FURIA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: FURIA

19-10-2016, 14:34

Plasfodeur pisze:
Ascetic pisze:
jak ja tej poezji nie rozumiem to ja nie wiem …
ale Lucjan Rydel to raczej prosta poezja, w szkole nie było?
ognisko. gitara. pierwsze macanki. było. było. wspomnień czar …

myślisz, że Furia pójdzie w tym kierunku … blak'narko'blues/metal ….
Poro
535

19-10-2016, 14:36

Ascetic pisze: pierwsze macanki. było. było. wspomnień czar …
To chyba w malinowym chruśniaku.
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

19-10-2016, 14:37

Lucjan, brat Ryszarda :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

19-10-2016, 14:40

535 pisze:
Ascetic pisze: pierwsze macanki. było. było. wspomnień czar …
To chyba w malinowym chruśniaku.
widzę, że też sentymentalna podróż się odbyła w Twojej głowie …
Poro
535

19-10-2016, 14:41

Nie mam miłych wspomnień z Lucjanem. Pani wychowawczyni wyprosiła mnie z "Rydlówki" i kazała przyjść następnego dnia z matką.
kenediusze
weteran forumowych bitew

19-10-2016, 14:52

Ascetic pisze: ckliwe foto jak i muzik ckliwy … a teksty to ja do tej pory zgłębiam … jak ja tej poezji nie rozumiem to ja nie wiem …
Cały problem z tymi tekstami jest taki, że one nie są do rozumienia, jeno do czucia.
Właściwie nie wiem dlaczego większość ludzi uważa, że wszystkie teksty trzeba rozumieć, że za każdym układem słów wyplutym przez poetę/tekściarza ma się kryć jakiś sens. To jest absurdalne. Czasem pewne układy słów po prostu ładnie brzmią, albo wywołują pewne emocje, ale to nie ma nic wspólnego z rozumieniem. Myślę, że to jest defekt leżący w kiepskiej kadrze polonistycznej w szkołach, gdzie się tłucze uczniom do łbów że każdy polski wiersz jest albo o walce narodowo-wyzwoleńczej albo o miłości, albo o ojczyźnie.

Coś jak gadanie, że "Szopen, gdy pisał tę etiudę, to płakał, bo myślał o niepodległej Polsce" (serio, słyszałem kiedyś coś takiego na własne uszy i to nie w szkole nawet, a na jakimś koncercie kameralnym)

Z FURIĄ chyba właśnie tak jest, tzn te teksty może i mają jakiś ukryty sens (jasny chyba tylko dla autora), ale bardziej prawdopodobne, że go nie mają, to są po prostu słowa. Można to nazwać zaklęciami jak ktoś się uprze. Nie są do rozumienia, są do czucia. Ja np. bardzo czuję tekst do Wyjcie psy, kompletnie ie wiem o co w nim chodzi, ale te słowa w jakiś sposób poruszają mi jelita. Nie sądzę, by chodziło w nich o cokolwiek innego niż właśnie o poruszanie jelit.

Próba doszukiwania się w nich sensu musi się zakończyć rozwolnieniem i przekonaniem, że to jakieś bzdury. A można ich słuchać inaczej i wtedy mogą przestać razić i nawet stać się fajne, chociaż IMO dopiero od trzeciej płyty zaczynają się robić dobre, bo wcześniej jest dużo brutalnej, przegadanej grafomanii.

jak ktoś się nie zgadza to bić w ryj, nie pytać, możemy dyskutować!
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Ascetic

19-10-2016, 15:08

kenediusze pisze:
Ascetic pisze: ckliwe foto jak i muzik ckliwy … a teksty to ja do tej pory zgłębiam … jak ja tej poezji nie rozumiem to ja nie wiem …
Cały problem z tymi tekstami jest taki, że one nie są do rozumienia, jeno do czucia.
Właściwie nie wiem dlaczego większość ludzi uważa, że wszystkie teksty trzeba rozumieć, że za każdym układem słów wyplutym przez poetę/tekściarza ma się kryć jakiś sens. To jest absurdalne. Czasem pewne układy słów po prostu ładnie brzmią, albo wywołują pewne emocje, ale to nie ma nic wspólnego z rozumieniem. Myślę, że to jest defekt leżący w kiepskiej kadrze polonistycznej w szkołach, gdzie się tłucze uczniom do łbów że każdy polski wiersz jest albo o walce narodowo-wyzwoleńczej albo o miłości, albo o ojczyźnie.

