IMPETUOUS RITUAL / ASCENDED DEAD - Łódź, 17 Lipca

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: IMPETUOUS RITUAL / ASCENDED DEAD - Łódź, 17 Lipca

19-07-2019, 10:07

Mol pisze:otoz ku zaskoczeniu co niektorych bylem i ja.

nie spodziewalem sie rewelacji jesli chodzi o brzmienie i tak w sumie bylo. choc jak na lokal tego typu to moglo byc gorzej.

Ascended Dead - przyzwoicie, ale to zupelnie nie moj death metal, nie pomagalo w tym niezbyt czytelne brzmienie, ale moze taki jest zamysl w tej niszy. Srednio moglem wylowic jakies riffy, a to troche zniechecalo. Niemniej jednak obejrzalem caly koncert.

Jesli chodzi o Impetous Ritual - to juz jedna wielka kakofonia, totalnie bez brzmienia i jakiegos motywu przewodniego. Rozumiem, ze na tym polega ich pomysl na siebie, ze atakuja sluchacza sciana dzwieku i nalezy ja odbierac calosciowo, najlepiej bedac pod wplywem? ;)

Ciekawe doswiadczenie ogolnie, plusem jest to, ze metal ma wiele oblicz i kazdy moze znalezc cos dla siebie.
heh, nie ma to jak pośmieszkować ;-0 rozumiem ;-0

przyznam się szczerze, że nie chce mi się bronić tej twierdzy ;-) użyć argumentów o niewyrobionym słuchaczu, guście obiektywnym, braku łapania kontekstu i kilku jeszcze tutaj wykorzystywanych. nie tym razem.

a to, że byłeś organoleptycznie przekonać się, że lejesz na kolesi w gaciach - bdb o Tobie świadczy. o to chodzi. moim zdaniem. że sobie pozwolę zaopiniować.
Poro
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

19-07-2019, 10:17

post byl calkiem powazny, bez spiny i osobistych wycieczek :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

19-07-2019, 10:27

No akurat kol. Mol nie napisał, że to chujnia, raczej, że takie oblicze dm mu nie odpowiada, o ile się nie mylę? W sumie jest to kakofonia: atakują zwartą ścianą dźwięku, w której zmieniają się detale - jest efekt przelewających się mas dźwiękowych bez wyraźnych motywów przewodnich, do tego - jak już wspomniał Self - perkusja grająca czasami inaczej, obok, albo nie do końca w rytmie z resztą. Perkusista też dodaje od siebie jakby osobne rytmy wygrywane na blachach. Wszystko to daje właśnie ten upragniony przez niektórych - w tym przeze mnie - efekt.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 10:29

Mol pisze:post byl calkiem powazny, bez spiny i osobistych wycieczek :)
doceniam ;-)
ja niestety tak nie potrafię. ale pracuję nad tym ;-)
Poro
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 10:31

Drone pisze:No akurat kol. Mol nie napisał, że to chujnia, raczej, że takie oblicze dm mu nie odpowiada, o ile się nie mylę? W sumie jest to kakofonia: atakują zwartą ścianą dźwięku, w której zmieniają się detale - jest efekt przelewających się mas dźwiękowych bez wyraźnych motywów przewodnich, do tego - jak już wspomniał Self - perkusja grająca czasami inaczej, obok, albo nie do końca w rytmie z resztą. Perkusista też dodaje od siebie jakby osobne rytmy wygrywane na blachach. Wszystko to daje właśnie ten upragniony przez niektórych - w tym przeze mnie - efekt.

a tu się nie zgodzę. bo przecież nie może być tak, że się ze wszystkim zgadzam. nawet dla samej zasady.

do brzegu: wyraźnym motywem przewodnim jest brak wyraźnego motywu przewodniego. tak to widzę. tak to czuję. tak mi to dalej piszczy w uszach.
Poro
Awatar użytkownika
Medard

