Metalmania 2018 - 07.04.2018, Katowice

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

Re: Metalmania 2018 - 07.04.2018, Katowice

09-04-2018, 22:00

Pozwolę sobie kilka słów od siebie
Plany miałem ambitne – zacząć Metalmanię już od koncertu Skyclad, ale jak zobaczyłem ten jeden wielki piknik pod Spodkiem to sam uległem urokowi tegoż i rozsiadłem się wygodnie z piwkiem na trawie :) Dos środka wszedłem jak już Skyclad skończył. Zacząłem się szwendać i wertować płyty na stoiskach, spotkałem kumpla, wyskoczyliśmy na piwko i tak mi zleciał Dead Congregation.
Później dopchałem się do Emperora żeby mi podpisali płytę i bilet (a w sumie czemu nie) i zobaczyłem jeszcze połowę koncertu Mekong Delta. Na kolana mnie nie rzucili, ale te około 20 minut obejrzałem z pewnym zaciekawieniem. Ciekawe techniczne granie.
Kiedy na płycie pod sceną zaczęło się robić tłoczno to znak że nadszedł czas na Destroyer 666. Ktoś tam krzyknął z tłumu „dopiero teraz zaczyna się kurwa Metalmania”… i chyba miał rację :) też odniosłem takie wrażenie. Od pierwszych dźwięków był ogień, wpierdol i szaleństwo pod sceną. Świetny koncert.
Kata widziałem wiele razy, ostatnio nawet miesiąc temu, więc odpuściłem sobie i polazłem coś zjeść. Zdążyłem na ostatnie 20 minut i zacząłem żałować że nie obejrzałem całości. Niby wszystko było tak jak zwykle – Roman ten sam, muzyka ta sama, ale to brzmienie… tak potężnie i monumentalnie brzmiącego Kata chyba jeszcze nie słyszałem. Nagłośnieniowcy zrobili zespołowi kapitalną robotę i wyszedł z tego zaskakujący dobry występ. Brawo Kat !

Asphyx’a nie dane mi było wcześniej zobaczyć więc wiele sobie obiecywałem po tym koncercie i nie zawiodłem się, oj nie… znakomity, energetyczny koncert. Nieważne czy grali szybko, czy wolno – to był pełen energii, spontanu i radochy koncert. A zakończenie w postaci „The rack” i „Last one on earth” to już była czysta magia, która postawiła mi świeczki w oczach…. To było po prostu coś pięknego…. I Van Drunen śpiewający …”last one on earth, last one on Poland, last one on Katowice….” Cudo…

O Emperor zostało chyba napisane najwięcej. Od siebie dodam że byłem zaskoczony in plus. Naczytałem się w Internetach opinii że to niekoniecznie jest dobre, że nie powinni w ogóle tego robić itp., itd. Nie nastawiłem się więc na jakąś wielką ucztę i bardzo dobrze na tym wyszedłem. Bo bez żadnych oczekiwań koncert mi się bardzo podobał. Setlista nie była żadną tajemnicą, a że bardzo wysoko sobie cenię „Anthems…” to tych numerów na żywo świetnie mi się słuchało. Nie podziela tych negatywnych opinii. Nie wiem, może te kilka lat temu zaraz po reaktywacji to wszystko jeszcze kulało i faktycznie było ciulowe, ale w Katowicach dali rewelacyjny koncert. Ja nie dopatrzyłem się żadnego zgrzytu – było bardzo dobrze. A dzięki doborowi utworów i brzmieniu stawiam go o wiele wyżej niż ten pierwszy występ z przed 19 lat.

O Napalm Death napisze tylko jedno zdanie. Ich występ był prostym konkretnym wpierdolem i dobiciem resztek po Cesarzui Nie był to może koncert wieczoru, ale wstydu absolutnie nie przynieśli. Bardzo solidny gig.

Koncert Napalmów był dla mnie końcem Metalmanii, zebrałem swoje zmęczone ale szczęśliwe dupsko i pojechałem do domu.
Co do małej sceny, to wspomniany wcześniej kumpel namówił mnie żebyśmy zobaczyli Kult Mogił, ale na drugim numerze spierdoliłem stamtąd w podskokach. To bulgoczące gówniane brzmienie w którym nic nie było słychać skutecznie mnie zniechęciło w ogóle do oglądania kogokolwiek na małej scenie.
Na szczęście na dużej wszystko (przynajmniej to co ja widziałem i słyszałem) brzmiało bardzo dobrze. Spodek po raz kolejny udowodnił że ma świetną akustykę.
Imprezę uważam za bardzo udaną.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła
Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym

