PANTERA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

Re: PANTERA

05-02-2009, 17:55

Maleficio pisze:
Deathless King pisze:
Maleficio pisze: Ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie. Nigdy nie czytalem/slyszalem, zeby ktos powiedzial, ze sie inspirowal Pantera?!? Dlatego prosilem o jakies konkrety bo powiedzenie, ze Pantera inspirowala tysiace kapel to jedno wielkie uogolnienie. Pamietajmy, ze Pantera to nie Beatlesi, Elvis... nie nawet Black Sabbath czy Slayer....

Zgadzam sie, ze wiele osob sie wypowiadalo, ze im smutno, ze odszedl Dimebag bo nagle sie okazalo, ze dla wszystkich byl wielka inspiracja ale o dziwo... musial koles zostac zastrzelonym by to wyszlo na jaw. I tak jego smierc nie miala nawet 5% z tego publicity co smierc Euronimousa lub Deada... przynajmniej w Europie. Wiem, ze w Stanach kazdy metalowiec "plakal" i nawet rozne Madonny sie angazowaly w jakis sposob w zalobe. Dla mnie to swiaczy o tym, ze kazdy chcial troszke wlasnego publicity zrobic przy okazji jego smierci.
Przestan czytac Bravo... Czlowieku, jestes dla mnie autorem najwiekszej bzdury jaka slyszalem od daaaawna... Nawet jak ktos ostatnio napisal, ze dopiero po smierci Chucka Death stal sie znany nie bylo tak glupie... Sorry, ale do Dimebaga to Euronymous czy Dead to leszcze. Wierz mi, w Europie plakano nie gorzej... Nie kaze Ci lubic Pantery, ale przestan wypisywac takie bzdury bo to sie w glowie nie miesci. Wyjmij glowe z dupy i moze zauwazysz ze wiele riffow Dimebaga jest na rowni kultowych z riffami chociazby Slayera. Ja pierdole...

Pisze co uwazam i jezeli Ci sie nie podoba to nie czytaj albo wlacz MTV czy cos... moze zagraja Pantere, Metallike albo jakiegos Slipknota... walniesz konia i sie uspokoisz. Porownanie riffow Dimebaga z riffami Slayera to idiotyzm roku.
A Ty idz se zwal do foty Satyra.

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=102582

Taki maly przyklad. Ale rozumiem ze oni wszyscy zebrali sie, zeby uczcic pamiec przecietnego gitarzysty przecietnej kapeli ktory pisal przecietne riffy i ogolnie byl chujowy, nie to co Maleficio, o wielki znawca.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

05-02-2009, 18:04

fajny wystep

Skaut > No cool, przeciez ja nie odmawiam im wyrazistosci. tylko ktos tu pisal o ich nieopisanym znaczeniu dla metalu. z tym sie nie zgadzam.
Chyba lepiej stworzyć coś oryginalnego, co jest trudne do podrobienia, niźli otworzyć swoim graniem wiele furtek i tylko czekać na epigonów, którzy swoim graniem wywołają odruch wymiotny u słuchacza.
no ale wlasnie oni to zrobili, takich epigonow maja. natomiast dziedzictwo (m.in.) Slayera to death, black i thrash metal :D nie ten kaliber po prostu.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

05-02-2009, 18:24

Riven pisze:
Chyba lepiej stworzyć coś oryginalnego, co jest trudne do podrobienia, niźli otworzyć swoim graniem wiele furtek i tylko czekać na epigonów, którzy swoim graniem wywołają odruch wymiotny u słuchacza.
no ale wlasnie oni to zrobili, takich epigonow maja. natomiast dziedzictwo (m.in.) Slayera to death, black i thrash metal :D nie ten kaliber po prostu.
hehe, w sumie troche co innego miałem na myśli a co innego napisałem :D Chodziło mnie o to: z inspiracji Slayera wyrosło mnóstwo zajebistych bandów, z grania Pantery niewiele, co wcale niekoniecznie musi być gwoździem do trumny dla tego drugiego (w sensie publika/metale o nich zapomną) . Po prostu, w przypadku tych drugich nikt nie pokusił się o granie na równie dobrym poziomie.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-02-2009, 18:32

Maleficio pisze: Porownanie riffow Dimebaga z riffami Slayera to idiotyzm roku.
a co byś powiedział na stwierdzenie Kerrego Kinga , ze inspirował się grą Darella?
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2009, 18:38

bo to dobry zespol, ktory na pewno bedzie zapamietany. ale SLAYER nie tyle wypracowal jakis konkretny, ciasny styl, na polu ktorego potem tworzyli inni - Slayer raczej zaopatrzyl metal w narzedzia bez ktorych inne, calkowicie rozniace sie od siebie gatunki nie moglyby powstac (albo powstalby w innym ksztalcie). mam tu na mysli glownie black i death metal, bo w thrashu analogie do ich muzyki sa znacznie bardziej bezposrednie.

