POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
535

Re: POlitykowanie

21-04-2020, 04:03

Bloodcult pisze:Obstawiam że dlatego że zakony czy plebanie zwykle były na terenach rolniczych. Ewentualnie fakt że nowe powstają pewnie na terenach wsi i miasteczek. Gdyby zrobili to tylko po to aby kler mógł się nachapać to doniesień o masowym handlu ziemią byłyby dziesiątki a nie jakieś pojedyncze z przed 10 lat :)
Tak głąbie, a w miastach kościółek terenów nie ma. Wrzucałem już te artykuły, które podsunął ci Drone. Oczywiście nie raczyłeś skomentować. Twój koleżka od sutanny, też skromnie przemilczał, choć jest przecież specem od prezentowania i komentowania rewelacji. Ciekawe dlaczego? Poza tym skończ pierdolić o płaceniu przez kościół podatków , skoro organizacja ta czerpie wiadrami z budżetu. Ty geniuszu dostajesz kasę od państwa, a potem "płacisz podatki", czy masz jednak inne źródło utrzymania? Dodatkowo jeszcze kwestia tej ziemi.
Chuj ci do tego, po co mi ona. Po prostu chciałbym kupić, a nie mogę. Natomiast kościółek może kupować i sprzedawać oraz otrzymywać za bezcen. Ja wiem, że masz siano zamiast mózgu, ale inwestowanie uczciwie zarobionej opodatkowanej kasy w grunt, nieruchomość, czy cokolwiek innego nie jest żadnym cwaniactwem. No chyba, że traktujesz także swoich przyjaciół w sukienkach jak małych chciwych cwaniaczków. Może kiedyś dorośniesz i to zrozumiesz. I zrozumiesz także co to są nieograniczone przywileje oraz równość wobec prawa. No właśnie. Miałeś przedstawić wyliczenie, czy kościółek więcej wydaje, czy więcej zabiera? Czy kościółek zasila budżet bantustanu, czy pozostaje na jego utrzymaniu ? Dla ułatwienia dodam, że tylko w tym pierwszym przypadku będziesz mógł powiedzieć, że ta instytucja płaci jakiekolwiek podatki, bo liczy się kwota wynikająca z podsumowania, a nie to , czy jeden lub drugi katabas zapłaci dwieście złotych na zus. Tak to działa młody, zmanipulowany człowieczku.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-04-2020, 05:28

Nie wiem czy jest sens tłumaczenia czegokolwiek temu katolickiemu neoficie. Ty mówisz, że plują mu w ryj, a ten uparcie twierdzi, że pada deszcz...
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
trup

21-04-2020, 10:46

Przerwa na reklamę... jak myślicie... Gowin mocno wydyma Budkę? będzie bolało? Nas przede wszystkim....

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

21-04-2020, 11:52

@Drone
Nie spina mi się czemu niby politycy tak chętnie dają zamiast sami sprzedać skoro ta ziemia jest faktycznie tyle warta.
Gdzie ten majątek skoro przeciętna parafia jest biedna ? Wg tych artykułów przez 3 lata dostali równowartość budżetu państwa...

@535
Niczego nie obligowałem się przedstawiać bo nie mam dostępu do takich danych. Pisałem 15 razy że gdyby to ode mnie zależało to nic by nie brali z budżetu. Jakby każdy dawał na tacę tyle co ja to by na pisowskie jałmużny srali :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
535

21-04-2020, 13:31

Bloodcult pisze:@Drone
Nie spina mi się czemu niby politycy tak chętnie dają zamiast sami sprzedać skoro ta ziemia jest faktycznie tyle warta.
Gdzie ten majątek skoro przeciętna parafia jest biedna ? Wg tych artykułów przez 3 lata dostali równowartość budżetu państwa...

@535
Niczego nie obligowałem się przedstawiać bo nie mam dostępu do takich danych. Pisałem 15 razy że gdyby to ode mnie zależało to nic by nie brali z budżetu. Jakby każdy dawał na tacę tyle co ja to by na pisowskie jałmużny srali :)
Czyli dalej winni obywatele, bo nie dają... wracając jednak do meritum. Nie masz dostępu do danych, ale z uporem maniaka trzymasz się wersji, że koścìół płaci podatki. W którymś z artykułów wrzucanych tutaj była opisana sytuacja, gdy niejaki Pieronek , apelował, by jego instytucja ujawniła swój majątek i stała się bardziej transparentna. Niestety faciu poległ, a przecież nie był byle kim. Inny księżulo zajmujący się finansami kościółka stwierdził, że oni nie są w stanie tego policzyć . Także zrozum wreszcie jak kuriozalną szopkę odstawiasz i w jaką brniesz kompromitację, broniąc tej bandy darmozjadów. I nic nie zmieni jeden ,czy drugi uczciwy plebanek dobrze służący swoim wiernym. Organizacja jako taka, ma struktury mafijne i zarządza kapitałem jak mafia, dojąc każdego kto da się wydoić.
Awatar użytkownika
trup

21-04-2020, 14:03

Krótka przerwa i jedziecie dalej.

