III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re: III Wojna Światowa

10-05-2022, 23:39

hcpig pisze:
10-05-2022, 18:12
Tak swoją drogę to temu doktoru ładnie odwaliło, już o tym pisałem ale po wybuchu wojny mocny ograniczył wypuszczanie kontentu a jak coś już puścił to a to diss na USA za niepowodzenia w Afganistanie a to ten wywiad z ambasadorem.
Sykulski na długo przed wojną prowadził dosyć zażarte dysputy z m.in. Bartosiakiem twierdząc, że Polska ma żywotne interesy z Rosją i powinniśmy dążyć do jak najlepszych wzajemnych stosunków. Wszelkie argumenty Bartosiaka przeciwne tej tezie (u Bartosiaka o 180 st w drugą stronę) nazywał 'naiwnymi' - nie widząc rzecz jasna naiwności swoich. Koniec końców skończył jako 'inteligenckie' (bo wiedzy i elokwencji mu odmówić nie można) poparcie putinowskiej narracji w naszym kraju. Z resztą idzie w jednej linii z rubasznym żartownisiem i naczelnym parchem narodowej prawicy Stasiem Michalkiewiczem, który popuszcza raz za razem takie pierdy (biorę pierwszy lepszy z brzegu, pewnie dałoby się znaleźć ciekawsze): "Więc dobrze się stało, że – chociaż pewnie nie było to zamierzone – że książka Piotra Rainy ukazała się właśnie teraz, kiedy jesteśmy poddawani intensywnej tresurze patriotycznej i to nawet nie naszej własnej, tylko ukraińskiej. Takiej właśnie, chociaż chyba jeszcze bardziej intensywnej, poddawani byli Niemcy za Hitlera, czy choćby Polacy za Stalina."

Zelenski to w tej całej układance nowy Hitler i Stalin - czego nie rozumiecie lemingi?
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

11-05-2022, 00:24

Tak, Sykulskiemu można powiedzieć maska spadła. Oczywiście nie będę go oskarżac o bycie ruskim agentem, ale trzeba powiedzieć jasno, że jego analiza Rosji została okrutnie zrewidowana przez rzeczywistość.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

11-05-2022, 09:35

Sykulski to obrzydliwy typ, w dodatku będący chujowym praktykiem swojego zajęcia - zapewniał przecież, że wojna nie wybuchnie (dam mu kredyt zaufania, ze nie robil tego celowo). Za to za wywiad na kleczkach i robienie loda ambasadorowi RU, powinien miec mele na pysk od kazdego kto go spotka na ulicy. Zero moralne i "patriota" za 5 rubli.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

11-05-2022, 13:22

Nie wiem, czy Ukraińcy coś kombinują w związku z przejściem Rosjan przez Doniec Siewierski, ale lepiej dla nich, żeby mieli jakiś plan wobec tego przełamania, bo po zajęciu przez kacapów Popasnej zagrożony jest Siewierodonieck i oddziały ukraińskie w jego rejonie.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

11-05-2022, 14:52

Wiadomo co z mostem na Krym?
Odliczanie było. O boom nie słyszałem.
Kacapy pewnie nie ewakuowali się.
Awatar użytkownika
Sybir

11-05-2022, 15:48

Nie było nic poza komunikatem, że Ukraińcy to nie Rosjanie i nie zależy im na rozlewie krwi niewinnych ludzi. Kolejny rozdział walki o serca i umysły. ;)
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Ogre
weteran forumowych bitew

11-05-2022, 18:50

zestawienie amerykańskich dostaw militarnych

https://twitter.com/WARUKRAINE2022/stat ... 35842.html
Awatar użytkownika
Medard

11-05-2022, 18:54

Sybir pisze:
11-05-2022, 13:22
Nie wiem, czy Ukraińcy coś kombinują w związku z przejściem Rosjan przez Doniec Siewierski, ale lepiej dla nich, żeby mieli jakiś plan wobec tego przełamania, bo po zajęciu przez kacapów Popasnej zagrożony jest Siewierodonieck i oddziały ukraińskie w jego rejonie.
okolice Bilohorivka, niedaleko Lisiczańska, zniszczony RUS most pontonowy i spore straty:
Ostatnio zmieniony 11-05-2022, 18:58 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Sybir

