MAYHEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Scorn
postuje jak opętany!

Re: MAYHEM

22-11-2019, 13:06

Wczoraj odświeżyłem Chimerę. O kurwa, jaki to jest wielki album. Gitary, perkusja, wokale, wściekłość i chwytliwość, no ideał. Chyba awansował w hierarchii na drugie miejsce, za DMDS.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

22-11-2019, 20:28

Scorn pisze:Wczoraj odświeżyłem Chimerę. O kurwa, jaki to jest wielki album. Gitary, perkusja, wokale, wściekłość i chwytliwość, no ideał. Chyba awansował w hierarchii na drugie miejsce, za DMDS.
Kocham tę płytę
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-11-2019, 20:34

^Me 2.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

22-11-2019, 21:06

Mental pisze:najlepszy mayhem od... dmds?
Dla mnie najsłabszy ze wszystkich, ale może z czasem się przekonam, tak jak do "Esoteric Warfare". Tamta miała jednak przynajmniej dobrą produkcję, tej dość ciężko mi się słucha.
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

22-11-2019, 22:22

Scorn pisze:Wczoraj odświeżyłem Chimerę. O kurwa, jaki to jest wielki album. Gitary, perkusja, wokale, wściekłość i chwytliwość, no ideał. Chyba awansował w hierarchii na drugie miejsce, za DMDS.
+100, esencja black metalu, riffowanie Blasphemera to jest kurwa potęga.
Awatar użytkownika
bullet
zaczyna szaleć

24-11-2019, 19:15

Wiadomo.
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

25-11-2019, 14:43

Only_True_Believers pisze:
Heretyk pisze:kurcze, do mnie płyta dopiero idzie, ale z tego co tu czytam, może być ciekawie. jak najlepszy zespół BM po raz pierwszy zawiedzie, to będę w szoku. ale nie sądzę
nie zawiedzie, słuchaj tylko na dobrym sprzęcie a nie z pierdzi głośniczków od kompa :)
nigdy tak nie robię. płyta już w domu, ale jeszcze nie odfoliowałem bo brak czasu
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

25-11-2019, 14:44

mój człowiek
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

04-12-2019, 11:25

Trochę czasu z nową płytą już spędziłem i stwierdzam, że przerabiam ją w niemal identyczny sposób, co ostatni DsO. ;)
Na początku lekkie mrowienie na karku, bo to w końcu Mayhem - oczekiwania są duże. Pierwszy odsłuch sprawia, że jest ciepło (czy tam zimno) na sercu, ale mokro w gaciach niekoniecznie - niemniej jednak słucha się tego bardzo dobrze, z miejsca czuć dojrzałość artysty i nasuwa się tylko pytanie o intencje towarzyszące jej nagraniu, ale jakie to w sumie ma znaczenie. Przez jakiś czas ocena płyty rośnie z bardzo dobrej na bardziej bardzo dobrą i w końcu następuje moment, w którym stwierdzam, że chyba jednak trochę przeceniłem ten album, uniesienia są trochę na wyrost, poprzedni album lepszy (o innych nawet nie wspomnę), a tutaj coś mi przestaje się kleić, czegoś brakuje. Dałem więc sobie spokój z płytą na krótki czas, wróciłem do niej na spokojnie i...odkryłem najlepszy blackmetalowy matex tego roku. ;)
Coś mi się zdaje, że wszyscy ci, którzy jadą niemiłosiernie ten krążek, za jakiś czas będą się mocno z nim przepraszać. Nawet jeżeli jest to najgorszy album Mayhem (istnieje taka opcja, waham się pomiędzy nim, a EW), to i tak Norwegowie rozdali i są poza konkurencją w temacie BM AD 2019, a jeżeli ktoś słyszy w "Daemon" jedynie nędzną kalkę debiutu, powinien udać się do laryngologa, bo najwyraźniej odpryski wylewanego na tę płytę gnoju zatkały przewody słuchowe. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

04-12-2019, 19:38

Deathhammer66 pisze:
Tak genialna płyta , ale to nie jest black metal
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

