METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
vulture

09-02-2007, 13:59

St.Anger>>>>>>>>>>>>>>>caładyskografiaMANOWAR>>>>GÓWNO>>>>>>>>twój avatar
stary

09-02-2007, 14:05

argument nie do odparcia.
MANOWAR
postuje jak opętany!

09-02-2007, 14:06

Dyskografia Manowar>>>>>>>>>mój avatar>>>>>>>>>>gówno>>>>>>St.Anger
PS Widzę Vulture, że skończyły Ci się argumenty:)
vulture

09-02-2007, 14:09

widze że ty ich nigdy nie miałeś. co to ma byc za stwierdzenie: Slayer zainspirował inne zespoły ekstremalne bardziej niż Metallica? gdzie dowody? bo jeśli naprawde tak jest to niech ktoś będzie łaskaw wytłuszczyć dlaczego, bo poki co żadnego sensownego zdania w obronie tej tezy nie przeczytałem
stary

09-02-2007, 14:11

dowody sa na płytach które stoja na półkach
vulture

09-02-2007, 14:15

wsadż sobie w dupe tego typu argumentacje
stary

09-02-2007, 14:19

wypisz pajacyku kilka grup kóre wzoruja sie lub wzorowały na metallica,
MANOWAR
postuje jak opętany!

09-02-2007, 14:19

kiedy stary ma rację, posłuchaj sobie jakiejkolwiek płytki z ekstremalnym metalem, na 90% z nich słychać Slayera, a metallici może na 5;)
Awatar użytkownika
angelique
rozkręca się

09-02-2007, 14:20

Ale się kurva przerzucacie...
Co do tematu: trudno porównywać dwa zupełnie różne bandy jakimi sa Metallica i Slayer. Z mojej strony mogę tylko napisać, że raczej nie byłem fanatycznym zwolennikiem ani jednych ani drugich, ale miałem takie fazy w żywocie, że słuchałem dużo więcej Metalliki niż Slayera, i też fazy w drugą stronę. Generalnie oceniam obie ekipy za wydawnictwa z lat 1983-1991 bo potem zaczęły wychodzić bardziej lub mniej śmieciowe wydawnictwa i u jednych i u drugich (no u Slayera może trochę więcej tych mniej śmieciowych ;))...
Jakbym miał dzisiaj ocenić, to bardziej mi pasuje stara Metallica niż stary Slayer, bo bardziej cenię sobie dłuższe i rozbudowane formalnie kompozycje jak, nie wiem, "Orion" czy "Master Of Puppets". A Slayer od początku miał inny pomysł na muzę - ostro i do przodu. Inna sprawa, że grać 20 lat ciągle to samo to nie jest mój ideał zespołu - ale wiadomo, gusta są różne.
Zgadzam się, że Slayer był bardziej inspirujący dla wtedy raczkujących ekip death metalowych ale to z prostego względu, że wybrali sobie bardziej wyrazisty kierunek tego, co chcieli robić. Metallica natomiast na każdym albumie dość mocno ewoluowała i brzmieniowo i kompozycyjnie, ale ktoś już tu o tym pisał...
Powtarzam, nie słyszałem ostatnich dokonań Slayera, bo po "Divine Intervention" stwierdziłem, że lepiej posłuchać wcześniejszych klasycznych albumów których już się nie da przeskoczyć. A co do "St. Anger" to zgadzam się że cały album jest totalnie spierdolony brzmieniowo i pomysłów jak na lekarstwo albo i jeszcze mniej. Dla mnie lepiej by było, jakby ten album w ogóle nie wyszedł, bo to żenada jak chuj jak oni tam brzmią i grają....
No to teraz się posypią...... :)
vulture

09-02-2007, 14:27

no i co, to ma być koronny argument? marny w takim razie. ja mówie o INSPIRACJI, nie mówie o tych wszystkich biednych idiotach którzy rżną styl Slayera, Metallici na potęgę. Mam na myśli to co sprawiło że wielu muzyków w swoim czasie złapało za instrumenty, impuls sprawczy który spowodował że powstało tysiące nowych kapel..i jak przypuszczam ( jak zaznaczyłem twierdzenie nieweryfikowalne jak na nasze masterfulowe możliwości) tym czymś co ruszyło lawine, wywołało istne trzęsienie ziemi była właśnie Metallica. w 1983 Kerry King przyznawał to z pokorą a co dopiero rzesza innych bezimiennych muzykantów...dzisiaj, gdy troche obrosło sie w piórka i zaznało uroków sławy, słów szacunku dla prekursorów niestety nie ma zbyt wiele...
Awatar użytkownika
Wachu
rozkręca się

