METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
PureHate
weteran forumowych bitew

Re: METALLICA

11-09-2016, 12:50

Obrazek
Stylówki bardzo dobre
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

11-09-2016, 13:35

Aż sobie z tego wszystkiego po 5 (?) latach od ostatniego razu zapodałem 'St. Agner' z nadzieją że się przegryzie w końcu i dupa, fajny sound gitar i kilka sabbathowskich momentów w 'Some Kind of Monster' i 'Dirty Window' a tak to dalej wymuszone kompozycje, nieudane i wręcz śmieszne kontrastowanie spokojnych momentów z pseudonapierdalanką, słaba forma wokalna Hetfielda, spierdolone brzmienie werbla i brak tej charakterystycznej magii Metalliki. 'Death Magnetic' jest znacznie lepszy chociaż też parę lat nie słuchałem i chyba znowu zweryfikuję. W każdym razie 'St. Anger' to nie jest prawdziwa płyta Mety i daję jej 4+/10.
Yare Yare Daze
Karkasonne

11-09-2016, 15:43

Po prostu boli Cię przyznać że ta rzekomo każualowa Meta tak skasowała
Awatar użytkownika
hcpig

11-09-2016, 21:00

Chyba 'zjebała'.

No i retrospekcja w odniesieniu do 'Death Magnetic'. Jest to tzw. mixed bag.

'That Was Just Your Life' i 'The End of the Line' są bardzo dobre, może nawet zajebiste, na pewno najlepsze na płycie i o takim poziomie songwritingu 99% bandów thrashowych może tylko pomażyć. Ale rip off 'Blackened uwadze nie ujdzie).

'Broken, Beat & Scarred' też dobre, ale słabsze niż ww.

'The Day That Never Comes' pokraczna krzyżówka 'Unforgiven II' (początek) z zajebistym a tribute to AJFA (reszta), jeden z najlepszych riffów na albumie, nic dziwnego skoro go ZAJEBALI z 'Eye of the Beholder' :)

'All Nightmare Long' - znowu bardzi dobry numer.

... i od tego momentu poziom leci na łeb na szyję, poza może 'My Apocalypse' reszta wałków jest wymuszona, słabo skomponowana, sztucznie rozwleczona i nie pomaga nawet rip off 'Starless' King Crimson w 'Unforgiven III'. To właśnie powinny być odrzuty i a drugą część pełniaka trafić powinny numery z 'Beyond Magnetic', na czele ze świetnym 'Hate Train'.

Ogólnie ta płyta jest strasznie AJFA'owa, nawet pomijajac te oczywiste kradzieże riffów, część materiału brzmi jak zabugiona z sesji AJFA (to dobrze) ale część dzieli też mankamenty tej płyty (sztuczne rozdmuchanie formy, spierdolone brzmienie chociaż z innych powodów i do tego z AJFA przyzwyczaiłem się i stało się integralnym elementem - tutaj wkurwia).

Reasumując, reforma DM polegać powinna na:
1. Nadaniu brzmienia (może być takie jakie album ma w wersji Guitar Hero).
2. Redukcji powtarzalnych momentów (krążą w necie takie wersje pocięte przez fanów).
3. Podmiance kilku ostatnich kawałków na te z 'Beyond Magnetic'.

W obecnym kształcie po latach daję tej płycie 6/10, lepiej niż na tragicznym 'St. Anger' ale zmarnowano potencjał przez w zasadzie szkolne błędy, nieprzystojące takim geniuszom.
Yare Yare Daze
535

11-09-2016, 21:07

hcpig pisze:
W obecnym kształcie po latach daję tej płycie 6/10, lepiej niż na tragicznym 'St. Anger' ale zmarnowano potencjał przez w zasadzie szkolne błędy, nieprzystojące takim geniuszom.
Mocno. Wychodzi na to, że w systemie obiektywnej oceny Doktora-Inżyniera, mamy już poziom Master Of Puppets.
Awatar użytkownika
hcpig

11-09-2016, 21:10

O widzisz, coś mi przypomniałeś. Forume miało największe oblężenie ze strony osób trzecich podczas 'obalania kultu Mety' przez Drona kilka lat temu, spodziewam się powtórki :)
Bonny pisze: to słowo wynika wyłącznie z mojego zdegustowania ciągłym wpierdalaniem Slayera gdzie się tylko da. nie znam wielu innych kapel, które miałyby taką ulgową taryfę na to co robią. czasem odnoszę wrażenie, że każda ich płyta musi być z urzędu przynajmniej bardzo dobra. ogół ciemnej masy jest tak bezkrytyczny, że bez popity łyknie wszystko z logiem tego zespołu.

use your head, take control, no gods no masters
O jaki ładny cytacik z tematu, aktualny bardzo :)
Yare Yare Daze
535

