III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

Re: III Wojna Światowa

22-02-2022, 12:18

Ascetic pisze:
22-02-2022, 12:14
Hatefire. Czujesz to co ja? Coś znów zajebało. Co tak tutaj wani (wania)?
- Tak, ale to nie gówno, to onuca. Jak taki zaczyna od kacapskiego trollowania, to na czym skończy?
- W Władywostoku.

:wink:
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-02-2022, 12:19

Hatefire pisze:
22-02-2022, 12:18
Ascetic pisze:
22-02-2022, 12:14
Hatefire. Czujesz to co ja? Coś znów zajebało. Co tak tutaj wani (wania)?
- Tak, ale to nie gówno, to onuca. Jak taki zaczyna od kacapskiego trollowania, to na czym skończy?
- W Władywostoku.

:wink:
Może nawet już stamtąd wysyła te ruskie boot'y xD
Poro
Pacjent

22-02-2022, 12:29

Oj, dzieci. Z tymi Ukraińcami, z którymi fajnie się współpracuje na co dzień (potwierdzam) pokazaliście swoje całkowite odklejenie od rzeczywistości.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
tomaszm

22-02-2022, 12:30

A co masz na myśli?
Doom the dark ages. Sesja trwa.
535

22-02-2022, 12:37

Pacjent pisze:
22-02-2022, 12:29
Oj, dzieci. Z tymi Ukraińcami, z którymi fajnie się współpracuje na co dzień (potwierdzam) pokazaliście swoje całkowite odklejenie od rzeczywistości.
Mówisz Robcio, że na emeryturę już uskładałeś ? Ruskie booty tak dobrze idą? Napisz może jaka jest różnica między Walerym tyrajacym we Warszawie, a Jankiem robiącym szpagat w Berlinie? Prócz stawek, rzecz jasna. Nogi im mniej lub bardziej jebią?
Pacjent

22-02-2022, 12:40

tomaszm pisze:
22-02-2022, 12:30
A co masz na myśli?
To, że w taki sam sposób ktoś może napisać o napotkanych Chińczykach czy Rosjanach i nie ma to kompletnie żadnego znaczenia w kontekście politycznym. Kim innym jest napotkany pojedynczy człowiek, zwłaszcza na naszym terytorium, a kim innym nawet ten sam ktoś kto działa w ramach nieprzyjaznego
nam reżimu.
Podam przykład z Ukrainy. Często było tak, że przyjazny od lat sąsiad przychodził z widłami do Polaków gdy wzywała do tego historyczna doniosłość chwili.
Ostatnio zmieniony 22-02-2022, 12:51 przez Pacjent, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

22-02-2022, 12:45

Właśnie padł rozkaz do wejścia, wg. Gazety.pl.
Kerosene keeps me warm.
535

22-02-2022, 12:46

tomaszm pisze:
22-02-2022, 11:52
SATYROS pisze:
22-02-2022, 11:28
tomaszm pisze:
22-02-2022, 11:26
W budowlance, gastronowi i wśród kelnerów jeśli chodzi o podejscie do pracy Ukraińcy biją nagłowę roszczeniowych i rozleniwionych Polaków. Największa firma i potentant jeśli chodzi o budowę dróg w województwie sląskim u nas ze wsi Larix zatrudnia w tej chwili 50% Ukraińców jest ich ponad 200. Są wydajniejsi, pracują za mniejsze pieniądze a jak przyjedziesz do Lublińca to nawet jest parę obiektów przerobionych na to żeby mieli gdzie mieszkać.
W naszym rejonie są trochę inne opinie..
Wziąłem sobie ekpie z Ukrainy do ocieplenia domu. Policzyli mnie 30 zł za metr. Zrobili to perfekcyjnie. A roboty było dużo. Ekipa od nas chciała 50. Wykończeniowców tez biorę z Ukrainy. Wchodzą na przełomie czerwca/lipca. Robili już parę domów po znajomych-wszyscy zachwyceni.
To akurat jest strzał w kolano. Gdy cyrk odjedzie znowu będzie płacz, że miejscowi same paproki, a poza tym drogo. 30 złotych za metr elewacji to jest kurwa kryminał. To ile oni biorą za godzinę? Sześć pięćdziesiąt? Nie pamiętam normy, ale strzelam, że przygotowanie, styropian, zatarcie, plus tynk to będzie lekko ze trzy i pół godziny na metr. Do tego jakieś wygibasy, obróbki itepe...Rusztowanie mieli kradzione, czy ktoś gratis postawił? Ja bym się takimi akcjami raczej nie chwalił, bo komuś może się faktycznie nóż w kieszeni otworzyć.
Awatar użytkownika
Hatefire

22-02-2022, 12:51

Pacjent pisze:
historyczna doniosłość chwili.
Historyczna Doniosłość Chwili. Prawie tak dobre jak Wzburzony Obserwator :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
tomaszm

