DARKTHRONE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

03-09-2007, 21:24

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Stnęło więc na tym, że Darkthrone powoli stał się parodią samego siebie - takim zespołem black metalowym, widzianym w krzywym zwierciadle. Mieli to szczeście, że ich słuchacze również trochę dorośli, zmądrzeli i nabrali dystansu. Pewnie dlatego Darkthrone wciąż jest akceptowany i ceniony.
[/quote]

No widzisz. Ja wcale tego nie neguje, ale nawet wskakujac w nowe szaty parodysty trzeba wiedziec jak ta role zagrac. Gdyby nagrali bardzo dobra plyte wcale bym tak nie psioczyl, a "TCiA" przegrywa o kilka dlugosci z takim (i tak wiem Marian, ze sie nie zgodzisz ;) ) "Now, Diabolical".

Ja tam wciąż ich lubię - ale nie traktuje poważnie. Raczej przeskoczyli z kręgu zespołów, które poza muzyką proponowały określony przekaz emocjonalny i dołączyły do zespołów, które mógłbym wrzucić do worka z napisem "muzyka rozrywkowa". Dziś Darkthrone bliżej do Motorhead, a nawet Motley Crue czy Lordi niż do kapeli black metalowej.
[/quote]
Az tak bym tego nie upraszczal, ale cos jest na rzeczy...

Można by więc stwierdzić, że Darkthrone podobnie jak na początku lat 90-tych wciąż robi coś innego, w pewien sposób wyłamuje się z konwencji przyjętnych przez scenę - szokuje swą nieprzewidywalnością i [b]imponuje odwagą[/b], robiąc coś innego niż należałoby po nich oczekiwać. I za to należy im się szacunek. [/quote]

Brzmi jak wypracowanie ze szkoly podstawowej ;) Ale powaznie. Czy za uciekanie od powszechnych trendow nalezy im sie szacunek? Bo w tym momencie jak postrzegac inne BM zespoly, ktore nadal wprowadzaja swiezy powiew w tejze stylistyce? A jesli juz zdecydowali sie na Black'n roll, niechaj to robia profesjonalnie. Ja tylko twierdze, ze ostatni krazek byl przecietny pod wzgeldem kompozycyjnym.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

03-09-2007, 22:27

Tylko że Now Diabolical to pop, a TCIA jest cholernie pijacko agresywny. Muzyka jest dość rockowa w wielu momentach, ale wokal nadrabia i wciąż jest to zbyt ciężkie do słuchania dla normalnego człowieka. A Satyricon na tyle lekki i przyswajalny, że już leci w tv.

A co do robienia z siebie wielkich blackowców, a później podejścia z dystansem, to naturalna sprawa i pewnie większość z was to przeszła/przechodzi. Pochuczeli troche, ale już są starzy, potrafią grać i tworza muzykę prawdziwą do bólu, popierdoloną lirycznie i ekstremalną muzycznie.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-09-2007, 22:41

Ja tam wciąż ich lubię - ale nie traktuje poważnie. Raczej przeskoczyli z kręgu zespołów, które poza muzyką proponowały określony przekaz emocjonalny i dołączyły do zespołów, które mógłbym wrzucić do worka z napisem "muzyka rozrywkowa". Dziś Darkthrone bliżej do Motorhead, a nawet Motley Crue czy Lordi niż do kapeli black metalowej. [/quote]
Jak zestawiasz w jednej linijce Motorhead i Lordi, to ja nie mam słów Marian.
Po drugie "muzyka rozrywkowa" w wykonaniu Darkthrone to inna para kaloszy, bo plasuje się o poziom wyżej niż wszystkie luzacko-piwiarskie bandy, chociażby z tego powodu, że Norwegowie serwują nam opowiastkę o korzeniach gatunku i bawią się w wiwisekcję całej konwencji blackmetalowej. Nazwijmy to meta-twórczość. Metal o metalu. Godne uwagi.
Awatar użytkownika
COFFIN

03-09-2007, 23:13

[quote][i]Wysłane przez NifelheiM[/i]
Chuj w odbyt , nowy darkthrone rządzi, nie trzeba odrazu wszystkiego traktować śmiertelnie powarznie , oni juz wyrośli z szejtana. [/quote]
i dlatego to już nie DT ;) POWAŻNIE :)
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-09-2007, 23:18

