Z grubsza - nie wchodząc w szczegóły i kazuistykę - tak to się przedstawia, że wystarczy zacząć jeść o połowę mniej i ruszać się dwa razy dłużej i intensywniej, by w większości przypadków efekt był pozytywny. Pozostają detale i tzw. trudne sprawy, ale to już można zostawić sobie na później, gdyby plan A nie wypalił. Ostre diety redukcyjne odradzam, szczególnie bez uprzedniego przygotowania.Heretyk pisze:tak. aktywność fizyczna jest ważna i potrzebna. dodatkowo jak chodzi o mnie, to po prostu taka naturalna i jakby oczywista. chuj mnie strzela kiedy przez parę dni zmuszony jestem do siedzenia w czterech ścianach i czuję się źle i niekomfortowo. natomiast jeśli chodzi o jedzenie, to tak jak napisałem wyżej. kuzyn w ten sposób stracił z 30 kg nie ruszając sie w ogóle. chyba że do kibla :)
Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Kącik Kulinarny v.2
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- ozob
- zahartowany metalizator
Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- SODOMOUSE
ale jest efekt przy wydalaniu:)ozob pisze:Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- Oferma
- weteran forumowych bitew
Czy ja wiem? Kwestia pewnego wyrobienia. Potem człowiek zaczyna rozrózniac poszczególne nuty, poza ostrością. Poza tym taki sos to przyprawa. Zgoda, intensywna, ale przecież nie wpieprzam tego pół butelki na posiedzenie, tylko dodaje tu i ówdzie pare kropel, żeby podkręcić smak. Zresztą kwestia gustu chyba....ozob pisze:Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
- ozob
- zahartowany metalizator
Co kto lubi. Niektorych to nawet piecze i bez takich sosow. (:SODOMOUSE pisze:ale jest efekt przy wydalaniu:)ozob pisze:Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Hehe pierwszy bys mnie ukamieniowal za nienaukowa szarlatanerie xDnicram pisze:Dokładnie Triceps, nie rób tego dla fejmu, zrób to dla bdb kolegi maćka! :-)maciek z klanu pisze:Bez żadnego fejmu, nawet wyników nie trzeba publikowacTriceratops pisze:Widzialem, ale nie lubie publicznych przedstawien, karkas mi proponowal to samo. Nie robie tego dla fejmu w internetach
@kol sybir, nie da sie "mniej jesc", bo jedzenie to nie powinna byc domena umylu a raczej domena organizmu, systemu sygnalizacyjnego w postaci odpowiednich hormonow jak grelina, leptyna, peptyd YY, cholecystokinina itp... Jezeli te systemy szwannkuja, to znaczy, ze cos je zakloca i nie jest to bilans kaloryczny, bo kalorie tak naprawde nie istnieja. A tak w ogole chudniecie i ruch nie maja ze soba nic a nic wspolnego. Zawodnicy sumo cwicza codziennie, 2 razy po kilka godzin wyczerpujacych treningow.
woodpecker from space
- Sybir
Kol. Tricepartos, niby nie powinna być, a jednak często jest - uznajmy w drodze konsensusu, że jest to metoda osiągnięcia celu. Co do wiedzy na temat hormonów przewodu pokarmowego, to coraz większa część populacji ją ogarnia, ale chyba nie ma co oczekiwać, że tak będzie w każdym przypadku. Zawodnicy sumo specyficznie jedzą i specyficznie trenują, zapewne - nie znam szczegółów. Poza tym, nie ma się co oszukiwać: jestem przedstawicielem medycyny normatywnej, nie alternatywnej - uznaję istnienie takich abstrakcji, jak kaloria ;)
A ruch to zdrowie - póki nie przyjedzie pogotowie.
A ruch to zdrowie - póki nie przyjedzie pogotowie.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Triceratops
No owszem jest, do celu mozna dojechac roznymi drogami, to jedna z metod, ale umowmy sie, ze to metoda krotkoterminowa i na dluzsza mete nieskuteczna. Prowadzi do obsesyjnego myslenia o jedzeniu, a to chyba nie jest dobra zamiana, z grubasa w wariata.Sybir pisze:uznajmy w drodze konsensusu, że jest to metoda osiągnięcia celu
Zawodnicy sumo sa bardzo wysportowani, wiekszosc z nich potrafi zrobic salto, szpagat i sa naprawde silni. Ale to silne. umiesnione cialo celowo jest obudowane kilogramami sloniny, ktorej produkcje wymuszaja jedzeniem i nierownowaga hormonalna, i zaden sport i trening nie "wypala" tego smalcu, bo wypalic nie moze tych tysiecy kalorii. Zeby wypalic zalosnego paczka trzeba biegac 45 minut, oni rano biegaja kilometry.