19-07-2019, 10:34

Drone pisze:No akurat kol. Mol nie napisał, że to chujnia, raczej, że takie oblicze dm mu nie odpowiada, o ile się nie mylę? W sumie jest to kakofonia: atakują zwartą ścianą dźwięku, w której zmieniają się detale - jest efekt przelewających się mas dźwiękowych bez wyraźnych motywów przewodnich, do tego - jak już wspomniał Self - perkusja grająca czasami inaczej, obok, albo nie do końca w rytmie z resztą. Perkusista też dodaje od siebie jakby osobne rytmy wygrywane na blachach. Wszystko to daje właśnie ten upragniony przez niektórych - w tym przeze mnie - efekt.
Ja raczej, jak Mol nie cenię sobie takiego grania, szukam zawsze, podświadomie czegoś do uchwycenia i zapamiętania, jakiś riff, solówka, partia wokalna itp.
Ale może kiedyś się przekonam, jakaś płyta zaskoczy, na razie obserwuję różne dokonania.

BTW, gdyby jakieś ładne panny topless grały taką muzykę, to bym się wybrał na koncert, faceci w gaciach to jednak nie to.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

19-07-2019, 11:03

Się wpierdolę, chociaż na evencie nie byłem i nawet nieco żałuję.
Mol pisze: Jesli chodzi o Impetous Ritual - to juz jedna wielka kakofonia, totalnie bez brzmienia i jakiegos motywu przewodniego. Rozumiem, ze na tym polega ich pomysl na siebie, ze atakuja sluchacza sciana dzwieku i nalezy ja odbierac calosciowo, najlepiej bedac pod wplywem? ;)
Si. Cały urok tej kapeli to doprowadzenie death metalu do czegoś w rodzaju ambientu. Nie piosenki, nie chwytliwe melodie, nie techniczna wirtuozeria, nie krusząca perkusja, tylko monolityczna, lejąca się ściana zbasowanego napierdolu, w której przewalają się fale zwolnień i rozpędzonych, huraganowych riffów, w których ważniejsze od słyszenia detali jest ogólne wrażenie. Efekt jest taki, że to da się odbierać tylko całościowo, a że taki odbiór dobrze wychodzi pod wpływem no to...
Słuchanie tej muzyki z myślą o detalach czy wpadających w ucho solówkach zupełnie się mija z celem.

Pasować to nikomu nie musi, za to na pewno jest jakieś i fajnie, że istnieją różne wcielenia death metalu, w tym i takie. Goście ewidentnie wiedzą co robią i robią to bardzo dobrze, a jeśli dodatkowo są w stanie przetłuc się przez pół świata do jakiegoś zadupia, żeby zagrać bdb koncert dla 40 osób, to tym bardziej szacun.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
Drone

19-07-2019, 11:08

No, ale trzeba przyznać, że technicznie to oni są bardzo dobrzy - choć może tego nie słychać.

A, i słuchałem sobie wczoraj w nocy tej kasety, którą sprzedają na trasie - jak ktoś się zastanawia czy za 20 zł warto, to mówię, że warto. Brzmią bardziej organicznie i ambientowo niż na płytach, bardzo mi się to podoba.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 11:44

tak do tego co powyżej Lord/ Drone ^

z tym ambientem i operowaniem plamami - w tym przypadku "plamami kaka-kako-fonii - jest coś na rzeczy. zresztą taki np. Portal, Abyssal ktoś tam zakwalifikował do atmospheric death metal. nie ambient death metal, ale po sąsiedzku. ja tam dostrzegam jeszcze spory element - nie wiem jak to ująć - powiedzmy abstrakcji w tej muzyce. sporo się tam rozjeżdża. domniemam (albo inaczej, łudzę się), że w sposób zamierzony.

a teraz zajebie self-gonga!
można kopiować/ robić zrzuty i drzeć łacha. przez kolejny rok, albo nawet dwa. tam sporo z dżezu jest. w tej nie-linearności. w tym pseudochaosie.
Poro
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

19-07-2019, 11:56

Jak mniemam CD-ki po 2 dyszki wzięliście i wykupiliście? Poza taśmą i płytami Ascended Dead zostało coś godnego uwagi?
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 12:04

Duban pisze:Jak mniemam CD-ki po 2 dyszki wzięliście i wykupiliście? Poza taśmą i płytami Ascended Dead zostało coś godnego uwagi?
IR

CD nie było (jakby były to bym nie kupił z wiadomych względów). kaseta reh specjalnie na tą trasę (to był must-have dla mnie. do postawienia na ołtarzyku. australijskie kolędy amiszów nawet na niej mogą być). szyrt ten z iron-bone-head co do kupienia był/ jest. i trzy logo-szyrty w różnych kolorach*. LP dwa.

