Tak głąbie, a w miastach kościółek terenów nie ma. Wrzucałem już te artykuły, które podsunął ci Drone. Oczywiście nie raczyłeś skomentować. Twój koleżka od sutanny, też skromnie przemilczał, choć jest przecież specem od prezentowania i komentowania rewelacji. Ciekawe dlaczego? Poza tym skończ pierdolić o płaceniu przez kościół podatków , skoro organizacja ta czerpie wiadrami z budżetu. Ty geniuszu dostajesz kasę od państwa, a potem "płacisz podatki", czy masz jednak inne źródło utrzymania? Dodatkowo jeszcze kwestia tej ziemi.Bloodcult pisze:Obstawiam że dlatego że zakony czy plebanie zwykle były na terenach rolniczych. Ewentualnie fakt że nowe powstają pewnie na terenach wsi i miasteczek. Gdyby zrobili to tylko po to aby kler mógł się nachapać to doniesień o masowym handlu ziemią byłyby dziesiątki a nie jakieś pojedyncze z przed 10 lat :)
Chuj ci do tego, po co mi ona. Po prostu chciałbym kupić, a nie mogę. Natomiast kościółek może kupować i sprzedawać oraz otrzymywać za bezcen. Ja wiem, że masz siano zamiast mózgu, ale inwestowanie uczciwie zarobionej opodatkowanej kasy w grunt, nieruchomość, czy cokolwiek innego nie jest żadnym cwaniactwem. No chyba, że traktujesz także swoich przyjaciół w sukienkach jak małych chciwych cwaniaczków. Może kiedyś dorośniesz i to zrozumiesz. I zrozumiesz także co to są nieograniczone przywileje oraz równość wobec prawa. No właśnie. Miałeś przedstawić wyliczenie, czy kościółek więcej wydaje, czy więcej zabiera? Czy kościółek zasila budżet bantustanu, czy pozostaje na jego utrzymaniu ? Dla ułatwienia dodam, że tylko w tym pierwszym przypadku będziesz mógł powiedzieć, że ta instytucja płaci jakiekolwiek podatki, bo liczy się kwota wynikająca z podsumowania, a nie to , czy jeden lub drugi katabas zapłaci dwieście złotych na zus. Tak to działa młody, zmanipulowany człowieczku.