POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

19-05-2020, 11:36

Fajna sytuacja w ogóle: jeszcze wczoraj Kazik był pszaśnym i buraczany ramolem z Juwenaliów a Niedźwiecki stary nudziarzem. Dziś obaj to bojownicy o wolność a każdy się licytuje jak to wielki listę przebojów trójki xD

Lista Przebojów w roku 2020 xD
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Drone

19-05-2020, 11:43

Bloodcult pisze:
19-05-2020, 10:58
Drone, jeszcze jedno ważne pytanie:
Czy członek stowarzyszenia hodowców kotów perskich będzie mógł być wójtem ? Wrzask mówiłeś o potrzebie zrównania tych instytucji to w którą stronę będziemy równać ?
I znowu dajesz przykład złej analogii i pomieszania kategorii. Tłumaczę:

- członek Kościoła (katolik) może być wójtem, członek stowarzyszenia pszczelarzy też
- stanowisko wójta jako funkcja samorządowa (państwowa) nie może być łączone z pełną działalnością zawodową w obrębie innych instytucji czyli wójt nie może być księdzem, zatrudnionym w stowarzyszeniu pszczelarzy itd. Może dorabiać co najwyżej i to też nie zawsze. Tę sprawę regulują dwie ustawy:

https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... awsze.html
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Bloodcult

19-05-2020, 12:56

Ha, ksiądz akurat nie może bo zabrania mu tego prawo kanoniczne.
Nawet jakby nie brał hajsu to nadal jest kapłanem.

Czyli w praktyce kościelna neutralność bardziej neutralna niż świecka.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

19-05-2020, 13:37

Bloodcult pisze:
18-05-2020, 18:36

Co TVP ma wspólnego z Kościołem ?
To może powiedz co w TVP 1 leci w niedziele mniej więcej między 7 a 13-a?
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-05-2020, 13:47

dzik pisze:
19-05-2020, 13:37
Bloodcult pisze:
18-05-2020, 18:36

Co TVP ma wspólnego z Kościołem ?
To może powiedz co w TVP 1 leci w niedziele mniej więcej między 7 a 13-a?
Oglądałem wiadomości chyba tylko raz w życiu i z 7 informacji 3 dotyczyły świąt kościelnych, 3 jebania opozycji i jedna informacja spoza spektrum
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

19-05-2020, 13:53

Bestii z Wadowic też ostatnio poświęca się w TVP sporo uwagi ;)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

19-05-2020, 14:08

Próbowałem wczoraj słuchać nieszczęsnej Trujki, kurwa, cały dzień Lolek i Lolek, nawet muza jakaś pastoralna...co to się Panie odjaniepawla w tym kraju...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Pacjent

19-05-2020, 14:47

Uwielbiam takie pieprzenie. Jeśli ktoś zgadza się by istniały reżimowe media to niech nie wykazuje zdziwienia z powodu ingerencji polityków w ich linię programową. Wielkie zdziwienie, że robi to PiS, wzorujące się na piłsudczyźnie, której ludzie potrafili wpaść do prywatnej redakcji i spuścić wpierdol dziennikarzom za nieprawilne artykuły. Przypadek Dołęgi-Mostowicza chyba jest znany wszystkim.
Trójki nie słucham, Niedźwiecki był dla mnie zawsze bezguściem, o praktykach przy odpowiednim ustawianiu listy przebojów i o tym jak koncerny muzyczne "promują" swoich wykonawców słyszałem już dawno. Niepoprawne politycznie utwory cenzurowano zanim ktokolwiek słyszał o sporej części dzisiejszych przydupasów Kaczyńskiego, np. "Samokrytyka (dla Michnika)".
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Drone

19-05-2020, 14:53

Klasyczne rozmywanie sprawy. Bywało niedobrze, zawsze były jakieś grupy nacisku i interesu, trudno o ideał, ale teraz jest jawne lecenie w chuja i robienie idiotów ze wszystkich. A poziom artystyczny czy merytoryczny piosenek nie ma nic do tego, to osobna sprawa.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Pacjent