woodpecker from space
- Sybir
Nie zawsze i nie u każdego. Dla skłonnej do refleksji części zainteresowanych będzie to tylko narzędzie/bodziec. Wiedza jest teraz tak łatwa do uzyskania, że widzę dwa poważne, zasadnicze utrudnienia: chęć jej zdobycia oraz odpowiednią selekcję źródeł.Triceratops pisze:Prowadzi do obsesyjnego myslenia o jedzeniu
Zdarzyło mi się kiedyś oglądać filmy dokumentalne o tym sporcie - taka jego specyfika. Ale przecież nie będziemy do tych szlachetnych wojowników porównywać rodaka prowadzącego fotelowo-łóżkowy tryb życia (z przerwami na przejście z jednego na drugie).Triceratops pisze:Zawodnicy sumo sa bardzo wysportowani, wiekszosc z nich potrafi zrobic salto, szpagat i sa naprawde silni. Ale to silne. umiesnione cialo celowo jest obudowane kilogramami sloniny, ktorej produkcje wymuszaja jedzeniem i nierownowaga hormonalna, i zaden sport i trening nie "wypala" tego smalcu, bo wypalic nie moze tych tysiecy kalorii. Zeby wypalic zalosnego paczka trzeba biegac 45 minut, oni rano biegaja kilometry.
- Triceratops
Hehe podoba mi sie w ktora strone skreca temat :DSybir pisze:qupte
Tak czy srak prawa biologii obowiazuja kazdego, mi jest latwiej zrzucic mase niecwiczac niz cwiczac.
woodpecker from space
- maciek z klanu
Złote waryTriceratops pisze:Hehe podoba mi sie w ktora strone skreca temat :DSybir pisze:qupte
Tak czy srak prawa biologii obowiazuja kazdego, mi jest latwiej zrzucic mase niecwiczac niz cwiczac.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Hatefire
Kiedyś wracałem z kumplem z popijawy i jak to pijaku gastrofaza złapała. Jak gastrofaza w środku nocy to wiadomo kebs. Kumpel stwierdził że chce ostrego i najebany drze się na ciapatego że kebab ma być ostry ale naprawdę ostry. No to bezowy nalał mu do kebsa całą chochlę czerwonego i pyta czy jeszcze, kupel że tak że ma być mega ostry. No to muslim z złośliwym uśmiechem zalał mu tego kebsa jakąś toną czerwonego i dosypał jeszcze jakiejś mieszanki przypraw. Kumpel najebany to zeżarł. Na drugi dzień dzwoni że chyba zdechnie. Nie dość że ma sraczkę i lata co chwila to jeszcze dupsko płonie mu żywym ogniem że nie idzie wytrzymać. Musiał uskutecznić taki patent. Nalewał do miski letniej wody i stawiał na ryczce takiej, trzymając się rękoma wanny przyjmował taką pozycję żeby dupa była zanurzona w tej wodzie podczas srania co łagodziło ból :-DSODOMOUSE pisze:ale jest efekt przy wydalaniu:)ozob pisze:Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
1. no takie słowo w ustach lewusa naszego tęczowego ;-) to chyba od tego ekstimNSrajtsajd forume czytania ;-)Hatefire pisze:Kiedyś wracałem z kumplem z popijawy i jak to pijaku gastrofaza złapała. Jak gastrofaza w środku nocy to wiadomo kebs. Kumpel stwierdził że chce ostrego i najebany drze się na 1.ciapatego że kebab ma być ostry ale naprawdę ostry. No to bezowy nalał mu do kebsa całą chochlę czerwonego i pyta czy jeszcze, kupel że tak że ma być mega ostry. No to muslim z złośliwym uśmiechem zalał mu tego kebsa jakąś toną czerwonego i dosypał jeszcze jakiejś mieszanki przypraw. Kumpel najebany to zeżarł. Na drugi dzień dzwoni że chyba zdechnie. Nie dość że ma sraczkę i lata co chwila to jeszcze 2. dupsko płonie mu żywym ogniemże nie idzie wytrzymać. Musiał uskutecznić taki patent. Nalewał do miski letniej wody i stawiał na ryczce takiej, trzymając się rękoma wanny przyjmował taką pozycję żeby dupa była zanurzona w tej wodzie podczas srania co łagodziło ból :-DSODOMOUSE pisze:ale jest efekt przy wydalaniu:)ozob pisze:Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
2. i słusznie. ostre piecze zawsze dwa razy.
