ISIS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: ISIS

19-08-2014, 21:01

Widziałem ostatnio filmy. Straszne skurwysyny z nich.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re:

19-08-2014, 21:43

Skaut pisze:
Harlequin pisze:
Drone pisze:Od kilku dni nieustannie chodziło za mną "Wavering Radiant", a zwłaszcza ostatni, wieńczący płytę utwór ("Threshold of Transformation"). Wreszcie włączyłem - i cóż tu pisać, nic się nie zmieniło. Gdybym miał wybierać genialne i wybitne płyty z minionych 10 lat, to "Wavering Radiant" przychodzi na myśl niejako z automatu.

"Threshold of Transformation", utwór bezbłędny, doskonały, epokowy:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Ano ze 2 tyg. temu tez maiłem faze na WR i mam wrażenie, że ta płyta tylko zyskuje z kolejnymi latami.
tak właśnie jest.
Ta płyta w pewnym sensie zamyka cały rozdział w muzyce jaką jest post rock / post metal. Później za wiele się już nie wydarzyło.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

19-08-2014, 22:35

Później Turner nagrał niszczący album z Old Man Gloom, No miało to czego zabrakło na ostatnim Isis, duszny przytłaczający klimat.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

Re: Re:

19-08-2014, 22:49

Nerwowy pisze: Ta płyta w pewnym sensie zamyka cały rozdział w muzyce jaką jest post rock / post metal. Później za wiele się już nie wydarzyło.
E tam, post-rock zaczął się i skończył na Slint i Talk Talk.

PS; to prawda.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re: Re:

19-08-2014, 23:02

Kurt pisze:
Nerwowy pisze: Ta płyta w pewnym sensie zamyka cały rozdział w muzyce jaką jest post rock / post metal. Później za wiele się już nie wydarzyło.
E tam, post-rock zaczął się i skończył na Slint i Talk Talk.

PS; to prawda.
Możliwe, mi chodziło o ten nowoczesny ;)
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

19-08-2014, 23:41

harvestman pisze:Później Turner nagrał niszczący album z Old Man Gloom, No miało to czego zabrakło na ostatnim Isis, duszny przytłaczający klimat.
ciężarna nuda niestety
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

20-08-2014, 00:26

z post rockiem bym nie szarżował, bo ISIS miał tego na lekarstwo, więcej tam lat 70 raczej, ale z tym post metalem coś jest na rzeczy. Nigdy tak o tym nie myślałem, ale faktycznie, rozwinęli pewną hermetyczną formułę do maksimum, stawiając niejako kropkę nad i. Choć i tak ostatnie Neurosis to ten sam poziom :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

20-08-2014, 00:38

Neurosis tak, ale traktowanie ich jako stricte post metalowego zespołu jest raczej krzywdzące, bo to muzyka wymykająca się wszelkim tego typu kwalifikacjom ;).
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

20-08-2014, 01:00

To mówicie, że warto się w ich muzykę zagłębić? Bo kiedyś słuchałem, ale doszedłem do wniosku, że Neurosis robi mi dużo lepiej i tak już zostałem z tym wnioskiem...
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2014, 01:05

co Wy z tym Neurosis ? pomijam już fakt że to inna liga. To zupełnie inne granie, inne emocje, inny klimat. Te zespoły różnią się wszystkim.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

20-08-2014, 01:16

Nie znam twórczości Isis na tyle, żeby się kłócić, ale z tego co kojarzę, to nie było to aż tak odległe, co robi Neurosis. Z tym, że Ci drudzy robią (?) to dużo, dużo lepiej. Zupełnie inny klimat, emocje to na przykład Marduk.
Wódka i Piwo
weteran forumowych bitew

20-08-2014, 06:52

Bloodcult pisze:co Wy z tym Neurosis ? pomijam już fakt że to inna liga. To zupełnie inne granie, inne emocje, inny klimat. Te zespoły różnią się wszystkim.
A choćby dla tego że sami muzycy ISIS w wywiadach podkreślali iż Neurosis był dla nich wielkim muzycznym wzorem i pewne wspólne elementy w ich muzyce występują. Zresztą wystarczy posłuchać wczesnych nagrań ISIS żeby to zrozumieć...i usłyszeć. Nawet ktoś przygłuchy nie miał by z tym problemu ;)
Awatar użytkownika
Skaut

