OLD MAN'S CHILD

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
aryman
postuje jak opętany!

28-05-2008, 14:33

Nie jestem fanem OMC, uważam, że to przeciętny zespół, nie stawiam ich w jednej linii z DB, bo są o parę klas słabsi, ale grają podobną muzykę. Nie jestem też młody, niestety. Jestem już w wieku, w którym żałuję, że nie jestem młody. Chodzi mi o to, że OMC są kapelą metalową, ich płyty zapewne w tej kategorii są umieszczane, więc nie widzę sensu w pisaniu, że OMC to nie metal, bo są za mało mroczni czy coś w tym rodzaju. Ja nawet Manowar uważam za zespół metalowy, choć to dopiero jest wiocha i błazenada. Jeśli nie jest to metal, to jak inaczej to nazwać, bo wyrażenie MacMetal nic nie znaczy? Nie wiem też, co według Ciebie miałby oznaczać skrót ary, bo nie znam takiego skrótu i nie stosuję go. Zauważam modę panującą na tym forum, żeby dyskwalifikować kapele za pomocą wytrychu - "to nie jest metal". Nie mam zamiaru bronić muzyki OMC, bo nie jest tego warta, ale nie popadajmy w skrajności. I jeśli uważasz, że Nightwish od OMC różnią się tylko wokalem, no to dalsza dyskusja nie ma sensu, bo widocznie nie słuchałeś żadnej z tych kapel (nie jest to zresztą wielka strata).
A jeśli nie wiesz, skąd ten nick, to radzę poczytać coś więcej, niż tylko radzieckiego pisarza Sofronowa. :wink:
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

28-05-2008, 15:00

Manowar to jest 101% metalu w metalu. Najsłabszy utwór z SotH, HtE, LtH czy KoM brzmi przy całej dyskografii OMCh jak silnik Ferrari przy motopomie z Syreny 104.

OFCh to MacMetal. Przygotowany wg ustandaryzowanej recepury, ma ładnie wyglądać, przelecieć przez przełyk, zapchać żołądek i nie wnieść żadnych wartości odżywczych. W nadmiarze prowadzi do zaburzeń żołądka i wymiotów. Ja akurat wolę żeberka w miodzie, z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapuchą, poprawione zimnym browarem.

Miałem niestety nieprzyjemność zetknąc się z twórczością Nightwish i OMCh. To nie jest METAL to skoczne piosenki dla grzecznych chłopców.

MORBOSO METAL !!!
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
aryman
postuje jak opętany!

28-05-2008, 15:09

Jak Manowar to dla Ciebie Ferrari, to niestety się nie zrozumiemy, bo nie przepadam za wiejskim tupotaniem w remizie. Dla mnie Manowar to niezbadany fenomen na metalowym sklepieniu, to amerykańska wiocha w całej okazałości, to muzyka upośledzona od początku do końca, to podstarzały macho ubrany w skórę, który pręży muskuły, ale nie ma siły. I to właśnie są skoczne, a zarazem patetyczne do porzygania pioseneczki dla kierowców ciężarówek wyrafinowane jak żelbetonowy kloc.
Zgadzam się, że Nightwish to nie metal, ale mimo wszystko OMC do tej kategorii podciągnę. I ja wolę tradycyjną polską kuchnię, ale kilka razy do roku, gdy jestem w drodze, to zjem coś w MacDonaldzie. I przynajmniej nie kryję się z tym.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

28-05-2008, 15:20

Myślę, ze pomyliśeś Manowar z Hammerfall albo jakimś Stratovarius
aryman
postuje jak opętany!

28-05-2008, 15:25

Hammerfall i Stratovarius to skandynawska wiocha, więc o pomyłce nie może być mowy.
Some serious shit?
postuje jak opętany!

28-05-2008, 15:50

aryman pisze:Jak Manowar to dla Ciebie Ferrari, to niestety się nie zrozumiemy, bo nie przepadam za wiejskim tupotaniem w remizie. Dla mnie Manowar to niezbadany fenomen na metalowym sklepieniu, to amerykańska wiocha w całej okazałości, to muzyka upośledzona od początku do końca, to podstarzały macho ubrany w skórę, który pręży muskuły, ale nie ma siły. I to właśnie są skoczne, a zarazem patetyczne do porzygania pioseneczki dla kierowców ciężarówek wyrafinowane jak żelbetonowy kloc.
Zgadzam się, że Nightwish to nie metal, ale mimo wszystko OMC do tej kategorii podciągnę. I ja wolę tradycyjną polską kuchnię, ale kilka razy do roku, gdy jestem w drodze, to zjem coś w MacDonaldzie. I przynajmniej nie kryję się z tym.
konkretnie, word :D
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

28-05-2008, 16:01

aryman pisze:Jak Manowar to dla Ciebie Ferrari, to niestety się nie zrozumiemy, bo nie przepadam za wiejskim tupotaniem w remizie. Dla mnie Manowar to niezbadany fenomen na metalowym sklepieniu, to amerykańska wiocha w całej okazałości, to muzyka upośledzona od początku do końca, to podstarzały macho ubrany w skórę, który pręży muskuły, ale nie ma siły.
no zaraz zaraz, a blackowe przytupance nie maja podobnie? Jesli juz, badzmy konsekwentni. Poza tym, pierwsze plyty Manowar wcale wiocha nie wieja. Co najwyzej patos leje sie strumieniami, ale kompozycyjnie to jest kawal solidnego metalu.
aryman pisze: OMC do tej kategorii podciągnę. I ja wolę tradycyjną polską kuchnię, ale kilka razy do roku, gdy jestem w drodze, to zjem coś w MacDonaldzie. I przynajmniej nie kryję się z tym.
z takiego zestawy juz wole Dimmu Burger King - to jeszcze da sie przelknac. OMC robi Tobie z zoladka karuzele ; )
Coś tam było! Człowiek!
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