Chuj w odbyt , nowy darkthrone rządzi, nie trzeba odrazu wszystkiego traktować śmiertelnie powarznie , oni juz wyrośli z szejtana. [/quote]
Masz źle podpisanego szejtana.
Jak dla mnie to oni dopiero teraz dorośli do NIEGO :)
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

03-09-2007, 23:27

Dokładnie, teraz to perwers i surowizna w pewnym sensie większa niż kiedyś.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

04-09-2007, 12:16

[quote][i]Wysłane przez jesterSS[/i]
Niech zmienią nazwę na Tankard.[/quote]
Błagam, nie obrażajcie TANKARD.
Prawda jest taka, że chłopaki z Darkthrona za czasów "A Blaze...", kiedy byli jeszcze młodzi i mieli pstro w głowie walili w wywiadach głodne kawałki i udawali największych black metalowców na świecie. Kreowali wokół siebie atmosferę, którą podchwycili inni i doprowadzili ją do absurdu. Minęło parę lat - chłopcy zmądrzeli, okryli się rumieńcem po przeczytaniu tego co kiedyś wygadywali i zaczęli się zastanawiać co dalej? Brnąć dalej w te black metalowe banały? Chyba nie było sesnu - bo pojawili się inni, jeszcze mroczniejsi, jeszcze bardziej ektremalni i jeszcze bardziej bezkompromisowi. Postanowili więc nieco zdystansować się do tematu, wyluzować i ubrać wszystko w punkowo motorheadowy płaszyk - niby wciąż ostro i z jajem, ale jednak z przymrużeniem oka. Stnęło więc na tym, że Darkthrone powoli stał się parodią samego siebie - takim zespołem black metalowym, widzianym w krzywym zwierciadle. Mieli to szczeście, że ich słuchacze również trochę dorośli, zmądrzeli i nabrali dystansu. Pewnie dlatego Darkthrone wciąż jest akceptowany i ceniony.
Ja tam wciąż ich lubię - ale nie traktuje poważnie. Raczej przeskoczyli z kręgu zespołów, które poza muzyką proponowały określony przekaz emocjonalny i dołączyły do zespołów, które mógłbym wrzucić do worka z napisem "muzyka rozrywkowa". Dziś Darkthrone bliżej do Motorhead, a nawet Motley Crue czy Lordi niż do kapeli black metalowej. Ta antykomercyjność, to antygwiazdorstwo Norwegów, dzięki którym odcieli się od pewnego trendu - paradoksalnie stało się nowym trendem. Można by więc stwierdzić, że Darkthrone podobnie jak na początku lat 90-tych wciąż robi coś innego, w pewien sposób wyłamuje się z konwencji przyjętnych przez scenę - szokuje swą nieprzewidywalnością i imponuje odwagą, robiąc coś innego niż należałoby po nich oczekiwać. I za to należy im się szacunek. [/quote]
Bla, bla, bla. AUTOPSY wannabes. :)
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
antigod
w mackach Zła
Kontakt:

04-09-2007, 12:28

[quote] Nikt tego nie robi, ale ważne że wciąż się rozwijają i wciąż zachowują ostrość widzenia. [/quote]

To powiedz mi, jak minie moda na ten antytrend w wykonaniu Fenriz i spółki to w którą stronę pójdą? Manilla Road? Sixique & the Banshees?
THE ARMY - THE WEAPON - THE MACHINERY OF WAR - EXTERMINATION OF ALL MAN!
Awatar użytkownika
roman
zaczyna szaleć

04-09-2007, 12:35

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
Bla, bla, bla. AUTOPSY wannabes. :) [/quote]
Ale ... ale to chyba dobrze czerpac wzorce z najlepszych ;)
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

04-09-2007, 12:38

jestem nie w temacie - mowicie o nwobhm czy jest juz gdzies foad do dostania?
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

04-09-2007, 12:41

[quote][i]Wysłane przez antigod[/i]
To powiedz mi, jak minie moda na ten antytrend w wykonaniu Fenriz i spółki to w którą stronę pójdą? Manilla Road? Sixique & the Banshees?[/quote]
A to jest ciekawe pytanie.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Krek
rozkręca się

04-09-2007, 12:57

[quote][i]Wysłane przez zekke[/i]
jestem nie w temacie - mowicie o nwobhm czy jest juz gdzies foad do dostania? [/quote]

na ebaju mozna kubic foad
Awatar użytkownika
cumchrist
zaczyna szaleć

04-09-2007, 15:26

Hmm, ciekawe po co się kupuje płyty... Chyba po to, żeby tkwić w swoim małym muzycznym światku, no nie?

