Pokój AA

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Pokój AA

28-12-2024, 12:59

Sybir pisze:
28-12-2024, 12:53
Generalnie, Skandynawowie mają takie podejście. W Szwecji i w Danii również obowiązuje restrykcyjna z polskiego punktu widzenia polityka dostępu do napojów alkoholowych (szczególnie wysokoprocentowych).
A później na promie nie są w stanie tych wózków z niego wypchnąć. Z alko z duty free xD

Jak ktoś chce się najebać, albo musi, bo jest chory, to ograniczenie godzinowe, cena, go nie zmusi i nie powstrzyma. (Moja obserwacja. Na Litwie po raz pierwszy na te kotary, zamknięte strefy z alko trafiłem. Tam było zdziwienie, że ja się dziwię. W Skandynawii, zdarzyło mi się zapomnieć, jak korzystałem, i tutaj miałem wrażenie oburzenia sprzedawcy, że chcę się zalkoholizować w tych "niedozwolonych" godzinach. Stygmatyzacja, nie wiem, czy nie jest dobra droga. Tylko tak się głośno zastanawiam, po tym, jak te reakcje sprzedawcy odbierałem).

Punktem wyjścia są zupełnie inne sprawy, choć są takie na które nie ma metody. Na samotność, chorobę duszy z przeintelektualizowania choćby, czy inne triggery, metody administracyjnej nie znajdziesz. Coś tam ograniczysz, coś tam uregulujesz, pokażesz, że państwo "działa". Mit spełniony, kilku może i uratowanych, a Ci w czarnej dupie nałogu i tak sobie coś wykombinują, jak z tą opowieścią od mocnego o sznurku i wciąganiu alko na pięterko ... Inną sprawą, że niektórym chyba trzeba dać się zachlać na .... Coś jak z głupotą tak ogólnie*. Jak nie wyczuwasz, że życie potrafi być piękne, i masz tysiące powodów, żeby żyć na sucho, to może nie warto.... Znów głośno kminię. Nie wiem, nikt tutaj, na tym padole, łez, czy czegoś innego, nie jest za karę. Jak ktoś stawia, 30 lat "pójścia w długą", nad nudne i trywialne życie, z podcieraniem kaszojadowi dupy, patrzeniem jak dorasta, pierwszych jego randek, problemów albo sukcesów w szkole, i całego tego trwania, to przecież ma do tego prawo. Kwestia wyborów, może tego, że się inaczej nie potrafi.

*Piękny post kiedyś zamieścił na forume, najbardziej wartościowy, dotychczasowy użytkownik. Lord GejLord miał taką konstatację, że chlanie zabrało, mu tyle pięknych chwil w życiu, których nic nie odda (to chyba już dodaję od siebie), że huj go strzela, jest to jednym z powodów, aby przerzucić się na soczki z marchewki. Jak ktoś tego nie rozumie, to jego już problem. Dla mnie jest zwyczajnym ..., któremu jest dane być w jego miejscu, bo znów, jest ... . Każdy ma prawo być nim, tym ...
Ostatnio zmieniony 28-12-2024, 13:58 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

28-12-2024, 13:18

I jeszcze jedno. Fakt, że mocny wgl to widzi to już coś. Od czegoś trzeba zacząć. Nawet jakby to miałby być początek po raz n-ty. Pokora, bezsilność - to powinno być jego siłą.

Są tutaj tacy, którzy nawet jak im wątroba wypadnie to tego nie zauważą. Tych to nie widzę, w kolorowych barwach. A, szkoda. Kilku fajnych chłopaków, jest, co moim zdaniem, mam nadzieję, że błędnym, w tym kołowrocie. Póki co zapierdalają w tym chomiczym pędzie, od grzania do grzania. Jeszcze na śmiechowo, pozornie kolorowo.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

