TURBO - Najlepsza płyta Turbo to...

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

Najlepsza płyta TURBO?

Dorosłe Dzieci
12
13%
Smak Ciszy
2
2%
Kawaleria Szatana
26
29%
Ostatni Wojownik/Last Warrior
25
28%
Epidemic/Epidemie
4
4%
Dead End
9
10%
One Way
1
1%
Awatar
3
3%
Tożsamość/Identity
3
3%
Strażnik Światła
4
4%

Liczba głosów: 89
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: TURBO - Najlepsza płyta Turbo to...

12-02-2025, 13:27

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
piotraz
weteran forumowych bitew

12-02-2025, 14:10

Żułek pisze:
Długość utworu mówi sama za siebie:) wyłączyłem po niecałej minucie, ominęło mnie coś?
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

12-02-2025, 15:16

Byłem na koncercie z okazji 70 urodzin Wojciecha Hoffmana. Turbo zaczeli grać o 19 a skończyli o 23.20. Zagrali całą nową płytę. I sporo klasyków. Fajnie było. Fajny zespół. Polecam.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Awatar użytkownika
nicram

13-02-2025, 11:51

piotraz pisze:
12-02-2025, 14:10
Żułek pisze:
Długość utworu mówi sama za siebie:) wyłączyłem po niecałej minucie, ominęło mnie coś?
Muzycznie nawet spoko, ale wokal mi nie pasuje. I słaby tekst jest tego kawałka.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Stary Metal
w mackach Zła

13-02-2025, 15:04

Pamiętam,to był rok chyba 1981, kiedy to Turbo znane było tylko z Dorosłych Dzieci, bo tylko to w radiu leciało, kiedy zespół przyjechał z koncertem do Pruszkowa.
Wakacje, ciepło, to się z kumplami poszło posłuchać spokojnych, nastrojowych kawałków. Tak przynajmniej myśleliśmy. Koncertowali wtedy w nieistniejącej już sali kinowej Domu Kultury Kolejarza. A że wtedy mieszałem w Pruszkowie, to wydziadowałem pieniądze na bilety od rodziców i razem z kumplami zasiedliśmy w fotelach kinowych i czekaliśmy. Tłum był nie do przeliczenia. Czegoś takiego jak fosa, barierki.. panie, kto to wtedy o tym słyszał. Nie było nawet miejsca do pogo, bo pierwszy rząd był zaraz pod sceną.

No i wyszli. Ryk na sali. Do ballad taki krzyk? Pomyślałem. O Bogowie Metalu jakżesz wtedy się myliłem. Jak pierdolnęli Szalonego Ikara ( później wiedziałem, że to Ikar, bo płytę kupiłem sporo później) to pierwszy rząd został wyłamany, drewniane obudowy na kaloryfery przy ścianach też zajmowały sporo miejsca, to poszły w cholerę.

Siedziałem gdzieś tak pośrodku sali, ale już po Ikarze niczym biegacz przez płotki przeskakiwałem rzędy aby być jak najbliżej. Mokry śmierdzący potem napierdalałem pod sceną cały koncert... Ech młodość. A miejsca było bardzo mało, to poszedł w cholerę drugi rząd siedzeń.

I na koniec koncertu, wokalista , ale chyba jeszcze nie Kupczyk mówi - A teraz utwór, który stał się naszym hymnem, bo istniejemy dzięki niemu i Wam.

I każdy wiedział, że teraz będą Dorosłe dzieci.

Mój pierwszy koncert metalowy. To wtedy pokochałem tę muzykę i przyrzekłem sobie, że będę jej słuchać, aż wywalę w ramy. I jak do tej pory udaje mi się. Kumple „wyrośli" a ja słucham. I nie wyrosnę.

Kiedy wiele lat później spotkałem Hodffmana na jakimś koncercie odpowiedziałem mu o tym. Powiedział, że pamięta ten koncert, bo zapamiętał te wyłamane rzędy siedzeń. Pyta mnie, czy obok sali było jezioro. Odpowiedziałem mu, że staw. Powiedział, że przed koncertem pływali po tym stawie rowerami wodnymi.
Kiedyś rzeczywiście była tam wypożyczalnia sprzętu wodnego.

Powiedziałem mu, że to dzięki temu koncertowi słucham i do końca będę słuchał metalu. U wykorkuję jako Stary Metal.
Odpowiedział: Stary Metalu, ja ciebie za to bardzo przepraszam.

Ot taka historia.
We're the metal generation
Cold blue steel runs on our veins
We're the metal generation
Don't fuck with us cos we're insane!
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

14-02-2025, 14:03

Za Metal się nie przeprasza. Z Metalu się nie wyrasta.

Zapamiętajcie to sobie.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Wojna
postuje jak opętany!

