Metallica narodowy kibel 2 koncerty WAWA 05.07.2024 i 07.07.2024

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

Re: Metallica narodowy kibel 2 koncerty WAWA 05.07.2024 i 07.07.2024

04-07-2024, 13:28

Żułek pisze:
04-07-2024, 12:39
a jak ktoś nie ma telefonu bo mu się popsuł to co wtedy ? ;)
Z doswiadczenia moge powiedziec: jesli ktos nie ma telefonu, bo mu sie popsul, to wtedy ma duzy problem.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
tomaszm

04-07-2024, 14:19

Widziałem parokrotnie Metallica na żywo. Zawsze zajebiscie wspominam.
Doom the dark ages. Sesja trwa.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-07-2024, 15:45

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
04-07-2024, 13:28
Żułek pisze:
04-07-2024, 12:39
a jak ktoś nie ma telefonu bo mu się popsuł to co wtedy ? ;)
Z doswiadczenia moge powiedziec: jesli ktos nie ma telefonu, bo mu sie popsul, to wtedy ma duzy problem.
oj tam oj tam bez telefonu można żyć :jezyk:

odpisali
W takim wypadku zapraszamy do kasy biletowej w dniu wydarzenia, z numerem zamówienia i dokumentem tożsamości właściciela konta. Będzie można otrzymać duplikaty biletów
czyli zawracanie dupy 2x :jezyk: no trudno zainstalowałem apke (nie trzeba mieć netu aby pokazać bilet) bo nie bede przyjeżdzał wcześniej aby stać w kolejce w kasie :jezyk:
ale i tak spróbuje z wydrukiem :jezyk: dla jaj :jezyk:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Żułek

06-07-2024, 00:38

ok ;)

1 Creeping Death
2 Harvester of Sorrow
3 Leper Messiah
4 King Nothing
5 72 Seasons
6 If Darkness Had a Son
followed by "Back in Warsaw" Kirk & Rob doodle
7 Fade to Black
8 Shadows Follow
9 Orion
10 Nothing Else Matters
11 Sad but True
12 Fight Fire With Fire
13 Fuel
14 Seek & Destroy
15 Master of Puppets

nie mam pojęcia co Kirk grał z małpiszonem, brzmienie studni nie pomogło :jezyk:
byłem na trybunach, dosyć wysoko wiec brzmiało to troche gorzej niż dołu :jezyk:
na płycie zawsze początek jest kiepski a potem jest ok a na trybunach było na odwrót ;) pierwsze 2 kawałki bardzo dobrze jak na te studnie a od trzeciego zastanawiałem się co grają przez jakieś 3 utwory :jezyk:
potem jakoś to wyrównali ;)
ale na siedziąco było dziwnie, ciasne te alejki na narodowym, barierki do kolan jak dla przedszkolaków wiec trza było siedziec na dupie, tylko jak ktoś przechodził (do kibla) to trza było wstawać bo by nie przeszedł Obrazek
ale kibelki jak w galeriach, to ja rozumiem Obrazek na płycie też takie powinny być :jezyk:
a w niedziele powtóreczka :jezyk:

AHA

wszedłem na wydrukowaną kartke z kodem Obrazek
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

06-07-2024, 00:40

A damską torebkę wniosłeś? udało się?

ps. Enter Sandman w takim razie będzie w Niedziele ᕦ(ツ)ᕤ
ᕦ(ツ)ᕤ
Awatar użytkownika
Żułek

