest internet , można popisać i za godzinkę mieć odpowiedź... to jest niezaprzeczalnie pomocne.
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

AGATHOCLES belgijscy weterani !

09-08-2016, 17:38

ta kapela , to nie zespół , to nurt !!!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

ABSURDUS MORSUS (Niemce) + Tomb

09-08-2016, 17:48

często docierałem do kapel , które nie doczekały się oficjalnych wydawnictw...takim przykładem jest niemiecki Absurdus Morsus, od której dostałem live , a był dość obiecujący, tzn srogi wyziew death/grind.Nie ma o nich wspominki na metal-archives....a ja kasetę miałem.
W liście są też wspominki o innych projektach Bernd'a z Ulcerous Phlegm (tzn TOMB i Tuchulcha). W liście, pytałem czy gość znał szwajcarski Coffin ...widać,że nie słyszał ? dziwne nie, przecież to był znany zespół w Polsce ::::)))))))
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09-08-2016, 18:38 przez SODOMOUSE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

DAMNATORY-Malevolence (Switz)

09-08-2016, 17:59

Szwjacarzy death m DAMNATORY i Malevolence (w sumie było 9 kapel o tej nazwie....)
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Exhumanator (Switz)

10-08-2016, 08:57

szwajcarski Exhumanator , nagrali dwie kasety demo
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Holocaust rec.

10-08-2016, 09:17

nawet nie pamiętam,że takie tanie wińile sprzedawałem...Impetigo,Repulsion,Old Funeral,Disgrace,Sadistic Intent,Mortician...po 5-7 pln...
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Gallows-Orphaned Land

10-08-2016, 09:24

do wcześniejszych postów/listów znalazłem bio izraelskich Orphaned Land/Gallows
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Monkey Mush (Swe)

10-08-2016, 09:43

szwedzki Monkey Mush, mapierdzielał grindcora w latach 90-92, nagrali 3 demosy...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Kostaryka satan maestro!

10-08-2016, 10:24

w kategorii ciekawostki...list od fana z Kostaryki,rok 93...Sejtan maestro, qult!
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Mexico

10-08-2016, 10:31

kolejny atak z Meksyku...
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

Litwa list 91