POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

10-11-2021, 15:45

A właśnie czy nieskazitelny Doktor oddał na dzieci nienarodzone majątek którego się dorobił się w czasach, w których jak sam przyznał dokonywał aborcji hurtowo? Na przykład tej willi w Warszawie. Czy jednak oczyścił tanio sumienie zmuszając pacjentki do rodzenia kadłubków?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

10-11-2021, 15:48

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-11-2021, 16:01

To oczywiste, jest nim przeciez Max Kolonko President ad interim of The United States of Poland
woodpecker from space
Awatar użytkownika
trup

10-11-2021, 16:06

Mam pytanie.... Jaka jest definicja "ABORCJI EUGENICZNEJ"?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

10-11-2021, 16:07

Sgt. Barnes pisze:
10-11-2021, 15:48
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... d=msedgntp
ciekawe spostrzeżenie.
Jakże byłaby to wspaniała wiadomość... a zarazem smutna wielce.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
bartwa

10-11-2021, 16:29

trup pisze:
10-11-2021, 16:06
Mam pytanie.... Jaka jest definicja "ABORCJI EUGENICZNEJ"?
Lubią chujki używać słów, których nikt nie rozumie, co? Napierdalali te msze po łacinie przez setki lat i ilu Polaków coś z tej łaciny kuma?
Awatar użytkownika
Hatefire

10-11-2021, 16:44

Obrazek

Pacjent na kozetce 😁
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

10-11-2021, 17:53

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... BoxMMtImg4

Żyjemy w jakiejś fabule, tragikomedii. Panowie i Panie, nie warto za bardzo przejmować się czymkolwiek, ktoś nas opowiada.

P.S. Pamięta ktoś jeszcze "Wprost" z Królem w roli naczelnego? Stałym punktem był złożony z trzech kadrów komiks.

"Jeśli GROM nie poradzi sobie w Afganistanie...
...Poślemy tam...
...Łódzkie pogotowie".
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
hcpig

10-11-2021, 17:58

bartwa pisze:
Lubią chujki używać słów, których nikt nie rozumie, co?
Ja do dziś nie wiem czym jest marksizm kulturowy,
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Hatefire

10-11-2021, 18:08

hcpig pisze:
To akurat proste. Marksizm kulturowy to po prostu wszystko co się aktualnie nie podoba episkopatowi/Januszowi Korwinowi-Mikke/Pierdziewiczowi/Ziemkiewiczowi/Jarosławowi Kaczyńskiemu*

*niepotrzebne skreślić
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent

10-11-2021, 18:16

Hatefire pisze:
10-11-2021, 18:08
hcpig pisze:
To akurat proste. Marksizm kulturowy to po prostu wszystko co się aktualnie nie podoba episkopatowi/Januszowi Korwinowi-Mikke/Pierdziewiczowi/Ziemkiewiczowi/Jarosławowi Kaczyńskiemu*

*niepotrzebne skreślić
Nie piernicz. Sam tu przyznałeś, że znasz myśl Gramsciego.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Triceratops

10-11-2021, 18:16

83koper83 pisze:
10-11-2021, 17:53
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... BoxMMtImg4

Żyjemy w jakiejś fabule, tragikomedii. Panowie i Panie, nie warto za bardzo przejmować się czymkolwiek, ktoś nas opowiada.

P.S. Pamięta ktoś jeszcze "Wprost" z Królem w roli naczelnego? Stałym punktem był złożony z trzech kadrów komiks.

"Jeśli GROM nie poradzi sobie w Afganistanie...
...Poślemy tam...
...Łódzkie pogotowie".
Wprost pod wodza tow.Krola byla calkiem niezla gazeta
woodpecker from space
Awatar użytkownika
uglak

10-11-2021, 19:06

hcpig pisze:
bartwa pisze:
Dzik do dzisiaj nie wie kim jest leming, a podobno forume uczy, forume radzi...
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 19:10

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-11-2021, 10:14
Lukass pisze:
10-11-2021, 00:38

A akurat Seba mnie w tym temacie zadziwia. Brak zrozumienia różnic kulturowych i lokalnych uwarunkowań nieprawdopodobny jak na wprawionego podróżnika. Jedzie trochę poczuciem wyższości białego turysty, który zaszczycił swą obecnością dany kraj, by obejrzeć folklor. Nie mam ochoty tego dziś rozkminiać, ale jestem szczerze zdumiony.
Dlaczego muzułmanie w czasie ramadanu starają się nie jeść, nie pić, nie palić itd?
Mogę tylko zgadywać, że ma im to umożliwić/ułatwić cudowne życie wieczne w ich raju. Nie wnikam w motywacje i zasady tej religii, tak jak nie wnikam w nie w przypadku katolicyzmu. I z jakiegoś powodu wyczuwam, że zaraz będzie następny gruby fikoł.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Triceratops

