MALEVOLENT CREATION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Soundterror
postuje jak opętany!

Re: MALEVOLENT CREATION

16-09-2024, 21:22

Nasum pisze:
16-09-2024, 20:28
Uzywki były zawsze obecne w tej kapeli i sporo ludzi miało z tym problem.

Może faktycznie, źle się wyraziłem z tym komponowaniem, ale dysko MC to taka sinusoida. Teraz wypada, że jest fala wznosząca. Po kilku chudszych latach, kolejnych problemach ze składem, teraz ma jak wspominałeś solidny zestaw ludzi. Koncertuja sporo, ma to w sobie ogień, czuć pasję, więc pewnie będą chcieli dołozyć do pieca z nową płytą, pokazać pazury, pokazać na co ich stać. Też jaram się wizją nowego albumu.
W zasadzie trudno mi wskazać słabą płytę. Czekam też na wznowienia 1-3 z Agonii z masterem - podobno Stillborn będzie brzmiało konkretnie! I trzymam za słowo, że tym razem nagrają trzeci HatePlow, bo dwójka to kosa niemiłosierna!

Kiedyś się tak zastanawiałem, jakby brzmiało Cannibal Corpse jakby grał tam Phil a nie Rob? :D
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-09-2024, 21:32

Soundterror pisze:
Czekam też na wznowienia 1-3 z Agonii z masterem - podobno Stillborn będzie brzmiało konkretnie! I trzymam za słowo,
i to jest konkretna wiadomość w tym temacie :D

mała sugestia co do wywiadów, przydałyby się napisy PL dla nie kumatych (czyli dla mnie) :jezyk: ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Nasum

16-09-2024, 21:45

Soundterror pisze:

W zasadzie trudno mi wskazać słabą płytę. Czekam też na wznowienia 1-3 z Agonii z masterem - podobno Stillborn będzie brzmiało konkretnie! I trzymam za słowo, że tym razem nagrają trzeci HatePlow, bo dwójka to kosa niemiłosierna!

Kiedyś się tak zastanawiałem, jakby brzmiało Cannibal Corpse jakby grał tam Phil a nie Rob? :D

Stillborn w nowej odsłonie może naprawdę zyskać, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Co do grania w CC Phila.... ciekawe pytanie. Trzeba jednak załozyć, że nie byłby wtedy liderem swojej macierzystej kapeli. Zastanawiam sie także, jak to jest z techniką grania w tych kapelach - MC wydaje mi się, że gra nieco bardziej klasycznie, mniej kombinują na gryfach niż CC, choć tutaj opieram sie tylko na wrażeniach słuchowych, więc jak ktoś posiada jakąś wiedzę szerszą w tym temacie chętnie posłucham. Rob odnalazł sie w kanibalach, ich muzyka wydaje mi sie bardziej gęsta, bardziej pokombinowana niż MC. Ciekawe, czy Phil ma podobne umiejętności i czy by podołał w takiej kapeli.
Soundterror
postuje jak opętany!

16-09-2024, 21:55

Nasum pisze:
16-09-2024, 21:45
Soundterror pisze:

Stillborn w nowej odsłonie może naprawdę zyskać, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Co do grania w CC Phila.... ciekawe pytanie. Trzeba jednak załozyć, że nie byłby wtedy liderem swojej macierzystej kapeli. Zastanawiam sie także, jak to jest z techniką grania w tych kapelach - MC wydaje mi się, że gra nieco bardziej klasycznie, mniej kombinują na gryfach niż CC, choć tutaj opieram sie tylko na wrażeniach słuchowych, więc jak ktoś posiada jakąś wiedzę szerszą w tym temacie chętnie posłucham. Rob odnalazł sie w kanibalach, ich muzyka wydaje mi sie bardziej gęsta, bardziej pokombinowana niż MC. Ciekawe, czy Phil ma podobne umiejętności i czy by podołał w takiej kapeli.
Myślę, że dałby radę bo to bdb gitarzysta. MC ma więcej melodii i inną motorykę i rytmikę, która mi bardziej pasuje niż ta w CC, bo tam niektóre utwory (dla mnie) są za kwadratowe. Oczywiście, bardzo lubię CC całościowo (a 1-4 to ołtarz i nie ma lepiej w CC). W sumie nie ma co gdybać, dobrze jest jak jest :)
Nasum

