Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

Re: Księża

01-07-2020, 22:12

To i ja historię z cyklu mam znajomego :). Dawno i nieprawda już, bo działo się to w czasach końcówki liceum. Nasz ksiądz od religii (ostatni rok seminarium przed święceniami ) regularnie z kolegami księżmi jeździł z uczniami (obecny ) na mocno zakrapiane imprezy poza miasto. Każdy z panów w sukienkach z dziewczyną (jedną z nich śmiało mogę nazwać prostytutką) i, oprócz kierowcy, wszyscy pijący - dużo. Bardzo sympatyczne towarzystwo generalnie. A to tylko część historii. Po tym doświadczeniu nikt mi nie wmówi, że w seminarium studiują bogobojni chłopcy z powołaniem. Może jeden na 66.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

04-07-2020, 07:58

nocna warta przy dudełowym banerze wyborczym

nagranie wąchockowane
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

04-07-2020, 09:43

chłop paraduje po nocy w sukience i zaczepia przechodniów. takie są skutki propagandy lgbt. dobrze ze jakiś wzburzony obserwator to nagrał.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-07-2020, 11:24

nagrobek pisze:
04-07-2020, 09:43
chłop paraduje po nocy w sukience i zaczepia przechodniów. takie są skutki propagandy lgbt. dobrze ze jakiś wzburzony obserwator to nagrał.
Haha o kurwa, jaki koncentrat
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
frankmullen
postuje jak opętany!

04-07-2020, 12:10

Haha... Religia pierze mózgi ludziom niemiłosiernie. Jeden z forumowiczów pisał nie raz, że logika w książkach Dawkinsa jest jebana od tylca. Nie będę z tym polemizował, bo to pewnie temat na osobny wątek forumowy. Tylko, że jest jedna książka, która logikę jebie nie tylko od tylca , ale jeszcze we wszystkie inne dziury. Zowie się Biblia. Pamiętam jak będąc w wieku studenckim postanowiłem sobie, że przeczytam całe Pismo Święte (sic!) i pozaznaczam kolorowymi karteczkami strony, które zawierają wg mnie albo kompletny rozjazd z logiką, albo kontrowersyjne, obleśne i absurdalne tezy. Uwierzcie mi, że porzuciłem karteczkowy pomysł po mniej więcej 20-30 stronach, kiedy to zauważyłem, że to nie ma większego sensu. Z prostego powodu - musiałem takie karteczki wklejać na każdą stronę. Wówczas zmieniłem taktykę z karteczkowej na ołówkową - tzn. zacząłem po prostu zakreślać akapity, które wprawiały mnie z różnych powodów w osłupienie. Dobrnąłem tym sposobem do końca i przeczytałem całość. Nie pamiętam czy wystarczył mi jeden ołówek, czy byłem zmuszony chwycić za drugi.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

04-07-2020, 12:17

Nom, ja bym wam wszystkim proponował, nadziać się na widły i wskoczyć do pieca.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

04-07-2020, 12:20

frankmullen pisze:
Haha... Religia pierze mózgi ludziom niemiłosiernie. Jeden z forumowiczów pisał nie raz, że logika w książkach Dawkinsa jest jebana od tylca. Nie będę z tym polemizował, bo to pewnie temat na osobny wątek forumowy. Tylko, że jest jedna książka, która logikę jebie nie tylko od tylca , ale jeszcze we wszystkie inne dziury. Zowie się Biblia. Pamiętam jak będąc w wieku studenckim postanowiłem sobie, że przeczytam całe Pismo Święte (sic!) i pozaznaczam kolorowymi karteczkami strony, które zawierają wg mnie albo kompletny rozjazd z logiką, albo kontrowersyjne, obleśne i absurdalne tezy. Uwierzcie mi, że porzuciłem karteczkowy pomysł po mniej więcej 20-30 stronach, kiedy to zauważyłem, że to nie ma większego sensu. Z prostego powodu - musiałem takie karteczki wklejać na każdą stronę. Wówczas zmieniłem taktykę z karteczkowej na ołówkową - tzn. zacząłem po prostu zakreślać akapity, które wprawiały mnie z różnych powodów w osłupienie. Dobrnąłem tym sposobem do końca i przeczytałem całość. Nie pamiętam czy wystarczył mi jeden ołówek, czy byłem zmuszony chwycić za drugi.
nie jestem znawcą biblii ale mam taką pobieżną opinię, że jest tak napisana, żeby każdy mógł coś dla siebie znaleźć. tak na zasadzie, że zawsze można coś dopasować do aktualnych potrzeb. np "nadstaw drugi policzek" - jak katolska religia ma być uznana za "miłosierną". "oko za oko ząb za " - dla twardogłowych piotrowskich co szukają rydzykowej prawej flanki. te niekonsekwencje są wygodne i moim zdaniem podstawą fundamentalną religii.
Awatar użytkownika
nicram

04-07-2020, 13:01

Rumburak pisze:
Najpierw ty. Pokaż jak się to robi, a później się zastanowimy.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

04-07-2020, 13:08

frankmullen pisze:
Podziwiam wytrwałość, ale nie rozumiem celu operacji.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
frankmullen
postuje jak opętany!