Poro
- Ascetic
.
Ostatnio zmieniony 19-12-2018, 20:31 przez Ascetic, łącznie zmieniany 3 razy.
Poro
- Triceratops
W zimie dobrym rozwiazaniem jest wsuwanie sobie w odbyt sopli lodu. Fajnie tez sie siedzi wtedy dupa na sniegu. Jak ktos jest zaawansowany to moze cwiczyc picie wody dupa siedzac na wiadrze. To proste techniki ale skuteczne.Hatefire pisze:Kiedyś wracałem z kumplem z popijawy i jak to pijaku gastrofaza złapała. Jak gastrofaza w środku nocy to wiadomo kebs. Kumpel stwierdził że chce ostrego i najebany drze się na ciapatego że kebab ma być ostry ale naprawdę ostry. No to bezowy nalał mu do kebsa całą chochlę czerwonego i pyta czy jeszcze, kupel że tak że ma być mega ostry. No to muslim z złośliwym uśmiechem zalał mu tego kebsa jakąś toną czerwonego i dosypał jeszcze jakiejś mieszanki przypraw. Kumpel najebany to zeżarł. Na drugi dzień dzwoni że chyba zdechnie. Nie dość że ma sraczkę i lata co chwila to jeszcze dupsko płonie mu żywym ogniem że nie idzie wytrzymać. Musiał uskutecznić taki patent. Nalewał do miski letniej wody i stawiał na ryczce takiej, trzymając się rękoma wanny przyjmował taką pozycję żeby dupa była zanurzona w tej wodzie podczas srania co łagodziło ból :-DSODOMOUSE pisze:ale jest efekt przy wydalaniu:)ozob pisze:Tak sie zastanawiam jaki jest sens spozywania takich sosow jako dodatkow do dan. Przeciez taka ostrosc zabija wszelkie doznania smakowe.
woodpecker from space
- Sybir
:DTriceratops pisze:Hehe podoba mi sie w ktora strone skreca temat :DSybir pisze:qupte
OK, ale nie każdy może sobie narzucić "jogiński" styl życia ;)
Ukrzyżowan, umarł i pogrzebion.Triceratops pisze:W zimie dobrym rozwiazaniem jest wsuwanie sobie w odbyt sopli lodu. Fajnie tez sie siedzi wtedy dupa na sniegu. Jak ktos jest zaawansowany to moze cwiczyc picie wody dupa siedzac na wiadrze. To proste techniki ale skuteczne.
- SadoGoat666
- postuje jak opętany!
Sosy są dość gęste, idealnie nadają się żeby posmarować kanapkę lub jako dodatek do mięsa. Raczej słabo wypadają jako wzmacniacz zup lub potraw jednogarnkowych. Duży plus za to, że nie mają octowego aromatu. Jalapeno ma wyraźny smak kminu rzymskiego, ostrość na niskim poziomie. Habanero i Habanero X są przyjemnie słodkawe, bazą jest przecier pomidorowy, średnio ostre. #Jolo to już ostrość konktretniejsza, w końcu 32% Naga Jolokia robi swoje, w smaku bardziej wytrawne niż Habanero.nicram pisze:Poproszę o recenzję tych sosów.SadoGoat666 pisze:Zachęcony wcześniejszymi postami zakupiłem sobie taki zestawik pod choinkę. Bardzo ciekaw jestem tych sosików
Jednym słowem sosy godne polecenia, ale nie dla kogoś kto szuka jakiejś potężnej ostrości. Jakbym miał kupić jeden z tego zestawu wybrałbym Habanero.
- nicram
- Oferma
- weteran forumowych bitew
Nowy rok - nowa ja, a więc czas na pierwsze smakołyki w 2019. Dzisaj na tapecie dwaj zawodnicy poważnego kalibru.
Hellfire Fiery Fool
oraz
Danny Cash 1%er
Let's get ready to rumble....

Na początek Ognisty Głupiec od Hellfire. Gęsty sos, mocno paprykowy w smaku i kremowaty w konsystencji. Producent reklamuje go, jako najostrzejszy nieekstraktowy sos na świecie. Za piekielne doznania odpowiada tutaj kombinacja papryk 7 Pot, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion i Ghost Pepper. Faktycznie sos nie pierdoli się w tańcu i wjeżdza na pełnej ostrości od pierwsego kontaktu z jezykiem. Jest całkiem smaczny, z wyczuwalna pomidorową nutą, jednak na mój gust trochę mało urozmaicony. Tak czy tak zjedzienie tego piekielnika stanowiło wyzwanie. Zdecydowanie nie dla osób bez doświadczenia...