16-09-2024, 22:13

Dokładnie. Mamy za to dwie zajebiste kapele a nie jedną ;-)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

17-09-2024, 09:59

obejrzalem caly wywiad kilka h po premierze, dobra robota! :) co do Phila i zmieniajacego sie skladu to mam jednak wrazenie, ze prawda lezy gdzies po srodku, mianowicie: nie wydaje sie wam to dziwne, ze Phil praktycznie z kazdym mial/ma kose? Moze zmiekla mu rura i poszedl po rozum do glowy bo w samym wywiadzie nie wypowiada sie juz az tak negatywnie o Blachowiczu, o ktorym chwile temu potrafil na socialach napisac, ze "gnije w piekle bo zarazil sie czyms od prostytutki" (cytat moze niedokladny, ale oddaje sens). Zreszta Blachowicz to nie jedyny byly czlonek MC, o ktorym Fasciana wypowiada/wypowiadal sie dosc niepochlebnie. Gus Rios, a nawet Kyle Symons to kolejne przyklady. Jak dla mnie, moze byc tak, ze jest lekko pierdolniety i trudny we wspolpracy, a do tego byc moze wrzuca posty pod wplywem?

Poza tym, jak slusznie zauwazyliscie, po zachowaniu i sposobie, w ktory mowi widac jednak lata uzywek.
Obrazek

Obrazek
Soundterror
postuje jak opętany!

17-09-2024, 22:37

Mol pisze:
17-09-2024, 09:59
obejrzalem caly wywiad kilka h po premierze, dobra robota! :) co do Phila i zmieniajacego sie skladu to mam jednak wrazenie, ze prawda lezy gdzies po srodku, mianowicie: nie wydaje sie wam to dziwne, ze Phil praktycznie z kazdym mial/ma kose? Moze zmiekla mu rura i poszedl po rozum do glowy bo w samym wywiadzie nie wypowiada sie juz az tak negatywnie o Blachowiczu, o ktorym chwile temu potrafil na socialach napisac, ze "gnije w piekle bo zarazil sie czyms od prostytutki" (cytat moze niedokladny, ale oddaje sens). Zreszta Blachowicz to nie jedyny byly czlonek MC, o ktorym Fasciana wypowiada/wypowiadal sie dosc niepochlebnie. Gus Rios, a nawet Kyle Symons to kolejne przyklady. Jak dla mnie, moze byc tak, ze jest lekko pierdolniety i trudny we wspolpracy, a do tego byc moze wrzuca posty pod wplywem?

Poza tym, jak slusznie zauwazyliscie, po zachowaniu i sposobie, w ktory mowi widac jednak lata uzywek.
Dzięki za dobre słowo!
Co do zmian w składzie to najpewniej był to miks tego wszystkiego, czyli używki, charakter Phila oraz innych muzyków. Ważne, że grają dalej, mają solidny skład. No i też spokojniej się wypowiada o niektóych byłych muzykach.
Niebawem zapodam na yt koncert z Krakowa.
Nasum

20-09-2024, 17:49

Zrobiłem sobie ostatnio mały maraton z muzyką Malevolent Creation, ale tym razem wziąłem na warsztat płyty, po które sięgam raczej rzadziej skupiając się przeważnie na moich ulubionych pozycjach w ich dyskografii. I tak na początek...

Stillborn.

W sumie, to trudno jakoś się przyczepić do tego materiału. Muzycznie może nie jest az tak przebojowy jak pierwsze dwa, ale to nadal dobry kawał muzycznej mielonki. Brzmienie faktycznie nie powala, ale z tamtych lat Suffocation jednak zabrzmiał gorzej ( Breeding the spawn - choć muzycznie jest nie do pobicia, a w sumie do tego brzmienia i ja się powoli przekonuję ). Kilka poprawek i album kosi jak należy.

The fine art of murder.