20-08-2014, 08:12

Wódka i Piwo pisze:
Bloodcult pisze:co Wy z tym Neurosis ? pomijam już fakt że to inna liga. To zupełnie inne granie, inne emocje, inny klimat. Te zespoły różnią się wszystkim.
A choćby dla tego że sami muzycy ISIS w wywiadach podkreślali iż Neurosis był dla nich wielkim muzycznym wzorem i pewne wspólne elementy w ich muzyce występują. Zresztą wystarczy posłuchać wczesnych nagrań ISIS żeby to zrozumieć...i usłyszeć. Nawet ktoś przygłuchy nie miał by z tym problemu ;)
tak właśnie. Poza tym, inna liga w czym? Gatunkowo te zespoły są do siebie zbliżone, więc nie widzę problemu, aby zestawiać je ze sobą w jakichkolwiek porównaniach.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2014, 22:50

Pomimo drobnych podobieństw, różnice są kolosalne. To że panowie z Isis chcieliby być drugim Neurosis to zrozumiałe. Mogą sobie w wywiadach mówić co chcą, ale prawda jest taka że jak podobnie nastroją gitary to jeszcze nie robi z nich Neurosis :)

Mógłbym tu przez 10 stron udowadniać że Isis to tylko 9 minutowe nudne i jednostajne plumkanko a Neurosis to tektonika, monumentalne riffy, niebanalne teksty, plemienne bębny, wokale niczym dzwony, gęsta atmosfera, złowieszcza aura ulatniająca się z każdym dźwiękiem, transport emocji, ale nie o to tutaj chodzi. To co przede wszystkim różni te zespoły to przemyślana KONCEPCJA definiująca każdy album, której w Isis nie uświadczymy. Każdy album Neurosis to krok naprzód wg zupełnie innej koncepcji, w Isis z płyty na płytę rosła tylko ilość plumkania.

Tarpaulin
w mackach Zła

20-08-2014, 23:09

Bloodcult pisze: w Isis z płyty na płytę rosła tylko ilość plumkania.
To jest akurat prawda, ale nie zmienia to faktu, że Panopticon to przepiękny kawałek muzyki.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

20-08-2014, 23:29

Bloodcult pisze:Każdy album Neurosis to krok naprzód wg zupełnie innej koncepcji, w Isis z płyty na płytę rosła tylko ilość plumkania.
Coś w tym jest chociaż jak na ostatniej płycie w końcu położyli ileś warstw tego "plumkania" to efekt okazał się piorunujący.
Awatar użytkownika
Drone

20-01-2015, 17:24

Ostatnio bardzo dużo słucham ISIS, przeleciałem w te i we wte wszystkie płyty studyjne i teraz już wiem na pewno, że:

Wavering Radiant > In the Absence of Truth > Panopticon > Oceanic > Celestial

Zatem tak, jak być powinno. Systematyczny rozwój z płyty na płytę. I GENIALNE uwieńczenie całej kariery w postaci "Threshold of Transformation", czyli ostatniego utworu z ostatniej płyty:

[youtube][/youtube]
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-01-2015, 19:24

koszmarna nuda

Awatar użytkownika
Skaut

24-09-2019, 18:47

Drone pisze:Od kilku dni nieustannie chodziło za mną "Wavering Radiant", a zwłaszcza ostatni, wieńczący płytę utwór ("Threshold of Transformation"). Wreszcie włączyłem - i cóż tu pisać, nic się nie zmieniło. Gdybym miał wybierać genialne i wybitne płyty z minionych 10 lat, to "Wavering Radiant" przychodzi na myśl niejako z automatu.

"Threshold of Transformation", utwór bezbłędny, doskonały, epokowy:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadal to także podtrzymuje. Absolutnie fantastyczna płyta.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Bloodcult

24-09-2019, 18:56

Rivena już na forume nie ma więc muszę go godnie zastąpić :
Ajzis srajzis :)

ODPOWIEDZ