ale nie angażujmy sie w bzdurne dyskusje pt 'chamski death metalowy napierdol vs nudne pseudoambitne pitolenie rodem z oazy i kółka fotograficzngo'. i tak wiadomo że szala przeważa na korzyść tego drugiego
OPETH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- akall
- zaczyna szaleć
ja wtedy włączam deicide 
ale nie angażujmy sie w bzdurne dyskusje pt 'chamski death metalowy napierdol vs nudne pseudoambitne pitolenie rodem z oazy i kółka fotograficzngo'. i tak wiadomo że szala przeważa na korzyść tego drugiego
)
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
The sateless, wandering serpent curls and glides
- Ulfr
- zaczyna szaleć
A ja mam wrażenie, że Opeth to zespół, przez który się przechodzi jak przez grypę, tak przynajmniej było w moim przypadku. Śledzilem ich karierę od początku i te parę lat temu byłem oczarowany, zwłaszcza "Morningrise". Potem (już czasy "Still Life" i "Blackwater Park") uważałem, że starsze wydawnictwa były najlepsze. Otrzeźwienie przyszło w epoce "Damnation" i "Deliverance" - wtedy zwyczajnie przestałem ten zespół trawić i to nie tylko nowsze wydawnictwa, ale i w ogólności. Może wynika to z tego, że wtedy poznałem bardzo dużo muzyki, nie tylko metalowej (chwilę po tamtych czasach zrobiłem sobie zresztą pewną przerwę od Metalu w ogóle) i Opeth już nie wydawał mi się taki superprogresywny.
Uderzyła mnie za to i uderza do dziś ogólna nędza kompozycyjna, mimo że technicznie są bardzo dobrzy (międlenie jednego czy dwóch nawet i niezłych riffów przez kilkanaście minut i przetykanie ich czystymi wokalami do gitarki akustycznej nie sprawia automatycznie, że jest to melancholijno-progresywny majstersztyk ;P) i kompletne wypranie z pomysłów na kolejnych albumach (Opeth to dla mnie wręcz synonim autorepetytywności i ogólnie jeden z najbardziej przecenionych zespołów w dziejach). Opinii tej nie zmienia zasadniczo nawet fakt, że "Ghost Reveries" uważam za album najlepszy od "My Arms, Your Hearse".
VIVA MEGALOMANIA
-
vomit
[quote][i]Wysłane przez Duban[/i]
ja bym powiedział, że My Arms jest bardziej agresywne i brudne. Może pomyliłeś tytuły? [/quote]
chuj, pomyliłem
. Pojebało mi się "My Arms..." z "Blackwater Park". Czyli na to wychodzi, że słyszałem trzy płyty, ale o My arms się nie wypowiadam bo jej nie pamiętam
Czyli podsumowując:
still life - przyzowite
my arms - [i]tabula rasa[/i]
blackwater - dno + metr mielizny
a teraz....
[quote]włączam deicide[/quote]
ja bym powiedział, że My Arms jest bardziej agresywne i brudne. Może pomyliłeś tytuły? [/quote]
chuj, pomyliłem
Czyli podsumowując:
still life - przyzowite
my arms - [i]tabula rasa[/i]
blackwater - dno + metr mielizny
a teraz....
[quote]włączam deicide[/quote]
- Duban
- weteran forumowych bitew
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
[quote][i]Wysłane przez Ulfr[/i]
A ja mam wrażenie, że Opeth to zespół, przez który się przechodzi jak przez grypę, tak przynajmniej było w moim przypadku.[/quote]
Zgadzam się. Z tym, że nie jak przez grypę, a jak przez różyczkę.
Chociaż zanim definitywnie przekreślę ten zespół, będę musiał odświeżyć co nieco, począwszy od pierwszej płyty.
A ja mam wrażenie, że Opeth to zespół, przez który się przechodzi jak przez grypę, tak przynajmniej było w moim przypadku.[/quote]
Zgadzam się. Z tym, że nie jak przez grypę, a jak przez różyczkę.
-
vulture
lepiej tak zrób..i napisz coś konkretnego 
gdzieś tam wyzej dalej przewija sie argument o " nędzy kompozycyjnej" , widze tez kwiatki typu " najbardziej przeceniany zespól " itp.. można nie lubic, ok...ale sadzenie takich kwiatków to woła o pomste do piekła
i jeszcze mała wyliczanka
Orchid 10/10
Morningrise 9/10
My Arms.. 10/10
Stilll Life 7/10
Blackwater Park 7/10
Deliverance 6/10
Damnation 8/10
Ghost Reveries 5/10
gdzieś tam wyzej dalej przewija sie argument o " nędzy kompozycyjnej" , widze tez kwiatki typu " najbardziej przeceniany zespól " itp.. można nie lubic, ok...ale sadzenie takich kwiatków to woła o pomste do piekła
i jeszcze mała wyliczanka
Orchid 10/10
Morningrise 9/10
My Arms.. 10/10
Stilll Life 7/10
Blackwater Park 7/10
Deliverance 6/10
Damnation 8/10
Ghost Reveries 5/10
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
- Duban