04-07-2020, 21:17
Postaram się napisać raz a konkretnie, ponieważ szkoda mi wieczoru na długie dysputy - są od tego wytrwalsi. Próbujesz przenieść to na jakiś poziom wyższej abstrakcji, gdzie już słabo wiadomo co jest czym. Podana przez Ciebie definicja konserwatyzmu jest wąska i koncentruje się na jednym tylko aspekcie. To jest znacznie szersze pojęcie, w skład którego wchodzą też pojęcia autorytetu, narodu, religii i innych. Wybierając to co chcemy z tej układanki, możemy łatwo udowodnić, że Mona Lisa to obraz lasu, ponieważ w tle jest las, i zignorować główną postać. Proste fakty są natomiast takie:
Bard Eithun - morderstwo geja
Varg Vikernes - do cna konserwatysta, rasista, odynista, i długo jeszcze by wymieniać
Mortiis - ostatnio wygrzebałem kilka wywiadów z jego wczesnych lat, oraz korespondencji - doprawdy fascynująca;)
Darkthrone - Arysk Black Metal
Można tak wymieniać dalej, choćby i cały nurt NSBM z którym Polska jest kojarzona za granicą do dzisiaj, i mógłbym grzebać dalej, ale w sumie wiem, że choćbym robił risercz przez rok, to odbije się on od tego właśnie wyższego poziomu abstrakcji, na którym nawet Absurd to lewica, a hajlowanie to wyraz buntu wobec zastałej rzeczywistości;)
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.