19-05-2020, 15:21

Drone pisze:
19-05-2020, 14:53
Klasyczne rozmywanie sprawy. Bywało niedobrze, zawsze były jakieś grupy nacisku i interesu, trudno o ideał, ale teraz jest jawne lecenie w chuja i robienie idiotów ze wszystkich. A poziom artystyczny czy merytoryczny piosenek nie ma nic do tego, to osobna sprawa.
Tu akurat nie mam szczegółowej wiedzy, bo Trójki nie słucham, ale wcale nie wykluczam, że poziom muzyczny jest najgorszy w historii, bo przecież PiS lubi disco polo.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
trup

19-05-2020, 16:03

Nerwowy pisze:
19-05-2020, 13:53
Bestii z Wadowic też ostatnio poświęca się w TVP sporo uwagi ;)
Bardzo podoba mi się to sformułowanie
"BESTIA Z WADOWIC"

+ 100 pkt do ATAKU :D
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

19-05-2020, 16:04

A tutaj piękny wpierdol Karnowskiego :D

https://twitter.com/i/status/1123034821599617024

Jak unikał kontaktu wzrokowego. Coś fantastycznego!
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

20-05-2020, 09:37

Kazik nie zapisywał się do PiS-u – ale czy tylko o to chodzi?

"Piosenka Kazika o wizycie szeregowego posła na cmentarzu żyje już własnym życiem. Jedni sądzą, że autor zgłosił akces do obozu "obrońców demokracji", inni wypominają mu, że sam długo popierał PiS.(...)"

"(...) Na PiS nigdy nie głosowałem. A na PO raz zagłosowałem, więc o tyle mi do nich bliżej. (…) chyba nawet na Tuska, bo on w Warszawie startował. (…) uległem tej panice, żeby powstrzymać PiS (…) Ta decyzja dotyczyła głównie kwestii wizerunkowych. Rzeczywiście, było parę wpadek, jeśli można to tak nazwać, jak sprawa Barbary Blidy czy doktora Garlickiego(...)"

"(...)"Bajka o moim poparciu dla PiS nakręca się sama. Skończyłem w artykule «Newsweeka», razem z Muńkiem i Kukizem, gdzie przedstawiono nas jako pretorian PiS. Nie jestem niczyim pretorianinem" – znów w roku 2015. Wyjaśnijmy: parę lat wcześniej Jarosław Kaczyński zareagował "podziękowaniem za poparcie", gdy Kazik w wypowiedzi prasowej uznał Lecha Kaczyńskiego za najlepszego prezydenta 25-lecia (potem wyjaśniał: "był najlepszy przy słabiutkiej konkurencji").
"Ja nie czuję, żeby moja wolność była zagrożona, żeby zagrożona była demokracja, podstawowe swobody, więc dlaczego miałbym się angażować? (…) Ja mam swoje 40 tys. plus, bo tyle rocznie oddał mi PiS z tego, co mi Platforma zabrała, ograniczając koszty uzyskania przychodu. Oczywiście można dyskutować, czy my zasługujemy na tę ulgę podatkową, ale skoro ją przywrócono, to dlaczego mam się nie cieszyć?"(...)"

Obrazek

KOMENTARZ:

"Nigdy nie przepadałem za Kazikiem, a w kwestii PiSu sprawa jest w ogóle humorystyczna. Bo kiedy tłum ludzi (w tym ja - żaden dziennikarz czy pracownik radia) marzł, przytupywał i skandował na demonstracjach w obronie mediów, Kazik Staszewski opowiadał, że PiS spoko. Kiedy staliśmy pod senatem, skandując (w cieple na szczęście) w trakcie przejmowania sądów, kiedy staliśmy pod pałacem prezydenckim, kiedy chodziliśmy nocami pod sejm, Kazik wypowiadał się tak:

”Nie czuję, żeby moja wolność była zagrożona, żeby zagrożona była demokracja, podstawowe swobody, więc dlaczego miałbym się angażować. W moje życie PiS nie ingeruje bardziej, niż ingerowała Platforma, tu się nic nie zmieniło. Zdecydowanie nie mam poczucia, by ktoś likwidował wolne sądy, by nie było już w Polsce sprawiedliwości. Dajmy im spróbować. Ja nie opiewam sukcesów dobrej zmiany, ale naprawdę nie widzę, by sytuacja była dużo gorsza niż za poprzedniej władzy."