28-12-2024, 13:24

Ascetic pisze:
Sybir pisze:
Generalnie, Skandynawowie mają takie podejście. W Szwecji i w Danii również obowiązuje restrykcyjna z polskiego punktu widzenia polityka dostępu do napojów alkoholowych (szczególnie wysokoprocentowych).
A później na promie nie są w stanie tych wózków z niego wypchnąć. Z alko z duty free xD
Też tak słyszałem, choć nie widziałem - że jak ktoś mocniej się chwieje na promie, to na pewno Szwed.
Jak ktoś chce się najebać, albo musi, bo jest chory, to ograniczenie godzinowe, cena, go nie zmusi i nie powstrzyma.
Tak, i na to też wskazują dane statystyczne - niby Szwedzi i Norwegowie spożywają per capita mniej alkoholu, niż Polacy, ale procentowy udział w społeczeństwie osób nadużywających mają wyższy - wg danych WHO w Polsce nadużywa/jest uzależnionych 4,5% mężczyzn i 1,05% kobiet, w Szwecji natomiast odpowiednio 6,32% i 2,27%, zaś w Norwegii 9,05% i 2,55%. Wg Instytutu Karolińskiego 1 mln Szwedów jest uzależnionych lub pije ryzykownie - w Polsce jest to szacunkowo 2-2,5 mln ludzi (wg PARPA).
*Piękny post kiedyś zamieścił na forume, najbardziej wartościowy, dotychczasowy użytkownik. Lord GejLord miał taką konstatację, że chlanie zabrało, mu tyle pięknych chwil w życiu, których nic nie odda (to chyba już dodaję od siebie), że huj go strzela, jest to jednym z powodów, aby przerzucić się na soczki z marchewki. Jak ktoś tego nie rozumie, to jego już problem. Dla mnie jest zwyczajnym ..., któremu jest dane być w jego miejscu, bo znów, jest ... . Każdy ma prawo być nim, tym ...
Alkohol, jak wiadomo, to ciecz - jeśli trafi na puste naczynie, to je wypełni, a jeżeli wpłynie do takiego z zawartością, to tę zawartość albo wyprze, albo zdegraduje.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Sybir

28-12-2024, 13:25

Ascetic pisze:
28-12-2024, 13:18
I jeszcze jedno. Fakt, że mocny wgl to widzi to już coś. Od czegoś trzeba zacząć. Nawet jakby to miałby być początek po raz n-ty. Pokora, bezsilność - to powinno być jego siłą.
Tzw. wgląd w chorobę to bardzo ważny aspekt terapii.
Jeszcze na śmiechowo, pozornie kolorowo.
Potem też może być kolorowo, ale raczej w żółcieniach.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

28-12-2024, 13:34

Sybir pisze:
28-12-2024, 13:24
Ascetic pisze:
Sybir pisze:
Też tak słyszałem, choć nie widziałem - że jak ktoś mocniej się chwieje na promie, to na pewno Szwed.

Miałem takiego jednego sylwestra na promie. Jak chlałem, balowałem i takie tam. Można było, robić zakłady, kto jest kto, w sensie, z jakiego kraju jako dana alko-ekipa. Bałtowie (hehe, dobra nazwa, hehe, od bełtania, hehe, od rzygania, hehe), Skandynawowie, kacapstwo (różne, bo mordy ichnie i takie bardziej azjatyckie też). I Ci właśnie Skandynawowie, być może ze względu na zasobność, to się nie mogli wytoczyć z tego promu. Bo jeszcze czymao, 2-3 dni tankowania, a jeszcze zaopatrzeni byli na kilka tygodni urlopu w świetle szkła. Nie wiem, czy kiedykolwiek widziałem pełne wózki, tych dużych z naszych biedra-bieda-sklepów, alkoholi (nie, nie wina, piwa).