10-11-2021, 19:54

uglak pisze:
10-11-2021, 19:06
hcpig pisze:
bartwa pisze:
Dzik do dzisiaj nie wie kim jest leming, a podobno forume uczy, forume radzi...
Pomrocznosc jasna ich dopadla widac, A Rysiek twierdzi inaczej
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard

10-11-2021, 19:57

Lukass pisze:
10-11-2021, 00:38
A akurat Seba mnie w tym temacie zadziwia. Brak zrozumienia różnic kulturowych i lokalnych uwarunkowań nieprawdopodobny jak na wprawionego podróżnika. Jedzie trochę poczuciem wyższości białego turysty, który zaszczycił swą obecnością dany kraj, by obejrzeć folklor. Nie mam ochoty tego dziś rozkminiać, ale jestem szczerze zdumiony.
Po prostu Seba z własnego doświadczenia podróżniczego wie, że pewnych uwarunkowań kulturowych nie da się łatwo przeskoczyć,
niewykwalifikowani uchodźcy nie znajdą dobrze płatnej pracy w sektorach tech, tak jak polacy nie będą tak dobrze zorganizowani jak niemcy, to takie oczywiste, a trzeba tłumaczyć pracownikom akademickim, którzy rozumiejo w tabelkę i wykres, a nie znajo codziennych realiów.
Ostatnio zmieniony 10-11-2021, 19:57 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

Lukass pisze:
10-11-2021, 19:10

Mogę tylko zgadywać, że ma im to umożliwić/ułatwić cudowne życie wieczne w ich raju. Nie wnikam w motywacje i zasady tej religii, tak jak nie wnikam w nie w przypadku katolicyzmu. I z jakiegoś powodu wyczuwam, że zaraz będzie następny gruby fikoł.
Nie uwazasz, ze przed wdaniem sie w dyskusje warto miec jakas wiedze w temacie, by nie poslugiwac sie ogolnymi sloganami na kazda okazje? Nie, ramadan nie ma sluzyc do osiagniecia cudownego zycia. Nie ,aszpojecia o czym mowisz. Odmawianie sobie jedzemie i picia ma w zalozeniu sprawic, ze muzulmanin zrozumie, jka czuje sie biedak, ktory nie ma co jesc i pic. To nie jest obowiazek. Wielu muzulmanow go nie obchodzi. Tylko ze wielu z nich takzs wypacza idee, z,uszajac nie-muzulmanow do tego, by nie pili jedli palili przy nich, bo tak im latwiej.tylko ze co to za poczucie sie jak biedak, skoro biedak wlasnie musi znosic cierpienie tego,ze inni maja, a on nie?
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Triceratops

10-11-2021, 19:59

No panowie, prorok jak nic. On juz dawno to wszystko przewidzial xD
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 20:37