Coś jak gadanie, że "Szopen, gdy pisał tę etiudę, to płakał, bo myślał o niepodległej Polsce" (serio, słyszałem kiedyś coś takiego na własne uszy i to nie w szkole nawet, a na jakimś koncercie kameralnym)

Z FURIĄ chyba właśnie tak jest, tzn te teksty może i mają jakiś ukryty sens (jasny chyba tylko dla autora), ale bardziej prawdopodobne, że go nie mają, to są po prostu słowa. Można to nazwać zaklęciami jak ktoś się uprze. Nie są do rozumienia, są do czucia. Ja np. bardzo czuję tekst do Wyjcie psy, kompletnie ie wiem o co w nim chodzi, ale te słowa w jakiś sposób poruszają mi jelita. Nie sądzę, by chodziło w nich o cokolwiek innego niż właśnie o poruszanie jelit.

Próba doszukiwania się w nich sensu musi się zakończyć rozwolnieniem i przekonaniem, że to jakieś bzdury. A można ich słuchać inaczej i wtedy mogą przestać razić i nawet stać się fajne, chociaż IMO dopiero od trzeciej płyty zaczynają się robić dobre, bo wcześniej jest dużo brutalnej, przegadanej grafomanii.

jak ktoś się nie zgadza to bić w ryj, nie pytać, możemy dyskutować!
mógłbym napisać, że mi też poruszają jelita i później mi się chce … ale to wulgarne i małostkowe … zresztą o tym też tutaj jest

a teraz wychodzę z pozy i przechodzę do konkretu. ja rzeczywiście nie czuję tej muzyki. jest dla mnie "wyegzaltowana". czuję się jak na wernisażu sztuki współczesnej choć na co dzień interesuje mnie klasycyzm. znów do konkretu. trochę mnie martwi, że w pogoni za awangardowością gubi się to co w muzyce metalowej było wartością (dla mnie przynajmniej).
w kilku miejscach spotkałem się ze sformułowaniem na temat tej epki "ciekawa". nie odbieram jej tego. jest ciekawa. dużo się dzieje. słuchając tych "popisów" erudycji muzycznej odnoszę wrażenie, że to chcą przekazać. ma być ciekawa. ja wolę riff. wkurw. ciężar. muzykę ciekawą odnajduję poza metalem.

wychodzą poza wszelkie ramy. tak chcą. ok. mają do tego prawo. mi nie leży awangardowość na siłę i tyle.

co do wierszy. idealnie się to wpisuje w to co powyżej.

ps. kończę swoją/sobie polemikę dot. tej epki. (to samo dotyczy robienie sobie żartów). postawiłem się mimowolnie po drugiej stronie barykady. jebie mnie i nie leży mi ta rola. ani ta płyta. dziękuję. do widzenia.
Poro
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

19-10-2016, 15:19

535 pisze:Nie mam miłych wspomnień z Lucjanem. Pani wychowawczyni wyprosiła mnie z "Rydlówki" i kazała przyjść następnego dnia z matką.
Swaty to się jakoś inaczej robi chyba.
Grrrówno!
Awatar użytkownika
COFFIN

19-10-2016, 15:23

Ascetic pisze:
ps. kończę swoją/sobie polemikę dot. tej epki. (to samo dotyczy robienie sobie żartów). postawiłem się mimowolnie po drugiej stronie barykady. jebie mnie i nie leży mi ta rola. ani ta płyta. dziękuję. do widzenia.
Więc po chuj się produkować w danym temacie, skoro wystarczyłoby napisać:
Ascetic pisze:
rzeczywiście nie czuję tej muzyki.
Nie po drodze, to olewam. Proste.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Ascetic

19-10-2016, 15:28

COFFIN pisze:Po chuj się produkować w danym temacie, skoro wystarczyłoby napisać:
Ascetic pisze:
rzeczywiście nie czuję tej muzyki.
Nie po drodze, to olewam. Proste.

