CRYPTAE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

CRYPTAE

08-11-2020, 21:10

Obrazek

Bardzo ładnie sobie Holendrzy poczynają, bardzo ładnie. Wyobraźcie sobie, że ktoś połączył gruzowy (ale bez przesady) death metal z mocno fabrycznym brzmieniem i klimatem, a to wszystko doprawił solidną porcją dobrego riffowania. Istne, jak to głosi tytuł jednego z kawałków, "Concrete Inferno". Tym, co odpowiada za jakość tej płyty - a bardzo mi ta płyta robi - jest właśnie stojąca za nią wizja. Owszem, można tu usłyszeć wpływy PORTAL, HOWLS OF EBB, ULCERATE czy nawet gdzieś przemknie DISEMBOWELMENT, ale oparcie się o pewne zimno i ewidentnie industrialne ciągoty w połączeniu z naprawdę udanymi kompozycjami przekłada się na jedną z moich ulubionych tegorocznych płyt. 30 minut łomotu wysokiej klasy:

Czekam, aż wyjdzie na CD i ktoś to do nas sprowadzi. Sentient Ruin ma kolejny konkretny strzał w swoim katalogu.
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

Re: CRYPTAE

09-11-2020, 08:51

Na pewno cholernie wyrazisty materia;/ Nie wiem czy do konca wada w mój gust i czy bym teg słuchał, ale trudno podważyć fakt, że jest to bardzo dobre.
Scorn
postuje jak opętany!

31-05-2021, 12:51

Wspaniale mi wchodzi ta kapela! Jedno z lepszych odkryć ostatnich 2 lat.
Mam nadzieję, że wydadzą album i EPki na CD, bo póki co tylko winyl i kaseta. Taśmę ewentualnie przytulę.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

13-06-2022, 15:51

Drugi album, ponownie pod szyldem Sentient Ruin, wyjdzie w 2023, kończą miksy. Info z ich FB.
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

17-11-2022, 16:14

https://cvltnation.com/experimental-raw ... e-capsule/

A jednak wyszedł już teraz. Posłucham pewnie najszybciej w weekend, ale są oczekiwania.
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

19-11-2022, 20:51

Jestem po paru pierwszych okrążeniach. Napiszę jednak wstępne wrażenia już teraz, bo to jest potwór, a nie płyta.

Przede wszystkim "Capsule" wyrasta ewidentnie z debiutanckiego albumu i jego industrialnego sznytu, ale jednocześnie idzie znacznie dalej, jeżeli chodzi o różnorodność czy wręcz eksperymentalność. To płyta dziwna, nieoczywista, nie wpisująca się bezpośrednio w żaden death metalowy trend. Owszem, na pierwszy rzut oka po 20 sekundach można powiedzieć, że zaś jakieś gruzy, ale raz, że tym razem niepokój bierze się nie z jakichś rytuałów i diabołów, tylko z coraz bardziej klaustrofobicznej i bezosobowej przestrzeni, a dwa, że zwłaszcza w dalszej części płyty dzieją się rzeczy mało oczywiste.

Pierwsze utwory mogą nieco zmylić - do nich zalicza się promujący album największy hit w postaci "Trench" - choć dalej czuć, że to ten zespół, który nagrał wcześniej debiut, to wypada to akoś bardziej motorycznie, dynamicznie, mniej walcowato. Już na początku riffowanie jest dosyć ciekawe i niekoniecznie często spotykane. No, ale jak pisałem - impreza (taka, która nie kończy się dobrze dla nikogo) zaczyna się dalej. I gdy na przykład płyta wchodzi w walcujące czy intensywne miejsca, to robi się jeszcze bardziej przygniatająco, niż na "Nightmare Traversal". W zasadzie to blisko temu wręcz do hałasu, który walczy z riffami i perkusją - pomnóżcie sobie te bardziej odhumanizowane motywy z "Outre" Portal, a będziecie mieć jakieś pojęcie o czym piszę. W ogóle ta płyta, oczywiście duchem, kojarzy mi się w jakiś sposób z muzyką np. Skullflower - gdyby Matt Bower chciał kiedyś nagrać album z death metalem i postawić na napierdol, to wyszłaby właśnie taka rzecz jak te fragmenty.

Całość jednak cały czas potrafi zaskoczyć, nie tylko doskonałymi chwilami motywami gitarowymi - wchodzą motywy raczej mało kojarzące się z DM, ale bynajmniej nie rozbijające spójności płyty, chociażby czasem pojawią się tekstury dźwięku, które odpaliły u mnie skojarzenia ze spowolnioną perkusją z jedynej płyty Winter. No i gdy człowiek słyszał przez ten raptem 32-minutowy album naprawdę sporo bardzo różnych, ale wiercących we łbie rzeczy, wchodzi ostatni kawałek, gdzie duet wplata - z sukcesem! - motyw brzmiący jak z jakiegoś... Lighting Bolt.