Swoją drogą, to jestem ciekawy tego materiału. Okładka zajebista ;)
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
jesterSS

04-09-2007, 15:37

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
[quote][i]Wysłane przez jesterSS[/i]
Niech zmienią nazwę na Tankard.[/quote]
Błagam, nie obrażajcie TANKARD.
[/quote]

To niech bedzie Gankard albo Tehennah (Danka albo Teheran?), coby Ci przykrości nie robić.
Dobrze, że za bardzo nie nie interesuje nowe oblicze DT, bo czytając posty niektórych forumowiczów podejrzewam, że na ich miejscu dostałbym palpitacji serducha. Niech Darkthronehead gra co chce, kto pragnie ten kupi i gitara;)
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

04-09-2007, 17:52

[quote] Nikt tego nie robi, ale ważne że wciąż się rozwijają i wciąż zachowują ostrość widzenia. [/quote]

To powiedz mi, jak minie moda na ten antytrend w wykonaniu Fenriz i spółki to w którą stronę pójdą? Manilla Road? Sixique & the Banshees? [/quote]

Trendem jest DsO, Darkthrone to już raczej trąd.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

04-09-2007, 18:08

To powiedz mi, jak minie moda na ten antytrend w wykonaniu Fenriz i spółki to w którą stronę pójdą? Manilla Road? Sixique & the Banshees? [/quote]
To żadna moda skoro tylko Darkthrone bawi się w kompendium "metalowego purysty".
to w którą stronę pójdą?[/quote]
Cokolwiek to będzie, na pewno będzie w zgodzie z uświęconą tradycją rocka ;)
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

04-09-2007, 18:27

Marian, widze że jesteś weteranem plecenia głupot;)
Awatar użytkownika
Skaut

05-09-2007, 00:55

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Masz źle podpisanego szejtana.
Jak dla mnie to oni dopiero teraz dorośli do NIEGO :) [/quote]

Czasami to az sie zastanawiam, czy rzeczywiscie wierzysz w to co piszesz, czy tylko na siłę starasz sie sobie wmówic, że tak jest.

To żadna moda skoro tylko Darkthrone bawi się w kompendium "metalowego purysty".
[/quote]

Predzej "metalowego parodysty".

to w którą stronę pójdą?[/quote]
Cokolwiek to będzie, na pewno będzie w zgodzie z uświęconą tradycją rocka ;) [/quote]

Byle nie uświecona.

Az przejrzalem caly watek i znalazlem cos takiego :

[quote][i]Wysłane przez Bonny[/i]
...Różnica jest jednak taka, że Motorhead ciągle nagrywa świetne albumy, na których zawsze jest coś świeżego, a Darkthrone wypuszcza materiał, od którego na kilometr śmierdzi brakiem ciekawych pomysłów. Nie trzeba nagrywać kolejnych kopii kultowych płyt, można trzymać fason nagrywająć zupełnie nowe rzeczy, ale jak już wcześniej napisałem - trzeba znać granicę. Bo wybacz, ale pierdolenie o rock'n'rollu i chlaniu gorzały to w ich wykonaniu lekka przesada. Okazuje się że nawet o tym trzeba potrafić napisać dobry kawałek, a w wykonaniu Darkthrone to brzmi jak lament chuja nad przepaścią...
[/quote]

90% procent poparcia!! (bo jednak "TCiA" az tak slaby nie jest;) ) Ale generalnie Bonny trafil w sedno.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

05-09-2007, 08:47

Myśle że pora wreszcie poczytać ich teksty a nie pierdolić bzdety.
ODPOWIEDZ