AD

to co chcę mieć miałem wcześniej. pełniak się znaczy. ich twórczość przedpełniakowa do mnie nie przymawia. ten okres poszukiwań stylu powinni wykreślić z historii. poza tym szyrty. chyba jakieś logo-pacze na dres. i pewnie coś jeszcze. ale o to trzeba pytać innych.

* będą słit focie z wora. ale to później.
Ostatnio zmieniony 19-07-2019, 12:06 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
Awatar użytkownika
Sybir

19-07-2019, 12:06

Drone pisze:Przypomnę zdanie eksperta na temat IR:
twoja_stara_trotzky pisze:posłuchałem, zupełnie mnie to nie przekonuje, w zasadzie to jest to chujnia nawet.
;)
On zawsze ma rację. Sprzedam wszystkie płyty Impetuous Ritual. PM.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

19-07-2019, 12:09

Ascetic pisze: IR

CD nie było (jakby były to bym nie kupił z wiadomych względów). kaseta reh specjalnie na tą trasę (to był must-have dla mnie. do postawienia na ołtarzyku. australijskie kolędy amiszów nawet na niej mogą być). szyrt ten z iron-bone-head co do kupienia był/ jest. i trzy logo-szyrty w różnych kolorach*. LP dwa.

AD

to co chcę mieć miałem wcześniej. pełniak się znaczy. ich twórczość przedpełniakowa do mnie nie przymawia. ten okres poszukiwań stylu powinni wykreślić z historii. poza tym szyrty. chyba jakieś logo-pacze na dres. i pewnie coś jeszcze. ale o to trzeba pytać innych.

Sękju wery macz. Tape też chciałem przygarnąć. I ten składak AD mimo wszystko takoż.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 12:11

Duban pisze:
Ascetic pisze: IR

AD

Sękju wery macz. Tape też chciałem przygarnąć. I ten składak AD mimo wszystko takoż.
gel0 mówił, że chce kupić. i chyba coś tam dzierżył. może się wypowie na temat składaka AD. kaseta była. myślę, że powinna być do złapania dzisiaj. w razie W mogę Ci przegrać ;-0
Poro
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

19-07-2019, 12:18

Ascetic pisze:
Duban pisze:
gel0 mówił, że chce kupić. i chyba coś tam dzierżył. może się wypowie na temat składaka AD. kaseta była. myślę, że powinna być do złapania dzisiaj. w razie W mogę Ci przegrać ;-0
Luzik. Postaram się zrobić wjazd z bramą, żeby być pierwszym przy straganie :D
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

19-07-2019, 12:19

Lord Gorloj pisze:Się wpierdolę, chociaż na evencie nie byłem i nawet nieco żałuję.
Mol pisze: Jesli chodzi o Impetous Ritual - to juz jedna wielka kakofonia, totalnie bez brzmienia i jakiegos motywu przewodniego. Rozumiem, ze na tym polega ich pomysl na siebie, ze atakuja sluchacza sciana dzwieku i nalezy ja odbierac calosciowo, najlepiej bedac pod wplywem? ;)
Si. Cały urok tej kapeli to doprowadzenie death metalu do czegoś w rodzaju ambientu. Nie piosenki, nie chwytliwe melodie, nie techniczna wirtuozeria, nie krusząca perkusja, tylko monolityczna, lejąca się ściana zbasowanego napierdolu,(...) w których ważniejsze od słyszenia detali jest ogólne wrażenie. Efekt jest taki, że to da się odbierać tylko całościowo
no i na tym to polega. impetuous ritual bdb. a ze kakofonia i sciana dzwieku...ile razy slyszalem ten argument w stosunku do moich blekow:)
i jeszcze ze plyty sie roznia tylko okladkami( a i to nieznacznie) .