PANTERA to swietny, oryginalny zespol, do ktorego z przyjemnoscia wracam co jakis czas, a SLAYER to bogowie metalu. wszystko jasne? :D

rob > kiedy to powiedzial i ktorych plyt to dotyczy? bo chyba nie tych z lat 80., kiedy Slayer byl niekwestionowanym pionierem naprawde ostrego grania (a Pantera jakimis popluczynami po glam rocku :D)?
wolf

05-02-2009, 18:58

Chaos AD czuć VDOP Pantery
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2009, 19:02

ee?

poza tym VDOP >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Chaos A.D.
wolf

05-02-2009, 19:07

Riven pisze:ee?

poza tym VDOP >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Chaos A.D.
nie piszę co lepsze tylko ,że na Chaos słychac momentami wpływy Pantery z VDOP
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-02-2009, 21:14

Riven pisze:rob > kiedy to powiedzial i ktorych plyt to dotyczy? bo chyba nie tych z lat 80.,
sorry, ale nie archiwizuję wywiadów z KK, więc nie licz na to że ci teraz odpowiem hehe, KK nie mówił o konkretnych płytach tylko bardziej w sensie ogólnym, jako ciekawostkę można przytoczyć to, że obaj panowie dość często organizowali sobie wspólne jam sessions, prywatnie byli też dobrymi fumflami, poza tym masz youtube, wpisz interesujące cię frazy i posłuchaj i pooglądaj
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2009, 22:02

dobra, ale oczywiste jest to, ze nie chodzi tu o okres w ktorym SLAYER wiele znaczyl dla metalu (w sensie ksztaltowal te muzyke, poza tym do dzis sa przeciez zajebisci), bo wtedy Pantera grala jakis smieszy glam rock. dlatego to co tu przytoczyles zupelnie nic nie wnosi. DIM to bardzo dobra plyta, ale obiektywnie patrzac niewiele zmienia, zwlaszcza w zestawieniu z Hell Awaits czy Reign in Blood
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-02-2009, 22:17

Riven pisze: dlatego to co tu przytoczyles zupelnie nic nie wnosi.
wg KK jednak tak, jemu jakoś bardziej ufam :mrgreen:
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2009, 22:30

ja piernicze, udajesz, czy naprawde nie skumales? w tym temacie czas raczej nie podlega zalamniu i nic nie zmieni tego, ze gdy SLAYER nagrywal WAZNE dla gatunku plyty Pantera grala glam rock. Pierwsza plyta na ktorej mogly i najpewniej pojawily sie wplywy Dimebaga to Diabolus in Musica, wczesniej King napierdalal czysty thrash (na DI oczywiscie widac juz pewna zmiane kierunku, ale nie tak drastyczna jak na DIM), ktorego Pantera nigdy nie grala, a juz zwlaszcza kiedy on nagrywal RIB czy SOH.

proste. zreszta jesli gdzies sprawdzisz kiedy ta wypowiedz padla to pewnie potwierdzi sie moja teza.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

05-02-2009, 22:46

Riven pisze: wczesniej King napierdalal czysty thrash (na DI oczywiscie widac juz pewna zmiane kierunku, ale nie tak drastyczna jak na DIM), ktorego Pantera nigdy nie grala
hmmm - ale jesli CFH która wyszla w tym samym czasie co SITA nie jest thrashem - to czym jest???
DI widac zmiene kierunku??? na jaki??? bo jak to nie jest czysty thrash to wyjde oknem...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

06-02-2009, 00:47

Adrian696 pisze:
Riven pisze: wczesniej King napierdalal czysty thrash (na DI oczywiscie widac juz pewna zmiane kierunku, ale nie tak drastyczna jak na DIM), ktorego Pantera nigdy nie grala
hmmm - ale jesli CFH która wyszla w tym samym czasie co SITA nie jest thrashem - to czym jest???
Drone juz odpisal, nie wiem jak sam mozesz tego nie widziec bedac takim fanem Slayer
DI widac zmiene kierunku??? na jaki??? bo jak to nie jest czysty thrash to wyjde oknem...
na tej plycie zaczyna sie zmiana stylu, jest duzo wiecej 'groove' niz wczesniej, do tego sa zaczatki patentow, ktore dominowaly w pozniejszym metalu. nadal uwazam, ze to pelnokrwisty thrash i zajebista muzyka, ale zwlaszcza z perspekytywy czasu widac, ze to wlasnie na tej plycie zaczely sie zmiany ktore mialy doprowadzic do DIM. wlasciwie to nawet juz tutaj doszukiwalbym sie wplywu Pantery, ale NA PEWNO nie wczesniej. kurwa, jak ty na SITA gdziekolwiek slyszysz Pantere to powiedz mi w ktorej sekundzie bo juz rece mi opadaja
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

06-02-2009, 08:54

Riven - a Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem??? gdzie napisalem ze Slayer gral pod Pantere???