06-07-2024, 01:34

masterful pisze:
06-07-2024, 00:40
A damską torebkę wniosłeś? udało się?
torebki to tylko baby i pedały noszą :jezyk:
ps. Enter Sandman w takim razie będzie w Niedziele ᕦ(ツ)ᕤ
tak jest ;)

aha akcja żółta folia nie wypaliła :jezyk: totalna poracha :jezyk:
ludzie se nimi tylko machali aby sie szukać w tłumie (koło mnie tacy siedzieli mądrale) i przydało się na meksykańskiej fali :jezyk: natomiast na 1 kawałku zamiast trzymać to gówno w górze w łapach wszyscy mieli to w dupie poza pojedynczymi przypadkami :jezyk: nakupiki w huj żółtejk folli a teraz muszą ją wypierdolić hahaha :jezyk:

mocny2_3
rasowy masterfulowicz

07-07-2024, 21:18

zacne nagłośnienie xDDDDDDDDDDDDDDDDD
Awatar użytkownika
uglak

07-07-2024, 23:46

Znajomi wrzucają filmiki z Narodowego i... jak bardzo nie chciałbym tam być! To naprawdę brzmi tak źle? Na jednych filmikach dźwięk płynie, na innych w dołach chaotyczne dudnienie. Aż strach włączać kolejne...
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Żułek

08-07-2024, 00:00

mocny2_3 pisze:
07-07-2024, 21:18

zacne nagłośnienie xDDDDDDDDDDDDDDDDD
z tego filmika ? zajebiste w porównaniu tam gdzie ja siedziałem :jezyk:

setlista dzisiaj była ciekawa

1 Whiplash
2 For Whom the Bell Tolls
3 Ride the Lightning
4 Until It Sleeps
5 Lux Æterna
6 Too Far Gone?
followed by Kirk & Rob's doodle: Maanam's "Kocham Cię, Kochanie Moje"
7 Welcome Home (Sanitarium)
8 Wherever I May Roam
9 The Call of Ktulu
10 No Leaf Clover
11 Inamorata
12 Blackened
13 Moth Into Flame
14 One
15 Enter Sandman

Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-07-2024, 00:35

Dudniło i tak akustyka słaba. Przyznaje że czasem domyślałem się co grają ale wale to. Było zajebiscie. Mój dzieciak dosłownie wyl z radości. Nie spodziewał się czegoś takiego.
ᕦ(ツ)ᕤ
Awatar użytkownika
Żułek

08-07-2024, 00:42

masterful pisze:
08-07-2024, 00:35
ale wale to. Było zajebiscie.
Obrazek

Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-07-2024, 10:34

To tyle w kwestii podsumowania. Ja, Żułek i jakiś koleś.

ᕦ(ツ)ᕤ
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

08-07-2024, 13:26

Ja też byłem, choć nie planowałem. Psioczyłem, że ceny wysokie, że Stadion Narodowy, że Live Nation... A potem sobie zdałem sprawę, że Metallica jest w naprawdę wysokiej formie koncertowej, a ja sam ich nigdy nie widziałem (a dla mnie to zespół, od którego się wszystko zaczęło). A nawet jeśli kiedyś będę miał okazję ich zobaczyć, to nie jest powiedziane, że z takim setem i w takiej formie.

Poza samą formą zespołu i aspektem nostalgicznym, przekonała mnie też scena. Metallica na tej trasie występuje w centrum, co wcale nie jest tak istotne, jak to, że od środka idzie też nagłośnienie, a więc dźwięk ma krótszą drogę do przebycia, co z kolei redukuje ilość pogłosu itp. Innymi słowy ten prosty zabieg dawał nadzieję, że będzie znośnie na stadinach. No i rzeczywiście ten trik się sprawdził. Nastawiłem się na wszystko co najgorsze, a w miejscu, w którym byłem dźwięk był o dziwo bardzo dobry. Nie wszędzie tak było i komentarze są skrajnie różne - jedni słyszeli same bębny i Kirka, inni słyszeli wokal, a inni dudnienie wszystkiego. Sam połaziłem po płycie i potwierdzam, że było różnie. Ale tam gdzie ja byłem, było świetnie, więc moje doświadczenie jest okej.

Na samym początku planowałem ograć sprawę budżetowo i zapłacić 500 zł za trybuny (za dwa koncerty). Byłoby może tanio, ale niewiele bym widział, niewiele bym słyszał... Koniec końców nie żałuję płyty, zapłaciłem coś ok. 600 zł za koncert. Ponad moje standardy, ale jednak te kilkaset złotych i tak bym wydał na coś innego, a te wspomnienia zostaną.

