DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: DEATHSPELL OMEGA

10-12-2008, 19:14

Drone, wziales obrazek z netu czy to skan Twojego egezemplarza? ja jeszcze nie dostalem paczki
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

10-12-2008, 19:51

Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.

Muzycznie niestety DsO niespecjalnie się postarało.

mam zgoła odmienne zdanie, DsO zajebało materiał nie mniej i nie więcej, jak GENIALNY. natomiast SVEST, poza ostatnim numerem, jest śmieszny.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

10-12-2008, 19:53

Drone pisze: Te sylwety zjadające się nawzajem na okładce wyglądają mi na abstrakcyjną formę Ouroborosa (znów: nie ma zwięrzecej symboliki) w jakimś etapie wczesnego coniunctio. Przeważnie przemiany alchemiczne załamywały się w trakcie i do coniunctio nie dochodziło, może to, że są dwie postaci wskazuje, że pełne coniunctio oppositorum nigdy nie jest możliwe.
Karwa, strzał w dziesiątkę z tym Ouroborosem! I jednak jest reliktowa symbolika zwierzęca.
Ouroboros to inaczej "hen to pan", czyli "the one, the all" lub "all is one". Jest jedynką, nie dwoistością. W alchemii symbolizuje odnowę, wieczność, doskonałość, oczyszczenie.
Para węży to zupełnie coś innego, w alchemii jest to symbol volatility - ulotności, nietrwałości, czyli rzeczy biegunowo przeciwnej :) Analogicznie jak plus i minus to dwie kreski i jedna kreska. Symbol ten, podobnie jak Uroboro, jest określeniem charakteru czegoś (odnosi się do czegoś). Najczęściej treścią jest tło i dla tego samego tła inną treść, niesie Uroboro, a inną dwa węże, zjadające się nawzajem. Podobno symbol odpowiada też truciźnie ;)

Spotkałem się też z interpretacją, że symbol ten reprezentuje Solve et Coagula (rozpuszczaj i utrwalaj), a węże to ciało i duch, ale nie wydaje mi się, żeby to miało sens.

A co do muzyki: pierwsze wrażenie jest takie, że materiał Svest łapie mocniej, ale DsO to taka muzyka, która potrzebuje trochę więcej niż jeden odsłuch.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
mietek_fog
zaczyna szaleć

10-12-2008, 19:55

szybko trawicie muzykę.
mi tam jeszcze potrzeba z 6 przesłuchań by wszystko sobie dokładnie ułożyć.

a najciekawszy jestem i tak tekstu utworu.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-12-2008, 19:57

mietek_fog pisze:szybko trawicie muzykę.
mi tam jeszcze potrzeba z 6 przesłuchań by wszystko sobie dokładnie ułożyć.

a najciekawszy jestem i tak tekstu utworu.
szybko? słucham od 3 dni non stop tej EPKI - dopiero dziś rano mnie z pełną siłą zmiotło.
Awatar użytkownika
Krek
rozkręca się

10-12-2008, 20:07

narazie przesłuchałem kilka razy DSO i jestem zniszczony dokumentnie
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-12-2008, 20:12

Drone pisze:Ja słuchałem dziś zdaje się 7 razy i za drugim, trzecim załapało. Na początku zastanawiałem się, o co chodzi, ale teraz nie mam pytań. Miałem się wstrzymać z opinią do czasu przyjścia cd, ale zgadzam się z Trockim, epka jest cudowna, jest mnóstwo szczegółów. Nie wytrzymałem i pożyczyłem na chwilę.

