Ja też, to niedawno czytałem i mam mieszane uczucia. Generalnie ma świetne pomysły, ale jakoś zawsze, to jakieś nierozwinięte jest jeśli chodzi o kwestie literackie. Postaci ciekawych brakuje, fabułki takie pretekstowe. No wszystko, tak wisi na jakimś, nie powiem zazwyczaj zajebistym pomyśle, no ale czyta się to średnio.Bolt pisze: ↑10-09-2025, 10:40
Pierwsze zetknięcie z Barkerem. I w sumie całkiem dobrze się bawię, facet faktycznie ma porytą wyobraźnię i dryg do niezłego przetwarzania motywów (jak opowiadanie o demonie-prześladowcy zamieniające się w komedię o duchu nieudaczniku czy "Nocny pociąg z mięsem", który z gore sieczki przechodzi w tajną historię ludzkości).
Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Co teraz czytacie? v.2
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Osobiście lubię, ale jak dla mnie główne niedomaganie polega u Barkera na tym, że postacie są przedstawiane tak, że czytelnik ma je raczej w dupie. Odwrotność Kinga jakby, który w dwóch akapitach bardzo prostej prozy potrafi naszkicować człowieka tak, że robi się przykro, gdy tę osobę spotyka coś niemiłego.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Czytałem "Nocny pociąg z mięsem" jak byłem małolatem (może 11/12 lat miałem) i pamiętam do dzisiaj jal skończyłem to czytać. Był środek dnia, mama dała mi rosół na obiad a ja byłem chyba biały ze strachu 

- Rejwan
- weteran forumowych bitew
jak dla mnie Barker to głównie zajebista "Imajica" i imho jeszcze lepszy "Kobierzec" - genialne dark fantasy pełne nietuzinkowych pomysłów i świetnych postaci.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
-
- postuje jak opętany!
Wielkie sekretne widowisko i Everville proponuję przed powyższymi, do tego lżejsza, choć wciągająca Potępieńcza gra.
- tomekw48
- w mackach Zła
Ostatnie zbiory opowiadań Kinga są kozackie.
A samo opowiadanie Życie Chucka jest the best. Bardzo mnie zaskoczyło w pozytywnym sensie. Mega pomysł na to opowiadanie.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
- Maro
- weteran forumowych bitew