11-05-2022, 18:56

Nie byłbym takim optymistą - to tylko jedna przeprawa, w dodatku pewnie ta, o której zniszczeniu Ukraińcy informowali - podobnie było miesiąc temu w rejonie Izjumu. Daj mi gwarancję, że teraz to była JEDYNA rosyjska przeprawa w tym rejonie. ;)
Awatar użytkownika
Sybir

11-05-2022, 19:00

Co mnie Charków interesuje? :D Only Donbas is real!
Awatar użytkownika
Medard

11-05-2022, 20:03

Sybir pisze:
Nie byłbym takim optymistą - to tylko jedna przeprawa, w dodatku pewnie ta, o której zniszczeniu Ukraińcy informowali - podobnie było miesiąc temu w rejonie Izjumu. Daj mi gwarancję, że teraz to była JEDYNA rosyjska przeprawa w tym rejonie. ;)
umiarkowany optymizm
Sybir pisze:
11-05-2022, 19:00
Co mnie Charków interesuje? :D Only Donbas is real!
Izium first and seems real
Awatar użytkownika
Sybir

11-05-2022, 20:12

Do Izjum Ukraińcom daleko.
Pelson
rasowy masterfulowicz

11-05-2022, 20:23

https://twitter.com/TrentTelenko/status ... 89W28-Sxqw
fajny "art" jak szybko i w jaki sposób ukraińska artyleria dostaje koodynaty do strzelan i w jaki sposób unika ognia kontrbateryjnego Rosjan.
A co do przełamania frontu.
Rosjanie te tereny musza jeszcze jeszcze utrzymać i przejść dalej.
To wszystko wymaga zaopatrzenia, sprzętu i ludzi.
To ostatnie jeszcze od biedy mają, pierwsze i drugie odcinaja im Ukraińcy wraz z każdym przebytym metrem.

Ciekaw jestem jak obie strony stoja odwodami, bo to głównie o to sie teraz rozchodzi.
E: Sybir, zobacz co Tom napisał odnośnie rzeczonych przepraw. Medard może mieć rację.
This afternoon, UAV-taken recce photos surfaced, shown at least two bridges knocked out. Even better: 30+ knocked out AFVs of the RFA: 'sounds' like the 17th Brigade blasted the area with 'few volleys' of BM-27s and/or BM-30s (is the only way to 'negotiate' with Russian bridgeheads).
That said: no reason to relax until we get to see Ukrainian troops atop all of this wreckage (though, I'll stop calling the 17th 'unlucky', henceforth).
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Sybir

11-05-2022, 20:48

Tom właśnie we wcześniejszych wpisach drżał w związku z tymi przeprawami - później zobaczyłem zdjęcia u Roba Lee i pomyślałem, że może przedwcześnie Tom zadrżał. ;)
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

12-05-2022, 07:20

Dobre wieści z rana. Ruski batalion poszedł w piździet.

https://www.msn.com/en-us/news/world/th ... ar-AAXawcD

Ostrzelano jakąś wieś w Rosji:

Teraz to będzie pretekst do specjalnej operacji wojskowej.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

12-05-2022, 11:28

"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Sybir

12-05-2022, 13:35

Popasna w rękach AFR jest od kilku dni, więc żaden news - tak samo z tymi 99 bgt i ich przerzedzonym składem osobowym. Bardziej niepokojące jest doniesienie, że jakaś rosyjska bgt jest już na południowy-zachód od Biłohoriwki (czyli ewidentnie na południe od Dońca Siewierskiego). Pytania są dwa: czy tylko jedna i jak szybko ukraińska artyleria uwinie się z tematem?