A jeśli chodzi o koncert, to była rewelacja i trudno się do czegoś przyczepić. Myślę, że wszyscy się zgodzą co do tego, że były to najlepsze setlisty jakie ten zespół w Polsce zagrał kiedykolwiek. Masa rzadkich utworów, które pewnie nieprędko usłyszymy podczas tradycyjnych koncertów opartych na szlagierach. Nie czułem, by było to udawane i nieszczere, a chłopaki mieli autentyczny fun. Fajnie było tez zobaczyć z bliska Hetfielda w końcu - bohatera z młodości, którego znałem tylko z filmików na YT, a jednak charyzma niewyobrażalna. Nawet dziś robił wrażenie, choć zespołu tego słucham już sporadycznie. Zespołowi zdarzały się wpadki - a to za późno zaczęty wers, a to Rob się rozjechał z reszta, a to Kirk się pogubił z solo, ale to są wszystko pojedyncze incydenty. W No Leaf Clover w czasie intro Hetfield się potknął i gitara nie działała - taki ludzki wymiar w tym spektaklu.

Supporty - moim zdaniem kiepsko, te z piątku chyba bardziej mi siadły, bo też lepiej brzmiały, ludziom chyba jednak bardziej podobaly sie niedzielne. Ale ogólnie oba mnie wymęczyly pod tym kątem.

Sety - tutaj znak równości, na obu były utwory, o których marzyłem, to już kwestia gustu.

Nagłośnienie - stałem w tym samym miejscu w dwa dni i lepiej mi siadl piątek, w niedzielę miałem nieco za dużo basu i za cichą gitarę Hetfielda, ale to detal.

Aura i klimat - tutaj zdecydowanie dzień dwa. Publika jakoś bardziej skupiona żywiołowa, koncert jakby z lepszą dramaturgią + ten deszcz, który się pojawiał i znikał oraz rześkie powietrze.

Jeśli chodzi o minusy, to... jednak dziwnie czułem się wśród publiki. Metallike uwielbiam, a jednak mam wrażenie, że niewiele mnie łaczyło z resztą. Nie mówię tego na zasadzie krytyki, że ja tu specjalista, a reszta niedzielni fani i nie są godni, to na swój sposób ciekawe, że koncerty tej kapeli mają inkluzywny charakter. Ale jednak czułem sie jakbym to ja nie pasował. Na IG był też wysyp relacji osób, których totalnie nie podejrzewałbym o słuchanie tego zespołu. Ogólnie ja wiedziałem, że Metallica jest popularna, ale nie sądziłem, że aż tak. Mam wrażenie, że jeszcze dekade temu tak nie był.

Koniec końców myślę, ze bylo warto. Ja wiem, że pewnie znajomi się będa śmiali, że frajer, że przepłacone, ze z Januszami, że koncert emerytów - ale walić to, najważniejsze, że w końcu zobaczyłem w najlepszym możliwym czasie.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Hellion
w mackach Zła

08-07-2024, 13:29

https://www.setlist.fm/setlist/metallic ... 6dfd7.html

Akurat setlista z Chorzowa 2008 też była bardzo dobra
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-07-2024, 13:33

Bardzo dobrze napisane. Koncert Metallica to jak mecz Real Madryt a nie ligowe spotkanie z hoolsami na trybunach. Bardzo piknikowa atmosfera i publika od 12 to 120 lat. Dodatkowo wspomnienia na cale życie. Niech dbają o siebie dziadki i może pokażą się z jeden raz w Polsce ;)
ᕦ(ツ)ᕤ
Awatar użytkownika
Żułek

08-07-2024, 13:36

najlepiej na Bemowie ;)

Awatar użytkownika
Ascetic

08-07-2024, 13:39

Anzhelmoo pisze:
08-07-2024, 13:26
Ja też byłem, choć nie planowałem. Psioczyłem, że ceny wysokie, że Stadion Narodowy, że Live Nation... A potem sobie zdałem sprawę, że Metallica jest w naprawdę wysokiej formie koncertowej, a ja sam ich nigdy nie widziałem (a dla mnie to zespół, od którego się wszystko zaczęło). A nawet jeśli kiedyś będę miał okazję ich zobaczyć, to nie jest powiedziane, że z takim setem i w takiej formie.

