SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Fanatyk
weteran forumowych bitew

Re: SARS-CoV-2

08-10-2020, 22:46

nagrobek pisze:
08-10-2020, 22:39
bełkoczesz. wypierdalaj.
Takie są właśnie skutki wieloletniego prania mózgu. Kompletnie się wysuszył i wyparował przez uszy.
Nawet nie jest mi żal tego covidowego gamonia.
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

09-10-2020, 00:03

Ascetic pisze:
08-10-2020, 19:38
a wiesz cymbale jaki zawód wykonuje osoba którą nazywasz teraz ogłupiałą przez system?
Panie kol. Ascetic, przecież wykonywany przeze mnie zawód - jaki by nie był - nie ma tutaj znaczenia, szczególnie dla kol. Fanatyka (jak mniemam). Ze swojej strony mogę polecić ruch, jaki względem kol. Fanatyka wykonałem lata temu, a mianowicie wrzuciłem go na listę ignorowanych użytkowników. Słońce od razu wyszło zza burzowych chmur, przegonionych za widnokrąg podmuchami zefiru, ptaszęta okoliczne jęły miło ćwierkać i pogwizdywać, dziewczęta pokraśniały, a szklaneczka sama wypełniła się akwawitą.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
TheDude

09-10-2020, 00:29

Tak się składa, że robię w miejscowości pełnej hoteli, ośrodków wypoczynkowych i innych wczasowych atrakcji. Lato zajebane full, obiekty i kwatery pełne aż skrzypiało (nie tylko od dymających się par). Na plaży tłumy i zero masek, zero stresu. Dyskoteki, imprezownie i bary również załadowane aż do bólu. Kasa wpływała konkretna, oczywiście bony turystyczne, w noclegowych obiektach, napierdalali jak mantrę. Do tego stopnia, że u znajomych w ośrodku z czterema gwiazdkami w sierpniu były hurtowe telefony o noclegi na jedną/dwie doby, akurat tak żeby się zmieścić w 500 zł, albo w tysiaku jak ktoś miał dwójkę dzieciaków. Byli też tacy co bez dzieci przyjeżdżali i wykłócali się, że chcą płacić bonem. Nieważne. Chodzi mi o to, że mili panowie politycy ładnie wykalkulowali, że turystyka, w różnych regionach Polski, to będzie piękny prezencik dla elektoratu pis. Sezon się skończył, pieniądz wpłynął, również z zagranicznych portfeli i teraz znów jeb z dzidy i nagle okazuje się, że wirus zabija i jest stan epidemii.
Co będzie dalej to nawet nie chce mi się myśleć. Hailsa.
Awatar użytkownika
uglak

09-10-2020, 00:31

Sybir pisze:
09-10-2020, 00:03
Ascetic pisze:
08-10-2020, 19:38
a wiesz cymbale jaki zawód wykonuje osoba którą nazywasz teraz ogłupiałą przez system?
Panie kol. Ascetic, przecież wykonywany przeze mnie zawód - jaki by nie był - nie ma tutaj znaczenia, szczególnie dla kol. Fanatyka (jak mniemam). Ze swojej strony mogę polecić ruch, jaki względem kol. Fanatyka wykonałem lata temu, a mianowicie wrzuciłem go na listę ignorowanych użytkowników. Słońce od razu wyszło zza burzowych chmur, przegonionych za widnokrąg podmuchami zefiru, ptaszęta okoliczne jęły miło ćwierkać i pogwizdywać, dziewczęta pokraśniały, a szklaneczka sama wypełniła się akwawitą.
Jeszcze nikogo nie dodałem do ignorowanych, ale może za ten niezbyt inteligentny i zbyt długo ciągnący się trolling faktycznie trzeba Fanatyka tam umieścić.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Sybir

09-10-2020, 01:04

Nie będę lobbował za takim rozwiązaniem, ograniczę się do przypomnienia, że takowe istnieje.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-10-2020, 07:10

Gazeta.pl pisze: Profesor Simon: "To nie myszki i motylki przenoszą zakażenie. Na oddziale mam dwóch antycovidowców"

Profesor Krzysztof Simon komentował w TVN24 kolejne rekordy pandemiczne: - Jak się przebić do osób, które nie wierzą w epidemię? Na oddziale mam dwóch młodych ludzi w ciężkim stanie. Tak się złożyło, że to dwaj zajadli antycovidowcy, którzy nie wierzyli w epidemię.