naprawde grali w gaciach? w australii to rozumiem, ale w polsce...
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 12:21

Duban pisze:
Ascetic pisze:
Duban pisze:
Luzik. Postaram się zrobić wjazd z bramą, żeby być pierwszym przy straganie :D
tylko ja Cię proszę, nie tratuj Michała, tak przy okazji. kto nam będzie gigi robił ;-) ? no kto?
Poro
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 12:22

pr0metheus pisze:
Lord Gorloj pisze:Się wpierdolę, chociaż na evencie nie byłem i nawet nieco żałuję.
Si. Cały urok tej kapeli to doprowadzenie death metalu do czegoś w rodzaju ambientu. Nie piosenki, nie chwytliwe melodie, nie techniczna wirtuozeria, nie krusząca perkusja, tylko monolityczna, lejąca się ściana zbasowanego napierdolu,(...) w których ważniejsze od słyszenia detali jest ogólne wrażenie. Efekt jest taki, że to da się odbierać tylko całościowo
no i na tym to polega. impetuous ritual bdb. a ze kakofonia i sciana dzwieku...ile razy slyszalem ten argument w stosunku do moich blekow:)
i jeszcze ze plyty sie roznia tylko okladkami( a i to nieznacznie) .

naprawde grali w gaciach? w australii to rozumiem, ale w polsce...
jakiś kurwa-złośliwy-organizator powinien im skręcić open w zimie w karpaczu. to byłoby dopiero sprawdzenie jakie maniacs z nich !
Poro
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

19-07-2019, 12:35

jezu, nie cytujcie tak mojego posta bo sie zarumienie ;)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

19-07-2019, 12:40

Co prawda na koncercie ostatecznie nie byłem, ale trochę mam inne wrażenie odnośnie tej muzyki. Przede wszystkim siła tych brzmień w mojej opinii opiera się nie tylko na wspomnianej kakofonii i hałasie odbieranym jako "całość", ale na tym co się na nią składa, a żeby to odkryć trzeba poświęcić takiej płycie bardzo dużo czasu - na taką dekonstrukcję nie każdy ma czas i chęci.

Bo w teorii formuła jest dosyć prosta - trochę "odstająca" perkusja, ściana gitar, wokal ala Cthulhu i brak motywu przewodniego, ale jednak to wszystko nie jest tak prymitywne na jakie wygląda, a same motywy niekiedy są ułożone z profesorską wręcz precyzją i kunsztem. Podziwiam za zaangażowanie, robią to przecież ze świadomością, że tylko garstka się do tego dokopie. Niemniej to działa trochę jak taki przekaz podprogowy - niby nikt tego nie słyszy, a jednak bez tego elementu ta muzyka nie miałaby tego czegoś, co trudno konkretnie określić i scharakteryzować. Coś co składa się na wspomniany przez Was "ambient" - ciekawe sformułowanie w tym kontekście, choć sam nigdy bym na to nie wpadł.

Problem mam z taką muzyką na koncertach. Z jednej strony fajnie, bo jednak solidny "wpierdol" i niepowtarzalny klimat, z drugiej strony wiele tych smaczków w atmosferze koncertowej (niuanse brzmieniowe) się zatraca, co powoduje niedosyt. Dziwi mnie teza jakoby po alko wchodziło łatwiej - osobiście mam wręcz przeciwnie. Dopiero po wypiciu wszystko mi się zlewa i nie jestem w stanie przywiązywać odpowiedniej wagi do prezentowanego materiału.

Ciekawym przykładem zespołu jest Hellfire Deathcult. Przekonałem się i do australijskich tworów i do DsO (choć nadal nie wszystko kumam), ale jednak u Amerykanów kompletnie nic nie jestem w stanie wychwycić, tego mistycznego pierwiastka, który by mnie przyciągał. Ktoś wyjaśni fenomen, o ile takowy w ogóle istnieje dla tej kapeli? Black Silesia miało stanowić odpowiedź w tej kwestii, ale Panom nie chciało się z fotela ruszyć :/

" onclick="window.open(this.href);return false;
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
ODPOWIEDZ