Medard pisze:
Po prostu Seba z własnego doświadczenia podróżniczego wie, że pewnych uwarunkowań kulturowych nie da się łatwo przeskoczyć,
niewykwalifikowani uchodźcy nie znajdą dobrze płatnej pracy w sektorach tech, tak jak polacy nie będą tak dobrze zorganizowani jak niemcy, to takie oczywiste, a trzeba tłumaczyć pracownikom akademickim, którzy rozumiejo w tabelkę i wykres, a nie znajo codziennych realiów.
Kolego Medard, ale bez takich banałów. Wszystko, co piszesz, dotyczy nie kwestii kulturowych, tylko wykształcenia. Oczywiście, niewykwalifikowany uchodźca z Iraku nie znajdzie pracy w sektorze high-tech. Janusz z Polski też nie znajdzie, bo jest niewystarczająco wykształcony. Właśnie dzięki mojemu zawodowi ja miałem doświadczenia nie podróżnicze, tylko służbowe. Spotkałem w pracy ludzi z Turcji, Somalii, Nigerii, Iranu, Iraku, Pakistanu i pewnie jeszcze kilku innych krajów z przewagą lub znacznym udziałem muzułmanów. Oni nie odstawali od Europejczyków w kwestii zdolności do pracy na stanowiskach wymagających kwalifikacji, choć czasami było widać braki w edukacji, która w ich krajach nie jest na zbyt wysokim poziomie (poza Turcją i Iranem, tu nie było tego widać). Przez jakiś czas pracowałem na jednym z lepszych europejskich uniwersytetów (w każdym razie znacznie lepszym, niż dowolny polski) - oceniając na oko w stołówce to gdzieś 1/3 młodej kadry to ludzie z krajów muzułmańskich. Być może znam te realia lepiej niż Ty - w sensie, wiem, że są zróżnicowane.
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Nie uwazasz, ze przed wdaniem sie w dyskusje warto miec jakas wiedze w temacie, by nie poslugiwac sie ogolnymi sloganami na kazda okazje? Nie, ramadan nie ma sluzyc do osiagniecia cudownego zycia. Nie ,aszpojecia o czym mowisz. Odmawianie sobie jedzemie i picia ma w zalozeniu sprawic, ze muzulmanin zrozumie, jka czuje sie biedak, ktory nie ma co jesc i pic. To nie jest obowiazek. Wielu muzulmanow go nie obchodzi. Tylko ze wielu z nich takzs wypacza idee, z,uszajac nie-muzulmanow do tego, by nie pili jedli palili przy nich, bo tak im latwiej.tylko ze co to za poczucie sie jak biedak, skoro biedak wlasnie musi znosic cierpienie tego,ze inni maja, a on nie?
Widzisz, problem polega na tym, że nie muszę znać szczegółów ich doktryny. Ty sam mieszasz w tej chwili dwie rzeczy - obecnie piszesz, że takie podejście, które krytykowałeś, jest wypaczeniem idei. Wcześniej pisałeś tak:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
09-11-2021, 21:23
(...) oni sa mentalnie po prostu na nizszym poziomie, sa religijnie agresywni, powszechnie przyzwyczajeni do archaicznych zwyczajow, jak np targowanie sie (mozna oczywiscie powiedziec, ze niektorzy u nas tez sie targuj - ale to jaki promil z olxa czy w przypadku jakichs rzeczy typu mieszkanie czy samochod, chyba samochod to nawet nie jesli nowy). Sa po prostu twardo przekonani o swojej wyzszosci religijnej i misji dziejowej tego, ze islam powinien zapanowac pstatecznie nad swiatem. Tam nie ma czeegos takiego jak pokojowe wspolistnienie religii, ze ok, my jestesmy tacy, a wy sracy, i to jest ok.
To w końcu jak? Norma czy wypaczenie? Z pewnością znasz historię na tyle, by wiedzieć, że islam bywał mniej ekstremistyczny, niż obecnie, a religie chrześcijańskie bardziej. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że jak w Polsce pojedziesz na prowincję, to też znajdziesz ludzi znacznie mniej tolerancyjnych, niż w Warszawie czy Krakowie. Miałem okazję imprezować kiedyś (gdzieś zaraz po zamachu stanu z 2016) z kilkoma Turkami. Oni sami mówili, że u nich duże miasta to jeden świat, a prowincja drugi. Sami byli albo "letnimi" muzułmanami, albo w ogóle nie byli wierzący. Zaryzykuję twierdzenie, że to nie jest kwestia religii jako takiej, a raczej warunków społeczno-politycznych i wpływu środowiska. Nawet teraz, jak spotkasz na swej drodze Irańczyka z miasta (miałem kilka okazji), to zwykle jest to otwarty, nowoczesny człowiek, który poza granicami kraju odrzuca wszelkie nakazy i zakazy, uwierające go w jego kraju. Bo wie (choćby od krewnych), jak jeszcze niedawno ten kraj wyglądał. Czy tak samo będzie za 50 lat? Wątpię, raczej zderzysz się z ekstremistycznym betonem. Perskim odpowiednikiem betonu arabskiego. Kwestia ludzi czy otoczenia?

Podsumowanie: zrobiłeś olbrzymie uogólnienie dot. islamu. Takie na poziomie "każdy Polak to złodziej". Głównie dlatego zwróciłem uwagę. Fragmentu o targowaniu się nie rozumiem. Co w tym archaicznego? Po prostu inne podejście do transakcji kupna-sprzedaży.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 20:45