Sytuację pandemiczną komentował gość programu Moniki Olejnik „Kropka nad i” w TVN24 prof. Krzysztof Simon. To uznany ekspert od walki z epidemią i ordynator oddziału zakaźnego w szpitalu im. Gromkowskiego we Wrocławiu.

Simon krytykował ludzi, którzy ignorują zagrożenie ze strony koronawirusa lub zaprzeczają jego istnieniu. – Jak się przebić do tych osób? Nie może być tak, że nasza pielęgniarka jedzie tramwajem do pracy, w którym jest awantura, bo cztery osoby nie mają masek. To nie myszki, szczurki, motylki czy komary przenoszą zakażenie, tylko ludzie. Wszyscy ci, którzy nie przestrzegają obostrzeń, jawnie narażają innych na śmierć – mówił ekspert.

I dodawał: – Na oddziale mamy dwóch młodych ludzi zakażonych koronawirusem, w ciężkim stanie. Tak się akurat złożyło, że to zajadli antycovidowcy, którzy nie wierzyli w epidemię. I akurat na nich trafiło. Społeczeństwo musi reagować na apele o noszenie masek, dezynfekcję, zachowanie dystansu. Musimy brać odpowiedzialność za siebie nawzajem.
Wojna o wesela

Profesor Simon podkreślał, że był zwolennikiem wprowadzenia pół roku temu lockdownu i nie zgadzał się z codziennym poluzowywaniem restrykcji. Jednak rozumie potrzebę powrotu dzieci do szkół, ponieważ nauczanie zdalne było trudne dla najmłodszych. Dzieci powinny się socjalizować, a rodzice muszą mieć możliwość chodzenia do pracy. Przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa.

Natomiast specjalista nie rozumie niektórych decyzji rządzących, choćby w kwestii organizacji imprez weselnych.

– Od czterech miesięcy toczy się wojna o wesela. To jest jakiś absurd. Przecież mamy epidemię, a dzisiaj się dowiaduję, że w uroczystościach będzie mogło wciąż brać udział 75 osób. A powinno być jak najmniej: państwo młodzi i ich rodzice. U nas na tych weselach pozakażały się już tysiące czy dziesiątki tysięcy osób – mówił lekarz.

ZOBACZ: Jakich miejsc radzi unikać prof. Simon, by nie zakazić się koronawirusem
Służba zdrowia na granicy wydolności

Monika Olejnik przypominała wypowiedź Andrzeja Dudy z 26 września. – Pandemia jest pod kontrolą. Od połowy października spodziewamy się wypłaszczenia – powiedział wówczas prezydent RP. Tego dnia odnotowano rekordowe wówczas 1500 zakażeń.

– Z przerażeniem patrzę na standard klasy politycznej w Polsce. Niestety, w służbie zdrowia są wieloletnie zaniedbania, lekarzy zakaźników ubywało od dłuższego czasu i ten trend trzeba zahamować – podkreślał prof. Simon.

Ekspert wskazywał, że służba zdrowia „jest na granicy wydolności, jeśli chodzi o pion zakaźny”. Realnie zakażonych osób może być zaś kilka razy więcej niż te wykrywane 4 tys.

– Obawiam się, że jak tak dalej pójdzie, to Polska będzie cała strefą czerwoną, może poza wioskami wysoko w górach – mówił, odnosząc się do nowych obostrzeń, które zapowiedział w czwartek premier Mateusz Morawiecki. Od 10 października zasady ze stref żółtych zostaną wprowadzone na terenie całego kraju.

Wizyta ministra Czarnka w szpitalu

Profesor Simon kompromitacją nazwał zachowanie posła Prawa i Sprawiedliwości (i nowego ministra edukacji) Przemysława Czarnka. Monika Olejnik przytoczyła treść artykułu stołecznej „Wyborczej”, w którym opisano wizytę polityka w szpitalu.

Poseł – mimo zakazu – odwiedził w weekend swoją babcię. W poniedziałek okazało się, że ma koronawirusa. Do Wojskowego Szpitala Klinicznego w Lublinie posłowi PiS pozwolił wejść w sobotę kierownik oddziału. Sam jest teraz na kwarantannie, tak jak prawie cały jego personel. A koronawirusa ma 90 proc. pacjentów oddziału. Choć od początku pandemii na oddziale obowiązuje zakaz odwiedzin, pracownicy donoszą, że nie dotyczy on wszystkich, a niektórzy cieszą się specjalnymi przywilejami.