Ale jedno muszę mu oddać: to człowiek, który wie, gdzie stoją konfitury i zawsze się ustawia frontem do słoika. Śpiewając, że "wszyscy artyści to prostytutki", Kazik oczywiście kłamał - nie wszyscy, historia i teraźniejszość zna mnóstwo artystów niepodległych, bohaterskich nonkonformistów. Ale co do niektórych to prawda. Kazik, podobnie jak Gowin, należy do tych immoralistów, którzy zawsze wychodzą na swoje, więc stanowią nader czuły barometr nastrojów. Szóstym zmysłem - którego ja na przykład nie mam - wyczuwają ruch słoika z konfiturami i porzucają sojuszników, zmieniają alianse, a zapytani o nie mówią: "Co? Nie, nie znam człowieka! Zawsze byłem po właściwej stronie. O, proszę, tu nagrałem taką piosenkę jako dyżurny trybun ludowy."

I dlatego te wolty pieczeniarzy cieszą mnie szczególnie, ufam w ten ich szósty zmysł. Ja tego jeszcze nie wiem, ale ich nosy już tak: że może Tupolew prezesa wleciał w ostry cień mgły, że może już Annuszka już rozlała olej."
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

20-05-2020, 10:48

Napisał Mateusz Zimmerman.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
Medard

20-05-2020, 10:59

mistrzsardu pisze:
20-05-2020, 10:48
Napisał Mateusz Zimmerman.
Nie wiem, kto to jest ten mateusz, sprawa trójki też mnie mało interesuje, bo nie słucham stacji od wielu lat, ale ciekawa uwaga, że Kazik mimo bycia w opozycji, zawsze potrafi wyjść na swoje. W odpowiednim momencie wie jak zgarnąć całą pulę dla siebie.

Obecna afera jest chyba na wyrost, są setki ostrzejszych ataków na Kaczafiego i nie ma takiej ekscytacji nimi. Kazik niejako przy okazji się załapał na odpał.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
trup

20-05-2020, 11:27

Komentarz to nie MZ. tak gwoli sprostowania.
Awatar użytkownika
trup

20-05-2020, 11:34

a no właśnie. Taka ambiwalencja u Kazia może i jest zdrowa. Niech się żrą inni. Z drugiej to właśnie taki zmysł na konfitury nastawiony.
W sumie to w przypadku tej listy "Trójki" to wyszło niechcący. Samo się... No a że nieważne jak byle po nazwisku to Kaziu został bohaterem, choć, co trzeba mu oddać, o to nie zabiega.

Trochę za PO. Trochę przeciwko. Trochę za PiS. Trochę przeciwko. Trochę za Konfideracją ale nie do końca. No i w ogóle przeciw Socjalizmowi, chociaż pieniążki chętnie przytulam. Ładnie zaśpiewam, to się zrobi szum. I Bohater i skromny. Cwany Polak z tego Kazia. No i kasza w garnku przyjemnie bulgoce. I na omastę będzie.
Awatar użytkownika
trup

20-05-2020, 11:49

I jeszcze analiza programu Tęczowego Krzysztofa. Żeby co poniektórym za bardzo ostry cień zamglenia nie przesłonił prawdziwych intencji Krzysia i kolegów, którzy starego otępiałego już Janusza wykorzystują żeby nam zrobić powtórkę z historii...

nowe szaty Bosaka

„piątka Mentzena”, czyli hasło „Nie chcemy Żydów, gejów, aborcji, podatków i UE”.