Lukass pisze:
10-11-2021, 20:37
Medard pisze:
Kolego Medard, ale bez takich banałów. Wszystko, co piszesz, dotyczy nie kwestii kulturowych, tylko wykształcenia. Oczywiście, niewykwalifikowany uchodźca z Iraku nie znajdzie pracy w sektorze high-tech. Janusz z Polski też nie znajdzie, bo jest niewystarczająco wykształcony. Właśnie dzięki mojemu zawodowi ja miałem doświadczenia nie podróżnicze, tylko służbowe. Spotkałem w pracy ludzi z Turcji, Somalii, Nigerii, Iranu, Iraku, Pakistanu i pewnie jeszcze kilku innych krajów z przewagą lub znacznym udziałem muzułmanów. Oni nie odstawali od Europejczyków w kwestii zdolności do pracy na stanowiskach wymagających kwalifikacji, choć czasami było widać braki w edukacji, która w ich krajach nie jest na zbyt wysokim poziomie (poza Turcją i Iranem, tu nie było tego widać). Przez jakiś czas pracowałem na jednym z lepszych europejskich uniwersytetów (w każdym razie znacznie lepszym, niż dowolny polski) - oceniając na oko w stołówce to gdzieś 1/3 młodej kadry to ludzie z krajów muzułmańskich. Być może znam te realia lepiej niż Ty - w sensie, wiem, że są zróżnicowane.
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Widzisz, problem polega na tym, że nie muszę znać szczegółów ich doktryny. Ty sam mieszasz w tej chwili dwie rzeczy - obecnie piszesz, że takie podejście, które krytykowałeś, jest wypaczeniem idei. Wcześniej pisałeś tak:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
09-11-2021, 21:23
(...) oni sa mentalnie po prostu na nizszym poziomie, sa religijnie agresywni, powszechnie przyzwyczajeni do archaicznych zwyczajow, jak np targowanie sie (mozna oczywiscie powiedziec, ze niektorzy u nas tez sie targuj - ale to jaki promil z olxa czy w przypadku jakichs rzeczy typu mieszkanie czy samochod, chyba samochod to nawet nie jesli nowy). Sa po prostu twardo przekonani o swojej wyzszosci religijnej i misji dziejowej tego, ze islam powinien zapanowac pstatecznie nad swiatem. Tam nie ma czeegos takiego jak pokojowe wspolistnienie religii, ze ok, my jestesmy tacy, a wy sracy, i to jest ok.
To w końcu jak? Norma czy wypaczenie? Z pewnością znasz historię na tyle, by wiedzieć, że islam bywał mniej ekstremistyczny, niż obecnie, a religie chrześcijańskie bardziej. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że jak w Polsce pojedziesz na prowincję, to też znajdziesz ludzi znacznie mniej tolerancyjnych, niż w Warszawie czy Krakowie. Miałem okazję imprezować kiedyś (gdzieś zaraz po zamachu stanu z 2016) z kilkoma Turkami. Oni sami mówili, że u nich duże miasta to jeden świat, a prowincja drugi. Sami byli albo "letnimi" muzułmanami, albo w ogóle nie byli wierzący. Zaryzykuję twierdzenie, że to nie jest kwestia religii jako takiej, a raczej warunków społeczno-politycznych i wpływu środowiska. Nawet teraz, jak spotkasz na swej drodze Irańczyka z miasta (miałem kilka okazji), to zwykle jest to otwarty, nowoczesny człowiek, który poza granicami kraju odrzuca wszelkie nakazy i zakazy, uwierające go w jego kraju. Bo wie (choćby od krewnych), jak jeszcze niedawno ten kraj wyglądał. Czy tak samo będzie za 50 lat? Wątpię, raczej zderzysz się z ekstremistycznym betonem. Perskim odpowiednikiem betonu arabskiego. Kwestia ludzi czy otoczenia?

Podsumowanie: zrobiłeś olbrzymie uogólnienie dot. islamu. Takie na poziomie "każdy Polak to złodziej". Głównie dlatego zwróciłem uwagę. Fragmentu o targowaniu się nie rozumiem. Co w tym archaicznego? Po prostu inne podejście do transakcji kupna-sprzedaży.
Sytuacja ktora opisalem to 1:1 tak jakby w Polsce ktos zostal opluty za zjedzenie hamburgera podczas wielkiego postu, a ktos inny by tego bronil, bo przeciez polska to kraj katolicki, wiec obowiazkowo mamy stosowac sie do katolickich zasad. I wielu narodowcow takich argumentow wlasnie uzywa. Ci ludzie na granicy pochodza z iraku i iranu - iran jest teookracja, w ktorej od malego uczy sie wedlug ekstremalnie konserwatywnych wzorcow, ze kobieta i mezczyzna maja okreslone role, a kobiecie nie wolno chodzic po ulicy bez pozwolenia i w scisle okresolnym celu. Od malego tez ucza ich ze islam i jego szerzenie to najwazniejsza rzecz na swiecie. To nie jest upgolnienie - to jest twarda rzeczywistosc. I jesli ktos uwaza, ze nagle sie zmienia po przeksciu granicy i beda sie zachowywac tak jak my, to najdelikatniej mowiac jest bardzo, ale to bardzo naiwny.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
ODPOWIEDZ