– Jeżeli faktycznie zostały złamane przepisy, to jest to wstyd i kompromitacja dla polityka. Szanujmy swoje i innych zdrowie, a szczególnie dbajmy o osoby starsze i schorowane. Do szpitala nie wpuszcza się rodzin. Wirus szerzy się z człowieka na człowieka. Jak nie przerwiemy tej transmisji, to polegniemy z całą służbą zdrowia – przestrzegał prof. Simon.

all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

09-10-2020, 08:12

Obrazek
[PILNE] OGŁOSZONO NOWĄ FLAGĘ POLSKI.
:D :D :D
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

09-10-2020, 09:13

Czy są jakieś dane/statystyki, z których wynika jaki procent pacjentów wyleczonych w szpitalach z covida leżał pod respiratorem?
Pytam bo wczoraj rozmawiałem z kuzynką, która jest pielęgniarką w szpitalu w Grudziądzu i m.in. podała taką ciekawostkę, że u nich na oddziale od ponad 1,5 miesiąca żaden chory z covidem, który wymagał podłączenia pod respirator już nie wrócił do własnego oddechu.
Część wciąż leży a część zmarła. Jeżeli byłby to ogólny trend a nie tylko przypadek tego szpitala to liczba respiratorów według mnie nie ma znaczenia w leczeniu covid.
Obrazek
Awatar użytkownika
nicram

09-10-2020, 09:28

Około 10-20% ludzi z Covid19, których podłącza się do respiratorów przeżywa. Piszesz, że nie ma znaczenia. Wszystko jest kwestią skali. Na 100 osób będzie to 10-20 ludzi. Na 1000 już 100-200.
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

09-10-2020, 09:33

Nie no wiadomo. Dzięki za info.
Obrazek
Awatar użytkownika
nicram

09-10-2020, 09:38

Z innej beczki. Wygląda na to, że szczepionki przeciwko SARS-CoV-2, którą zatwierdzi się w UE jeszcze długo nie będzie. Niedawno ukazała się praca, która pokazuje możliwą reakcję krzyżową między białkami SARS-CoV-2 a białkami Pneumokoków. W szczególe, białkami Pneumokoków zanieczyszczającymi szczepionki przeciwko Pneumokom. :-) Być może w tym tkwi źródło lekkiego przebiegu COVID19 u dzieci, gdyż w większości krajów obowiązkowo szczepi się dzieci przeciwko Pneumokokom. https://www.mdpi.com/2076-393X/8/4/559

Tak więc zalecam szczepienie siebie lub kogoś z rodziny. Aby nie być gołosłownym, zaszczepiłem się przedwczoraj. :-)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

09-10-2020, 09:47

nicram pisze:
Gazeta.pl pisze: Na oddziale mamy dwóch młodych ludzi zakażonych koronawirusem, w ciężkim stanie. Tak się akurat złożyło, że to zajadli antycovidowcy, którzy nie wierzyli w epidemię.
Będąc w ciężkim stanie rozmawiali z profesorem o swoich poglądach na temat COVID? :facepalm:
nicram pisze:
09-10-2020, 09:38
zaszczepiłem się przedwczoraj
Powodzenia zatem życzę, trzymam za Ciebie kciuki. ;)

EDIT

Oooops, sorry - myślałem, że się na COVID zaszczepiłeś. :D :D :D Chyba jeszcze śpię...
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Fanatyk
weteran forumowych bitew

09-10-2020, 10:18

Kiedy ludzie zrozumiecie że tak ma być; te wszystkie "zachorowania" to bzdury wyssane z palca a cały ten okupacyjny rząd
łamie prawo i podpada pod art 115 par 20 kk; radzę sobie poczytać za to jest 5 lat więzienia; gdyby w Polsce był normalny
system prokuratorów i sędziów a nie klika sprzedajnych kurewek to Morawiecki i reszta bandy dawno by miała w oknie widok
w szkocką kratę.