14-04-2018, 23:44

uglak pisze:rozumiem, ze mozna roznie odbierac koncerty, ale to co pokazal Roman bylo naprawde zenujace i nie ratuje tego strona instrumentalna. ostatni raz widzialem ich na zywo nascie lat temu i moze przez ten czas przyzwyczailiscie sie do nizszego poziomu, ale to z zadnej strony nie bylo dobre!
Mógłbyś rozwinąć o co chodzi z Romanem? Co było z nim nie tak? Żenujące były jego kocie ruchy czy forma wokalna? Bo nie licząc pierwszych 10-15 minut widziałem cały set Kata i powiem tyle: Roman był Romanem czyli było bdb.
shadowthrone pisze:Było około 3500 osób. W przyszłym roku Metalmania ma być, ale obawiam się, że przeciętna frekwencja sprawi postawienie w 2019 na heavy metalowe kapele.
No ciekaw jestem czy będzie bo ja słyszałem ploty, że ma nie być i że frekwencja słabsza niż rok temu, co prawdę mówiąc jest jakimś kosmicznym nieporozumieniem biorąc pod uwagę line up dwóch ostatnich edycji... Ale podczas tej Metalmanii krążyła też plotka, że kilku jegomości z zagranicy przyjechało specjalnie do spodka żeby "spuścić wpierdol gościom z Infernal War", że chłopaki dostały wpierdol niczym Plastek na co drugim krajowym gigu to chyba nie trzeba dodawać :D

A co do afery z Tymkiem na 3 strony to trzeba przyznać, że jest to intryga niczym z "Pani Domu" albo miesięcznika "Claudia" - również jestem w totalnym szoku, że metalowiec pozwala sobie na jakieś wulgaryzmy ze sceny zamiast powiedzieć zgromadzonej publiczności: "Jesteśmy Ragehammer i bardzo was wszystkich kochamy i szanujemy, kupujcie nasze płyty i koszulki, pokój bracia!" albo jak Kmiołek: "Czołem Kochane Metale!!!!!!". Wy naprawdę nie pamiętacie koncertów sprzed 15-stu lat gdzie każda kapela podczas przerw między utworami słyszała spod sceny: "NAPIERDALAĆ KURWY!!!" ? W tym miejscu mogę jedynie pozdrowić naszego forumowego kolegę Tymka, którego udało się spotkać zaraz po koncercie Destroyer 666 jeszcze na płycie, a który na pewno ma srogą bekę z tych wywodów na ostatnich stronach ;)
"Dla mnie to jest naród zesrany a nie naród wybrany".
- Piotr Rybak
535

15-04-2018, 00:28

Anthropophagus pisze:
uglak pisze:rozumiem, ze mozna roznie odbierac koncerty, ale to co pokazal Roman bylo naprawde zenujace i nie ratuje tego strona instrumentalna. ostatni raz widzialem ich na zywo nascie lat temu i moze przez ten czas przyzwyczailiscie sie do nizszego poziomu, ale to z zadnej strony nie bylo dobre!
Mógłbyś rozwinąć o co chodzi z Romanem? Co było z nim nie tak? Żenujące były jego kocie ruchy czy forma wokalna? Bo nie licząc pierwszych 10-15 minut widziałem cały set Kata i powiem tyle: Roman był Romanem czyli było bdb.
shadowthrone pisze:Było około 3500 osób. W przyszłym roku Metalmania ma być, ale obawiam się, że przeciętna frekwencja sprawi postawienie w 2019 na heavy metalowe kapele.
No ciekaw jestem czy będzie bo ja słyszałem ploty, że ma nie być i że frekwencja słabsza niż rok temu, co prawdę mówiąc jest jakimś kosmicznym nieporozumieniem biorąc pod uwagę line up dwóch ostatnich edycji... Ale podczas tej Metalmanii krążyła też plotka, że kilku jegomości z zagranicy przyjechało specjalnie do spodka żeby "spuścić wpierdol gościom z Infernal War", że chłopaki dostały wpierdol niczym Plastek na co drugim krajowym gigu to chyba nie trzeba dodawać :D

A co do afery z Tymkiem na 3 strony to trzeba przyznać, że jest to intryga niczym z "Pani Domu" albo miesięcznika "Claudia" - również jestem w totalnym szoku, że metalowiec pozwala sobie na jakieś wulgaryzmy ze sceny zamiast powiedzieć zgromadzonej publiczności: "Jesteśmy Ragehammer i bardzo was wszystkich kochamy i szanujemy, kupujcie nasze płyty i koszulki, pokój bracia!" albo jak Kmiołek: "Czołem Kochane Metale!!!!!!". Wy naprawdę nie pamiętacie koncertów sprzed 15-stu lat gdzie każda kapela podczas przerw między utworami słyszała spod sceny: "NAPIERDALAĆ KURWY!!!" ? W tym miejscu mogę jedynie pozdrowić naszego forumowego kolegę Tymka, którego udało się spotkać zaraz po koncercie Destroyer 666 jeszcze na płycie, a który na pewno ma srogą bekę z tych wywodów na ostatnich stronach ;)
Plus kurwa tysiąc w każdym z pierdolonych akapitów.
535