04-12-2019, 21:20

Plagueis pisze:Trochę czasu z nową płytą już spędziłem i stwierdzam, że przerabiam ją w niemal identyczny sposób, co ostatni DsO. ;)
Na początku lekkie mrowienie na karku, bo to w końcu Mayhem - oczekiwania są duże. Pierwszy odsłuch sprawia, że jest ciepło (czy tam zimno) na sercu, ale mokro w gaciach niekoniecznie - niemniej jednak słucha się tego bardzo dobrze, z miejsca czuć dojrzałość artysty i nasuwa się tylko pytanie o intencje towarzyszące jej nagraniu, ale jakie to w sumie ma znaczenie. Przez jakiś czas ocena płyty rośnie z bardzo dobrej na bardziej bardzo dobrą i w końcu następuje moment, w którym stwierdzam, że chyba jednak trochę przeceniłem ten album, uniesienia są trochę na wyrost, poprzedni album lepszy (o innych nawet nie wspomnę), a tutaj coś mi przestaje się kleić, czegoś brakuje. Dałem więc sobie spokój z płytą na krótki czas, wróciłem do niej na spokojnie i...odkryłem najlepszy blackmetalowy matex tego roku. ;)
Coś mi się zdaje, że wszyscy ci, którzy jadą niemiłosiernie ten krążek, za jakiś czas będą się mocno z nim przepraszać. Nawet jeżeli jest to najgorszy album Mayhem (istnieje taka opcja, waham się pomiędzy nim, a EW), to i tak Norwegowie rozdali i są poza konkurencją w temacie BM AD 2019, a jeżeli ktoś słyszy w "Daemon" jedynie nędzną kalkę debiutu, powinien udać się do laryngologa, bo najwyraźniej odpryski wylewanego na tę płytę gnoju zatkały przewody słuchowe. ;)
Brawo!
dobry kościół to kościół spalony
535

04-12-2019, 21:42

Ja niestety nadal czekam, ale już bliżej, niż dalej.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-12-2019, 08:43

^ Koniec roku się zbliża, czas podsumowań - trzeba brać się do roboty. ;)

BTW

Wczoraj wieczorkiem posłuchałem "Daemon" do poduchy i utwierdziłem się w przekonaniu, że wszystko, co napisałem powyżej, to prawda, tylko prawda i sama prawda. Zajebisty krążek!
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-12-2019, 09:56

Czekamy az wytrzezwiejesz ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

05-12-2019, 10:38

vicek pisze:
Deathhammer66 pisze:
Tak genialna płyta , ale to nie jest black metal
Czymże jest Chimera w takim wypadku? Jak dla mnie to czysty black metal z technicznym zacięciem, duchem przynależący do obecnego stulecia, to nie Bathory czy wczesny Darkthrone oczywiście. Ta szufladka jest na tyle pojęta, że wszystko idzie tam teraz wcisnąć tak czy inaczej, no ale w przypadku Mayhem nie ma jakichkolwiek wątpliwości ;)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-12-2019, 10:56

Triceratops pisze:Czekamy az wytrzezwiejesz ;)
Raz czy dwa napisałem tu coś po pijaku i od tamtej pory już tego nie robię. ;)
535

05-12-2019, 11:59

Plagueis pisze:
Triceratops pisze:Czekamy az wytrzezwiejesz ;)
Raz czy dwa napisałem tu coś po pijaku i od tamtej pory już tego nie robię. ;)
Bez sensu.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-12-2019, 12:48

Niby tak, ale potem dziwnie mi się to czyta. Wiesz, rozumiesz.
krov
zaczyna szaleć

05-12-2019, 21:31

>sugerowanie że nowy mejem to najlepsze co wyszło w bm w tym roku
>kwik xD

Jednakowoż rozumiem i szanuję osobiste zdanie.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

06-12-2019, 16:20

Tak genialna płyta , ale to nie jest black metal[/quote]

Czymże jest Chimera w takim wypadku? Jak dla mnie to czysty black metal z technicznym zacięciem, duchem przynależący do obecnego stulecia, to nie Bathory czy wczesny Darkthrone oczywiście. Ta szufladka jest na tyle pojęta, że wszystko idzie tam teraz wcisnąć tak czy inaczej, no ale w przypadku Mayhem nie ma jakichkolwiek wątpliwości ;)[/quote]

Black metal musi mieć brudne brzmienie i jak najmniej rwanych, tłumionych riffów , taką ja mam definicje .
ODPOWIEDZ