DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: DEATHSPELL OMEGA
Drone, wziales obrazek z netu czy to skan Twojego egezemplarza? ja jeszcze nie dostalem paczki
this is a land of wolves now
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.
Muzycznie niestety DsO niespecjalnie się postarało.
mam zgoła odmienne zdanie, DsO zajebało materiał nie mniej i nie więcej, jak GENIALNY. natomiast SVEST, poza ostatnim numerem, jest śmieszny.
- 4m
- weteran forumowych bitew
Ouroboros to inaczej "hen to pan", czyli "the one, the all" lub "all is one". Jest jedynką, nie dwoistością. W alchemii symbolizuje odnowę, wieczność, doskonałość, oczyszczenie.Drone pisze: Te sylwety zjadające się nawzajem na okładce wyglądają mi na abstrakcyjną formę Ouroborosa (znów: nie ma zwięrzecej symboliki) w jakimś etapie wczesnego coniunctio. Przeważnie przemiany alchemiczne załamywały się w trakcie i do coniunctio nie dochodziło, może to, że są dwie postaci wskazuje, że pełne coniunctio oppositorum nigdy nie jest możliwe.
Karwa, strzał w dziesiątkę z tym Ouroborosem! I jednak jest reliktowa symbolika zwierzęca.
Para węży to zupełnie coś innego, w alchemii jest to symbol volatility - ulotności, nietrwałości, czyli rzeczy biegunowo przeciwnej

Spotkałem się też z interpretacją, że symbol ten reprezentuje Solve et Coagula (rozpuszczaj i utrwalaj), a węże to ciało i duch, ale nie wydaje mi się, żeby to miało sens.
A co do muzyki: pierwsze wrażenie jest takie, że materiał Svest łapie mocniej, ale DsO to taka muzyka, która potrzebuje trochę więcej niż jeden odsłuch.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
-
- zaczyna szaleć
szybko trawicie muzykę.
mi tam jeszcze potrzeba z 6 przesłuchań by wszystko sobie dokładnie ułożyć.
a najciekawszy jestem i tak tekstu utworu.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
- twoja_stara_trotzky
szybko? słucham od 3 dni non stop tej EPKI - dopiero dziś rano mnie z pełną siłą zmiotło.mietek_fog pisze:szybko trawicie muzykę.
- Krek
- rozkręca się
narazie przesłuchałem kilka razy DSO i jestem zniszczony dokumentnie
- twoja_stara_trotzky
w tym roku nie ma płyty roku, jest epka rokuDrone pisze:Ja słuchałem dziś zdaje się 7 razy i za drugim, trzecim załapało. Na początku zastanawiałem się, o co chodzi, ale teraz nie mam pytań. Miałem się wstrzymać z opinią do czasu przyjścia cd, ale zgadzam się z Trockim, epka jest cudowna, jest mnóstwo szczegółów. Nie wytrzymałem i pożyczyłem na chwilę.
Płyta roku, serio.

i napiszę coś teraz bardzo serio. na chwilę obecną DsO jest najlepszym obecnie działającym zespołem metalowym, a i tezy o tym, że są obecnie najlepsi jeżeli chodzi o muzykę niezależną w ogóle - też bym nie przekreślał. i generalnie w całej historii muzyki metalowej było ledwo kilka, podkreślam, KILKA zespołów z taką wizją, takim potencjałem i taką bezkompromisowością. AMEN.
-
- zaczyna szaleć
wy od płyt roku!
przecież oni w wywiadzie otwarcie mówili, że najpierw piszą tekst a potem robią muzkę. jak więc bez źródła rozumiecie, co się dzieje w tym utworze od 19 minuty?
przecież oni w wywiadzie otwarcie mówili, że najpierw piszą tekst a potem robią muzkę. jak więc bez źródła rozumiecie, co się dzieje w tym utworze od 19 minuty?
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
jest taki jeden zespól z północy przy którym mogą spierdalaćtwoja_stara_trotzky pisze:w tym roku nie ma płyty roku, jest epka rokuDrone pisze:Ja słuchałem dziś zdaje się 7 razy i za drugim, trzecim załapało. Na początku zastanawiałem się, o co chodzi, ale teraz nie mam pytań. Miałem się wstrzymać z opinią do czasu przyjścia cd, ale zgadzam się z Trockim, epka jest cudowna, jest mnóstwo szczegółów. Nie wytrzymałem i pożyczyłem na chwilę.
Płyta roku, serio.
a i tezy o tym, że są obecnie najlepsi jeżeli chodzi o muzykę niezależną w ogóle - też bym nie przekreślał. .

-
- zaczyna szaleć
można by pocztą forumową mnie w niego zaopatrzyć?Drone pisze:A ja mam tekst

- twoja_stara_trotzky
na ja właśnie mam nadzieję, że skumam po co te zafałszowane wokale na końcu są i że jest to parodiamietek_fog pisze:wy od płyt roku!

- twoja_stara_trotzky
dajeszDrone pisze:A ja mam tekst
- grot
- weteran forumowych bitew
Gdyby ktoś jeszcze miał problemy z wyszukiwaniem 
http://img241.imageshack.us/my.php?imag ... k02ju0.jpg

http://img241.imageshack.us/my.php?imag ... k02ju0.jpg
Ostatnio zmieniony 10-12-2008, 21:04 przez grot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- Morph
- Kontakt:
Warto, obie trwają ~22 minutyHildr pisze:a Svest już słyszałes? Warto to kupić? Na razie zamówiłem tylko Dso (swoja drogą ile min trwa ich strona?)
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Riven
- Kontakt:
niepotrzebnie czytam ten temat, ciezko teraz bedzie wytrzymac bez 'pozyczania'. ale napisze maila do tego horseridera, moze juz niebawem wysle
- klaun
- zaczyna szaleć
Jest jakaś różnica w oprawie graficznej między winylem a digi?Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.
Koulrophobia
- Riven
- Kontakt:
Horserider napisal, ze dzis dostal paczke i 'pewnie jutro' wysyla. w takim razie pierdole mp3, nie bede walil konia przed miloscia
- Morph
- Kontakt:
Gatefold wygląda tak samo jak digi, grafika ze środka digi jest w środku gatefolda, a czarnobiała grafika z trzeciego skrzydełka digi jest w trzech kolorach na jackecie winyla. Czyli w sumie praktycznie różnic nie ma, poza tym że okładka 30x30cm wygląda po prostu fajniej.klaun pisze:Jest jakaś różnica w oprawie graficznej między winylem a digi?Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.
- Morph
- Kontakt:
Gloryfikujesz też nowe Taake, więc Twoją opinię można wsadzić "w dupę między bajki".twoja_stara_trotzky pisze:Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.
mam zgoła odmienne zdanie, DsO zajebało materiał nie mniej i nie więcej, jak GENIALNY. natomiast SVEST, poza ostatnim numerem, jest śmieszny.

- twoja_stara_trotzky
nie gloryfikuję, stwierdzam tylko, że to FAJNA płyt bez tej całej wsi z poprzednich płyt (poza Nekro, która jest w ogóle najlepsza).Morph pisze:Gloryfikujesz też nowe Taake, więc Twoją opinię można wsadzić "w dupę między bajki".twoja_stara_trotzky pisze:Morph pisze:I tak IMO dwie najciekawsze grafiki znajdują się odpowiednio w gatefoldzie i na jackecie winyla, względnie w środku digi.