W części daleszej stestowałem osławionego 1%era od Danny'ego Casha. Legenda głosi, że nazwa sosu pochodzi zarówno od motocyklowych gangsterów, jak i faktu, że tylko 1% populacji jest wytrzymac tego sukinkota. I faktycznie. Tutaj za ostrość odpowiada nie tylko świeża rąbanka z Ghost Peppera AKA Naga Jolokii, ale tez ekstrakst z takowej. O walory smakowe dba baza z pomidorów i melasy. I musze przyznac, że skurwiel jest pyszny! Serio, drugi najsmaczniejszy sos, jakiego ostatnio próbowałem, po wspaniałym Cauterizerze od Heartbreaking Dawns. A jak z ostrością? Ożeszkurwa... Jednoprocentowiec pali tylko o pół oczka słabiej od Chupacabry w stanie podstawowym, przez co pod koniec jedzenia obiadu przeżyłem swoje własne małe Piekło z Czyśćcem i jestem lepszym człowiekiem. Jakby jednak trafiło na zawodnika, na którym ten piekielny dekokt nie zrobiłby wiekszego wrazenia, w breloczku dołączonym do butelki ma parę gramów sproszkowanej mieszanki Ghost Pepper i Habanero w stanie czystym, żeby w razie wu móc sobie podkrecić element masochizmu w ryju.
Oba sosy sa na bardzo zbliżonym poziomie ostrości, ale to znaczy, że sa zdecydowanie NIE dla ludzi, którzy nie moga wyobrazic sobie nic ostrzejszego, niż papryka habanero.
Hellfire Fiery Fool
oraz
Danny Cash 1%er
Let's get ready to rumble....

Na początek Ognisty Głupiec od Hellfire. Gęsty sos, mocno paprykowy w smaku i kremowaty w konsystencji. Producent reklamuje go, jako najostrzejszy nieekstraktowy sos na świecie. Za piekielne doznania odpowiada tutaj kombinacja papryk 7 Pot, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion i Ghost Pepper. Faktycznie sos nie pierdoli się w tańcu i wjeżdza na pełnej ostrości od pierwsego kontaktu z jezykiem. Jest całkiem smaczny, z wyczuwalna pomidorową nutą, jednak na mój gust trochę mało urozmaicony. Tak czy tak zjedzienie tego piekielnika stanowiło wyzwanie. Zdecydowanie nie dla osób bez doświadczenia...

W części daleszej stestowałem osławionego 1%era od Danny'ego Casha. Legenda głosi, że nazwa sosu pochodzi zarówno od motocyklowych gangsterów, jak i faktu, że tylko 1% populacji jest wytrzymac tego sukinkota. I faktycznie. Tutaj za ostrość odpowiada nie tylko świeża rąbanka z Ghost Peppera AKA Naga Jolokii, ale tez ekstrakst z takowej. O walory smakowe dba baza z pomidorów i melasy. I musze przyznac, że skurwiel jest pyszny! Serio, drugi najsmaczniejszy sos, jakiego ostatnio próbowałem, po wspaniałym Cauterizerze od Heartbreaking Dawns. A jak z ostrością? Ożeszkurwa... Jednoprocentowiec pali tylko o pół oczka słabiej od Chupacabry w stanie podstawowym, przez co pod koniec jedzenia obiadu przeżyłem swoje własne małe Piekło z Czyśćcem i jestem lepszym człowiekiem. Jakby jednak trafiło na zawodnika, na którym ten piekielny dekokt nie zrobiłby wiekszego wrazenia, w breloczku dołączonym do butelki ma parę gramów sproszkowanej mieszanki Ghost Pepper i Habanero w stanie czystym, żeby w razie wu móc sobie podkrecić element masochizmu w ryju.
Oba sosy sa na bardzo zbliżonym poziomie ostrości, ale to znaczy, że sa zdecydowanie NIE dla ludzi, którzy nie moga wyobrazic sobie nic ostrzejszego, niż papryka habanero.
How entranced we are by the fire
- nicram
^ BDB, kibicuję Ci w tej nierównej walce i zazdroszczę zdrowego układu pokarmowego. Trwaj dalej na posterunku i wklejaj te recenzje, bo czytam z zapartym tchem. :-)
all the monsters will break your heart