Swoją drogą to było jakieś takie wgl perwersyjne. Te 2 czy 3 dni to była czysta (hehe) perwera. Tu buja, tu najebany, tam rzygasz do wody, tu cie bryza obmywa ... Wpierdalanie, bujanie, rzyganie, pomost, i tak rundka po rundce ...
Ostatnio zmieniony 28-12-2024, 13:38 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

28-12-2024, 13:35

Sybir pisze:
28-12-2024, 13:25
.
Jeszcze na śmiechowo, pozornie kolorowo.
Potem też może być kolorowo, ale raczej w żółcieniach.
Obrazowo, wyraziście ujęte. Ale chyba się inaczej nie da.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ubzdur
w mackach Zła

28-12-2024, 16:08

Z myśleniem uzależnionego często jest na odwrót niż mówi. Czyli np. "piję, bo jest mi smutno" to w rzeczywistości jest zwykle tak, że PO TO jest mu smutno, żeby się napić i często się (nieświadomie) w ten np. smutek będzie wpychał, żeby się napić. Czasem to jest smutek, często strach/lęk, czasem złość/agresja, a czasem pozytywne rzeczy, choć to rzadziej i na wcześniejszych etapach zwykle jak np. przyjemność/towarzystwo/odprężenie. Mechanizm ten jest taki, że potem ta praprzyczyna staje się kluczem, a nałóg jest jak obcy (bo nieświadomy) byt, który tego klucza używa, by przejąć kontrolę nad gospodarzem, a gospodarz jak chętna panna oddaje kontrolę, bo tak mu już weszło w nawyk, że te korzyści z tego są na tyle duże, że wszystko inne idzie na bok. Mechanizmy obronne uzależnionego są jakby na sterydach, dlatego wielomiesięczna terapia w zamkniętym ośrodku, zmiana środowiska, praca nad głową, to są sensowne metody walki, a półśrodki są samooszukiwaniem się. Poza tym wszystkie mechanizmy: racjonalizacje, zaprzeczenie, wyparcie, umniejszanie, gorączkowa intensywność w życiu i relacjach, która świadczy o uzależnieniu od skrajnych emocji. To te złe emocje są silniejsze, bardziej uzależniające, np. to przegrywanie na giełdzie uzależnia, a nie wygrywanie, to niestabilne związki wpisują się w ten obraz, huśtawki emocjonalne, ryzyko, romanse. Często wszystko jest właśnie po to, żeby upaść na dno, bo tam bywa to poczucie że "gorzej być nie może" czyli innymi słowy "nic mnie już złego nie spotka" czyli jeszcze inaczej "teraz jestem niezniszczalny" i to dopiero jest uzależniająca myśl.
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

28-12-2024, 23:03

nowy dzień, wypad do lasu a potem nawrót myśli, telefon do niej i rozjebany łeb.Dzisiaj jade na czystej.Ale czuje już że wątroba totalnie zwariowała
Awatar użytkownika
TheDude

28-12-2024, 23:11

Masz absolutny pizdo-kosmos. Kobiety to nic specjalnego, kurwa ogarnij beret. Jak nie to terapia albo wypij do oporu i kurwa Heil Hitler.
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

29-12-2024, 00:20

Do oporu to ja mogę zajebać insuliny, wystarczy 30j przy aktualnym cukrze 110 i jestem strzaskany, zapadam w śpiączke albo serce wcześniej tego nie wytrzymuje.Ale po chuj? życie jest zbyt piękne a z alko już wychodziłem a więc wyjde ponownie.Dzisiaj w lesie czułem sie kurwa magicznie, kawa w termosie, kanapeczki, zimno, szarość i mgła.Zero ciągu do alko,Jak wróciłem do domu tak łeb zaorany
Awatar użytkownika
Sybir

29-12-2024, 00:21

@TheDude: Świetna rada, wujku!
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

29-12-2024, 00:58

O kurwa...co ja tu widzę... teleporady wróciły...elegancko ten tego...
Żadyn ze mnie terapeuta ale przechlać życie z powodu laski/szmaty to Panie Mocny nie jest warto... tyle ich Bug narobił co se Pan weźmiesz i przytulisz...
ale jeżeli nie jesteś fake chujnią i naprawdę tkwisz w tym bagnie to czas na terapię Panie! Żadne masterfulowe ziomki nic poradzą
Obrazek
backslifer
postuje jak opętany!