Poza samą formą zespołu i aspektem nostalgicznym, przekonała mnie też scena. Metallica na tej trasie występuje w centrum, co wcale nie jest tak istotne, jak to, że od środka idzie też nagłośnienie, a więc dźwięk ma krótszą drogę do przebycia, co z kolei redukuje ilość pogłosu itp. Innymi słowy ten prosty zabieg dawał nadzieję, że będzie znośnie na stadinach. No i rzeczywiście ten trik się sprawdził. Nastawiłem się na wszystko co najgorsze, a w miejscu, w którym byłem dźwięk był o dziwo bardzo dobry. Nie wszędzie tak było i komentarze są skrajnie różne - jedni słyszeli same bębny i Kirka, inni słyszeli wokal, a inni dudnienie wszystkiego. Sam połaziłem po płycie i potwierdzam, że było różnie. Ale tam gdzie ja byłem, było świetnie, więc moje doświadczenie jest okej.

Na samym początku planowałem ograć sprawę budżetowo i zapłacić 500 zł za trybuny (za dwa koncerty). Byłoby może tanio, ale niewiele bym widział, niewiele bym słyszał... Koniec końców nie żałuję płyty, zapłaciłem coś ok. 600 zł za koncert. Ponad moje standardy, ale jednak te kilkaset złotych i tak bym wydał na coś innego, a te wspomnienia zostaną.

A jeśli chodzi o koncert, to była rewelacja i trudno się do czegoś przyczepić. Myślę, że wszyscy się zgodzą co do tego, że były to najlepsze setlisty jakie ten zespół w Polsce zagrał kiedykolwiek. Masa rzadkich utworów, które pewnie nieprędko usłyszymy podczas tradycyjnych koncertów opartych na szlagierach. Nie czułem, by było to udawane i nieszczere, a chłopaki mieli autentyczny fun. Fajnie było tez zobaczyć z bliska Hetfielda w końcu - bohatera z młodości, którego znałem tylko z filmików na YT, a jednak charyzma niewyobrażalna. Nawet dziś robił wrażenie, choć zespołu tego słucham już sporadycznie. Zespołowi zdarzały się wpadki - a to za późno zaczęty wers, a to Rob się rozjechał z reszta, a to Kirk się pogubił z solo, ale to są wszystko pojedyncze incydenty. W No Leaf Clover w czasie intro Hetfield się potknął i gitara nie działała - taki ludzki wymiar w tym spektaklu.

Supporty - moim zdaniem kiepsko, te z piątku chyba bardziej mi siadły, bo też lepiej brzmiały, ludziom chyba jednak bardziej podobaly sie niedzielne. Ale ogólnie oba mnie wymęczyly pod tym kątem.

Sety - tutaj znak równości, na obu były utwory, o których marzyłem, to już kwestia gustu.

Nagłośnienie - stałem w tym samym miejscu w dwa dni i lepiej mi siadl piątek, w niedzielę miałem nieco za dużo basu i za cichą gitarę Hetfielda, ale to detal.

Aura i klimat - tutaj zdecydowanie dzień dwa. Publika jakoś bardziej skupiona żywiołowa, koncert jakby z lepszą dramaturgią + ten deszcz, który się pojawiał i znikał oraz rześkie powietrze.

Jeśli chodzi o minusy, to... jednak dziwnie czułem się wśród publiki. Metallike uwielbiam, a jednak mam wrażenie, że niewiele mnie łaczyło z resztą. Nie mówię tego na zasadzie krytyki, że ja tu specjalista, a reszta niedzielni fani i nie są godni, to na swój sposób ciekawe, że koncerty tej kapeli mają inkluzywny charakter. Ale jednak czułem sie jakbym to ja nie pasował. Na IG był też wysyp relacji osób, których totalnie nie podejrzewałbym o słuchanie tego zespołu. Ogólnie ja wiedziałem, że Metallica jest popularna, ale nie sądziłem, że aż tak. Mam wrażenie, że jeszcze dekade temu tak nie był.