11-09-2016, 21:25

Zdziwisz się, ale pamiętam fragment z tym "wpierdalaniem". Kolega Sąsiad dał się podejść na chamską i długotrwałą prowokację.

edit
i faktycznie aktualny bardzo, zamień tylko "Slayer" na "Metallica" i będzie idealnie
byrgh
zahartowany metalizator

11-09-2016, 22:25

obaj macie rację i obaj się mylicie. jak jest z Metą to wiadomo, ale Slayer od paru płyt też klepie biedę z nędzą. a nie mówię tego jako antyfan tego zespołu, jak Bonny, tylko jako oddany i sprawiedliwy miłośnik tej ekipy.
535

11-09-2016, 22:37

byrgh pisze:obaj macie rację i obaj się mylicie. jak jest z Metą to wiadomo, ale Slayer od paru płyt też klepie biedę z nędzą. a nie mówię tego jako antyfan tego zespołu, jak Bonny, tylko jako oddany i sprawiedliwy miłośnik tej ekipy.
Po pierwsze od Seasons...
Po drugie, z tego co mi wiadomo, Bonny nie jest antyfanem tej ekipy.
byrgh
zahartowany metalizator

13-09-2016, 22:30

jednocześnie masz rację i się mylisz.
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

14-09-2016, 03:12

bla bla drętwe pierdolenie, tak własnie płaczą stare babcie
Heretyk

14-09-2016, 11:00

535 pisze:
byrgh pisze:obaj macie rację i obaj się mylicie. jak jest z Metą to wiadomo, ale Slayer od paru płyt też klepie biedę z nędzą. a nie mówię tego jako antyfan tego zespołu, jak Bonny, tylko jako oddany i sprawiedliwy miłośnik tej ekipy.

bieda z nędzą na WPB? albo DI? gdyby ktoś tak napisał o ostatniej, to jeszcze zrozumiem, ale w tej sytuacji, pierdolnijcie się w łeb. mocno
535

14-09-2016, 11:15

Heretyk pisze:
535 pisze:

bieda z nędzą na WPB? albo DI? gdyby ktoś tak napisał o ostatniej, to jeszcze zrozumiem, ale w tej sytuacji, pierdolnijcie się w łeb. mocno
W zestawieniu z pierwszymi pięcioma, jak najbardziej. Ja wiem, że utarło się traktować Slayer jak świętą krowę. Mało z tym, każdy chciał, by jego idole nagrywali płyty wielkie "tu i teraz", więc naginanie faktów to sprawa naturalna. Przecież niczyja to wina, że ktoś urodził się kilka lat za późno. Niestety.
Heretyk

14-09-2016, 11:27

no pewnie, sam robisz to samo w stosunku do VOIVOD. każdy ma swoje zboczenia

a między "płyta wielka" a "bida z nędzą" jest jeszcze kilka innych możliwości, ale tego Ci chyba nie muszę tłumaczyć... takie jałowe pierdolenie, nic więcej...
535

14-09-2016, 11:47

Heretyk pisze:no pewnie, sam robisz to samo w stosunku do VOIVOD. każdy ma swoje zboczenia
Może tak, a może nie. W każdym razie jest jedna zasadnicza różnica. Ja TAM byłem, jeżeli rozumiesz co mam na myśli. Jałowe, nie jałowe, zawsze można kogoś wkurwić.
Awatar użytkownika
hcpig

14-09-2016, 19:31

Meta zaora ostatniego Slayera i Voivody od s/t.
Yare Yare Daze
535

14-09-2016, 19:52

Byłoby tak gdyby utrzymali tempo tego opublikowanego numeru i nagrali płytę długości około czterdziestu minut, a tak w osiemdziesiąt, najprawdopodobniej zaorają sami siebie. Przestań się oszukiwać i mazać. Nie będę się bardzo śmiał.
Awatar użytkownika
hcpig

14-09-2016, 19:59

Przypominam że nie rozmawiamy o Kapeli Wuja Ździcha tylko o pierdolonej METALLICE! Po tak znakomitym kawałku chyba można udzielić kredytu zaufania tak wielkiemu zespołowi.
Yare Yare Daze
shadowthrone
postuje jak opętany!

14-09-2016, 20:04

Ostatni Slayer jest kurewsko słaby i taka na pewno będzie też nowa Metallica.
535

14-09-2016, 20:07

Przecież udzieliłem. Napisałem nawet że poslucham, a ostatnio prawie premierowo słuchałem tej kapeli w wieczorze płytowym u niejakiego redaktora Szachowskiego. Także możesz se policzyć kiedy to było. Doceń moje starania i wielką łaskę. Osiemdziesiąt minut z grafika wykreślić w tych czasach to nie przelewki.
ODPOWIEDZ