DRONE DOOM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

06-03-2008, 14:48

Nie, no co do tego to się zgadzamy. Ale mimo wszystko Ruskie dobrze kombinują. No, może ten ich wypierd trochę zbyt monotonny, ale na pewno deklasuje łomot, który do nie dawna widniał w temacie dyskusji.
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

07-03-2008, 00:13

EARTH i ich "Earth 2" - absolutna podstawka.

Ale z nowszych to w Nadję też się ostatnio wkręciłem, chociaż kiedyś zjebałem tę muzyczkę. Okazuje się, że musiałem złapać ten klimat. "Body Cage" jest niesamowity.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

07-03-2008, 04:26

no właśnie. jako absolutnemu laikowi w tych tematach, co byście polecili? od czego najlepiej zacząć? chciałbym wyrobić sobie zdanie, wgryźć się i zobaczyć, jak to smakuje, żadnych przypadkowych rzeczy, tylko, powiedzmy, "klasyka gatunku".taki elementarz drone'a. im dalej w chorobę i brudne dźwięki tym lepiej.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

07-03-2008, 09:27

Jak choroba i brud to tylko Fleshpress.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Belfegorek
rozkręca się

07-03-2008, 09:29

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:A Sunn O))) jest nie do pobicia ;)
to od początku było wiadome:]

aha, Earth i Khanate też rządzą!

EDIT: tak z głupia frant się składa, że ostatni kawałek demówki, o której pisał tu boroowa:
viewtopic.php?t=6596

też jest drone'owy jak w mordę strzelił (13-minutowy wałek, ten i tylko ten!)
Awatar użytkownika
roman
zaczyna szaleć

07-03-2008, 13:24

Polecam AM. Wiadomo kto w tym macza palce wiec nie moze byc slabe. Goscie robia masakre tradycyjnym metalowym instrumentrium. Mocno przesterowany dudnioacy bas, zawodzaca gitara, bebny i wokal tu i tam. Zajebiste. Warto zdobyc split Stabat Mater/AM. Ktos moze polecic jakies projekty tworzace w podobnym stylu, chodzi mi najbardziej o wykorzystanie tradycyjnego metalowego instrumentarium?
Awatar użytkownika
brb
postuje jak opętany!

11-03-2008, 09:17

longinus696 pisze:Ale z nowszych to w Nadję też się ostatnio wkręciłem, chociaż kiedyś zjebałem tę muzyczkę. Okazuje się, że musiałem złapać ten klimat. "Body Cage" jest niesamowity.
mam podobnie z ta roznica ze body cage rozpierdzielil mnie juz za pierwszym razem. prawie zaplakalem
Awatar użytkownika
Belfegorek
rozkręca się

14-03-2008, 11:58

Duban pisze: Scald (ten z Irlandii Północnej, żeby nie było niedomówień)
sprawdziłem ichniejsze 'Headworm' oraz 'Fluke' - no drone doom to to nie jest, ale tak poza tym no to wyjebane to Scald, że nosz kurna japierdziut !
Dźwiadson
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

20-03-2008, 12:24

Chcialem polecic cos z zupelnie innej parafii. Zespol ktory jednych zdecydowanie uspi, innych zaskoczy pozytywnie.
Dla tych ktorzy jednak maja wiecej cierpliwosci powinni obadac band z Nowego Orleanu - Murmur.
Swoja muzyke charakteryzuja jako acoustic drone i musze przyznac, ze nawet sie to sprawdza. Bardzo interesujace granie. Z jednej strony minimalistyczne, ale gdy juz sie wsluchacie to jednak da sie zauwazyc bogactwo dzwiekow. Riven - powinno sie Tobie spodobac, jako, ze podobne songi sam produkowales.
Acha, wydali trzy albumy. Slyszalem ostatni: "Fermata: The Dixie Brewery Fermentation Tank Session", na ktorym sa dwa utwory, kazdy ponad 20 minut.
Do posluchania pod ponizszym adresem:

http://www.backporchrevolution.com/release.php?id=64
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

20-03-2008, 12:39

na pewno sprawdze. plyta nagrana w cysternie na piwo powinna byc ciekawa ; p
this is a land of wolves now
My great devastator
świeżak