Tutaj też poprawiłbym nieco brzmienie na bardziej tłuste, mięsiste, cięższe, a kawałki nabrałyby o wiele większych rumieńców. To album powrotny Dla Bretta Hoffmana, więc mógłby mieć większego kopa. Nie jest to zły album na wskroś, choć trzeba uczciwie przyznać że ma kilka słabszych momentów, kilka utworów bym wywalił, na pewno "Day of lamentation ' .... nieeee, ten eksperyment z akustyczną gitarą się nie powiódł, przewijam ten utwór, pozostałe nieco mniej wyraziste, ale to dobry materiał. Taka czwórka z minusem.

The 13th beast.

No i największe zaskoczenie ostatnich dni. Przyznaję, zlałem ten album po premierze, wysłuchałem być może, a nawet na pewno, zbyt pobieżnie, po łebkach, albo miałem zły dzień. Nie wiem, w każdym razie stwierdziłem, że to krążek, który wiele nie zwojuje. Okładka byle jaka, muzyka monotonna i jakos tak mniej tu pierdolnięcia jakim cechowała się poprzedniczka. Może tu jest pies pogrzebany - nastawiłem się, że usłyszę drugi taki album, jakim był doskonały "Dead mans path"? Jakkolwiek było, płyta pozostała na półce nie ruszana przez dłuuugi czas, zbyt długi, więc faktycznie wszystko wywietrzało i nie potrafiłem sobie nic przypomnieć. Może właśnie o to chodziło, o to przewietrzenie głowy, bo jak zapodałem płyte do odtwarzacza, od razu rzuciło mi się pytanie, dlaczego tak długo zwlekałem z odsłuchem???

Teraz słyszę intensywność którą można porównać z "In cold blood" i surowość, znaną z "Eternal". Do tych kawałków po prostu chyba musiałem przysiąść, pozwolić im się wchłonąć, bo teraz zarzut monotonności wydaje mi się na wyrost. Utwory może nie są najbardziej charakterystyczne pod słońcem, ale mają w sobie naprawdę mnóstwo mocy, brzmienie surowe, mięsiste, pozwala tym utworom rozwinąć skrzydła., Jest w tej muzyce coś magnetycznego, bowiem od kilku dni słucham najczęściej właśnie tej płyty. Jestem naprawdę ogromnie zaskoczony że po takim czasie doceniłem wartość trzynastej bestii. Naprawdę solidny, brutalny, intensywny i nie bioracy jeńców death metal.
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

20-09-2024, 18:11

^ dzięki za rekomendację ostatniej. Przyznam, że przesłuchałem ten album tylko raz - z telefonu na słuchawkach, żrąc burgera przed ich koncertem w Poznaniu :D
Nasum

20-09-2024, 18:16

Polecam, serio. Ale mając na uwadze moje przekomarzanie się z tym materiałem, proponuję dać tej płycie więcej czasu i uwagi. Ja zrobiłem ten błąd, że słuchałem jej ze złym nastawieniem i popełniłem błąd. Wraz z każdym odsłuchem ta płyta rośnie w moich uszach. Ma naprawdę sporo do zaoferowania.
Soundterror
postuje jak opętany!

20-09-2024, 19:31

Nasum pisze:
20-09-2024, 17:49
The 13th beast.

No i największe zaskoczenie ostatnich dni. Przyznaję, zlałem ten album po premierze, wysłuchałem być może, a nawet na pewno, zbyt pobieżnie, po łebkach, albo miałem zły dzień. Nie wiem, w każdym razie stwierdziłem, że to krążek, który wiele nie zwojuje. Okładka byle jaka, muzyka monotonna i jakos tak mniej tu pierdolnięcia jakim cechowała się poprzedniczka. Może tu jest pies pogrzebany - nastawiłem się, że usłyszę drugi taki album, jakim był doskonały "Dead mans path"? Jakkolwiek było, płyta pozostała na półce nie ruszana przez dłuuugi czas, zbyt długi, więc faktycznie wszystko wywietrzało i nie potrafiłem sobie nic przypomnieć. Może właśnie o to chodziło, o to przewietrzenie głowy, bo jak zapodałem płyte do odtwarzacza, od razu rzuciło mi się pytanie, dlaczego tak długo zwlekałem z odsłuchem???