04-07-2020, 13:20

83koper83 pisze:
04-07-2020, 13:08
frankmullen pisze:
Podziwiam wytrwałość, ale nie rozumiem celu operacji.
Cele były zasadniczo dwa. Pierwszy - wg mnie każdy powinien przeczytać w całości to dzieło, gdyż jest to najbardziej popularna książka na świecie, a wnioski z jej przeczytania wyciągnąć samemu. Drugi - bardziej prozaiczny - swego czasu u mnie po wsi często chodzili Jehowi i wbrew większości ludzi bardzo lubiłem ich przyjmować. A ponieważ oni tak bardzo przywiązują uwagę do słów zawartych w Biblii, lubiłem z nimi o tym właśnie dyskutować. Miałem zawsze niezły ubaw, kiedy sypałem cytatami z owej księgi i widziałem ich miny. Niby tacy przygotowani na dyskusje, a zawsze kończyło się na stwierdzeniu typu: "odpowiemy panu na to pytanie, ale jak przyjdziemy następnym razem". Oczywiście przychodzili, ale już w innym składzie i zabawa zaczynała się od nowa. Nie powiem, zaginanie tych ludzi (których nomen omen bardziej szanuję niż przeciętnych katolików, gdyż bardziej trzymają się zasad biblijnych niż ci ostatni), sprawiało mi zawsze niezły fun.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-07-2020, 13:30

Chce sie upewnic ze rozumiem. Uwazasz Biblie za skrajnie nielogiczna i obrzydliwa ksiazke, a Jehowych szanujesz za to, ze sie jej mocno trzymaja, tak?
Awatar użytkownika
frankmullen
postuje jak opętany!

04-07-2020, 13:35

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
04-07-2020, 13:30
Chce sie upewnic ze rozumiem. Uwazasz Biblie za skrajnie nielogiczna i obrzydliwa ksiazke, a Jehowych szanujesz za to, ze sie jej mocno trzymaja, tak?
Za nielogiczną - tak. Za obrzydliwą - tego bym nie powiedział. Zawiera różne obrzydliwe fragmenty, ale o całości bym w żadnym wypadku tak nie powiedział. A co do Jehowych... I Jehowi i katolicy uważają Biblię za najważniejszą z ksiąg. To kto zasługuje na większy szacunek - ten kto stara się literalnie trzymać zasad w niej zawartych (niezależnie od tego jak je oceniam), czy ci, którzy w sferze werbalnej co prawda wyznają te same wartości, ale już w praktyce życia codziennego rozmijają się z nimi totalnie? Wg mnie odpowiedź jest oczywista.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-07-2020, 13:38

Faktycznie, nie napisales obrzydliwa tylko ze zawiera oblesne tezy.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

04-07-2020, 13:39

@frankmullen
Aha, żeby pozaginać Jehowych tak tę Biblię bebeszyłeś. To jest poziom trollingu, który wzbudza we mnie szacunek. Zgadzam się natomiast, że każdy powinien przeczytać.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
frankmullen
postuje jak opętany!

04-07-2020, 13:49

83koper83 pisze:
@frankmullen
Aha, żeby pozaginać Jehowych tak tę Biblię bebeszyłeś. To jest poziom trollingu, który wzbudza we mnie szacunek. Zgadzam się natomiast, że każdy powinien przeczytać.
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Jehowi gościli i u mnie po przeczytaniu Biblii, a nie przed ani w trakcie. Tak więc nie był to pierwotny cel. Dopiero później okazało się, że pierwotny cel może przysłużyć się wtórnemu.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

04-07-2020, 14:01

frankmullen pisze:
04-07-2020, 13:49
83koper83 pisze:
@frankmullen
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Jehowi gościli i u mnie po przeczytaniu Biblii, a nie przed ani w trakcie. Tak więc nie był to pierwotny cel. Dopiero później okazało się, że pierwotny cel może przysłużyć się wtórnemu.
Ok, no to już kumam. Hobbystyczna operacja, to w sumie też szanuję.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

04-07-2020, 14:54

nicram pisze:
04-07-2020, 13:01
Rumburak pisze:
Najpierw ty. Pokaż jak się to robi, a później się zastanowimy.
Dla ciebie mogę zrobić wyjątek i osobiście wpierdolic cie do pieca.
hcpig pisze:
Awatar użytkownika
nicram

04-07-2020, 18:07

Ja jednak nie chcę żadnych przywilejów z twojej strony. Kobiety takie jak ty, zawsze przepuszczam przodem. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

04-07-2020, 21:30

To nie koncert życzeń chudy szczurze. Z twoich popiołów zrobię zanęte na leszcze.
hcpig pisze:
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

05-07-2020, 17:37

Wacław pisze:
04-07-2020, 07:58

nocna warta przy dudełowym banerze wyborczym

nagranie wąchockowane
Trzeba przyznać, że zgrabnie wybrnęli z tego.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxNewsMT

Okazał się chory psychicznie. Pytanie, czy tylko on jeden jest chory w tej instytucji i jej przyległościach. Może kol. Bloodcult coś wie na ten temat :wink:
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
ODPOWIEDZ