Jak dalej będziecie w tym trwać to życzę wam żeby was dymali i zabrali resztki godności, żebyście czuli się jak świnie w zagrodzie idące na rzeź. CO ZA ŚWIAT
Ostatnio zmieniony 09-10-2020, 10:31 przez Fanatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-10-2020, 10:29

w PL, matematycznie, to do grudnia ostre wzrosty i brak łóżek szpitalnych. Hailsa !
Obrazek
Awatar użytkownika
Fanatyk
weteran forumowych bitew

09-10-2020, 10:35

Pojawiam się i znikam ..pojawiam się i znikam ..taki jestem wirus świrus ....i niech tępy lud wierzy we mnie ...korona świrus najważniejszy na świecie i nic innego się nie liczy!!!!! Aha i cyfry w TVN TVP info i Polsat...oby więcej i więcej ...aby niewolniczy motłoch szedł na zagładę w kagańcach, i żadna siła nie zawróci ich z tej drogi.
Pacjent

09-10-2020, 10:36

SODOMOUSE pisze:
09-10-2020, 10:29
w PL, matematycznie, to do grudnia ostre wzrosty i brak łóżek szpitalnych. Hailsa !
Obrazek
Jak co roku. Jeśli ktoś miał okazję odwiedzić szpital w tym okresie to chyba zapamiętał widok łóżek na korytarzach. Wyjaśnienie dla widzów TVPiS: to oznacza, że zabrało miejsc na salach i ściągnięto łóżka z magazynów.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Fanatyk
weteran forumowych bitew

09-10-2020, 10:57

Czytam sobie właśnie na onecie że: Chile właśnie zmaga się z drugą falą pandemii, która przyszła do tego południowoamerykańskiego państwa ze zdwojoną siłą. https://kobieta.onet.pl/nowa-mutacja-ko ... ow/gpznxm5

Wchodzę wiec na worldometers.info https://www.worldometers.info/coronavir ... try/chile/ żeby zobaczyć tą ich druga falę co atakuje ze zdwojoną siłą... patrzę... i oczom nie wierzę :lol:

Obrazek

Obrazek

Ech onet kurwa, wy lamerzy.
Żeby aż tak marnie wciskać ludziom kit, to trzeba być totalnym amatorem :)
Kiedyś przynajmniej jeszcze pozwalali dodać komentarz pod artykułem - ale te czasy już bezpowrotnie minęły.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

09-10-2020, 11:09

Plagueis pisze:
09-10-2020, 09:47
nicram pisze:
Gazeta.pl pisze: Na oddziale mamy dwóch młodych ludzi zakażonych koronawirusem, w ciężkim stanie. Tak się akurat złożyło, że to zajadli antycovidowcy, którzy nie wierzyli w epidemię.
Będąc w ciężkim stanie rozmawiali z profesorem o swoich poglądach na temat COVID? :facepalm:

Ja tam bardzo lubię czytać wypowiedzi uznanych specjalistów od epidemii, których upodobała sobie GW. Wynika z nich, że już niedługo połowa polulacji zemrze, co mnie bardzo cieszy. Druga sprawa, która sprawia mi równie wiele radości, to bijąca od tych pyszałków hipokryzja i bufonada.Przywołany tutaj autorytet w postaci prof.Simona w minione wakacje wybrał się nad polskie morze, narzekając przy tym, że w dobie epidemii tak dużo ludzi(sam zapewne uważa się za nadludzia) wybrało się na wakacje. Grubas liczył na ekskluzywne wczasy we Władysławowie, bo cebulaki będą posrane w domach siedzieć a tu taki chuj.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Pacjent

09-10-2020, 11:12

Ten Simon to jest w ogóle dobry zawodnik. Podjudzacz i histeryk. Świetne cechy dla lekarza.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

09-10-2020, 11:29

Rumburak pisze:
09-10-2020, 11:09
Ja tam bardzo lubię czytać wypowiedzi uznanych specjalistów od epidemii, których upodobała sobie GW. Wynika z nich, że już niedługo połowa polulacji zemrze, co mnie bardzo cieszy. Druga sprawa, która sprawia mi równie wiele radości, to bijąca od tych pyszałków hipokryzja i bufonada.Przywołany tutaj autorytet w postaci prof.Simona w minione wakacje wybrał się nad polskie morze, narzekając przy tym, że w dobie epidemii tak dużo ludzi(sam zapewne uważa się za nadludzia) wybrało się na wakacje. Grubas liczył na ekskluzywne wczasy we Władysławowie, bo cebulaki będą posrane w domach siedzieć a tu taki chuj.
SEDNO!
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Zablokowany