Awatar użytkownika
Medard

12-05-2022, 20:10

Znajome czołgi na krzywy ryj :mrgreen:

najgorzej UKR idzie okolice Siewierdoniecka i oczywiście Popasnej

Awatar użytkownika
Medard

12-05-2022, 20:12

Medard pisze:
11-05-2022, 20:03
Sybir pisze:
umiarkowany optymizm
Tatuś pisze:
12-05-2022, 07:20
Dobre wieści z rana. Ruski batalion poszedł w piździet.
A jednak bdb, naliczono aż 73 zniszczone sztuki sprzętu RUS:

Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

12-05-2022, 20:14

Olo pisze:
09-05-2022, 09:15
Mariusz Wędliniarz pisze: Mieliśmy ogromne ilości zboża, mięsa, warzyw i owoców. Nie mogliśmy tego przejeść i niestety gniło. To był plan zachodu. Prosiaki i kurczęta rodziły się u nas i je zjadaliśmy, a czego się nie dało chowaliśmy gdzie się dało.
Mariusz Wędliniarz pisze: Nie miałem w młodości pieniędzy na książki, piórniki czy plecaki. Skończyłem tylko 8 klas. Póżniej nie było jak iść do szkoły bo trzeba było po prostu pracować.
Mariusz Wędliniarz pisze: Za komuny było najlepiej. Każdy miał jedzenie, picie i wszystko było. Nie tak jak teraz.
Podsumowując - za komuny było najlepiej bo mieliśmy ogromne nadwyżki artykułów rolno-spożywczych, na wskutek planu Zachodu, który zrzucał na nas stonkę. Edukacja była i jest niedobra bo odciąga ludzi od ciężkiej pracy na roli - mimo, że z tej pracy były takie nadwyżki, że wszystko gniło albo zdychało z przeżarcia. Nie poszedłeś do darmowej szkoły, z częściowo darmowymi podręcznikami, tłumacząc się, że piórnik i plecak były poza zasięgiem finansowym, a równocześnie system działał wg Ciebie zajebiście bo Twój bebzon był pełny, a frajerzy z miast popierdalali z karteczkami do sklepów po swój przydział 1kg kiełbasy na miesiąc. Gdy edukacja zaczęła mieć znaczenie, frajerzy z miast, dotąd bawiący się siusiakami pod kołdrami, nagle zaczęli jeść ośmiorniczki, suplementować magnez, uprawiać kamasutrę, jeździć elektrycznymi hulajnogami i generalnie wchodzić na nieco wyższy poziom żarcia, picia i srania do rury, to system przestał Ci się podobać i zrobił się niesprawiedliwy. Dlatego zrozumiała jest dla Ciebie wściekłość Putina na zgniły Zachód i uważasz, że należy wypierdolić stąd NATO i wrócić do starych, sprawdzonych porządków.
Powinny być coroczne turnusy dla miastowych takie dwumiesięczne dla każdego na wieś i powinni oni uczyć się pracy na roli. Musiał by pracować, uczyć się siać, pracy przy żniwach czy wykopywaniu kartofli. W zamian by dostawał jedzenie i dach nad głową. Byłem kiedyś w mieście w Lublinie i wiem jakie tam jest marnotrawstwo pod każdym względem. Przystrzyżone trawniki, żywopłoty, jakieś kwitnące kwiaty w ogródkach przy blokach. A nawet tuje pozasadzane. Po co to komu? Przecież z tego jedzenia nie ma. Uwagę moją przykuły też śmietniki. Z każdego kosza wysypywały się śmieci. Aż z ciekawości w jednym koszu zacząłem grzebać i wygrzebałem buty, niedojedzone jedzenie, nie dopite jogurty. Kurwa, powinni wyłapywać tych ludzi i im kolegia dawać. Do tego co druga osoba chodzi z psem. Po co im pies, jak nie ma czego pilnować. Marnotrastwo okropne, a ja w młodości nie miałem na flamastry i porządny tornister. Jakby właśnie było na kartki z powrotem w sklepach to by ludzie tyle nie jedli, zdrowsi by byli.
Raz się zje, raz się nie zje.
ODPOWIEDZ