28-05-2008, 21:10

Pierwsza płyta naprawdę daje radę, reszty nie znam i jak widzę po wpisach raczej nie poznam...
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

28-05-2008, 21:33

Nie wiem co wy tak często wymieniacie 1 płytę,pewnie dlatego ,ze pierwsza i najbardziej true. Pprzeciez druga jest świetnym przykładem melodyjnego metalu, i jest bardzo dobra.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
jesterSS

29-05-2008, 09:26

boroowa pisze:Myślę, ze pomyliśeś Manowar z Hammerfall albo jakimś Stratovarius
To wszystko jest niestrawne. Tyle że Manowar mniej. Ale oczywiście istnieje grupka "prześmiewców", dla którzy lansują kult mięśniaków, bo tak trzeba. Mania wmuszania heroicznej gejni, czy to tej spod znaku rozmiękczonego hejvi metalu czy "męskich bogów metalu i miecza" zapanowała ma dobre. Nie można mieć innego zdania.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

29-05-2008, 09:47

jesterSS pisze:Nie można mieć innego zdania.
można...
można twierdzić że Reload jest fajną płytą, LEVIATHAN jest gorszy od DEN SKAAcośtam, Paris Hilton jest ładna, Venom zrzynał z Bathory, że na widok diabła zesramy się w gacie itp.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

29-05-2008, 09:53

boroowa pisze:
jesterSS pisze:Nie można mieć innego zdania.
można...
można twierdzić że Reload jest fajną płytą, LEVIATHAN jest gorszy od DEN SKAAcośtam, Paris Hilton jest ładna, Venom zrzynał z Bathory, że na widok diabła zesramy się w gacie itp.
Boroowa - do wyliczanki nie dodałeś jednego z najlepszych haseł tego forum -
" Slayer jest przereklamowany" ® Antigod...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

29-05-2008, 10:54

i jeszcze Load >>>>>>>>>>>>>Slayer
jesterSS

29-05-2008, 14:00

To jeszcze mogę wam coś dorzucić. Jedyna bardzo dobra płyta z gatunku symfo-black-metalu pt. "Puritanical Euphoric Misanthropia" jest 1000 razy mniej wieśniacka i naiwna niż Manowar, a w ramach tej drugiej cechy wygrywa także z "Drawing Down The Moon". Wytatuujcie to sobie na siurkach, skoro tak kochacie złote myśl.
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

29-05-2008, 14:55

Ja słuchałem pierwszej płyty Old man's child w pierwszej klasie liceum,dlatego mam sentyment,wtedy było to coś,black metalowe emocje dorastajacego 16-latka hehe,po latach kiedys wrzuciłem sobie ta płyte na ruszt i nie przetrwała próby czasu,wiocha na maksa.Póżnijesze płyty to mietka kupa!
Death Dwells in Love
DCI Hunt

Re: OLD MAN'S CHILD

28-03-2009, 21:39

'Born Of The Flickering' to dobra płyta. Dość melodyjna i bardzo listener friendly, ale jednak ma coś w sobie i bardzo ją lubię. Na pewno nie wrzuciłbym jej do jednego wora z całym tym klawiszowym, ciotowatym pseudo black metalem. Najlepsze są numery, w których śpiewa Aldrahn. Mam też demo/mCD 'In The Shades Of Life' i też jest niezłe. Reszta to kał.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

30-03-2009, 13:06

jesterSS pisze:dobra płyta z gatunku symfo-black-metalu pt. "Puritanical Euphoric Misanthropia
dobre sobie, od kiedy syfo-black to w ogóle gatunek, który można brac na poważnie? przesłuchałem parę płyt Dimmu Borgir, OM'sC i parę innych, naprawdę dałem im szansę. niestety - strata czasu na całej linii, rzadko się zdarza żeby ani jedna jedyna płyta mi nie podeszła.100% tej muzy to siuśki synków mamuśki.

a kto tam pisał, że jak są klawisze u Emperora to już nie jest metal? lubię czytac takie bzdury
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

01-04-2009, 19:07

Debiut mi się podobał jak wyszedł, nie słyszałem go jednak już dobrze ponad 10 lat. Słyszałem też fragmenty którejś kolejnej płyty ale to już było be i od tamtej pory nie przybieram sobie do głowy tej nazwy.
NECRO SKINS SOCIETY
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

OLD MAN'S CHILD

07-12-2011, 11:50

o tym że to projekt Galdera znanego wszystkim z Dimmu Borgir rozpisywał się nie będę, każdy to pewnie wie. jestem właśnie w trakcie zapoznawania się z "Slaves of the World", znam też kilka pierwszych albumów. nie rozumiem czemu ten zespół nigdy nie był tak popularny jak reszta norweskiej sceny, wszak to kawał przedniego łojenia.
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

07-12-2011, 11:57

tylko debiut nadaje się do słuchania.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
ODPOWIEDZ