22-02-2022, 12:52

535 pisze:
tomaszm pisze:
SATYROS pisze:
22-02-2022, 11:28

W naszym rejonie są trochę inne opinie..
Wziąłem sobie ekpie z Ukrainy do ocieplenia domu. Policzyli mnie 30 zł za metr. Zrobili to perfekcyjnie. A roboty było dużo. Ekipa od nas chciała 50. Wykończeniowców tez biorę z Ukrainy. Wchodzą na przełomie czerwca/lipca. Robili już parę domów po znajomych-wszyscy zachwyceni.
To akurat jest strzał w kolano. Gdy cyrk odjedzie znowu będzie płacz, że miejscowi same paproki, a poza tym drogo. 30 złotych za metr elewacji to jest kurwa kryminał. To ile oni biorą za godzinę? Sześć pięćdziesiąt? Nie pamiętam normy, ale strzelam, że przygotowanie, styropian, zatarcie, plus tynk to będzie lekko ze trzy i pół godziny na metr. Do tego jakieś wygibasy, obróbki itepe...Rusztowanie mieli kradzione, czy ktoś gratis postawił? Ja bym się takimi akcjami raczej nie chwalił, bo komuś może się faktycznie nóż w kieszeni otworzyć.
Rusztowanie sam oganąłem. Bez tynku. tynk położe na sam koniec bo przy tylu ekipach i tak się ubrudzi. gdzie tam 3,5 godziny za metr, metr to jest robota za 30 min. Na kleju Sempre, Siatka mapei kołkowanie i klejenie.

Wariaci liczą i 70 zł za 20 centymetrowy styropian ale te stawki są w chuj wyżyłowane.

Gdzie się da tam staram się ceny uciąć. Jeśli im ta kwota pasuje to i mi pasuje. To nie jest żadne psucie rynku. zobacz jakie obecnie dekarze zwariowali z swoją cenę usług- wykonanie więźby dachowej, montaż membran, obórka rynien, wyłąz, podesty kominiarskie, deskowanie, kontrałaty i łaty no i położenie dachówki 200 zł netto. Wygląda przerażająco ale Ukraińcy robią to za 100 zł od metra. Niestety musiałem skorzystać z ekipy naszej krajowej. Ceny robocizny poszły w górę ,bo wiadomo ,że życie jest droższe i tak żaden budowlaniec nie wystawi ci fakturę ale po prostu przesadzają.

Materiał i tak mi żaden nie organizacje ,bo ja tam gdzie mogę staram sie oszczędzać. Po wszystkich hurtowniach dzwonie i samemu organizuje. Jakbym policzył marże za materiały ,którą by mi narzuciły ekipy to w ogóle bym się zesrał. A tak jest szansa ,że pułapu 2 mln nie przekrocze. A to dom na całe życie. Poprzedni dostala żona przy rozwodzie. Tego już nie oddam. Tylko związek partnerski. No chyba ,że dziecku po śmierci.
Ostatnio zmieniony 22-02-2022, 13:11 przez tomaszm, łącznie zmieniany 3 razy.
Pacjent

Hatefire pisze:
Pacjent pisze:
Dziękuję :D, ale tak niestety było.
Awatar użytkownika
Ascetic

22-02-2022, 12:55

Hatefire pisze:
Pacjent pisze:
Coś zrozumiałeś z tego bełkotu onucy? Liczyłem na analizę geo-poli a dostałem HDChwili.
Poro
535

22-02-2022, 13:08

tomaszm pisze:
535 pisze:
tomaszm pisze:

Rusztowanie sam oganąłem. Bez tynku. tynk położe na sam koniec bo przy tylu ekipach i tak się ubrudzi. gdzie tam 3,5 godziny za metr, metr to jest robota za 30 min. Na kleju Sempre, Siatka mapei i klejenie.

Wariaci liczą i 70 zł za 20 centymetrowy styropian ale te stawki są w chuj wyżyłowane.
Właśnie dlatego będziemy zawsze bantustanem Tomek. Popatrz. Mogłeś se to sam przykleić i byłbyś trzy dyszki na metrze do przodu skoro to taka prosta robota. Nie chce być złośliwy, ale mam nadzieję, że temu kto będzie kładł tynk dopłacisz te trzy lub cztery dyszki do tego taniego metra. Tak z ciekawości tego kleju do siatki to ile poszło na ile metrów? A ile kleju do styropianu? Wiesz, że to pasuje jeszcze ze dwa razy opierdolić, a wcześniej dwa razy zagruntować, a narożniki cyknęli w tej cenie? Zresztą nie. Szkoda strzępić ryja. Prowadzisz poważną działalność, poważną budowy, a podejście masz klasyczne. Takie akcje się mszczą. Wcześniej , czy później. Oczywiście jak dla mnie możesz brać chłopków po pięć złotych za metr. Tylko to jak wspomniałem na wstępie. Sam sobie strzelasz w kolano. I jeszcze. Napisz, ale tak szczerze. Dlaczego to niby żaden budowlaniec nie wystawi faktury?
tomaszm

22-02-2022, 13:19

Wszytko zostało zrobione tak jak być powinno. Nasi nie zrobili by tego lepiej. Mam tam ludzi zaufanych na budowie co mi tego pilnuja.