"(...)„My robimy te badania, te grupy fokusowe, śledzimy, jaki przekaz trafia do wyborców. Wiemy, co mówić, żeby wyborcy nas słuchali. Korzystamy z danych, to jest podejście naukowe. I w sposób naukowy wyszło nam pięć postulatów. Nazwałem je »piątką Konfederacji« i ogłaszam ją światu po raz pierwszy. Nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej. To najlepiej trafia do naszych wyborców, dlatego nasi wyborcy chcą nas słuchać i z tego powodu wyborcy chcą na nas głosować”

– mówił Sławomir Mentzen, jeden z liderów Konfederacji na swoim wykładzie 25 marca 2019 w Krakowie.(...)"

"(...)Młody torys zamiast nienawiści do „innych”

Taktyka otwartego i agresywnego atakowania wymienionych grup społecznych i podmiotów politycznych się nie sprawdziła. Konfederaci nie wprowadzili do Europarlamentu ani jednego deputowanego. W kampanii do Sejmu przekaz został więc stonowany.

Teraz kandydat skrajnej prawicy Krzysztof Bosak gra już kogoś na podobieństwo młodego torysa. Ubrany w dobrze skrojone garnitury, używa stonowanego języka, nie głosi już haseł wprost antysemickich i skupia się na deklaracjach wsparcia dla protestujących przedsiębiorców. Zdawać się może, że mamy do czynienia z konserwatystą w typie Jarosława Gowina, a nie z jednym z liderów nacjonalistów z Ruchu Narodowego i patronem Marszu Niepodległości.

Widać, że Bosak stara się walczyć o głosy klasy średniej i stara się mówić jej językiem. Treść jednak pozostała skrajnie prawicowa, a od eurowyborów paradoksalnie zmieniło się niewiele. Przede wszystkim identyfikacja graficzna i język. Po analizie prezydenckiego programu „Nowy Porządek” można powiedzieć, że jest to synteza treści z kampanii europejskiej z formą tej do Sejmu. Program Bosaka to propozycja zmiany ustroju Polski i zarys zapisów nowej konstytucji opartej na fundamentalizmie religijnym, nacjonalizmie, hierarchii i liberalizacji dostępu do broni.(...)"

-----

"(...)Nowy nacjonalistyczny porządek Bosaka

Już sam tytuł tego dokumentu programowego jest mocno nieszczęśliwy. Wiele organizacji skrajnej prawicy przyjmowało to miano lub hasło. Nowym Porządkiem (Neuordnung) Adolf Hilter nazywał ład polityczny, który nazistowskie Niemcy chciały narzucić podbitym terenom po II wojnie.

Pod tą nazwą istniały skrajnie prawicowe grupy w Portugalii, Wenezueli, Francji, Japonii i we Włoszech.

Najbardziej znana z nich była ta ostatnia – Ordine Nuovo – o profilu faszystowskim, antysemickim, rasistowskim i antykomunistycznym. Została zdelegalizowana w 1973 roku po serii zorganizowanych przez nią aktów terroru. 12 grudnia 1969 roku przeprowadziła zamach bombowy na Piazza Fontana w Mediolanie, zginęło wówczas 17 osób, a 84 zostały ranne. Wraz z Frontem Narodowym i Awangardą Narodową Nowy Porządek planował nawet we Włoszech zamach stanu.

Polski „Nowy porządek” z kolei ma zapowiadać wedle Konfederatów „Nową Konstytucję”. Jej głównym filarem ma być silny nacjonalizm. Słowo „naród” przenika gęsto karty broszury programowej Bosaka.

>> „naród powinien być podmiotem władzy”
>> „państwo powinno tworzyć warunki dla zachowania tożsamości narodowej”
>> „naród jest naszą naturalną wspólnotą”
>> „realizacja dobra narodu musi zawsze stać w centrum zadań państwa polskiego”
>> konieczna jest „polityczna jedność narodu ponad granicami państw”
>> oraz samoorganizacja „Polonii i kresowych Polaków”
(...)"

Obrazek
Pacjent

20-05-2020, 14:07

Awatar użytkownika
trup

20-05-2020, 14:10

No i co?? Ciekawa kampania reklamowa książki. To coś jak "Resortowe Dzieci"?
ODPOWIEDZ