Koniec końców myślę, ze bylo warto. Ja wiem, że pewnie znajomi się będa śmiali, że frajer, że przepłacone, ze z Januszami, że koncert emerytów - ale walić to, najważniejsze, że w końcu zobaczyłem w najlepszym możliwym czasie.
Obrazek

No i pamiętaj! Bondź jak mrófka!
Tak trzeba słuchajcie żyć ... nie poddawać się, trzeba p®óbować. że ktoś coś tam wam czymś po oczach ...

Poro
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

08-07-2024, 13:57

Żułek pisze:
08-07-2024, 13:36
najlepiej na Bemowie ;)
Być może, nie napisałem, że to najlepszy koncert w Polsce, bo pewnie tak nie było, zresztą co najwyżej mogę ocenić na podstawie nagrań. Ale pod kątem setlisty był naprawdę godny.

Set w Chorzowie 2008 rzeczywiście bardzo spoko, choć ja osobiście wolę chyba tegoroczne, ale jakby połączyć najlepsze rzeczy z obu...

Moim zdaniem ciekawy był też ten z 1999:
https://www.setlist.fm/setlist/metallic ... 6e24e.html

I z 1996:
https://www.setlist.fm/setlist/metallic ... 6dba8.html

Co jak co, ale rękę do setów zawsze mieli i starali się przemycić jakieś smaczki pomiędzy szlagierami.

W 2008 Hetfield miał za to gorszą stylówę - jak stary dziad. A teraz jak się przymruży oczy, to z tymi wąsami wygląda jak na plakatach z mlodości ;) Oczywiście tak mówiąc żartem, bo jak dla mnie to mógłby wyjść w piżamie i sandałach nawet. Dziś śpiewa też inną techniką niż jeszcze kilka lat temu. Wokal jest bardziej suchy i mniej głęboki, ale za to z chrypką i z większą petardą. Moim zdaniem lata 2004-2010 były wykonawczo najgorszymi dla tego zespołu i z wokalem naprawdę dziwne rzeczy potrafiły się dziać. Wtedy też wiele osób ich skreśliło, a jednak wszyscy mocno wzięli się za siebie.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Ascetic

08-07-2024, 14:03

Nie wiem po huj wrzucać takie sentymetalne setlisty. Chyba tylko aby podkurwić starszego Pana, aby poczuł się jeszcze starzej. W 99 nie widziałem. Dwa pozostałe a owszem. Nic z nich nie pamiętam, oprócz tego, że byłem i to i tamto zrobiłem (zupełnie pozamuzyczne akcje jak przez mgłe mi świtają. Bez sensu.)

Ustalam sam ze sobą w takim razie, że dojebane gigi to były.

Co do samego przygrywania w "Metalowym skolimowie". Zawsze może być gorzej. Jakieś kadłubki typy Kery z dobranymi, czy Sepa w beznamiętnym/ nieustannym zapętleniu ze składami. Im dłużej to się będzie ciągnąć, tym kawałek naszej młodości, zaszłej, przeszłej, będzie gdzieś tutaj, namacalnie, na wyciągnięcie ręki. Jak to się wszystko w piździec pokruszy, będzie tylko dział na forume "nekrologii" oraz zbiórki na leczenie tego czy innego starego zgreda.
Ostatnio zmieniony 08-07-2024, 14:35 przez Ascetic, łącznie zmieniany 4 razy.
Poro
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-07-2024, 14:15

Setlista ciekawa bo większość tego co grali ma 30+ lat na karku. Conajmniej jakby ostatnie płyty nie istniały ;)
ᕦ(ツ)ᕤ
ODPOWIEDZ