a to nie takie proste …
jak się czyta dyrdymały, że płyta roku, to mnie puszczają nerwy. trigger. tak to odsłuchałem i waliło mnie to co tu pisano.

ok,
będę konsekwentny i dam sobie na luz.
niech szaleństwo trwa.
Poro
byrgh
zahartowany metalizator

19-10-2016, 15:52

piszesz dobrze - źle, bo za mało wychwalasz, piszesz źle - też niedobrze, nie żartujesz - masz kija w dupie, żartujesz - wypierdalaj. piaskownica :)
535

19-10-2016, 16:09

byrgh pisze:piszesz dobrze - źle, bo za mało wychwalasz, piszesz źle - też niedobrze, nie żartujesz - masz kija w dupie, żartujesz - wypierdalaj. piaskownica :)
Forum w pigułce.
Awatar użytkownika
TheDude

19-10-2016, 16:19

[youtube][/youtube]

Masterful a.d. 2016
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

19-10-2016, 18:42

Ascetic pisze: a to nie takie proste …
jak się czyta dyrdymały, że płyta roku, to mnie puszczają nerwy. trigger. tak to odsłuchałem i waliło mnie to co tu pisano.
No, ale akurat chyba wszyscy na forume niezależnie od podejścia do tego zespołu czy konkretnego materiału raczej mają z tego tekstu bekę, wiec nie rozumiem po co się pieklić ;)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-10-2016, 18:53

Nerwowy pisze:
Ascetic pisze: a to nie takie proste …
No, ale akurat chyba wszyscy na forume niezależnie od podejścia do tego zespołu czy konkretnego materiału raczej mają z tego tekstu bekę, wiec nie rozumiem po co się pieklić ;)
rajt and siur.

ja tam już skończyłem ;-)
Poro
Awatar użytkownika
COFFIN

19-10-2016, 20:13

byrgh pisze:piszesz dobrze - źle, bo za mało wychwalasz, piszesz źle - też niedobrze, nie żartujesz - masz kija w dupie, żartujesz - wypierdalaj. piaskownica :)
Rozumiem, że lepiej wpierdolić trzy grosze bez najmniejszego pojęcia, jak to zrobiłeś na poprzedniej stronie i wtedy jest ok:D
byrgh
zahartowany metalizator

19-10-2016, 22:58

to był żart, bo podobieństwa Oranssi Pazuzu do Furii i Peste Noire zaczynają i kończą się na tym, że wszystkie trzy grupy grają na własną modłę. ale niektórym, jak Batonowi czy Tobie, trzeba wszystko łopatologicznie :)
poza tym postem, do którego się odniosłeś, piłem poniekąd do Ciebie, jako pierwszego i chyba ostatniego bastionu na tym forum stającego w obronie jakiegoś śmieciowego black metalu, kultowego chyba tylko z rocznika, na co dałeś dowód w temacie o The Black. ale to jest moje zdanie. i co jest w tym bardziej bolesne, to że to moje zdanie czy że śmiałem śmieć? ;)

a w ogóle to proponuję włączyć opcję 'zablokuj' na moje posty, bo to jak obaj wiemy nie pierwszy raz, kiedy jesteś poirytowany moją osobą ;)
Awatar użytkownika
COFFIN

19-10-2016, 23:17

Żałosny jesteś. Chyba nie wszyscy zapomnieli, jak chciałeś się podłączać pod robienie laski z Trockim i Dronem, żeby po przerwie wrócić, jako kolejny 'wyrobiony' sluchacz w ewidentnej opozycji do tego drugiego. Tyle, że nie tędy droga. Nadal chuja tam wiesz, a kretynizmy powyżej o Alongside Death chyba nie wymagają kolejnego komentarza. Czasem szkoda, że nie ma już kilku starych użytkowników. Gdzie ty bylbys wtedy?:D
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

19-10-2016, 23:25

Alongside death to smieciowy black? jesteśmy w ukrytej kamerze?
niech to miejsce niebawem zniknie
ODPOWIEDZ