Dronik - a Ty nie gadaj o US Power Metal bo CFH to ma tyle z nim wspolnego co Metallica.... to ze gdzies sa jakies sladowe elementy nie znaczy ze to Power....
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

06-02-2009, 10:47

to juz wlasciwie nie wiem do czego sie dopierdalasz. jasno uzasadnilem pare rzeczy i tyle. w ogole nie ma co juz o tym pierdolic i lepiej posluchac VDOP :D

This Love - zajebisty numer
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

06-02-2009, 11:14

rob pisze:
Riven pisze: dlatego to co tu przytoczyles zupelnie nic nie wnosi.
wg KK jednak tak, jemu jakoś bardziej ufam :mrgreen:
Wg mnie Riven i Drone nie potrafią zrozumieć prostej rzeczy - czym jest inspiracja. Podobnie jak King inspirował się grą Darella tak Sadowski w wywiadach (Kobong) często podkreślał, że jego inspiruje gra Hendrixa. Riven i Drone stwierdzą wobec tego, że to nieprawda, bo w Kobongu nie słychać ani przez sekundę Hey Joe i że Sadowski pierdoli o tym Hendrixie od rzeczy :) Oczywista rzecz i chyba nie przerastająca możliwości rozumienia - inspiracja nie oznacza przyswojenia języka muzycznego. To proste, że jeżeli King przyznawał się do inspiracji grą Darella to mowa była o tym, że elementy języka muzycznego Pantery były inspiracją dla nowych elementów języka muzycznego Slayera. Inspiracja nie oznacza kopiowania, więc krańcowo idiotyczne wydają mi się żądania w postaci: kurwa, jak ty [...] gdziekolwiek slyszysz Pantere to powiedz mi w ktorej sekundzie bo juz rece mi opadaja :lol: Jakimż potężnym intelektem i nadludzkimi zdolnościami trzeba dysponować, żeby wiedzieć lepiej od Kinga co Kinga inspiruje?! :lol:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

06-02-2009, 11:20

Riven pisze:to juz wlasciwie nie wiem do czego sie dopierdalasz.
ja sie dopierdalam??? no kurwa gdzie???
napisalem tylko, iż Pantera grala Thrash w tym czasie kiedy KK nagrywal thrashowe pomniki - absolutnie nic wiecej...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

06-02-2009, 12:12

napisalem tylko, iż Pantera grala Thrash w tym czasie kiedy KK nagrywal thrashowe pomniki - absolutnie nic wiecej...
ale wlasnie tu lezy problem, ja sie z powyzszym nie zgadzam. thrashowe pomniki Slayera powstaly w latach 83-90, wtedy tez ten zespol mial najwieksza sile oddzialywania. Pantera w tym czasie wykonywala glam rock. OWSZEM, Cowboys, plyta, ktorej wydanie jest cezurą dla ich tworczosci zostala wydana w roku 90, nie sadze jednak, zeby miala jakikolwiek wplyw na muzyke na SITA, czy to w bezposrednim sensie, czy jako jakas daleka inspiracja. Natomiast to o czym mowil King NAJPEWNIEJ dotyczy pozniejszych plyt Slayera, gdzie slychac nie tylko zapozyczenia, ale wlasnie echa stylu uprawianego m.im. przez Pantere (to mialem na mysli, 4miku) . Jak to mozliwe, zeby Pantera grajaca farbowanego glam rocka byla jakakolwiek inspiracja dla Slayera w jego najbardziej radykalnym okresie, kiedy nagrywali Hell Awaits czy Reign in Blood (bo to sa obiektywnie patrzac pomniki thrash metalu i gust tu nie ma nic do rzeczy)?

Tyle. nikt tu nie odmawia wielkosci Panterze, to jest naprawde swietna kapela, ktora NA PEWNO nie bedzie zapomniana, chociazby przez osobowosc Filipa (co by o nim nie myslec) i gitare Dimebaga.

4m > jak sliczne wrzuty, choc dosc przewidywalne. tanczysz dokladnie tak jak ci zagram, pieknie :D:D:D:D
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

06-02-2009, 12:37

PANTERA to nie stricte thrash. Jakby porównać "Cowboys From Hell" z płytami kapel stricte thrashowych które w 1990 wydały płyty to debiut PANTERY wypada bardzo lipnie. Mieli swój styl, brzmienie, thrashowe elementy sie zdarzały i tyle. Obecnie o tej kapeli pamiętają chyba tylko amerykanie. A Kerry może i inspirował sie grą Dime ale na szczęście na płytach SLAYER do 1994r tego nie słychać. Sam w jakimś wywiadzie mówił kiedyś, że tych wszystkich nowoczesnych kapel zaczął słuchać tak od 1996r. Zresztą Darrell to jego dobry kumpel był i nawet jakby sie nim nie inspirował to i tak pytany o inspiracje wymieniłby jego.
PENIS METAL
ODPOWIEDZ