Mam pytanie - to jak uzasadnić ceny np dekarzy którzy usługi zwiększyli w ciągu 3 lat o 100 %? Wielu budowlańców innych dziedzin to też dotyczy. Faktury i tak nie wystawiają. Materiał i koszta są po mojej stronie. To jest tylko kwestia ceny robocizny. Czym ona jest uzasadniona ,że tak poszła do góry?

Jakoś moje stawki w Kancelarii nie poszły w ciagu 13 lat nawet o milimetr w góre. Budowlańcy przesadzają ,bo krew poczuli na skutek tego co się dzieje na rynku.
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

22-02-2022, 13:29

tomaszm pisze:
Wszytko zostało zrobione tak jak być powinno. Nasi nie zrobili by tego lepiej. Mam tam ludzi zaufanych na budowie co mi tego pilnuja.

Mam pytanie - to jak uzasadnić ceny np dekarzy którzy usługi zwiększyli w ciągu 3 lat o 100 %? Wielu budowlańców innych dziedzin to też dotyczy. Faktury i tak nie wystawiają. Materiał i koszta są po mojej stronie. To jest tylko kwestia ceny robocizny. Czym ona jest uzasadniona ,że tak poszła do góry?

Jakoś moje stawki w Kancelarii nie poszły w ciagu 13 lat nawet o milimetr w góre. Budowlańcy przesadzają ,bo krew poczuli na skutek tego co się dzieje na rynku.
Polskim Ładem
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
vicotnick
rasowy masterfulowicz

22-02-2022, 13:31

A wcześniej podwyżkami płacy minimalnej
tomaszm

22-02-2022, 13:31

Polski ład mamy od początku roku:) Poza tym większość budowalńców wykazuje na picie bardzo niskie wynagrodzenie ,że ewentualnie mogli tylko zyskać ,bo są w strefie do 30 tys zł wolnej od podatku.
Awatar użytkownika
Hatefire

22-02-2022, 13:33

Ascetic pisze:
22-02-2022, 12:55
Coś zrozumiałeś z tego bełkotu onucy? Liczyłem na analizę geo-poli a dostałem HDChwili.
Z tego co dziś wyczytałem na Forume, to zrozumiałem, że Rosja bohatersko walczy o pokój, bo jakby teraz nie wkroczyła na Ukrainę, to by nas Ukraińcy pozabijaliby lada chwila, co do jednego. Po prostu wyciągają pomocną dłoń do Polaków.

Obrazek

Z "krzesełek" na cywilizowane litery: "Wyciągamy rękę do tych, którzy pragną pokoju".
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
vicotnick
rasowy masterfulowicz

22-02-2022, 13:34

535 pisze:
22-02-2022, 13:08
tomaszm pisze:
535 pisze:

Rusztowanie sam oganąłem. Bez tynku. tynk położe na sam koniec bo przy tylu ekipach i tak się ubrudzi. gdzie tam 3,5 godziny za metr, metr to jest robota za 30 min. Na kleju Sempre, Siatka mapei i klejenie.

Właśnie dlatego będziemy zawsze bantustanem Tomek. Popatrz. Mogłeś se to sam przykleić i byłbyś trzy dyszki na metrze do przodu skoro to taka prosta robota. Nie chce być złośliwy, ale mam nadzieję, że temu kto będzie kładł tynk dopłacisz te trzy lub cztery dyszki do tego taniego metra. Tak z ciekawości tego kleju do siatki to ile poszło na ile metrów? A ile kleju do styropianu? Wiesz, że to pasuje jeszcze ze dwa razy opierdolić, a wcześniej dwa razy zagruntować, a narożniki cyknęli w tej cenie? Zresztą nie. Szkoda strzępić ryja. Prowadzisz poważną działalność, poważną budowy, a podejście masz klasyczne. Takie akcje się mszczą. Wcześniej , czy później. Oczywiście jak dla mnie możesz brać chłopków po pięć złotych za metr. Tylko to jak wspomniałem na wstępie. Sam sobie strzelasz w kolano. I jeszcze. Napisz, ale tak szczerze. Dlaczego to niby żaden budowlaniec nie wystawi faktury?
W przyszłorocznym sezonie huraganowym będzie płacz, że elewację zerwało.
535

22-02-2022, 13:35

tomaszm pisze:

Przypominam, że pisałeś o wykonaniu elewacji za trzy dychy za metr. Czym jest uzasadniona wysoka cena? No to słuchaj jak to działa. To są cykle.Nikt normalny nie będzie pracował za damski chuj w budowlance, więc każdy kryzys przetrzebia potencjalnych fachowców. Im dalej w las, tym gorzej. Im większy boom, tym wyższe stawki. Im bardziej rozjebany i dziki rynek tym gorzej. Tobie akurat się "udało" zaplacić mniej, bo czy zrobić dobrze to się jeszcze okaże. Ktoś inny będzie musiał przepłacić. Tak to działa. Poza tym nie pierdol, że jak możesz u siebie przycisnąć to robisz za pół ceny. Żaden to wstyd Tomek. Wuja nie musisz oszukiwać. Z kolei bez faktury robisz, bo tak masz widocznie taniej. To jest cała tajemnica.
ODPOWIEDZ