12-04-2025, 13:33

Poszedłem sobie wczoraj normalnie na piwko do knajpy do dziewczyn wypiłem 3 i mowie że jadę na wyjazd do Legnicy na Turbo . A co będziesz jechać sieć na dupie jeszcze wpiedol dostaniesz. Bo muszę wam napisać że Legnica jest za śląskiem Wrocław a Bolesławiec za Zagłębiem Lubin całe życie . Sam byłem parę razy w Lubiniu nas kochają . No i przyjechałem . Kurwa te miasto to chuj , dupa i kamieni kupa co . Wszystko wygląda jakby miało się rozwalić . A koncert bajka , było zajebiście samo Turbo , wchodziłem wychodziłem robiłem co chciałem . Grali 2 godziny i nie chcieli skończyć . Pięknie było . Tak trzeba żyć , jak macie okazję iść bo życie jest krótkie . Piwo nie wiem po ile CD też , koszulka 80 zł . Pozdro dla wszystkich spotkanych .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

12-04-2025, 17:31

Heh zawsze mi w relacjach brakowało właśnie takich zdjęć na których znajduje się niekoniecznie scena.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
when_in_sodom
postuje jak opętany!

12-04-2025, 19:44

Fajnie, też bym chętnie się przeszedł bo już dawno nie widziałem. A był taki moment. że byłem na ich gigu co 2-3 lata...
Kiedyś bardzo lubiłem, ale ten pierwszy okres działalności, pierwsze płyty no i kawalerię...
r o b e r t
weteran forumowych bitew

13-04-2025, 19:47

Jak beda znow grali w Poznaniu to idziemy z lubą .
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

23-04-2025, 18:36

Tak sobie dzisiaj przesłuchałem trzy razy z rzędu (co nie często się zdarza) ostatnią płytę i muszę przyznać, że na prawdę jest to kawał dobrego grania. Nie jestem jakimś wielkim fanem, no ale wiadomo „Dorosłe dzieci”, „Kawaleria szatana” to klasyki. Późniejsze płyty jakoś przepłynęły przez palce, nawet nie dając im żadnej szansy. Ciekawym czy te wydawnictwa warte są uwagi, czy akurat na najnowszej wspięli się na wysokie gabaryty? Jeśli chodzi o wokal na najnowszej to tylko ja tam słyszę w różnych naleciałościach, jak na przykład Łotr, Romana? I nie chodzi mi o Romana Giertycha.
support music, not rumors
est

23-04-2025, 20:07

Wiecie, że Turbo czytane od tyłu to obrut?
Awatar użytkownika
Żułek

23-04-2025, 20:10

est pisze:
skąd wiesz ? ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

est

23-04-2025, 20:15

Oglądałem kiedyś ich koncert z parkingu i obsługa mówiła o tym.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

23-04-2025, 20:44

est pisze:
To wiele wyjaśnia :darksidepepe:
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
bartwa

23-04-2025, 20:57

dzik pisze:
23-04-2025, 20:44
est pisze:
To wiele wyjaśnia :darksidepepe:
Dzięki, pośmiałem się. Tym bardziej, że dwuznacznie można to zrozumieć.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Żułek

29-04-2025, 00:38

Na trasie "Wiecznie młodzi w metalu", poza tym, że promujecie nową płytę, to świętujecie też czterdziestolecie "Smaku ciszy". Co dla ciebie najmocniej z tamtego albumu zostało? Grzesiek Kupczyk mówił, że cała płyta jest "jednym strasznym momentem".

- Miał na myśli brzmienie. Ja uważam, że cała płyta jest naprawdę świetną pozycją. Bardzo, bardzo fajny metal z hard rockiem, tylko nagrana jest po prostu skandalicznie. Ale - tutaj mamy niespodziankę. W zeszłym roku nagraliśmy na nowo "Dorosłe dzieci", całą płytę, z zachowaniem głosu Grzegorza - zrobiliśmy dokładnie tak, jak Beatlesi. Wycięliśmy głos Grzegorza, nagraliśmy od początku wszystkie instrumenty i wstawiliśmy w to głos Grzegorza. Teraz jesteśmy na etapie zgrywania. Płyta brzmi fenomenalnie. Jak graliśmy czterdziestolecie "Dorosłych dzieci", to tak świetnie to brzmiało, że stwierdziliśmy, że musimy to zrobić, żeby ta płyta była lepsza niż pierwowzór. Oczywiście musi tam być Grzegorz, bo inaczej to nie miałoby żadnego sensu. Problem był w odtworzeniu solówek, bo ja się musiałem uczyć nuta w nutę tego, co tam nagrałem. Oczywiście nie ma szans, żeby to odtworzyć idealnie, ale przyznam się, że 85 procent solówek dokładnie zagrałem takich, jak na tej płycie.

I identycznie zrobimy ze "Smakiem ciszy". Myślimy też jeszcze o "Wojowniku", który też jest nagrany beznadziejnie. Wtedy będziemy mieć w dyskografii równe płyty brzmieniowo przynajmniej, bo one stylistycznie są jednak trochę inne.

sisterhood
postuje jak opętany!

29-04-2025, 07:30

Dobre może to być. Kol. Żułek, pilnujcie no tematu.
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

29-04-2025, 08:53

Nie lubię takiego nagrywania płyt na nowo, pewnie pójdzie jeden dwa odsłuchy i nara
sisterhood
postuje jak opętany!

29-04-2025, 10:02

Mnie ciekawi ten wokal z oryginału. Zastanawiam się, gdyby Romek na "nowym" 666 taki manewr zastosował...
ODPOWIEDZ