15-04-2018, 01:31

Mógłbyś rozszerzyć wątek o zagranicznym wpierdolu, bo przynajmniej mi się wydawało, że atmosfera była bardzo luźna.
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła
Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym

15-04-2018, 01:36

Choćbym chciał to nie mam jak bo usłyszałem o tym przypadkowo, kątem ucha rozmawiając ze znajomym na stoisku - żałuję, że nie podjąłem tematu, bo można by szybko skrzyknąć bdb kolegów i wyjaśnić przyjezdnym, że wcale nie muszą czekać do występu Voidhanger bo w pizdę mogą zostać w trybie instant (przyjezdni oczywiście).
- Piotr Rybak
535

15-04-2018, 01:45

To prawda, choć nie należę z wiadomych przyczyn, wzrost vel waga, do sekcji sportowej, można było pewne sprawy wyjaśnić już w korytarzu, bo kto normalny pchałby się pod te schody. I tu uwaga. Ja się kurwy was pytam ile jeszcze lat będziecie upychać kapele przy kiblu, pod schodami?W tak kurwa wielkim obiekcie. Nie mam już sił, by zrozumieć kuriozum tego postępowania.
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła

15-04-2018, 02:07

A ogarniasz na czym polega socjotechnika nie wpuszczania ludzi z browarem zakupionym za szybą? Bo ja nie bardzo. Tłumaczyli, że wysokoprocentowy (co ciekawe tańszy o złotówkę) + problemu nie było żeby w środku czyli przed szybą łoić wódę z gwinta ;) Generalnie prowadzi to do tego samego wniosku co z reguły czyli: w Rzeczypospolitej Polskiej nie należy się doszukiwać sensu. Rzadko gdzie można go spotkać. Popatrzmy np. na ostatnie przemówienie tego geniusza:

https://www.wprost.pl/kraj/10117832/wpa ... yczna.html
- Piotr Rybak
535

15-04-2018, 02:15

Anthropophagus pisze:A ogarniasz na czym polega socjotechnika nie wpuszczania ludzi z browarem zakupionym za szybą? Bo ja nie bardzo. Tłumaczyli, że wysokoprocentowy (co ciekawe tańszy o złotówkę) + problemu nie było żeby w środku czyli przed szybą łoić wódę z gwinta ;) Generalnie prowadzi to do tego samego wniosku co z reguły czyli: w Rzeczypospolitej Polskiej nie należy się doszukiwać sensu. Rzadko gdzie można go spotkać. Popatrzmy np. na ostatnie przemówienie tego geniusza:

https://www.wprost.pl/kraj/10117832/wpa ... yczna.html
Szczerze? Miałem to w dupie, normalnie nieświadomie stosowałem się do reguł, bo po prostu wypiłem wcześniej, a na Cesarzu poszedłem se na stację po Pintę. Nie widziałem, żadnego problemu, no może potem te pedały co na siłę dopijali i blokowali wejście. Pić trzeba umieć, a jak jesteś pipką, to każda zasada złamie kręgosłup.
Awatar użytkownika
von Leers
zaczyna szaleć

15-04-2018, 02:18

Mnie tam np. szkoda było Skyclad. No nie ta impreza - w jakimś pubie sprawdziliby się - moim zdaniem świetnie. Kevin dwoił się i troił żeby rozruszać towarzystwo ale powiedzmy sobie szczerze - Skyclad to nie jest zespół na "stadiony"... Żeby nie było - Metalmanię zacząłem specjalnie od występu Skyclad - słabość mam do nich od "dawien dawna" :).
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

15-04-2018, 03:07

Anthropophagus pisze:A ogarniasz na czym polega socjotechnika nie wpuszczania ludzi z browarem zakupionym za szybą?
z zakupionym wewnątrz również nie wpuszczali z balkonu :D
rzułf
535

15-04-2018, 10:20

Z dedykacją dla wszystkich oburzonych postępowaniem Tymka.

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła

15-04-2018, 12:15

^^ Świetna rada, bardzo dobra rada w sam raz przed koncert Ragehammer! ;)
wonsz pisze:
Anthropophagus pisze:A ogarniasz na czym polega socjotechnika nie wpuszczania ludzi z browarem zakupionym za szybą?
z zakupionym wewnątrz również nie wpuszczali z balkonu :D
To już jest CIOS :D
- Piotr Rybak
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-04-2018, 19:23

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

22-04-2018, 16:09

Jakie macie życzenia odnośnie przyszłorocznych kapel?
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
ark00xp
rozkręca się

22-04-2018, 16:20

Anzhelmoo pisze:Jakie macie życzenia odnośnie przyszłorocznych kapel?
Odpowiedź jest prosta: AUTOPSY NA HEADLINERA !!!
ODPOWIEDZ