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-04-2020, 14:05

Nie nie, pisaliście że Kościół jest z dodatków zwolniony a to gówno prawda. Jest zobligowany je płacić i płacić musi.

System podatkowy a obrót ziemią rolna to dwie zupełnie inne sprawy.

Poza tym fajnie teraz patrzeć jak wszyscy się nagle zrobili korwinistami :)

Awatar użytkownika
Drone

21-04-2020, 14:37

535 pisze: Czyli dalej winni obywatele, bo nie dają... wracając jednak do meritum. Nie masz dostępu do danych, ale z uporem maniaka trzymasz się wersji, że koścìół płaci podatki. W którymś z artykułów wrzucanych tutaj była opisana sytuacja, gdy niejaki Pieronek , apelował, by jego instytucja ujawniła swój majątek i stała się bardziej transparentna. Niestety faciu poległ, a przecież nie był byle kim. Inny księżulo zajmujący się finansami kościółka stwierdził, że oni nie są w stanie tego policzyć . Także zrozum wreszcie jak kuriozalną szopkę odstawiasz i w jaką brniesz kompromitację, broniąc tej bandy darmozjadów. I nic nie zmieni jeden ,czy drugi uczciwy plebanek dobrze służący swoim wiernym. Organizacja jako taka, ma struktury mafijne i zarządza kapitałem jak mafia, dojąc każdego kto da się wydoić.
O, to właśnie. Bloodcult, kreujesz obraz Kościoła, który jest atakowany przez ludzi nie mających pojęcia o tym, jak biedna, a jednocześnie pożyteczna jest ta instytucja. Według tej wykładni Kościół nie ma przywilejów innych niż pozostali obywatele czy firmy. Problem polega na tym, że to są tylko pozory, a rzecz leży w szczegółach i detalach, których zdajesz się zupełnie nie zauważać. Kościół ma możliwość płacenia podatku ryczałtowego od dochodów księży. Dlaczego ja nie mogę się rozliczać ryczałtem, jeśli prowadzę analogiczną działalność jak ksiądz X.? Kolejna sprawa: Kościół zwolniony jest z przedstawiania raportów finansowych i stanu zebranej gotówki - wyobraź sobie teraz, że podobne prawo dotyczy jakiejś fundacji czy WOŚP. Przecież to jest absurd. Ale dobrze, zobaczymy za 15 lat, jak będziesz śpiewał, gdy Kościół zacznie piszczeć, że tak mu źle, bo wierni już nie dają. Ten proces już się dzieje, niegdysiejsi przyjaciele Kościoła kładą już lagę na tę żałosną instytucję. Wystarczy poczytać wywiady z tymi, którzy z Kościoła odeszli - na temat finansów, przekrętów, hierarchi i wynaturzeń. To najbardziej wiarygodne źródło: ludzie, którzy w tym tkwili, a odeszli mając dosyć chorobliwego klimatu.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-04-2020, 14:59

No i znowu manipulujesz: jesteś duchownych prowadzącym posługę w związku wyznaniowym że chcesz z tego tytułu płacić ryczałt ? Bo np. Ksiądz uczący religii w szkole już płaci normalny dochodowy...

Ksiądz to jedyny zawód co płaci ryczałt ? Czy po raz kolejny chcesz cwaniaczyć i zapłacić ryczałt od swojej działalności ?

Z brakiem sprawozdań też manipulujesz bo w Łódzkim FSSPX każda taca jest protokołowana.
Jakich sprawozdań nie muszą składać ?

Nie był byś oczywiście sobą jakbyś nie próbował antagonizować KK z WOŚP... Żałosne...

Awatar użytkownika
Drone

21-04-2020, 15:21

Oczywiście dajesz kontrprzykład, gdy księżulo "pracuje" w szkole. Ale mi chodziło zupełnie o co innego: dajmy na to, że to ja wykonuję pracę podobną do pracy księdza, spotykam się z ludźmi, słucham ich albo im pomagam. Np. jestem psychoterapeutą - i już nie mogę się rozliczać ryczałtem, ani brać do kieszeni kasy za wizytę, tak jak bierze księżulo za chrzest czy ślub. Chyba, że założę związek wyznaniowy i pod jego egidą będę się rozliczał ryczałtem - czy to się trzyma kupy?

Praktyka protokołowania tacy nie jest powszechna, tylko jest wyjątkiem, poza tym nie ma nad tym kontroli zewnętrznej, która może zarządać protokołu - więc wiesz, co to jest warte.

Nie antagonizuję KK i WOŚP, tylko dałem przykład fundacji Owsiaka jako sprawy dużej i znanej. To fanatycy katoliccy antagonizują, wytykając Owsiakowi kręcenie lodów na boku (być może, nie wiem tego), a zapominając o tym, jakie lody kręci KK.
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-04-2020, 15:31

No i znowu manipulujesz:
Kasa za chrzty i taca to nie "kasa do kieszeni księdza" tylko kasa do kasy parafii. Ty chcesz płacić ryczałt a hajs brać do kieszeni...

Jakiego rodzaju nadzoru poprzebujesz aby być kontent ? Jakiś surowszy nadzór mają np. Fundacje ?