09-02-2007, 14:36

metalika>>>>>>>>slayer>>>>>>>manowar>>>>>>stary>>>>>>>vulture>>>>>>garnek rosolu ktory wlasnie ugotowalem
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-02-2007, 14:38

SLAYER >>>>>>>>>>>>>>>>>>> wszyscy

eot. ;P
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
angelique
rozkręca się

09-02-2007, 14:39

[quote][i]Wysłane przez MANOWAR[/i]
kiedy stary ma rację, posłuchaj sobie jakiejkolwiek płytki z ekstremalnym metalem, na 90% z nich słychać Slayera, a metallici może na 5;) [/quote]
No to już jest argument z dupy rodem ;) Jak to kurwa można zmierzyć ???
MANOWAR
postuje jak opętany!

09-02-2007, 14:43

tym razem muszę przyznać ci rację angelique- ten argument akurat wziąłem z dupy:)
Awatar użytkownika
angelique
rozkręca się

09-02-2007, 14:52

[quote][i]Wysłane przez MANOWAR[/i]
tym razem muszę przyznać ci rację angelique- ten argument akurat wziąłem z dupy:) [/quote]
Nie ma co ukrywać - śmierdział :)
A ta nowa Metallica to niby kiedy ma wyjść - bo trochę nie w temacie jestem jeśli o to konkretnie chodzi. Wiem tylko że się podobno chłopakom dzieci porodziły albo się szykują więc może jakieś kołysanki będą albo coś ...
MANOWAR
postuje jak opętany!

09-02-2007, 14:56

Z tym zespołem nigdy nie wiadomo, ale myślę, że będzie to ich najgorsza płyta;)
stary

09-02-2007, 14:58

mam taką nadzieję
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

09-02-2007, 15:57

Jeśli chodzi o inspiracje to moim zdaniem wygląda to tak:
Metallica > Slayer
Jestem pewien, że zdecydowana większość gitarzystów chwyciła za instrument będąc pod wpływem nagrań Metallicy. Chuj z tym, że potem usłyszeli Slayer i chcieli grać tak szybko jak oni, ich wpływ stał się na nich większy ale jednak u zdecydowanej większości na początku była Metallica ;)
PENIS METAL
Awatar użytkownika
angelique
rozkręca się

09-02-2007, 16:50

Dziwna sprawa, że zespół który ma znaczący wkład w rozwój thrash metalu jako całości jest dzisiaj tak opluwany przez podobno fanów tegoż thrashu. "Z tym zespołem nigdy nie wiadomo, ale myślę, że będzie to ich najgorsza płyta;)", "mam taką nadzieję"... co to kurwa jest ? Jakąś satysfakcję macie bo będzie komu dopierdolić, czy jak? Nie uda się album to trudno, ale szacunek dla dokonań się należy, bo Metallica w latach osiemdziesiątych to był wielki zespół i na pewno wielu ludzi zaczęło grać po zetknięciu z ich nagraniami. A czy było ich więcej niż tych co zaczęli grać pod wpływem nagrań Slayera to już jest kwestia niezmierzalna....
Awatar użytkownika
Bartoslav
starszy świeżak

09-02-2007, 17:01

Ja osobiście dalej szanuję stare nagrania Metallica, zwłaszcza "Kill'em All". Dla tych po 1988 szacunku nie mam za grosz(no może poza "Black Album", ktorego bardzo nie lubię, ale nie jest on jeszcze taki zły). Niemniej ja też uważam, że stary Slayer był lepszy od starej Metallica.

nagrania Slayer 1983-1994 >> nagrania Metallica 1983-1988 >>>> mój dzisiejszy obiad >>>>>>> nowe nagrania Slayer >>>>>>>> zupa szczawiowa >>>>>>>> nagrania Metallica po 1991
ODPOWIEDZ