29-12-2024, 08:39

mocny2_3 pisze:
nowy dzień, wypad do lasu a potem nawrót myśli, telefon do niej i rozjebany łeb.Dzisiaj jade na czystej.Ale czuje już że wątroba totalnie zwariowała
Watroba zasadniczo to boli dopiero jak sie mocniej powiekszy (i wtedy tez nie boli ona, tylko peryferia), co tez nie jest takie oczywiste, ja swoja dalem rade rozwalic (na szczescie wyszla na prosta) bez wiekszych boli. To moze byc cokolwiek innego, od zoladka, az po ulubiona diagnoze pacjentow "to moze byc psychiczne".
olgims
weteran forumowych bitew

29-12-2024, 10:18

Czytając ten temat dochodzę do wniosku, że alkusy to są takie kurwy potrzebujące ciągłej atencji i szantazujace emocjonalnie wszystkich dookoła swoim nałogiem. Tak jak mocny, który tu pijackie dramaty uzrzadza jak jakaś jebana nastolatka o zawód miłosny. Kula kurwa w łeb i dół z wapnem dla tego zawodnika.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

29-12-2024, 10:28

mocny2_3 pisze:
Nie zrobiłbym czegoś takiego nawet dla własnej żony, która jest najlepszym, co mnie w życiu spotkało. W sensie że gdyby powiedziała, że odchodzi, albo nawet byłoby to z mojej winy, typu zapiłem i zdradziłem, a ona się dowiaduje a ja czuję się jak szmata, to uciekłbym do domu rodzinnego i siedział w lesie, aż by mi się łeb wywietrzył z zeszytem i długopisem, nic tylko myśląc i zapisując, co myślę, i szukając jakiegoś planu naprawczego. Twój plan naprawczy zaczyna się od alkoholu.
Oglądałeś Grę o Tron? To niby tylko serial fantasy, ale jego brutalność daję perspektywę na nasze problemy.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

29-12-2024, 10:40

Ubzdur pisze:
28-12-2024, 16:08
Z myśleniem uzależnionego często jest na odwrót niż mówi. Czyli np. "piję, bo jest mi smutno" to w rzeczywistości jest zwykle tak, że PO TO jest mu smutno, żeby się napić i często się (nieświadomie) w ten np. smutek będzie wpychał, żeby się napić. Czasem to jest smutek, często strach/lęk, czasem złość/agresja, a czasem pozytywne rzeczy, choć to rzadziej i na wcześniejszych etapach zwykle jak np. przyjemność/towarzystwo/odprężenie. Mechanizm ten jest taki, że potem ta praprzyczyna staje się kluczem, a nałóg jest jak obcy (bo nieświadomy) byt, który tego klucza używa, by przejąć kontrolę nad gospodarzem, a gospodarz jak chętna panna oddaje kontrolę, bo tak mu już weszło w nawyk, że te korzyści z tego są na tyle duże, że wszystko inne idzie na bok. Mechanizmy obronne uzależnionego są jakby na sterydach, dlatego wielomiesięczna terapia w zamkniętym ośrodku, zmiana środowiska, praca nad głową, to są sensowne metody walki, a półśrodki są samooszukiwaniem się. Poza tym wszystkie mechanizmy: racjonalizacje, zaprzeczenie, wyparcie, umniejszanie, gorączkowa intensywność w życiu i relacjach, która świadczy o uzależnieniu od skrajnych emocji. To te złe emocje są silniejsze, bardziej uzależniające, np. to przegrywanie na giełdzie uzależnia, a nie wygrywanie, to niestabilne związki wpisują się w ten obraz, huśtawki emocjonalne, ryzyko, romanse. Często wszystko jest właśnie po to, żeby upaść na dno, bo tam bywa to poczucie że "gorzej być nie może" czyli innymi słowy "nic mnie już złego nie spotka" czyli jeszcze inaczej "teraz jestem niezniszczalny" i to dopiero jest uzależniająca myśl.
Bardzo dobry wpis. Miałem w życiu okazję obserwować alkoholików więcej, niż bym chciał i wszystko powyższe jest mi tych obserwacji znajome.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