Fundacje nastawione na działalność charytatywną chętnie dzielą się sprawozdaniami bo to zachęca do ich wspierania i utwierdza darczyńców że działają efektywnie. Z Kościołem będzie inaczej bo ilość malkontentów będzie nieporównywalnie większą (vide robienie skłotów dla bezdomnych).

Awatar użytkownika
Drone

21-04-2020, 15:57

Niech mu ktoś to wytłumaczy, bo ja nie daję rady.
Awatar użytkownika
Sybir

21-04-2020, 16:25

Obawiam się, że kol. Bloodkult jest już stracony. Rozumiem, że trzeba nieść kaganek oświaty, ale w tym przypadku proponuję zgasić tę wątłą iskierkę nadziei.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
nicram

21-04-2020, 16:34

Drone pisze:Niech mu ktoś to wytłumaczy, bo ja nie daję rady.
On nie chce zrozumieć (podstawa jego świata ległaby w gruzach), albo nie może (uszkodzony ośrodkowy układ nerwowy).
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-04-2020, 16:40

Rozumiem że Owsiak wlicza zebrany przez WOŚP hajs do swojego dochodu, płaci 19% dochodowego a od swoich prywatnych zarobków płaci jeszcze kolejny dochodowy ?

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-04-2020, 17:34

Bloodcult pisze:Rozumiem że Owsiak wlicza zebrany przez WOŚP hajs do swojego dochodu, płaci 19% dochodowego a od swoich prywatnych zarobków płaci jeszcze kolejny dochodowy ?
Widzisz, moralność polega na tym, żeby nie patrzeć na to, co robią inni, tylko kierować się sobą. Dam Ci przykład. Jakieś pół roku temu obiecałem sobie, że więcej nie skłamię, nawet w małych, błahych sprawach, "little white lies". To jest trudne, czasami nawet bardzo, i stawia cię często w bardzo niewygodnej pozycji. Ale jeśli bym jednak złamał tę zasadę, to nie zasłaniałbym się tym, że kłamie też Owsiak, KK, koledzy z masterfula itd. bo to byłaby tylko i wyłącznie moja wina. Dlatego zasłanianie się Owsiakiem nikogo tutaj nie przekona, bo też nie każdy popiera Owsiaka, ani też nie każdego Owsiak zwyczajnie obchodzi.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-04-2020, 17:47

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:Widzisz, moralność polega na tym, żeby nie patrzeć na to, co robią inni, tylko kierować się sobą.
Mnie to mówisz ? Ja nie walczę z Owsiakiem ani nie mówię że on robi źle. Pokazuje na prostym przykładzie absurd myślenia kolegów i kompletną bezsensowność ich uprzedzeń :)

Widzisz Drone na czym polega moralność ? Nie patrz na to co robi Kościół tylko kieruj się sobą ;)

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-04-2020, 17:56

Bloodcult pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:Widzisz, moralność polega na tym, żeby nie patrzeć na to, co robią inni, tylko kierować się sobą.
Mnie to mówisz ? Ja nie walczę z Owsiakiem ani nie mówię że on robi źle.
Zasłaniasz się nim, jakby istniała jakaś korelacja między innymi. Nie istnieje. Jeśli jest jakiś problem z Owsiakiem, to jest, że tak powiem, problem na oddzielną rozprawę, i ucieczka od meritum. Jeśli KK nie płaci jakiegoś podatku, to jeśli Owsiak też nie płaci, to wcale to nie polepsza sytuacji KK. To błąd logiczny.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-04-2020, 18:15

Nie :)
Absurdalne jest oczekiwanie aby fundacje podlegały takim samym podatkom jak PPHU czy SJ.

Tak samo jak Owsiak nie może sobie brać z kasy WOŚP, tak samo ksiądz nie bierze dla siebie kasy z tacy. Nawet kasy ze spółki nie wypłacasz ot tak tylko w postaci dywidendy.

Drone chciałby prowadzić działalność, korzystać z przychodów a rozliczać się jak związek wyznaniowy. To jest absurd.

Awatar użytkownika
Hatefire

21-04-2020, 18:22

Bloodcult pisze:Absurdalne jest oczekiwanie aby fundacje podlegały takim samym podatkom jak PPHU czy SJ.
Bo?
Bloodcult pisze:Tak samo jak Owsiak nie może sobie brać z kasy WOŚP, tak samo ksiądz nie bierze dla siebie kasy z tacy. Nawet kasy ze spółki nie wypłacasz ot tak tylko w postaci dywidendy.
Owsiak bierze pensję z fundacji, tak samo jak ksiądz dostaje kasę z parafii. Co więcej parafia podobnie jak spółka czy fundacja pokrywa koszty działalności z dochodów.
Bloodcult pisze:Drone chciałby prowadzić działalność, korzystać z przychodów a rozliczać się jak związek wyznaniowy. To jest absurd.
Powtórzę parafia, spółka czy fundacja uzyskuje dochody. Płaci proboszczowi czy prezesowi. Pokrywa koszty działania z dochodów czy to działalności czy składek. Powtórzę pytanie. Bo?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