SLEEP

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Najlepsza?

Demo
0
Brak głosów
Volume One
3
8%
Volume 2
2
5%
Sleep's Holy Mountain
13
34%
Jerusalem
4
11%
Dopesmoker
16
42%

Liczba głosów: 38
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: SLEEP

26-04-2018, 12:38

Wódka i Piwo pisze:Płyta średnia co najwyżej. Myślę że za klika tygodni dotrze to także to tych przesadnie nią rozentuzjowanych. Ja rozumiem że to legenda, że to powrót, że fani długo czekali... Ale nie przesadzajmy. W dobie mody na takie dźwięki, ta płyta jawi mi się jako coś zrobionego na siłę trochę. Nie jest jakimś łajnem, nic z tych rzeczy. Ale te ejakulacujne peany na jej cześć, które tu przeczytałem są grubo na wyrost. To zaklinanie rzeczywistości. Legenda zespołu i oczekiwania fanów zdecydowanie przerosły twórców. Po prostu.
Nie jest to wybitna płyta, a reszta to już subiektywna sprawa. Mi się miło słuchało.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

26-04-2018, 17:44

Wódka i Piwo pisze:W dobie mody na takie dźwięki, ta płyta jawi mi się jako coś zrobionego na siłę trochę.
A ja bym powiedział właśnie, że doskonale rozstawia te wszystkie zespoliki z obowiązkowym członem "weed" w nazwie po kątach i pokazuje jaka przepaść dzieli młodych epigonów od ich mistrzów mimo, że grają praktycznie tak samo.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Jack Luminous
rozkręca się

26-04-2018, 18:06

Różnica między SLEEP a tymi wszystkimi chujowymi weed-stonerami jest taka, że The Sciences brzmi jak dobra (chociaż nieodkrywcza) płyta SLEEP nagrana przez SLEEP, a wszystkie płyty tych wspólczesnych, epigońskich kapel (albo prawie wszystkie) są całkowicie wyprane z indywidualizmu i brzmią jak podróby płyt SLEEP/ELECTRIC WIZARD nagrane przez jakichś upalonych anonów z krajów trzeciego świata, którzy nie potrafią nawet wypracować sobie charakterystycznych wokali (serio - kto w tej branży próbuje chociaż nasladować charakterystyczny głos Cisnerosa?) tylko naśladują Ozzyego Osbourne'a albo Jusa Oborne'a. Ot i tyle. Jak ktoś lubi epigonskie granie, to spoko, natomiast ja spierdalam słuchać The Sciences.

No ale żeby było sprawiedliwie, to niektóre motywy z The Sciences mi się nie podobają i chodzi o dość prostackie epatowanie marihuaną, czego nigdy wcześniej w tak oczywisty sposób nie robili i byli nieco subtelniejsi, nie wychodząc raczej poza teksty. W kontekście SLEEP brzmi to idiotycznie, ale kurwa, żadna ich płyta nie miała tak dennej okładki ani jakichś debilnych sampli z bulgoczącym bongosem (przypominam, że ten motyw wprowadził EW na Dopethrone).

Muzycznie natomiast jest bdb i ogień, do huraentuzjazmu mi daleko, ale to jest po prostu dobra płyta nagrana przez zespól, który niczego nikomu nie musi udowadniać, tylko po prostu postanowił, że wyda jeszcze jeden album. Lubić tego oczywiście nie trzeba, ale jebanie The Sciences bo wtórne, bo modne, bo "wymuszone", to musi albo przejaw złej woli albo alergii na takie dźwięki w ogóle.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

26-04-2018, 19:15

widzę, że smętne pierdolenie o jeszcze bardziej smętnym Sleep miarowo kroczy se, a tu w drodze Dopethrone jest:

o tu. jest:

[youtube][/youtube]
lys på slutten av lys
il cattivo
rozkręca się

26-04-2018, 22:30

Jack Luminous pisze:

No ale żeby było sprawiedliwie, to niektóre motywy z The Sciences mi się nie podobają i chodzi o dość prostackie epatowanie marihuaną, czego nigdy wcześniej w tak oczywisty sposób nie robili i byli nieco subtelniejsi, nie wychodząc raczej poza teksty.
Tak, właśnie dlatego na tylnej stronie okładki Holy Mountain są ich gęby wkomponowane w liście Mary Jane, nie wspominając o całym layoucie Jerusalem. Doprawdy bardzo subtelni wtedy byli.
(...) "twierdził, że nasza choinka jest sprzeczna z ideą chrześcijaństwa, wyniósł ją z holu i wrzucił do kosza do góry nogami."
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

27-04-2018, 00:02

Jerusalem? Masz na myśli Dopesmoker?
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
byrgh
zahartowany metalizator

27-04-2018, 00:11

Oferma pisze:Jerusalem?
Trzecia płyta Sleep nosi tytuł Jerusalem :)
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

27-04-2018, 00:21

Wiem. Idzie mi o to że oryginalnie nazywała się Dopesmoker (zresztą pod tym tytułem została wznowione bodaj w 2003), co tylko podkreśla tę subtelnosc o której mówi Jack :D
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Jack Luminous
rozkręca się

27-04-2018, 07:37

Ok, masz mnie. Ale tam przynajmniej było z tyłu...
byrgh
zahartowany metalizator

19-09-2018, 23:34

Obrazek
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

05-01-2020, 20:16

Mocny odlot!!!

[youtube][/youtube]