Ale jestem rozsmarowany tym materiałem po podłodze. Jak ta płyta nie wywoła jakiegoś, choćby w niszy nisz, szumu, to ten świat zasługuje jedynie na festynowy metal dla Niemców.
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

19-11-2022, 21:31

Interesujące. I patrzac przekrojowo na kilka innych wydawnictw odnoszę wrażenie, że kształtuje się nowy między gatunkowy trend.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Harlequin

20-11-2022, 16:23

Cd zanabyte. Własnie leci drgieokrążeniei jeste pod sporym wrażeniem. Przecierają jakieś szlaki, fajnie ekperymentują, mają coś do powiedzenia. W sumie to z death metalem ma to tyle wspólnego vox i kilka riffów. Nie zmienia to fakt, że jest to dalece niebanalne. W tym roku to i Astral Tomb rozdało w kwestii deathmetalowego eksperymentowania. Brawo.

No i z tym tendem to mozesz mieć racje ozob.
Awatar użytkownika
Sybir

20-11-2022, 16:35

Harlequin pisze:jeste pod sporym wrażeniem. (...) W sumie to z death metalem ma to tyle wspólnego vox i kilka riffów. (...) W tym roku to i Astral Tomb rozdało w kwestii deathmetalowego eksperymentowania.
Tak to wygląda. Rozważam zakup, ale dzisiaj jestem letko śnięty i nie wiem, czy mi się to uda. :S
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
vicotnick
rasowy masterfulowicz

20-11-2022, 16:38

Dzie to moszna zanabyć na CD ?
Awatar użytkownika
Harlequin

20-11-2022, 16:45

z meinkampu zespołu (wychodzi taniej) lub z meinkampu Sentient Ruin (wychodzi drożej, ale moze ktos lubi)
Awatar użytkownika
Sybir

20-11-2022, 16:45

Bandcamp - mówi Ci to coś? Radzę się śpieszyć, zostało bowiem raptem 11 sztuk!
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
vicotnick
rasowy masterfulowicz

20-11-2022, 16:47

Muwi muwi
vicotnick
rasowy masterfulowicz

20-11-2022, 16:49

Wysyłka w hooy droga
Awatar użytkownika
Sybir

20-11-2022, 16:54

No ja tam zamówiłem - a Prosiałke to pewnie sprzeda z zyskiem, zanim przesyłka dotrze do jego raciczek.
vicotnick
rasowy masterfulowicz

20-11-2022, 16:55

Zamawiam zamawiam, 25 EUR z podatkami, taksami i resztą opłat manipulacji
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

20-11-2022, 16:56

Ja już wziąłem z Prosiaczkiem, zaprawdę powiadam Wam, idźcie w nasze ślady.
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
Awatar użytkownika
Sybir

20-11-2022, 17:00

Wydaje mi się, że warto - nie mam wrażenia, że to jacyś zdolni kopiści, tylko faktycznie poszukiwacze "swoich" dźwięków. Można, co prawda, posiłkować się wymienionymi przez kol. Bolta tagami, ale właśnie - to, moim zdaniem, raczej inspiracja bądź zbieżność, niż kalkowanie. Pobadam, pomierzę, może skreślę jakąś epikryzę.
Bolt pisze:Ja już wziąłem z Prosiaczkiem, zaprawdę powiadam Wam, idźcie w nasze ślady.
Toć-em kupił. Obrazek
Awatar użytkownika
Harlequin

20-11-2022, 17:07

Jakiś mały nakład. Chyba, że te 200 sztuk to tylko dla samego zespołu, a Sentient Ruin wincy tego natłoczyło. Sprzedam czy nie, na pewno posłucham tego. Astral Tomb nie sprzedałem, to Cryptae wydaje siebyc podobnym kalibrem, wiec jest szansa ze tez zostanie.
Sturm
postuje jak opętany!

20-11-2022, 17:15

Obie bdb, ale jakoś jedynka lepiej weszła. Pewnie kwestia przewałkowania, na szczęście przy tych czasach trwania łatwo będzie wracać. W sumie wrażeniowo to podchodzi deczko pod brzmienie grindcore'owe (ofc nie mając nic wspólnego kompozycyjnie). Skojarzenia momentami z Adversarial, może coś pokrewnego z Infernal Coil.
ODPOWIEDZ