Teraz słyszę intensywność którą można porównać z "In cold blood" i surowość, znaną z "Eternal". Do tych kawałków po prostu chyba musiałem przysiąść, pozwolić im się wchłonąć, bo teraz zarzut monotonności wydaje mi się na wyrost. Utwory może nie są najbardziej charakterystyczne pod słońcem, ale mają w sobie naprawdę mnóstwo mocy, brzmienie surowe, mięsiste, pozwala tym utworom rozwinąć skrzydła., Jest w tej muzyce coś magnetycznego, bowiem od kilku dni słucham najczęściej właśnie tej płyty. Jestem naprawdę ogromnie zaskoczony że po takim czasie doceniłem wartość trzynastej bestii. Naprawdę solidny, brutalny, intensywny i nie bioracy jeńców death metal.
Odnośnie trzynastej bestii to u mnie było kompletnie inaczej - usłyszałem 1 czy 2 utwory promo i już mnie wciągło. Brzmienie, intensywność, motoryka i wokale. Jak odpaliłem już album w całości to nie umiałem się od niego oderwać. Rewelacyjna płyta! Szkoda, że nic z niej nie grali ani w tym roku ani rok temu, ale Phil ma z nią złe skojarzenia przez tamten skład i chyba stąd wynika brak utworów w setliście.

Przy okazji, ponad półgodzinne nagranie z Krakowa:

Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

21-09-2024, 00:32

bdb video, Maciej?
Obrazek

Obrazek
Soundterror
postuje jak opętany!

21-09-2024, 12:13

Mol pisze:
21-09-2024, 00:32
bdb video, Maciej?
Cześć i dzięki :)
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

21-09-2024, 12:41

Wokal na tym wideo brzmi potężnie, dochodze do wniosku, ze jak ich ostatnio widziałem, to chyba stałem w złym miejscu pod sceną
Nasum

21-09-2024, 18:39

Koncert i nagranie prima sort.

Ja pierdolę, nie potrafie sie opędzić od "The 13th beasts" - dziś przesłuchałem już ten album chyba 5 razy, i coś czuję, że to nie jest ostatnie słowo.
Awatar użytkownika
Żułek

21-09-2024, 18:55

Nasum bardzo dobrze :plusone:
troche się zaraziłem i sobie puściłem The Fine Art Of Murder bo dawno nie słucham, dla mnie bardzo udany album :)
Stillborn zawsze mi się podobał, szkoda ze nie brzmi jak wcześniejsze dwie ale bardzo mi to nie przeszkadzało nigdy 8)
Soundterror pisze:

no bardzo ładnie :plusone: prawie cały koncerty ;)
nie to co u mnie kałkulatorem :jezyk:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Soundterror
postuje jak opętany!

21-09-2024, 20:19

Żułek pisze:
21-09-2024, 18:55
Nasum bardzo dobrze :plusone:
troche się zaraziłem i sobie puściłem The Fine Art Of Murder bo dawno nie słucham, dla mnie bardzo udany album :)
Stillborn zawsze mi się podobał, szkoda ze nie brzmi jak wcześniejsze dwie ale bardzo mi to nie przeszkadzało nigdy 8)
Soundterror pisze:

no bardzo ładnie :plusone: prawie cały koncerty ;)
nie to co u mnie kałkulatorem :jezyk:
Dzięki! Brakujące utwory z setu będą jako drumcam, mam nadzieję że jakoś po weekendzie :)
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

22-09-2024, 10:14

Panie Soundterror dobra robotę robicie.
Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.
C//A
postuje jak opętany!

22-09-2024, 11:35

tomaszm pisze:
22-09-2024, 10:14
Panie Soundterror dobra robotę robicie.
+1! Kolega Soundterror niezawodny. Dzięki!
mipe01
zaczyna szaleć

22-09-2024, 23:43

Believer pisze:
21-09-2024, 12:41
Wokal na tym wideo brzmi potężnie, dochodze do wniosku, ze jak ich ostatnio widziałem, to chyba stałem w złym miejscu pod sceną
Gość już nie gra ani nie śpiewa w Malevolent. Szybko poszło….
ODPOWIEDZ