Płyta roku, serio.
w tym roku nie ma płyty roku, jest epka roku ;)

i napiszę coś teraz bardzo serio. na chwilę obecną DsO jest najlepszym obecnie działającym zespołem metalowym, a i tezy o tym, że są obecnie najlepsi jeżeli chodzi o muzykę niezależną w ogóle - też bym nie przekreślał. i generalnie w całej historii muzyki metalowej było ledwo kilka, podkreślam, KILKA zespołów z taką wizją, takim potencjałem i taką bezkompromisowością. AMEN.
mietek_fog
zaczyna szaleć

10-12-2008, 20:19

wy od płyt roku!
przecież oni w wywiadzie otwarcie mówili, że najpierw piszą tekst a potem robią muzkę. jak więc bez źródła rozumiecie, co się dzieje w tym utworze od 19 minuty?
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
vulture

10-12-2008, 20:21

twoja_stara_trotzky pisze:
Drone pisze:Ja słuchałem dziś zdaje się 7 razy i za drugim, trzecim załapało. Na początku zastanawiałem się, o co chodzi, ale teraz nie mam pytań. Miałem się wstrzymać z opinią do czasu przyjścia cd, ale zgadzam się z Trockim, epka jest cudowna, jest mnóstwo szczegółów. Nie wytrzymałem i pożyczyłem na chwilę.

Płyta roku, serio.
w tym roku nie ma płyty roku, jest epka roku ;)

a i tezy o tym, że są obecnie najlepsi jeżeli chodzi o muzykę niezależną w ogóle - też bym nie przekreślał. .
jest taki jeden zespól z północy przy którym mogą spierdalać
:wink:
mietek_fog
zaczyna szaleć

10-12-2008, 20:22

Drone pisze:A ja mam tekst :D
można by pocztą forumową mnie w niego zaopatrzyć? :wink:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-12-2008, 20:24

mietek_fog pisze:wy od płyt roku!
przecież oni w wywiadzie otwarcie mówili, że najpierw piszą tekst a potem robią muzkę. jak więc bez źródła rozumiecie, co się dzieje w tym utworze od 19 minuty?
na ja właśnie mam nadzieję, że skumam po co te zafałszowane wokale na końcu są i że jest to parodia ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-12-2008, 20:25

Drone pisze:A ja mam tekst :D
dajesz
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

10-12-2008, 20:43

Gdyby ktoś jeszcze miał problemy z wyszukiwaniem ;)

http://img241.imageshack.us/my.php?imag ... k02ju0.jpg
Ostatnio zmieniony 10-12-2008, 21:04 przez grot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-12-2008, 20:44

Hildr pisze:a Svest już słyszałes? Warto to kupić? Na razie zamówiłem tylko Dso (swoja drogą ile min trwa ich strona?)
Warto, obie trwają ~22 minuty
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-12-2008, 21:38

niepotrzebnie czytam ten temat, ciezko teraz bedzie wytrzymac bez 'pozyczania'. ale napisze maila do tego horseridera, moze juz niebawem wysle
Awatar użytkownika
klaun
zaczyna szaleć

10-12-2008, 22:01

Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.

Jest jakaś różnica w oprawie graficznej między winylem a digi?
Koulrophobia
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-12-2008, 22:04

Horserider napisal, ze dzis dostal paczke i 'pewnie jutro' wysyla. w takim razie pierdole mp3, nie bede walil konia przed miloscia
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-12-2008, 22:15

klaun pisze:

Jest jakaś różnica w oprawie graficznej między winylem a digi?
Gatefold wygląda tak samo jak digi, grafika ze środka digi jest w środku gatefolda, a czarnobiała grafika z trzeciego skrzydełka digi jest w trzech kolorach na jackecie winyla. Czyli w sumie praktycznie różnic nie ma, poza tym że okładka 30x30cm wygląda po prostu fajniej.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-12-2008, 22:22

mam zgoła odmienne zdanie, DsO zajebało materiał nie mniej i nie więcej, jak GENIALNY. natomiast SVEST, poza ostatnim numerem, jest śmieszny.
Gloryfikujesz też nowe Taake, więc Twoją opinię można wsadzić "w dupę między bajki". :lol:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-12-2008, 23:08

Morph pisze:

Gloryfikujesz też nowe Taake, więc Twoją opinię można wsadzić "w dupę między bajki". :lol:
nie gloryfikuję, stwierdzam tylko, że to FAJNA płyt bez tej całej wsi z poprzednich płyt (poza Nekro, która jest w ogóle najlepsza).
ODPOWIEDZ