29-12-2024, 15:51

Obrazek
To jest Jan. Jan był alkoholikiem. Grając w Rejsie (zdjęcie pochodzi z planu filme) miał...38 lat. Także tego...
Z alkoholem nie ma jednej dobrej rady - rzuć to, to takie proste, robiłeś to już przecież 100 razy...
Mi się lampka zapaliła w momencie, gdy zobaczyłem wynik swoich badań okresowych - wszystkie normy przekroczone, początki dny moczanowej, nadciśnienie, cukier szybował itd. A piłem właściwie tylko bronki, co prawda codziennie, 5-6 sztuk, tak z rok czasu. Rytualnie, rzekłbym. :)
I powiedziałem sobie - stop! Bez terapii, odwyków itp. Nie rzuciłem całkowicie, ale stanowczo ograniczyłem, w tygodniu pracy zero, ani kropelki. W weekendy kilka piw, okazyjnie czysta, whisky rzadziej, jeśli już to droga i dobra, bez udziwnień typu cola itp. Smakuję, jak jebany koneser (0,7 w 2 miesiące mi schodzi) I po trzech miechach wyniki - marzenie, jak na gościa po 40 oczywiście.
Moja rada - najpierw prostujemy głowę, potem idzie reszta. W umiarze siła.
Zdrówka!
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Triceratops

29-12-2024, 20:07

bartwa pisze:
27-12-2024, 23:42
Kolejny pomysł - ciężka praca fizyczna, żeby wieczorem mieć tylko siłę na pójście w kimę.

No i trzeba chcieć, bardziej chcieć skończyć, niż chcieć pić. Człowiek ma w końcu do chuja jakąś wolę, nie?
Podobno nie, tomekw48 tak twierdzi, jestesmy od A do Z zaprogramowani przez Pana Szatana i niczym nagrana tasma magnetofonowa odtwarzamy to co Pan Szatan nagral.

Ale ogolnie to mam zdanie takie jak kol bartwa i jak kol Barnes powyzej. Reszta to szukanie wymowek. Laska rzucila? Wiec nie ma odwrotu, po co blagac o powrot jezeli to juz jest proszenie sie o podrzedna i zalezna relacje,,,, kazdy to musi przerobic i zrozumiec
woodpecker from space
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

29-12-2024, 20:38

Dzisiaj odpuściłem, podbrzusze boli praktycznie od rana i jakoś też na nerki bije.Przed obiadem dostałem jakiejś wysypki, napierw zaczeło mnie swędzieć na przedramieniu, potem na biodrach, pośladkach, pod brodą, na brzuchu, cały zacząłem sie drapać i momentalnie wychodziły duże bąble jak od pokrzywki.W niektórych miejscach tworzyły takie większe skupiska, jakby wysepki, opanowac to drapanie było ciężko.Bąble znikły ale zostały takie czerwone plamki, wyjebałem dwie szklany wapna.Brzuch boli cały czas
backslifer
postuje jak opętany!

29-12-2024, 21:01

mocny2_3 pisze:
29-12-2024, 20:38
Dzisiaj odpuściłem, podbrzusze boli praktycznie od rana i jakoś też na nerki bije.Przed obiadem dostałem jakiejś wysypki, napierw zaczeło mnie swędzieć na przedramieniu, potem na biodrach, pośladkach, pod brodą, na brzuchu, cały zacząłem sie drapać i momentalnie wychodziły duże bąble jak od pokrzywki.W niektórych miejscach tworzyły takie większe skupiska, jakby wysepki, opanowac to drapanie było ciężko.Bąble znikły ale zostały takie czerwone plamki, wyjebałem dwie szklany wapna.Brzuch boli cały czas
To mocny oczywizm co napisze, ale nie ma co zwlekac z diagnostyka. Wyniki morfologii moga Ci dac motywcje do utrzymania abstynencji, ale oby wszystko bylo ok.
ODPOWIEDZ