08-05-2008, 15:31

lol
Ostatnio zmieniony 23-05-2008, 16:27 przez My great devastator, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

12-05-2008, 23:42

A co powiecie na Boris - Dronevil ?
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

13-05-2008, 01:41

Ungl'Unl'Rrlh'Chchch ma bardzo fajną nazwę, rzeczy w podobnym stylu mówię po paru browarach i sporej ilości wódki, poza tym chyba pies mojej starej wydaje podobne dźwięki. Jeśli chodzi o muzykę to kiedyś próbowałem z tym Suno))) i generalnie muzycznie to ma niewiele do zaoferowania, ta muzyka to tylko klimat i brzmienie, może się podobać i owszem, ale ja w tym nie jestem w stanie znaleźć niczego. Nie wiem skąd popularność tego typu dźwięków (lub np. ambientu) wśród metalowców.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

13-05-2008, 18:23

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:A co powiecie na Boris - Dronevil ?
O Boris nie potrafię nic szczególnie sensownego napisać, bo jeszcze się nie pozbierałem po tym jak mnie mentalnie rozwalili wczoraj czy przedwczoraj. Świetna rzecz, dwa cd, pierwszy Drone z taką mniej więcej zawartością jak w tytule - gongi, piski, buczenia, które robią niesamowite godzinne intro do krążka Evil. Evil to już bardziej tradycyjne granie, choć kompozycje borisowo rozciągnięte. W ogóle całość trwa nieco ponad 2 godziny, składa się z 6 utworów, równo po 3 na krążek. Najkrótszy track 19:43, a najdłuższy 21:44, więc kawałki mniej wiecej wyrównane czasowo. Piękne brzmienie prezentuje ten Evil, a całość tym razem bez wokali. Jestem zachwycony tym zespołem, więc na razie słabych punktów nie znajduję :) Mam nadzieję, że nie wypalą się za szybko, bo na każdym ich albumie znajduję dla siebie coś innego, choć nie mam wątpliwości, że to ciągle Boris.

ps. kojarzy mi się to trochę z taką o krok dalej posuniętą i poważniejszą jakby falą po GYBE-podobnych zespołach. Taka krzyżówka Pink Floyd i Black Sabbath w baaaardzo dużym uproszczeniu ;)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

13-05-2008, 20:25

4m pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:A co powiecie na Boris - Dronevil ?
O Boris nie potrafię nic szczególnie sensownego napisać, bo jeszcze się nie pozbierałem po tym jak mnie mentalnie rozwalili wczoraj czy przedwczoraj. Świetna rzecz, dwa cd, pierwszy Drone z taką mniej więcej zawartością jak w tytule - gongi, piski, buczenia, które robią niesamowite godzinne intro do krążka Evil. Evil to już bardziej tradycyjne granie, choć kompozycje borisowo rozciągnięte. W ogóle całość trwa nieco ponad 2 godziny, składa się z 6 utworów, równo po 3 na krążek. Najkrótszy track 19:43, a najdłuższy 21:44, więc kawałki mniej wiecej wyrównane czasowo. Piękne brzmienie prezentuje ten Evil, a całość tym razem bez wokali. Jestem zachwycony tym zespołem, więc na razie słabych punktów nie znajduję :) Mam nadzieję, że nie wypalą się za szybko, bo na każdym ich albumie znajduję dla siebie coś innego, choć nie mam wątpliwości, że to ciągle Boris.
To co zrobili na koncercie zniszczyło mnie absolutnie. Mistrzowie!
Może czas temat założyć?
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

13-05-2008, 20:51

a znacie graunen pestanz? w sumie to żaden drone doom chyba, bardziej pojebane noise'owe dźwięki, ale nie bardzo wiedziałem gdzie to wrzucić, a wierzę, że co poniektórym się to spodobać może.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

16-05-2008, 23:27

Może nie do końca drone, ale z elementami drone'u. Wyznawcy Sleep, Sunn O))) i Electric Wizard - ORTHODOX. Ciekawy band, ładnie zapowiadali się na debiucie (Gran Poder), po czym zaskoczyli i poszli w jazz/doom.
I dream of colour music,
ODPOWIEDZ